1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Па као вели дека со лек и вакцина, во фаза на тестирање биле, со помош на истите останувало да се стрпиме со рестрикцииве до пролет.. дека има огромни надежи дека од пролет ќе излеземе од пандемијата.

На LejlaD, senjorita-v и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    И јас така се надевам, а и мислам дека така ќе биде.

Вакцината на Оксфорд и АстраЗенека продолжи со тестирањето по паузата, а и многу други вакцини ќе има до тогаш.

После проблем ќе биде да се имунизира населението за краток период, но и за тоа ќе најдат решение.

На LejlaD, Fifi84, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.006
    Се си мислам некои имаат кристална топка и се им кажува- сега клуч, сега прв бран, сега втор бран, оп со пролет...:drunk:
    Мене ми е малку страшно, малку смешно. Носете маски, ама хируршките не го штитат носителот на маската:^). Ок, уел, зошто тогаш носам маска:?: Инаку по светов се појавија и слободари кои намерно го извртуваат правилото за носење маски, па носат маски ама проѕирни:| Мислам... |(

На DAngel, LejlaD, Kitten и 5 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Знаеш веќе дека имам ист став со тебе околу темава!
    Само што ете слушав па да споделам што сум слушнала :)
    Исто размислувам. Потпис.

На LejlaD, prominent, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Во последните 24 часа се направени 1253 тестирања, а регистрирани се 98 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 17
    -Куманово 13
    -Прилеп 11
    -Тетово 10
    -Струга 5
    -Велес 2
    -Битола 1
    -Охрид 3
    -Кавадарци 4
    -Гостивар 7
    -Гевгелија 7
    -Струмица 2
    -Крива Паланка 2
    -Кочани 3
    -Пробиштип 1
    -Македонски Брод 1
    -Берово 1
    -Виница 2
    -Делчево 2
    -Свети Николе 2
    -Ресен 2

Починати се 2 лица во болнички услови, пациент од Охрид (54г) и пациентка од Радовиш (51г).

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 56 оздравени пациенит од:

-Скопје 19
    -Куманово 7
    -Прилеп 5
    -Тетово 3
    -Струга 3
    -Битола 1
    -Охрид 1
    -Гостивар 7
    -Крива Паланка 1
    -Радовиш 1
    -Берово 3
    -Делчево 3
    -Свети Николе 2

Досега во земјата се направени вкупно 165.892 тестирања на ковид -19. Нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 15791, бројката на оздравени пациенти е 13184, на починати е 648, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1959.

На LejlaD, kristina.k и koritsaki им се допаѓа ова.
  6. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Леле дај боже на почеток на наредна година да живееме слободно!!! Ми е страв да не биде исто цела година само...

Многу бе во Куманово, не стивнува ни таму...

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    42.205
    Зошто мислите дека со пуштањето вакцина дека магично ќе заврши пандемијата? За да се добие тој вештачки имунитет и да биде имунизиран поголем процент од народот потребни се неколку години.

Жими сѐ смешни се со прогнозите! И тие прогнози за нов бран и тие прогнози за крај на пандемијата. Не верувам никому повеќе!

На Waverly Raven, Ева33, tinka-mace и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Башка таа вакцина е направена за неколку месеци па голем дел нема да сакаат да ја примат што е оправдано.

На tinka-mace, LejlaD и Kitten им се допаѓа ова.
  9. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Па и за да се напраи вакцина требаше повеќе време, така и они викаа, ама сега видиш за колку брзо време ќе биде готова...
    Мене многу ми е сомнително што уште на почетокот прогласија doom day, Меркел искочи и рече дека 70% од населението ќе заболи, други рекоа дека вака ќе живееме до 2025, па дека може никогаш нема да има вакцина итн. И оп сега тоа све пу пу не важи.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    11.364
    Допаѓања:
    222.109
    Вакцина ок,не сум скроз против,но ми се вртат прашања.Да се вакцинирам ок,што доколку сум со вирусот веќе во себе без симтоми.Последици?Секој еден кој ќе се вакцинира на тестирање прво или?Еден куп прашања ....

11. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Башка не испозатворија како животни, луѓе останаа без работа, наместо фино лепо да ни објаснат како да постапуваме, да внимаваме, да нема дружења групирања, да носиме маски и толку. Истиот ефект ќе се постигнеше, ама економијата немаше да трпи. Они контра ефект постигнаа, луѓе не веруваат повеќе, одбиваат да носат маски, протестираат насекаде.

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    42.205
    Многу интересна е годината 2025 која се провлекува деновиве низ новостите :smoke:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Се е чудно, тоа е мојот став.
    Јас ниту верувам на некого што ќе каже ниту ништо, искрено не се ни замарам да читам или да верувам на некого или не знам што год друго.
    Едно е јасно, се е чудно и сумљиво.
    Вистината никој никогаш нема да излезе да ја каже.

Само споделив тоа што слушнав, дека се надевеме сите дека ќе заврши а за друго скраја да е некому да верувам или не знам што. До толку не утепа вирусот на секој можен начин што последно на помисла ми се размислувањата околу истиот и што ќе биде и што би било и кој што зошто направил нешто и така натаму.
    Последиците ние си ги живееме, вирусот веќе на крај памет не ми е сакале верувале сакале не.
    До толку сум околу вирусот.
    Само се надевам дека се ќе заврши.
    Затоа споделив оти сакам да заврши ова!!!!

На Biljarkata, 1209, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.006
    Курц го прогласи вториот бран во Австрија за отворен.
    Од другите вести- и на некои еу земји вакцината спутник им се чини како не многу лоша варијанта:^)
    Кога дојде епидемиолошко прашање да го тумачат политичари, не можам да ги сфатам за озбилно.

На Tajnaotrovna, LejlaD, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.075
    Допаѓања:
    54.061
    Та преко Курца:D Тие што треба не се огласуваат политичариве даваат прогнози, божесачувај.
    А за вакцината, ни под разно не би се вакцинирал со нешто смислено за 5 месеци, ноу веј.

На LejlaD, Justicija и bicycle им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.743
    Мене не ми е јасно зошто болните со симптоми се во изолација 20 дена, а не 14 и тоа од денот на добиен резултат...не од денот кога им зеле брис што е логично, иако предходно биле болни сигурно 3-4 дена некои и повеќе, сепак без контролен сега им се фаќа да седат 30 дена дома без потреба. Логика? Нема.
    И јасно ми е зошто луѓето одат последен ден на лекар, лежат една ноќ и умираат, затоа што ниту оние кои се со хронична болест ако не припаднат дома никој нема да и направи контрола дури ни по 28 дена во изолација.
    Чекаат матичните да им е многу лошо па може тогаш ќе ги пратат со брза помош.
    Болен човек недела дена чека за тест и резултат, не му проверуваат ниту најосновна крвна слика, му издаваат решение за изолација 20 дена и му велат после изолација ќе направиш контрола. Фала многу ако има последици, к*р ќе ми заврши работа контролата после кога не се спречило на време.
    Ретардирани сите до еден. Ич не се чудете како умираат луѓето, ете така од негрижа, не од вирус.
    Уште нешто ич не ми е јасно, тестираат кластери, а членови на фамилија без симптоми не тестираат, го затвараат дома со сите болни и да не е болен да го разболат, место да го тестираат и ако не е болен да се изолира на друго место, оти друга соба ме е друго место.

Последна измена: 13 септември 2020
    На oblace1, LejlaD, senjorita-v и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Болните по некоја логика треба да се во изолација од денот кога добиле симптоми, ама за тоа треба да работат некои епидемиолози ваљда, зарем ние неуките да им кажуваме... они сироти по два месеци некои седеа дома. Другарка моја 37 дена беше во изолација, имаше еден контролен негативен тест па два позитивни теста без симптоми и мораше уште да седи ни крива ни дужна.

На poi, candy.cane, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    40.593
    Можат домашните без симптоми на друго место да се изолираат. Треба само да дадат точна адреса каде да ги бараат за проверка. Ова е скоро искуство и сигурно е вака зошто полиција си дојде уредно да ги провери на пријавената адреса.

На CameliaMiller, LejlaD и 1209 им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.743
    Ете не сум знаела, никој не кажа, на брат ми само му рекоа татко ти нека седи дома нема да го тестираме освен ако не пројави симтоми. Пример да знаевме можеше да изолира во куќата на село каде што работи, барем немаше две недели работа да му заостане, може требаше да праша. Како и да е пак има мнооогу нелогичности.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    kade procitavte vakcina naskoro i od narednata godina ke sme ziveele normalno?
    pa vcera toj danilov (mislam taka se vikase) izjavi kaj nas vo mk vakcina najrano krajot na narednata godina ili proletta/sredinata na 2022
    nema nazad ova e novoto normalno