1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Не бранам никој, ти кажувам како е. Ете то пример погоре од Тинкелбел како е лечен 33 годишен од матичен. Ко шо не пишуваат сите инфектолози патетични статуси на ФБ, туку си работат, така има и матични што си работат супер. Ете го случајот со Јуле и добар пристап на матичен.
    Јас пишувам за да апелирам ако некој е заразен да си бара испитувања ако матичниот не е заангажиран.
    Јас секако имам кој да ме насочи и лечи ако фатам ковид. Ама колку луѓе не знаат што да прават ако имаат симптом како што пиша Тинкербел глад за воздих.

Последна измена: 20 септември 2020
    На LejlaD, CameliaMiller, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.979
    Допаѓања:
    265.928
    Да знаев, некни и затоа ќе побарав упат.
    Туку кај нас кај некои лица детектираат вирус преку крв, па ги испраќаат на брис. Баш ќе го прашам матичниот за ова. Сакам да проверам антитела обавезно, а сакам и на дете.

На LejlaD, nena2010 и duffi им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Всушност оние кои не веруваат во корона, и не ни одат ни на матичен, а се ризични, најлошо поминуваат.

А за матичните пак ќе кажам, матичната на син ми не прима воопшто пациенти, а мојата матична смета дека све ова е преувеличено и се претерувало за вирус ко вирус. А и она сама е ризична група дека е обезна и со дијабет. И така.

На LejlaD, CameliaMiller, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  4. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Според најнова студија спроведена од Април-Август на 2000 луѓе 800 од 2000 многу се плашеле од страшниот Ковид и не излегувале од дома(само до маркет) додека другите 1200 си терале нормален живот и само 162 од нив се заразиле и го прележеле без проблем. Испитаниците биле на возраст 18-45 години студијата е спроведена во Шпанија. Интересен дел од студијата што реално се случи/случува насекаде низ светот е следното:
    На прашањето на тие што седеле дома Како се чуствуваваат и дали се среќни? 137 од нив одговориле дека биле депресивни и несреќни додека другите 663 после 2-3 месец не издржале повеќе и си продолжиле нормално со животот.
    Студијата е на шпански ако сака некој да ја прочита цела може да ја побрка ќе ја најде.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Денес починал 22 годишен дечко.Така прочитав на твитер, колега негов објави.Ќе видиме дали е вистина бо утрешните бројки :(

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Не може дома да седиме. Ама да почитуваат сите мерки со дистанца и маски ќе може да живееме релативно нормално. Ама тешко било маски да се носат.

На LejlaD, noteforself, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  7. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Се согласувам ама не секој размислува така. Се гледа насекаде низ светот бројките пораснаа едни има не веруваат дека постои други им здосади и сеедно им е дали ќе се заразат. Јас не сум некоја што се замара многу ама верувам не сум се заразила до сега заради носењето маски во затворена просторија. И имам контакт секогаш со истите 5-10 луѓе. Ама сеуште мислам дека премногу внимание му посветуваат медиумите.

8. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    194
    Дали позитивен на вирусот,треба да ги посочи контактите ,како би пошле во изолација со решение?или то повеќе не важи?оставено е е на совест на контактите ?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Треба и мора да ги посочи.
    И сеуште важи тоа, не е оставено на совест.

На LejlaD, tinka-mace, Fifi84 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.130
    Не се ажурни докторите ни тука.

Некни бев на лекар за увото,имам инфекција и нешто зборуваше за поврзаноста со крајниците...не го разбрав добро.
    Јас кажав дека имам крајници и не ми се извадени како мала.
    И тој целиот во паника дишењето да ми го слуша,температура да ми мери и грло да ми гледа,на крај ме праша дали сум се тестирала за Ковид-19.
    (facepalm)
    А и пред ординација ни мереа температура ама шта чеш...чим слушнат грло,крајници веднаш корона имаш бла бла...
    :x

На LejlaD и candy.cane им се допаѓа ова.
  11. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Една од најважните постапки за успешно справување со коронава е следењето на контактите, заедно со тестирањата - тоа е безброј пати кажано до сега.

Многу земји се изгубија во тој процес на следење, затоа доста од нив потфрлија и бројките се вивнаа.

На tinka-mace, DAngel, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Лекарите од почеток се со став дека се претерува. И да напоменеме, цело време политичарите претеруваат, не лекарите. Освен што за Шведска знаеме дека лицето зад ковид е епидемиолог, сегде се шљакаат политичари, министри со рандом акти на менаџирање криза.
    За смртноста не знам што да кажам, не сум паметна. Во мојот регион после случаите пролетоска за среќа нема нови починати. Што прават во МК стварно не ми е јасно:worried:

На KuklickaSk, LejlaD, JuLleE и 7 други им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Во врска со маскиве... што ќе кажеш за истражувањево:

Screen Shot 2020-09-21 at 11.37.14.png

Screen Shot 2020-09-21 at 11.37.29.png

Не разбирам германски, па ако некој има подетално инфо околу ова, нека сподели. Иако... штом “експериментот” на сестрата со кивањето со маска и без се земаше за релевантно “истражување” па дури и беше споделено од наши официјални лица чинам, зошто и ова да не биде? Иако е спротивно од тоа на сестрата.
    Јас од почеток сум скептична со маскиве. Носам оти се препорачува, ама носам КН95 маска, не гаќа маска. Кога веќе морам да носам, барем ќе носам некоја што ме штити од вируси, оти гаќа маските не штитат. “Истражувањето” на сестрата велеше дека штитат, ама истата заборави да напомене една мала информација, а тоа е дека бацилите со кои и беше полно стакленцето не беа вируси, туку бактерии кои се чинам 10х пати поголеми од вирусите :?:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Ни јас не знам германски, ама 1 маска не се носи 8 саата. Треба да се менуваат навремено.

На Spidy, Annath, g8lQQk и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Лабораторијата за генетска и персонализирана медицина во склоп на клиничката болница Жан Митрев разви брз тест за детекција на коронавирусот

Нашата лабораторијата, покрај своите дијагностички пристапи е единствената приватна лабораторија којашто извршува и научно-истражувачка дејност. Во склоп на таа дејност лабораторијата разви брз тест за детекција на коронавирусот со примена на реверзно-транскриптазна јамково посредувана изотермална амплификација (RT-LAMP).

Тестот е интерно валидиран на PCR-валидирани примероци од 503 пациенти и има одлична сензитивност и специфичност. Слично како PCR и RT-LAMP обавува директна детекција на вирусот во примерокот.

Преку овој тест возможно е иницијалните резултати да се добијат од 12 60 минути, во зависност од вирусната концентрација кај пациентот. Лабораторијата е во контакт со овластените институции во однос на добивање на дозвола за работа со овој уникатен тест.

Исто така во лабораторијата се извршува брз RT-PCR тест одобрен на листата на вонредна употреба на СЗО и FDA. Преку овој тест, резултатите се добиваат од 30-45 минути од примање на материјалот во лабораторијата.

Имено, лабораторијата е првата којашто го секвенционираше геномот на новиот коронавирус (SARS-CoV-2) од македонски пациенти и откри дека “македонскиот сој” на вирусот полесно се пренесува од “Wuhan-скиот сој”.

На g8lQQk, LejlaD и Ygritte им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Колку е тоа навремено? Цело време зборат дека препорачано време за носење на еднократна маска е 8 саати. Не дека носам маска 8 саати ама ако луѓе работат со маска 8 саати, колку маски треба да сменат:?: За нормален работник правам муабет, продавачка, шалтерист, не за медицински персонал.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Треба, ама не се менуваат оти изгор скапи се. Хируршка маска 15 ден. х 4, 60 ден. секој ден само за маска :( Скоро иста е математиката и со н95 маската. Гаќа маскиве не ги спомнувам пошто не штитат или во најдобар случај нивната заштита е дискутабилна.
    Муабетов ми е... не е само да се донесе закон и толку, туку треба да се размисли за применливоста на истиот, а и за корисноста вс штетата. Луѓево од страв да не ги казнат носат исти маски цел ден, а понекогаш и повеќе денови, а последиците од ова допрва ќе ги гледаме :nod: :( Ќе видиме дали носењето или неносењето маски ќе не убие.

На LejlaD, Biljarkata, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Ако се носи континуирано, на 2 часа треба да се менува со нова. И медицинска и платнена. Јас на работа кога сум во канцеларија на 2 часа менувам, а маж ми некогаш на 1 час менува зошто работи со луѓе. Само н95 може да се носи подолго, до 8 часа.

@An-na точно. Не само што не ги менуваат туку си подаваат маски од татко на син и други роднини. Нема никаква едукација.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  19. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    492
    Јас имам такво чувство или само кај нас се форсира сеуште вака вирусов? Немојте да ме сфатите погрешно, прашувам во смисла уште објавуваат вака на дневно ниво секаде во светот? Секаде се гледам луѓево опуштени, било кај нас или странство (што имам познаници). Било какви мерки да се превземат ми се чини би било залудно бидејќи реално на сите му е скурчено, со чест на исклучоци кои си се пазат и почитуваат мерки од почетокот на пандемијата.

20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Да.