1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    КН95 во Зегин е на акција по 89.
    Макс и е 120 часа.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.743
    Скапи се маските за луѓе кои не можат да си дозволат ни поздрава храна, а не па маски да менуват на два саата, плус за да се смени треба да одиш на два саата во вц да си миеш раци темелно па да ставиш нова, а сите знаеме дека во најголем дел конфекции и големи компании кај нас имаат 10 мин пауза и не им е дозволено на два саата у вц да одат. Тетка ми разви тешка бактериска инфекција на усната шуплина од маската, еве цел месец е на антибиотици и не може да си јаде ни пие како што треба, ја носи континуирано 8 саати, по една и даваат на работа и толку, проба да менува од со тие од дома ама не секогаш успева.
    Многу фали едукација за маските, моментално колку корист имаме од нив толку и штета оти не знаеме и не сме у можност да ги користиме правилно.

И двете сте во право ама енос ќе видиме колку правилно било да се носат.

На Kitten, KuklickaSk, g8lQQk и 4 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    А замилсете колку работници работат со испотени маски оти па не се само касиерки и слично. Има луѓе (како маж ми) што работат физичка работа, тој кога работи физичка работа (не работи континуирано среќа) ми вели дека маската му е утоп мокра кога се наведнува му капе пот, среќа па имаме доста хируршки маски па ги менува, а замислете луѓето што равотат активно физичка работа со испотени маски многу од нив не ги менуваат оти немаат.

Како сакате гледајте ја работата со маските за секој еден сектор е убивачка.
    :doh:

На Tan4ence, g8lQQk, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    А кој и каде да тестира?
    И не се многу 2 дена, затоа што нема лек. Да има лек, па пеки.
    Вака, тие 2 дена ама баш ништо не значат дали има или нема ковид, значи какви симптоми има.
    Ако се тешки симптомите одма, одма и ги праќаат во болница, е сега, има матични што лечат настинки, и пациенти што не веруваат во корона, и матични што не веруваат во корона, па чекаат 5 дена, 10 дена и не знам колку.

Тврдам дека пациент со симптоми кои бараат болничко лекување или барем преглед, не се одбиени, ни со, ни без тест.

Или мислите од врата ги враќаме ако не се позитивни, а не можат да дишат?

На g8lQQk, LejlaD, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    Нејќам да сум ваква, ама 99% се Роми.
    Слични случки и тука имам гледано, не сакаат да соработуваат со ни едно погребално претпријатие, ниту на официјални гробишта да закопуваат :x

На candy.cane, LejlaD, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    Да, роми се.
    Кај нас се вкупно 6 мртви за овие две недели. Секојдневно молат за донации оти немат 750е да платат да ги донесат од Ск.

На LejlaD, ivi1987 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Муабетов тука беше дека во тешка состојба доаѓале во болница. Кај ризични лица два дена се многу, може живот да значат :!: Затоа треба веднаш тест, па потоа и хоспитализирање за таквите случаи.

Во врска со последната реченица... Ова ви е ново, нели? Сега со коронава? Оти зимоска бев баш во вашата болница на итна, со тешко дишење, ми се изнасмејаа, психички ми било |( Едвај еден се најде па ми ставија урбазон инфузија :^) Ако судам според тогашниот однос, тешко на пациентите :x

Инаку, во истата болница, две недели подоцна ми констатираа хроничен бронхит, требаше со дијагнозата да ги барам “докторите” кои ми викаа дека психички ми било |(

На LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.979
    Допаѓања:
    265.928
    Дафи ок ли се за децата? Или подобро платнена да ја менува?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    Голема е. Не стојат на мало главче.
    Имаше во Зегин и мали со филтер. Види дали уште има.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    Па не можам да знам ни кој те примил, ни зошто така ти рекол.
    Иначе цело време лежат и суспектни на корона, во посебен дел, на страна од потврдените.
    При хоспитализација, и да има и да нема тест, пак се зема брис.

На LejlaD и ivi1987 им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Знам, сега видов, ќе си земам неколку, оти само такви користам.
    Јас секаде каде што читам, викаат дека е 40 часа или 70, 120 не сум прочитала. Јас ја носам еден месец, ама не одам на работа и само за до маркет, а тоа не е секојдневно. После секоја употреба ја прскам со алкохол и се ветрее надвор.
    Не е за деца, голема е, ја пробав на ќерка ми. Хируршките се најдобри за децава, а и општо, најлесно се дише преку нив, ама и тие се големи за деца, нема мали.
    Тие со филтер од Зегин не ги препорачувам, имаше истражувања дека се собрирало вода внатре или преку филтерот излегувала водата која се собира внатре, не сум сигурна некако така беше.
    Јас за ќерка ми купив гаќа маски :doh: еднослојни, најлесни што може да бидат. Пошто мораат да носат на училиште (кој глупак го смисли ова (facepalm)) се решив на оваа опција. Соодветни маски за деца кои штитат правилно не успеав да најдам.

На Kitten, LejlaD, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Позитивните тестови се најмалку битни, искрено.
    Глупо е што чекаат резултат од тест за да се изолираат, а со закаснето тестирање и со закаснета изолација веќе им е и поминат периодот кога го шират вирусот.

Брза изолација на заболените треба да е приоритет пред дијагностицирање, оти дијагностицирањето е за бројка (како што рече, и онака нема лек, се лечат симптомите).
    Никому нема да му шкоди штом имаш некој сомнителен да се изолира на 5 дена и неговите контакти да се определат и изолираат исто. Ако излезе негативен - сите слободни. Ако излезе позитивен - си прекинал ланец.
    Ама немаме епидемиолози за ова. Тие не можеа да решат тестирани луѓе до добивање резултат да седат дома, па повеќе ли.
    Џабе е изолирање на човек што веќе не може да зарази никого. Или па позитивен тест, за што? За да му дадат сумамед?
    Потребно е секој сомнителен да се третира како заболен. Искрено, да се укине тестирањето верувам подобро ќе се справиме со вирусот оти на сите ќе гледаме како болни од болест која треба да се третира, а не како сега - додека не се отфрли ковид не се лечи од друго, а после кога се потврди ковид - додека не стигне до инфективна не го ни гледа доктор.

На candy.cane, Maslany, KuklickaSk и 4 други им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Мојов случај беше пред короната. Небитно. Имав слична случка и со специјалист пулмолог горе во ординација кој од око виде дека ми е психички. А важи за еден од подобрите специјалисти таму :x
    Да не го тупам, муабетов ми е, како ќе ти се погодат докторите.

15. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.188
    Допаѓања:
    26.555
    Денес во Охрид е пазарен ден, свекор ми после 6 месеци за прв пат отиде на пазар, и знаете што ми кажа (65 годишен човек е)
    Вика: Игрит ми е срам што живеам овде. Јас се срамам од мојата генерација и моите сограѓани. На пазар, вика, никој ништо не почитува, ни социјална дистанца, ни маски се носат, ни средства за дезинфекција користат. Исто како во нормално време се понашаат луѓево. Најжално вика, е што бабите ги грабнале внучињата по 1.5-2 години и да ги прошетале низ пазар! Полицијата од толку луѓе само 1 жена млада ја опомена да ја стави маската, а за другите ништо! Еее затоа вечно ќе се бориме со Ковид 19!

На oblace1, Feminka22, senjorita-v и 9 други им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Ај кажи ми сега, пазарџииве се криви или власта? Знаеш од кога е вака на пазарите? Од почеток. Си видела ли полиција на пазар? Јас не. А замисли си секој ден да се таму, нека казнуваат, да видиш дека подруго ќе биде. Ама не, џандариве казнуваат рандом лица по улица колку да пополнат норма и толку. Ги заболе нив за коронава или пак за народов :envy:

На KuklickaSk, noteforself, Ygritte и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Ne postoi maska shto go shtiti onoj koj ja nosi osven N95. Se drugo e pod pretpostavka deka site nosat maski.
    Mene lichno I hirurshka I n95 strashno me iritiraat I draznat da kashlam, hirurshkite osobeno. :^)Pakuvano, prepakuvano, pobezbedna mi e platnena shto znam deka sum ja izvrila.

На tinka-mace, PoisonGirl, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.979
    Допаѓања:
    265.928
    Ангел, мене вака ме третираше матичниот кога се јавив. Добив термин за тест по 5 дена, ама ми кажа да се изолирам и дома да седам. И мм и дете пазеа и седеа дома, не се дружеа додека да добијам резултати.
    Не ми се јави епидемилогот оти не ме ставија во контакт, ама ме следеше матичен, и ме контактираше исто ко да бев позитивна.
    И никого не заразив.

На CameliaMiller, g8lQQk, Ygritte и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    4.446
    Hirurski maski imate vo kam 5 za 55 denari, isto taka ima i vo cosmos hair shop momentalno akcija 2 kutii od 50 maski za 700 so dostava do doma, maskite se ubavi, troslojni, naracav pak i tie gi koristam nekogas i po 2 stavam ako moram na lekar da pojdam. za do market platneni isto po dve pretrcuvam nabrzina.

20. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    По социјалниве мрежи што гледам кај нас ама и во другите земји исто ко да нема веќе пандемија. Друштва, собиранки, дури и свадби.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.