1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Со оглед на тоа и Зилт спаѓа во групата на лекови антитромбоцити, тогаш може.
    Секако препорачувам консултација со лекар.

Битното е да се превенира згрутчување на крвта, т.е. тромб.

Инаку, појавата на тромб секако се превенира и на природен начин, најдобро речено со оддржување на здрав живот.
    Пешачењето доста помага, односно било каква физичка активност.
    Оддржувањето на здрава телесна тежина како и не пушењето исто така се огромна предност и превенција од појава на тромб.

На zhap4e, LejlaD, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    И тоа по 2 дози им препишуваат (facepalm)
    И на асимптоматските :!:

На LejlaD, Frosty! и kristina.k им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.979
    Допаѓања:
    265.928
    Зарем тежината е ризик фактор за создавање на тромб?

4. boomsleng

boomsleng Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    699
    Сумамедот е антибиотик, знаеме антибиотиците се користат за лекување на бактериски инфекции, короната е вирус, антибиотик е апсолутно не делотворен за вирусни инфекции, е сега кога организмот е заразен од вирусни инфекции лекарите даваат во одреден број на случаеви каде веројатно постои сомнение дека на вирусната се накалемила дополнително и бактериска инфекција антибиотик со цел да не дојде до дополнителни компликации. Знаеме дека од корона вирусот најпогодени се белите дробови односно најповеќе страда респираторниот систем па и од тие причини во одреден број случаеви се препишува Сумамед.

Во врска со (обезност - дебелина - гојазност - вишок на килограми) - да тоа е ризик како што е ризик и секоја хронична болест од која страда одредено лице, но тоа не значи дека секој кој е со вишок на килограми ќе заврши фатално, постои ризик како и кај многу здрави лица кај кои можат да настанат неочекувани реакции, тоа сепак зависи од имунитетот на секој поединец.
    Битно е да делуваме превентивно почитувајќи ги мерките, препораките за превенција, да не дозволиме да се заразиме и да го јакнеме имунитетот со консумација на здрава храна, суплементи за јакнење на имунитетот, и здрав начин на живот

На LejlaD, Ahoy и WildMk им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Да:

Mechanisms of thrombosis in obesity

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    I'm already dead :D

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    За жал, да, со тоа што дебелината го успорува протокот на крв низ вените :|

Исто и пушењето, со тоа што ги оштетува крвните садови; немањето физичка активност затоа што при мирување срцето потешко пумпа крв низ нозете; луѓето со карцином исто поради хемотерапијата :|
    Имам читано дека и бременоста го зголемува ризикот од појава на тромб затоа што се зголемува волуменот на крвта, ама за ова не сум сигурен, некој постручен нека каже.

На Suhan, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    :shake::shake: знам дека претерано се пазиш, ќути :lol:
    Земај Аспирин ако смееш :!:

На LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.979
    Допаѓања:
    265.928
    За бременоста да, прави проблеми. Проверуваат трудници д димери.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Остај ја сега бременоста, жената на првиот пациент во Италија и Борис Џонсон трудни беа, дури мажите им беа сериозни случаи во болница. Трудниците се безбедни.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Ете, значи и тоа.
    Фала на инфо, сериозно ме интересираше.

Ако не се лажам, терапијата која се применува во Жан Митрев за прочистување на крвта е веројатно поради овие причини.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Дајбоже да е така :)
    Ја оставам :lol::handshake:

На Biljarkata и green.eyes им се допаѓа ова.
  13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pa 100% sum sigurna deka si neuk .. da imase bilo kakva (strucna, rabotna) povrzanost so istrazuvanja, nabljuduvanje na sostojbata i bilo sto vo vrska so covid-19 nemase da dremes cel den na forumot =drug dokaz ne mi treba , nisto ne spodeluvas novost, nekoi soznanija od licni istrazuvanja tuku ona sto ima na net i sekoj moze da najde ..togas kakov expert si?
    to e potvrdeno/ patnici izolirani po 14 dena? koi moze i ne ni bile zarazeni, vo izolacija bile a ne leceni!
    epa aj primer zemi go nov zland..zatvoreni nikoj ne pustaa da vleze, 2 meseci bea bez nieden pozitiven i odednas se pojavija ? od kade ?
    i najbitnoto zosto licnot ko taa Ana toa izjavila ako ne e tocno? i zosto spomnuva i stranski nabluduvaci potvrduvaat istoto ?
    ete na rusite pa i na kinezite poveke im veruvam odkolku na szo (za ovie od kaj vomk zbor za doverba IC )
    na filipce ne sum portparol a ne spagam vo negovite 'obozavatelki"
    znaci ima luge sto sledat sostojbata realno ..
    zosto da ne im veruvam nim luge so ime prezime koi nesto se i imaat vistinski uvid vo sostojbata tuku treba da veruvam na nekoj anonimen clen na forum koj izgleda nema ni osnovno medicinsko poznavanje (ova od ona sto "preporaca" da piele lugeto diazepm od 2.5 mg..ete prasav mi rekoa ne postoi diazepam od 2.5mg tuku od 2mg ,5mg i 10mg )
    mozam da im veruvam na clenkite koi licno preziveaa virusot i nivnoo spodeluvanje na iskustvo so virusot ili na nivni bliski i poznanici ama tebe i ne mora
    nemoze lugeto da gi drzat zatvoreni so meseci po lecenjeto , duri i sega aktivno zarazeni vo tie 2 dena najzarazni sto se ne ste go sirat virusot moze nikoj nema da zarazat a ima dr sto ke zarazat i po 20-30 dusi,taka i ova "po izlekuvanjto" nekoi mozat uste dolgo da sirat viruot
    ke pokaze vremeto dali e teska glupost i besmislica
    aj ke ti kazam uste edna "teska glupost" seroloskit testovi preku krv se povalidni i potocni od pcr ama aj, mora da se pecali
    znam "uste" 2 , edna za oxfordskata vakcina , edna od kade poteknuva virusot ama ke gi zadrzam za sebe (ne e od mk portali nitu se teorii na zagovor )
    da ne e povtoruvam dodeka ne pokazes tvoi licni istrazuvanja so koi negiras ne mi mene kazuvaj sto e tocno a sto ne..
    :)

Последна измена: 16 септември 2020
  14. boomsleng

boomsleng Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    699
    Има Аспирин Protect од 100мг тоа е најслаба верзија на аспирин и неправи многу штета во делот на крварења, но доколку личноста се сомнева во крварење или пак и е забрането да употребува Аспирин од страна на лекар, тогаш треба да и се даде алтернативен лек секако тоа треба да го направи лекарот не личноста на своја рака.
    Лукот е природна алтернатива на аспиринот има слични дејства, е докажан антикоагулант, каранфилчето
    исто така, куркумата има силно антибиотско и антикоагулантно дејство, лукот и исто така моќен природен антибиотик, секојдневното консумирање на неколку чешниња лук нема воопшто да штети туку ќе биде од голема полза, корист.
    Напомена доколку се користи лек за разредување на крвта од типот на Аспирин и други лекови од таа група треба да се биде претпазлив со употребата на овие природни антикоагуланти од типот на лукот, каранфилчето и куркумата, во смисла да со истовремена нивна комбинација не дојде до засилување на антикоагулантниот ефект, постои зголемен ризик од крварења и други компликации.

Последна измена: 16 септември 2020
    На LejlaD, g8lQQk, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Најди си плазма. Пациенти што биле третирани со плазма во првите денови од инфицирање не развиле сериозни симптоми.

На JuLleE и Ahoy им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    :drunk:

И од 5mg постои инаку.

И ова :drunk:
    Како тогаш, човек сосема здрав, беше серолошки негативен, ПЦР позитивен, а почина по 2 недели? Ова е мој близок случај, кој лично го познавам и за жал се случи што се случи.

Ама ова не го тврдам само јас, туку познати и признати виролози, епидемиолози, инфектолози итн.

Верувај во што сакаш, ама пак ќе ти кажам дека не е точно.
    Ова можеби е стара вест, а сега, според најновите реални истражувања вирусот не е вијабилен по 10. ден, а не по 48- ми или 90- ти ден.

На CameliaMiller, LejlaD, Luminary и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Знаеш што е PCR и како се изведува или онака тресна?

На Sofi.ja, Leviosa2503, Spidy и 6 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Како ќе најдам сега?
    Кај ќе ја чувам?
    В уше? :D

На zhap4e и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.919
    Допаѓања:
    139.480
    Значи ние дебелите да си купиме гробни места со време испаѓа работата.. дај малку полека, не кревајте паники.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    hahaha pa pisav od 2mg od 5mg i od 10 mg postoe,l od 2.5mg ko sto pisa ti NE POSTOI
    a kolku od pcr testovite bea lazno pozitivni lazno negativni zaboravi da spomnes? se zaboravas sto ne odi vo tvoj prilog // patem rekov potocni a ne 100 % tocni no vo sekoj slucaj potocni od pcr ..neznam kako ne razbiras ,toa sto toj covek taka mu se slucilo (pod uslov da e tocno, zs se precnuvas i izvrtuvas) taka se pogodilo , neznam
    ne ne e stara vest tuku nova po dolgo sledenje 6-7 mseci , sigurno nemoze da sledat i pisaat takva vest po mesec od pojava na virus/?
    ednostavna logika
    i ne ne moze da mi kazes dali e tocno ili ne koga ne si del od nikakvo istrazuvanje nitu imas vrska od medicina ili bilo sto osven net vesti , obicnen anonimen clen/ka si
    i nemam namera da diskutiram poveke.. jasno mi e deka nisto ne znaes nisto poveke od bilo koj clen tuka (osven nekolku sto imaat poznavanje ili iskustvo)