1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    40.028
    Филипче прати нечија наредба, вплеткан е у нечија агенда, па ајде ќе разберам до некаде, ама народов што како мулиња дозволуваат да ги понижуваат и да им ја вреѓаат интелигенцијата со идиотски мерки и потези ?
    Срамота.

На Nausicaa, Kitten, orevokrsacka и 7 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Муабетов за ментално здравје ти е ептен на место (y)
    Нација која секој ден се бомбардира со апокалиптични сценарија, каде што секојдневно, 24/7 часа се посветени само и само на вирусот, се следи секоја “информација” се пласираат полувистини, невистини, застрашувачки сценарија, а сето ова поддржано и поттикнато од власта, не може да биде здрава ниту пак да се бори правилно не само со овој вирус, туку со било кој. Секојдневен стрес негативно влијае на имуниот систем, а нели имуниот систем е клучен за борба против вирусов? Да не навлегувам во теории на заговор, ама или се глупи или намерно вака прават. Јас типувам на второво.
    Затоа и јас престанав да ја следам темава. Тука и да си здрав, ќе се разболиш.
    Баталете вести, информации, статистики и слично, живејте си го животот релаксирано ;)

На orevokrsacka, Biljarkata, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  3. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.807
    Допаѓања:
    21.687
    Оваа мерката со носење маска дури си сам и на отворено и с*ање. Дно дна. Ќе се гушам јас по пат со маска самата, од воздухот да не треба да се штитам? Ај па ако не нека направат и дома со маски да седиме, нека не контролираат некако. Идиотски мерки. Ајде овие шо се на врвот некако сфаќам да се за вакви мерки, ама обичен народ бе да се пали со вакви животински рестрикции? Шо сме ние, луѓе или овци? Малоумни не прават..
    Друго, се запнавте за угостителите. Епа вака, тие вака или онака мораат да работат. Луѓе јадат леб од таму. И редуцираност на 20% повеќе е штета отколку корист, мораат придонеси да се плаќаат, сметки, плати.. Видовте во Италија со лок даунот шо се деси, сиромаштија, самоубиства, башка знаете дека кај нас угостителската дејност е многу важна. Пошто ниту една друга дејност не функционира, знаеме во каква вукојебина живееме. Па и зима доаѓа, нека акнат карантин, дреми дома, се' нека испозатворат и ќе се лечиме од депресија..
    Значи, муабетот ми е тој шо сака да си се пази нека не се дружи со никој, нека не шета по кафичи, кафани, нека почитува мерки. А останатите, на своја одговорност нека прават шо сакаат. Не знам по кој пат сум пишала, никој не ве тера сосила да се мешате меѓу луѓе, ако пазите нема да се заразите.

На Nausicaa, deskarada, candy.cane и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Мене една ми јадеше го*на оти со дм сум се гледала.
    Како тоа мене дечкото ми бил поважен од нечиј живот:drunk:
    А баш еве ќе почекам како тоа планираат да редуцираат број на патници во јавен превоз:rofl:.
    Тоа што има гужва, не е до патниците, како да ви кажам. Некој иде на работа, друг на факултет, трет брка работа по институции, четврт отишол да купи нешто што му е потребно.
    Башка јас сама сум отишла, не сум јас одговорна за Стојна и Петко што идат на работа, така да гужвата не е индивидуална кривица ниту колективна.
    Секој си брка своја работа.

Једино капацитетот во угостителските објекти да се намали има некоја логика мада што и таа нема да има некоја корист.

На Kitten, candy.cane, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.427
    Допаѓања:
    45.470
    Па не е баш така.Еве има луѓе постојано се мешаат со други, идат по свадби, прослави и слично и искрено не ми е гајле, како што викаш се е на своја одговорност.Ама не е одговорност истите тие луѓе да се однесуваат како да нема вирус околу луѓе кои се болни и за кои вирусот е голем ризик.Како на пример, ноншалантно однесување на работно место и неносење маски.Во тој случај не може никој да избегне мешање меѓу луѓе, зашто работењето не е избор како искачањето во кафана и луѓе кои реално имаат голема потреба да се пазат се приморани да бидат изложени на ризик од страна на некои што мислат дека носење маска и недишење во врат е зло.

Иначе да се надоврзам на муабетот горе на Ана, потполно се согласувам, стрес најмногу влијае на имунитет, а секојдневно читање новости, вести, правење страшни прогнози и затворање во четири ѕида баш го поттикнува стресот и е многу полошо отколку од време на време да не "пазиш" целосно.

На lady0813, candy.cane, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Повеќе автобуси во линија.

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    ЈСП се во загуба. Зошто, не знам точно ама наводно не можеле да дозволат.
    И ако пак има гужви што? Ќе забрануваат влез на патници?

На candy.cane, fana и WildMk им се допаѓа ова.
  8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.333
    Знаеш зошто се жалат? Затоа што по протоколот децата ќе одат во две смени. Првата од 8 до 12 а втората од 12 до 16. Немаат сите училиште до зграда или куќа и немаат сите баби и дедовци во ист град. А и ризик е дете после часови да оди кај баба и дедо да седи ради вирусот.
    И аман веќе со тоа - ама јас цело време ги гледам мајките собрани и децата им играат. Да, има исклучоци.
    Еве јас навистина не знам како ќе носат и зимаат деца со смениве кога сите работиме минимум 8 саати.

Последна измена: 22 септември 2020
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Вистина? :o А возила од каде ќе најдат? Или ќе ги активираат конзервите од шеесет и некоја. Шо се лични :inlove: Па како загадуваат, уф, уф, уф... Милина :sun: така сигурно ќе допринесат во спречување на вирусов (y)

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Идеја беше, да му се сневиди.

Кажете вие некоја...
    Поинтересно ќе биди :lol:

На Luminary и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    2.280
    Сум за за Порадикални мерки и мора да се преземат заради наше здравје.
    Да кога ке залади мора да бидат властиве поажурни со мерките, да има инппектори и санкции.
    Има прекршувања кај некои од угоститеите и тоа е факт.
    Ке мора да работат со сктатено време, да се забранат секакви семејни прослави посебно во затворено на повеќе од 6 лица.Крштевки, слави доаѓаат луѓето нема да се пазат посебно тој период може да биде доста критичен, па и како мерка таму каде што има голема жаришта во некои градови заради непочитување полициски час и најважното забрана за излз и влез од градовите освен со дозвола за работа за во друг град, забрана за работење на локали во ноќните часови.
    Вакви мерки мора да се носат но и ќе мора да има посилни контроли.
    Се гледа овој период дека смртноста е повисока.Критичното допрво ке доаѓа.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    А тоа што старите немаат клима, друга работа. Ај зима иде де.
    Па и како смрдеа на запалена гума и плин внатре, ауу. Ми се има слошено од миризбата . Луѓе со весник и мавтаа да си дојдам на себе.
    Мислам можеме само да кажеме дека некои мерки се глупи наместо да бараме логика.
    Али веќе не гледам такви скрос се повлечени.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Абе во другите градови уште батал автобуси возат.
    Во повеќето не ни има автобуски линиии...
    Вас сега, ви падна тешко, да не ве натераат да се возите и вам во такви.

Многу распрдени сте море скопјанчишта!

На tinka-mace, Biljarkata и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.043
    Допаѓања:
    124.095
    Ко што имаше пред короната.
    А имаше, сведок сум.
    24ка имаше секои 10 минути во период од 7-8 часот. Сега има на 20 и сите тргаат од припор, претходно имаше и од игралиште што тргаа. Кркљанац е, еден на еден. Кјут :inlove:

На candy.cane, Tajnaotrovna и WildMk им се допаѓа ова.
  15. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Страшниот вирус со 900000 починати од Март до сега. Јас гарантирам повеќе луѓе/деца починаа од карантините што беа по 2-3 месеца низ цел свет. Да не пишувам па и за економските последици. Секој втор заразен го поминува полесно од грип или како грип. Ама што ти прави интернетот.

На BloodElf и prominent им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Ама возниот парк е тој. Значи ќе активираат конзерви, оти добар дел од кинезите и украинците не се во функција. А конзервите рековме се ептеМ добри за воздухот и општо за здравјето :inlove:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Никој не ти брани носи си ти маска не само на отворено туку и дома ако си за порадикални мерки. Ама во никој случај не е нормална мерка ако ја донесат со закон. И треба соодветно да се одговори ако стварно ја протнат.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Да не беа карантините, изолациите и останатите мерки, ќе видеше шо е страшното.

Ја заборајвте Италија?

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Вајлд, ај размисли пред да треснеш нешто. Каква распрденост, какви бакрачи. Зборуваме за стари, прастари автобуси, со еуро минус100. ТоВа распрденост ли е? А интересантно е што чинам тебе те читав збореше за воздухов во Скопје, а од друга страна оправдуваш вакви возила?

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Па еве од Мај/Јуни до сега насекаде сегде се е отворено и?