1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    kako mozes da kazes teorija e koga e fakt !!
    napnuvam da, mozebi ama kako da ne napnuvam koga e toa najvazno da se spreci sirnjeto na virusot?
    a kakvi se uslovite za tabota kaj nas? ete licno toa voopsto ne bi trebalo da me zasega (nitu imam deca nitu sum vrabotena) , no ete se grizam za lugeto ..
    meseci pominaa a sto napravija ? ima pari za kupuvanje vozila i dr gluposti no nema pari zdravstvoto da podobrat? bar uste najmalku 2 laboratorii mozea da opremat za testiranje , ovoj period trebase vo zdravstvoto najveke da investiraat ama nebitno e neli? ima i brzi testovi zosto ne nabavat vo golem broj i testiraat sekoj sto ima i najmal simptom ?
    zosto da se ceka da dojde do vlosuvanje ?
    ete i tatko mi kasla non stop nekolku dena i temperatura imase i ne ne im se javi tuku otide vo ambulanta , go preslusale i mu dale sirup i paracetamol i mu rekle pij caj? voopsto i ne ni spomnale testiranje, dali imal kontakt so zarazen , nisto ko da ne postoi virusot? ni krvna slika ne mu proverile a e vozrasen i so hronicni bolesti (se nadevam ne e korona) -znaci ako saka testiranje -na privatno, a dali ima pari koj te prasuva?
    i ke reces sto ima vrska ova so toa sto stalno spomnuvam spored tebe "teorijata" - ima ima golema vrska, lugeto najcesto se zarazuvaat so kontakt vo zatvoreni protorii (ne ti ni treba nikoj da ti kaze i oficijalno potvrdi da sfatis deka e taka)
    sto ke bide ega koga decata ke trgnat vo skolo , hronicno bolnite na rabota (zatvoren prostor e )
    sto ke se sluci?
    ekonomijata bitno da ne pretrpi zagubi (na onie "golemite' , "sitnite" ne gi zanimaatt tie ionaka propadnaa ) zdravstvoto i zdravjeto na lugeto i decata e ne bitno, neka tone uste podolu
    zosto ja odbivaat ruskata vakcina (istrazuvana so godini uste otkakose pojavil SARS i MERS, a ocigledno deluva i na ovoj sars -2 , da sigurno rusite se tolku glupi sto sega ke vakciniraat medicinskiot personal) tuku seceka ona sto zapad ke im kaze i vakcina mozebi vo sredina na 2022? zar ne treba da si gledaat ona sto e dobro za narodot tuka?
    i uste eden kup dr raboti ama aj toa jas samo go "tupam' i gluposti se
    nisto pocnav da se prasuvam dali neko od vas vopsto imate empatija kon ilugeto tuku bitno vi e samo da sledite ovie lazni "oficijalni' rezultati ?
    kako i da e ne ve zamaram poveke ,ne sledam temata

2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Јас еве на пример со комшивкава моја секогаш сме на дистанца и со маска, посебно јас лично гледам да сум на дистанца кога зборуваме.
    И се тргам, ова си го имам забележано со сите дека како зборувам се повеќе наназад се тргам некако механички ми доаѓа, а само јас сум таа на назад што оде :) другите стојат.
    Со комшиката посебно пазам ради нејзини здраствени причини.

Ама ова со дистанцава со сите ми е испраксирано некако сама од себе по еден чекор лека полека да се тргам од луѓето кога зборувам.
    Не зборувам со никого од близу :)

Каме прими соочуство, јас тука некои кои ве читам барем корисни инфо кажувате, во однос на внимателноста со вирусот.
    И внимавам да.
    Со луѓе внимавам многу.

На Tajnaotrovna, senjorita-v, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.146
    Допаѓања:
    137.104
    @CameliaMiller Прими сочувство. :hug:
    Нека почива во мир.

На WildMk и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Имаат приватни броеви оставаат докторите на пациентите. И кога не се на работа меѓусебно докториве се советуваат и координираат преку телефон кој е покритичен, на кого треба повеќе да му се посвети внимание на дежурство. Посебно кај помлади пациенти, со саати седат ги реанимираат. Само народ што не видел плука по се живо.

Сочувство за загубата

На LejlaD, M.B., JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  5. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.459
    Ете не знам. Ваљда тешко им е на некои па затоа се лепат и носат маска испод нос.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    1.897
    Од неколку страни слушнав муабети дека наводно им плаќале на луѓето (илјадници евра) за да потпишат дека нивен близок починал од корона. Искрено не верувам, ама ако има некој такво "искуство" нека сподели. Освен заради некоја финансиска помош од странство во случај на голем број починати, друга логична причина не гледам. Со вакви муабети се создава искривена слика за реалната состојба. Ама ништо не ме чуди во оваа земја.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Еве јас бидејќи живеам во мал град, со многу позитивни и неколку смртни случаи, никој не земал пари, ни од починат ни од позитивен случај! Многу од позитивните ми се пријатели, а со скоро сите меѓусебно се познаваме.

Познавам и луѓе кои отишле на болница од други причини и замислете не ги запишале позитивни :!:

Ова е глупост, но нормално е да има теории на заговор :drunk:

На Waverly Raven, Bezimenka90, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  8. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.201
    Тоа беше во карантините, кога седевме дома и ни беше досадно, па смислувавме теории на заговор. :D8)

На gjoker4e, Bezimenka90, BeLLaDona23 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Исто имам слушнато. Не знам колку е вистина, ама луѓето кои ме пренесуваа беа многу уверени.

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.343
    Допаѓања:
    15.615
    Секогаш муабетот е од втора/трета рака, еднаш не слушнав муабет "еве јас земав пари". Глупости невидени е тоа. Ако ми умре некој близок, може да го пише тој од патологија дека умрел и од магија, и јас ништо не можам да направам во врска со тоа. Еве баба ми умре пред 2 недели, кажете кај треба, одма ќе ја пишам дека од корона умрела ако може така :D

На gjoker4e, Ambrosia, Makedonka007 и 9 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Забележав дека во шпанија и франција има над 11 000 новозаразени на ден, значи многу повеќе од март и април?!
    Што се случува таму? Имаат некакви рестрикции ради бројкиве или не?

12. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.468
    Веќе имаме повеќе од 600 лица починати од/со корона. Знаеш колку илјадници евра би требало тогаш да се исплатат? И од каде ќе се најдат тие пари? Кој би ги дал? :?:

13. Кристина Хара

Кристина Хара Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    534
    Жално е што во теории на заговор веруваат образовани луѓе, ела убеди се. Па за ова со плаќањево страшна работа. Најмногу се нервирам кога мене како медицинско лице ми објаснуваат дека маските биле штетни бла бла.
    Гледав постар коментар за Ненад Лазаров. Човеков во цела ситуација си гледа само простор за реклама и ништо друго! Уште кога лани Ина Многуфина го претставуваше како нејзин доктор и споделуваше негови статуси ми беше јасно дека човеков пати за внимание.

На mkdvesna, Angie1432, KuklickaSk и 4 други им се допаѓа ова.
  14. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    2.280
    Primi socustvo.

Мислам дека во Есенскиов период посебно Зимата, ке мора да се пазиме, и ако продолжат бројкиве да растат а приметуваме дека е така значи вирусот зима поголем замав и побрзо се шири.

Се согласувам и јас дека овој период ке биде доста ризичен и мора Властиве уште повеќе да вложувуваат во здраството, да има лабаратотории кои ке соработуваат зсо Приватниве ако веќенеможе кај Државните, да се помага со снабдување на тестови и да се прават и кај оние што се помали симптоми.Лекови за згрутчување на крвта и сл.

Последна измена од модератор: 18 септември 2020
    На KidA, Ahoy и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    1.897
    Исто така и на мене! Секогаш е од трети лица прераскажан муабетот, значи особи кои немаат апсолутно никаков бенефит да лажат, и секогаш ги слушам со скептичност. Еве форумот е анонимен, па затоа прашав дали некој имал ваква ситуација и зошто би измислувале луѓето вакви работи???:wasntme:

16. Кристина Хара

Се зачлени на:
    16 септември 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    534
    Тоа се баш прераскажани муабети и кога некој близок човек ќе ти го каже ќе веруваш во тоа. Се шират безброј лаги околу целава ситуација, од тоа дека на Инфективна ги ставале директно на респиратори, не ги гледале таму пациентите и триста глупости. За жал има премногу глупави луѓе што во се што ќе им се каже веруваат. Во

На BeLLaDona23, Bezimenka90, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    Јас ни сум чула, ни сум разбрала ваква глупоштија.
    Ама да се забавуваме треба, па пишиковидќеземемепарички.

На green.eyes, poppie, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Кристина Хара

Се зачлени на:
    16 септември 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    534
    Прикаскиве околу плаќањето почнаа во странство, па се проширија овде. Као демек СЗО плаќало. Напротив, семејствата на починатите плаќаат многу повеќе за погреб за починат од КОВИД 19 бидејќи бара посебни протоколо(лимен ковчег)

На BeLLaDona23, Bezimenka90 и Ahoy им се допаѓа ова.
  19. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Дури и ако вакцината против коронавирусот е одобрена во наредните недели, тешко дека ќе биде широко достапна за јавноста до средината на следната година“, рече Роберт Редфилд, директор на Центрите за контрола и превенција на болестите во САД.

Претседателот Доналд Трамп го обвини за грешка и му се потсмеваше дека е збунет.

„Маските се најважната и најмоќна алатка што ја имаме во борбата против пандемијата. Дури и би можел да одам и дотаму и да кажам дека оваа маска за лице ме штити подобро од Ковид отколку самата вакцината против него“, му рече Редфилд на Трамп.

На Трамп му се спротивстави и неговиот претседателски противкандидат, Џо Бајден.

„Да бидеме јасни. Верувам во вакцината, верувам во научници, но не му верувам на Доналд Трамп“, рече Бајден и додаде дека во моментот, дури ни американскиот народ не може да му верува на Трамп.

Владата на САД најави дека ќе почне со дистрибуција на вакцината против Ковид-19 еден ден од добивањето на дозволата и планира можноста за ограничен број дози да биде на располагање веќе во текот на оваа година. Досега во САД починале 195.000 луѓе, повеќе отколку во која било друга земја.

©Makfax.com.mk

20. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    11.364
    Допаѓања:
    222.110
    Сочуство Каме,нека почива во мир

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.