1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ma jok maloumna sum i:P

2. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    @magnolija09 Извини вака, ама ти експерт да не си за ширење аеросоли и микроорганизми во простор и воздух? Оти ти цело време излегуваш по темава со теории некои, па никој не те праша дали си микробиолог или епидемиолог.
    Да не мислеше експерти дека пишат на Фемина форумот само?
    Побогу форум е, не мора во се да верувате ако не сакате, не сфаќам зошто се напнуваш толку. Уствари сфаќам, ама ај.

На Leviosa2503 и Maslany им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Морам да ја објаснам разликата помеѓу ПЦР и серолошки тест при детекција на SARS- CoV- 2.

Да почнам со ПЦР тестот, кој е најверодостоен за детектирање на Ковид- 19 вирусот.

Зошто?

ПЦР тестот кој се користи за детекција на овој вирус е ултра сензитивен, со околу 98% сензитивност, што значи дека би ги открил и најмалите количества на вирус во организмот (титар до 40 (колку помал титар- толку поголема количина на вирусот во организмот и обратно) затоа што се зема примерок од нос и грло, што значи дека вирусот би можел да се детектира и во најрана фаза затоа што вирусот најмногу го има токму во грлото и носот, од каде што навлегува во нашиот организам и натаму евентуално се размножува.

ПЦР тестот исто така е доста битен за да ја одреди и количината на вирус во организмот што може да го предвиди и развојот на болеста. Затоа, за подобро справување со кризата, иако невозможно, би било предобро доколку ПЦР примерок се зема и неколку пати во текот на инфекцијата со цел да се види дали ситуацијата оди кон подобро (со зголемување на вирусниот титар) или кон полошо (со намалување на вирусниот титар).

Преку ПЦР тест исто така може да се одреди дали се работи за конкретниот актуелен SARS- CoV- 2, за друг коронавирус или за некои други респираторни вируси.

Што се однесува на серолошките тестови, тие се далеку помалку веродостојни за детекција на (рана) инфекција, но и далеку побрзи и поедноставни за изработка.

Серолошките тестови кај овој вирус испитуваат два вида на антитела: IgM+ IgA и IgG антитела.

Првите, односно IgM+ IgA антителата би детектирале рана инфекција или инфекција во тек, само доколку вирусот е размножен во крвта, затоа што серолошките тестови се прават со земање на венска крв.

Меѓутоа, асимптоматски случај или случај со помала количина на вирусот во себе, како и случаи каде постои само одреден ген од коронавирус (може а и не мора да биде SARS- CoV- 2) најверојатно не би биле детектирани преку овој вид на тест.

Многу ретко се случува некој да испадне IgM позитивен, а ПЦР негативен, но во таков случај се претпоставува на рана инфекција по што следува и ПЦР тест по неколку дена за да се утврди дали конкретниот случај е или не е заразен со Ковид- 19.
    Почесто се случува некој да биде IgM негативен, а ПЦР позитивен и токму тука доаѓа во прашање веродостојноста на овие тестови.

Кога станува збор за IgG антителата, тие се друга приказна, затоа што одредуваат доцна или мината инфекција, односно дали некој има или нема имунитет на актуелниот коронавирус.

Доколку во исто време се добие ПЦР позитивен, но и IgG позитивен тест, тоа значи дека организмот веќе дорбо се справува со вирусот, односно создава антитела. Во ваков случај се работи за доцна инфекција и наскоро случајот најверојатно ќе биде ПЦР негативен.
    А доколку се добие ПЦР негативен, а IgG позитивен тест тогаш нема актуелна инфекција, односно веќе сте го минале вирусот и имате антитела во организмот, што е супер.

Тука нема многу филозофии, по прележување на вирусот по желба се прави тест за IgG антитела за да се утврди дали е стекнат имунитет кон вирусот, а тоа претставува одбранбен систем при повторен контакт со вирусот, односно штити од повторна инфекција барем 3- 4 месеци.

Се надевам сега е барем малку појасно, пробав да објаснам најдобро што можев.

Последна измена: 16 септември 2020
    На Suhan, No Makeup, prvaB и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Еве повели објаснување над ова мислење.

Мене не ми треба потврда од тебе дали знам нешто или не, ти уживај си во вестите од неофицијални портали, со нереални содржини :wasntme:

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  5. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    aj ke kopiram pa vie mn umnit
    da sekako :)
    i sto kazuva 'prosvetli me"?
    i samiot potvrdi detektira dali ima infekcija vo rana faza vo teloto
    dali e podobro na nekoj sto pokaze simptomi odma da se testira so seroloski test i ako pokaze infekcija (brzi se za nekolku casa i mozat da testiraat iljadnici dnevno i rezultati za nekolku casa ) da se dadat odma lekovi (pa potoa neka pravat i pcr test) ili toj nekoj sto ke pokaze simptomi se maltretira da ceka so denovi pa i nedela za test pa potoa uste nekolku dena za rezultati i sto imame cekajki dojdat vo teska sostojba i umrat? ..
    za asimptomatskite ionaka ne e bitno ke pominat bez simptomi
    samiot potvrdi i uste ke me ubeduvas?
    demek jas sakam lugeto da umiraat pa ke pisam dezinformacii , ne tuku naprotiv odma da se testiraat a stom tie testovi se brzi mora so niv da se pocne
    patem i toj dr Velo mislam deka ednas odamna rece seroloskite testovi se podobri i potocni
    ama na drzavno ne moze..zosto?

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Муабетот ми е побезбедно е плазма отколку да се крстиш во вакцина. Снаодлива си ти;)

Само споделив инфо што сум прочитала, не само за тебе, за сите.:)

На zhap4e, LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Како прво, серолошките тестови ниту не подобри ниту се поточни од ПЦР тестовите! Тоа пробав да го објаснам погоре, меѓутоа веројатно не сфати.

Како второ, серолошкиот тест ретко ќе детектира присуство на вирус во организмот, т.е. актуелна инфекција, и тоа е факт.

И како трето, доста е битно да се следи состојбата и на асимптоматските случаи, затоа што може 5 дена да бидат позитивни но асимптоматски, и веќе на 6- иот ден да добие тешки симптоми. Исто така постои шанса ситуацијата да се искомплицира во крвта.

Од мене толку на темава, пробав да објаснам, не сфати и веројатно нема да сфатиш колку и да објаснуваш, така да ти посакувам добро здравје и никогаш да не дојдеш во контакт со вирусот.
    И во твој стил, pozz :hai:

На CameliaMiller, Maslany, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Не бре... какви гробни места.
    Аман пак ти.

Поради мал милион причини можеш да умреш и млад и стар; и дебел и слаб; и секаков...

Пример, треба да знаеш дека ако се возиш без појас, во случај на удар, ќе ја расцепиш главата.
    Тоа не значи дека треба да се опседнуваш и да паничиш, туку само да ја прифатиш информацијата како факт, и да внимаваш колку што можеш.

На BloodElf, CameliaMiller, zhap4e и 7 други им се допаѓа ова.
  9. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ne ti nikako ne sfakas sto kazuvam ama ne bitno
    i uste nesto dokolku nekoj asimptomatski ne e testiran (obicno sam, privatno) neli testiraat samo otkako ke pojavat simptomi ? kako ke go sledi bilo koj (sostojbata ) ..tie edvaj onie so simptomi doma sto gi lecat im obrnuvaat vnimanie ne paa na aimptomatskite
    stto pravat kontakt ako imale ? ako ne se sami tesrtiraat im velat sedi vo samoizolacija ako imas simptomi javi se .. aj tie bajki na deca..simni rozevite naocari i gledaj ja realnosta
    ne bitno izrtuvas vo svoja korist i ona to ti veruvas
    jas veruvam vo ona sto pisav i na onie sto tvrdat deka seroloskite se potocni i ostanuvam na toa
    pozz :) :hai:

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Симптоматските случаи
    секогаш мора, треба и имаат предност пред асимптоматските случаи.

Бонус, некаде тестираат и асимптоматски на државно.
    Така во пример, во Ресен моментално има 8 активни случаи од кои мнозината се асимптоматски, а се тестирале на државно :mm:

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.919
    Допаѓања:
    139.480
    Па тоа де. И јас тоа велам. Кажуваат само дебела била, проблем со тироидна имача, значи секој втор во мк е таа категорија. Затоа така изреагирав. Не значи дека секој дебел е болен и дрка секој слаб е здрав.

На zhap4e и LejlaD им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Работата е што дебелината сама по себе е ризик фактор за компликација на состојбата, доколку си заразен од корона.
    Исто како што се ризик фактор кардиоваскуларни и пулмонарни заболувања.

На CameliaMiller, zhap4e, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Ни клексан не помага во некои случаи, не па аспирин.

На CameliaMiller, WildMk, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.919
    Допаѓања:
    139.480
    Е па тогаш сите што се со наднормална тежина треба да бидат ставени во ист кош со оние со хронични заболувања. Така испаѓа.

На WildMk, Cka и LejlaD им се допаѓа ова.
  15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Од Делчево тројца починати?!??

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Во последните 24 часа се направени 1674 тестирања, а регистрирани се 186 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 56
    -Куманово 16
    -Штип 8
    -Прилеп 7
    -Тетово 10
    -Струга 6
    -Велес 1
    -Битола 6
    -Охрид 2
    -Кавадарци 4
    -Гостивар 18
    -Гевгелија 5
    -Струмица 12
    -Крива Паланка 3
    -Радовиш 2
    -Кочани 17
    -Пробиштип 1
    -Македонски Брод 1
    -Валандово 1
    -Делчево 4
    -Свети Николе 2
    -Кичево 3
    -Ресен 1

Починати се 7 лица, еден пациент од Куманово (53г), двајца пациенти од Струга (68 и 70г), еден од Гостивар (61г) и тројца пациенти од Делчево (43,60 и 78г).

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 85 оздравени пациенти од:

-Скопје 19
    -Дебар 2
    -Штип 4
    -Прилеп 13
    -Тетово 2
    -Струга 4
    -Охрид 9
    -Гостивар 9
    -Гевгелија 5
    -Струмица 1
    -Крива Паланка 1
    -Радовиш 2
    -Кочани 2
    -Пробиштип 1
    -Македонски Брод 3
    -Берово 4
    -Делчево 1
    -Свети Николе 2
    -Кичево 1

Досега во земјата се направени вкупно 171.155 тестирања на ковид -19. Нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 16274, бројката на оздравени пациенти е 13635, на починати е 675, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1964.

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.919
    Допаѓања:
    139.480
    Rekov ja posle 15 septemvri kje gi vidime brojkite od letovanjata..

На Nisse, mal.ecka и tinka-mace им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    Доколку има некој што има починато член на фамилија од ковид, во болнички услови, ве молам да ме контактирате, потребно ми е инфо.

19. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.904
    Допаѓања:
    44.458
    @Ahoy состојбата по општини како е?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    1.504
    Здраво. Утре ќе се тестирам. Може ли да ми кажи некој како оди постапката? Ви благодарам.