1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Има многу потресувања како децата ќе им оделе на школо со физичко присуство морало онлајн. За тие што имат хронично болни родители би разберала или ако живеат со баба/дедо ама другите не. Општо премногу внимание му се посветува на вирусче со 0.50% смртност.

На Kitten, Sarence и prominent им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.744
    Абе недај боже цела фамилија да ти е болна од вирусчето како што ми е мене моментално, кога баба ти која успеала да победи рак на две дојки на нога, сега не може да стане од кревет со д-дмери увис, кога мајка ми од 47 години повраќа 5 дена без престан и се губи, кога брат ти помлад од тебе се онесвестува од малаксаност, тогаш можеби ќе сфатиш дека не е само смртноста во проценти битна. Стресот на нивното тело што го први и неизвесноста и стресот кој ти го доживуваш од тоа дали може утре нема да ти пишат сабајле дека ја преживеале ноќта не воопшто за занемарување, па колку сака нека му е смртноста.
    Може тогаш ќе престанеш да користиш дeминутиви кога збориш за вирусов.

На rainbowmama, JollyGirl, referentka и 39 други им се допаѓа ова.
  3. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Длабоко се извинувам и искрено ме убеди и во право си додека не осетам на своја кожа ќе пишував вакви глупости ама нема повеќе. Носете маска луѓе чувајте се без сарказам. Ветувам нема повеќе да замарам и на форумот чуствувам грижа на совест ама тоа е.

На blue_butterfly, Justicija, Luminary и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.744
    Да не осетиш на своја кожа, нема потреба, само малку реално ја согледај ситуацијата. И мене ми смета толкавата паника, сметам дека претеруваат со црни сценарија и драматични наслови секојдневно, сметам дека многу други сфери во општеството се запоставени и дека многу луѓе умираат во светот безпотребно, оти не можат да примаат редовна терапија или да се оперираат или воопшто да стигнат до болница ради вирусов, сметам дека најголем дел на земји не се справија и не се справуваат како што треба, да не зборувам за сиромаштијата, гладот и пропаста која доправа доаѓа и јас не сакам и јас сметам дека можеби стварно сите ќе го прележевме и без толкава фама, ама едно големо ама вирусов е страшен и непредвидлив и подобро е да се спречи отколку да се лекува, оти и самото лекување е ужасно и стресот и исчекувањето да оздравиш се многу, многу тешки.

На Ambrosia, happygirl, KateKane и 12 други им се допаѓа ова.
  5. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.126

Пишував тука кога брат ми беше заболен.
    Да не ти тропне на врата короната после други песни ќе пееш.
    Ај што ова вирусче е опасно, се е лотарија, кој преживи причаче ама и мава на психа.
    Ништо против тебе ама престанете да се правете паметни и да мислете дека ништо не ви може вирусот.
    2 недели око не сум склопила од загриженост за брат ми и неговото зборување и плачење проследено со - Само да излезам од дома Господе.
    Среќа пак на крајот се помина во ред, како што треба.

И мразам кога читам - Еј, луѓе умираат секој ден, еј волкава е смртноста.
    Тоа не ви дава право да се правите паметни и да ги загрозувате туѓите животи ако ви е тешко да почитувате мерки и да се исмевате ваму.

Толку просто и едноставно е.
    Само на народ памет со инка не се става.

Се квичи да нема физичко присуство во училиште јер опасно било ама затоа први на одмори, во кафичи и со по 9850346 души на родендени и слични посрани собиранки.

На tinka-mace, Ambrosia, mkdvesna и 19 други им се допаѓа ова.
  6. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Не разбрав,ова официјално изгласано е дека мора и на отворено да се носат?
    :fubar::headbang:
    Море море ненормална работа...,затоа целава лакрдија со вирусов не можам да ја сварам.

На Kitten, fana и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    10.552
    Мора сам на отворено да носиш маска, ама во кафич кога ќе седнеш со 4-5 души може без маска, дека нели како ќе се испие кафето со маска? Приоритети се во прашање :D

На renata77 и azelea им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Screenshot_20200925-132110_Samsung Internet.jpg
    Намерно ја споделив слкава тука, чисто да се вклучам во муабет дека од 400 училишта што викаат 75 ги затвориле?!
    Тука се и градинките да не заборавиме.
    Фунционираат вака, се отвараат излегува позитивно дете, студент, небитно сите одат во карантин 2 недели и пак се враќаат
    Вака се одлучи да се живее во пандемија, бидејки инаку не може. Па на сред, компромис.

Не дај боже на глава да ти дојде па да си ја к'цаш до 101 и назад оти ќе ти дојде врз најмилото над глава, пу не дај боже.

Мојот став е дека преголем ризик е да пробаат да одат оти ако ти се најде врз глава ти удира по најмилото, од друга страна не можеме вечно да се криеме, ниту па децата. Ќе се сокриеш месец два и пет ама 5 год едноставно не бива.

Граници......
    Не очекувајте...
    Топрва почнаа да се затвараат како што гледам, отворањето ќе остане надеж за подобри времиња.
    Како што кажав, се очекува затворање.

За крај, за мене ќе си кажам. Колку што успеа пандемијата да ни се одрази врз најважните столбови на животот (не дај боже да искусите) да успее да ги сруши немав простор изминатите месеци да мислам што би ми направил вирусот, искрено.

Со оваа пандемија не е само вирусот во човековото тело, кога ти се рушат столбовите што си ги градел со пот 10 год уназад, се ми е џабе. Значи не е само вирусот ко вирус.
    Многу, безброј луѓе се напатија.

Нож со две острици да знаеш од каде мислиш дали финански дали на работа дали на вирусов дали како ќе живееш.

Многу е тешко дечки.

На tinka-mace, Biljarkata, Sofi.ja и 15 други им се допаѓа ова.
  9. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Водечкиот германски епидемиолог Кристијан Дростен во својот говор на Светската здравствена конференција во Берлин предупреди на предвременото славење на успехот на Германија со корона-кризата.

„За да се надмине ситуацијата, треба да промениме некои работи во наредните месеци. Пандемијата всушност ќе почне сега. И во Германија”, рече Дростен, додавајќи дека коронавирусот не е научен феномен, туку природна катастрофа.

Минхен од вчера значително ги заостри мерките против коронавирусот. Само пет лица или членови на две домаќинства имаат дозвола да се собираат во угостителски објекти и јавни простории.

Приватни прослави во затворен простор се дозволени за 25 гости, и до 50 на отворено.

На некои јавни површини во Минхен исто така е задолжително да се носат заштитни маски, а тоа се главно популарни места за собирање во главниот град на Баварија – Мариенплац, Сендлинген Штрасе и слични локации.

Построгите мерки би требало да траат седум дена.

©Makfax.com.mk

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  10. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Денес 9 починати 143 новозаразени.

11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Во последните 24 часа се направени 1504 тестирања, а регистрирани се 143 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 43
    -Куманово 16
    -Штип 4
    -Прилеп 9
    -Тетово 6
    -Струга 2
    -Велес 3
    -Охрид 2
    -Кавадарци 3
    -Гостивар 6
    -Гевгелија 4
    -Струмица 11
    -Радовиш 1
    -Кочани 15
    -Пробиштип 1
    -Пехчево 1
    -Валандово 3
    -Виница 2
    -Делчево 3
    -Свети Николе 5
    -Кичево 2
    -Неготино 1

Починати се 9 лица, пациент од Виница (70г), двајца пациенти од Струмица (по 67г), еден пациент од Охрид (48г), од Гостивар (64г), двајца пациенти од Тетово (70 и 71г) и двајца од Куманово (68 и 77г).

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 110 оздравени пациенти од:

-Скопје 42
    -Куманово 14
    -Прилеп 11
    -Тетово 8
    -Струга 5
    -Велес 1
    -Битола 3
    -Охрид 6
    -Кавадарци 1
    -Гостивар 2
    -Гевгелија 1
    -Струмица 3
    -Радовиш 1
    -Кочани 3
    -Пробиштип 1
    -Пехчево 1
    -Берово 1
    -Делчево 2
    -Кратово 1
    -Свети Николе 3

Досега во земјата се направени вкупно 182.538 тестирања на Ковид -19. Нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 17343, бројката на оздравени пациенти е 14422, на починати е 721, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2200.

12. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.806
    Упм кога ќе падне бројкава :@

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Во последните 24 часа се направени 1559 тестирања, а регистрирани се 141 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 51
    -Куманово 12
    -Штип 6
    -Прилеп 6
    -Тетово 2
    -Струга 2
    -Велес 2
    -Битола 5
    -Охрид 3
    -Кавадарци 5
    -Гостивар 2
    -Гевгелија 5
    -Струмица 10
    -Крива Паланка 2
    -Кочани 5
    -Пробиштип 1
    -Валандово 3
    -Виница 3
    -Делчево 2
    -Свети Николе 8
    -Кичево 2
    -Ресен 2
    -Неготино 2

Починат е пациент од Скопје на 79 годишна возраст.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 94 оздравени пациенти од:

-Скопје 25
    -Куманово 5
    -Дебар 1
    -Штип 6
    -Прилеп 5
    -Тетово 8
    -Струга 3
    -Велес 5
    -Битола 7
    -Гостивар 4
    -Гевгелија 5
    -Крива Паланка 1
    -Радовиш 3
    -Кочани 5
    -Берово 1
    -Виница 1
    -Делчево 1
    -Кратово 1
    -Свети Николе 1
    -Кичево 6

Досега во земјата се направени вкупно 184.097 тестирања на Ковид -19. Нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 17483, бројката на оздравени пациенти е 14516, на починати е 722, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2245.

14. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    385
    Исти сме, децата најпрвин, па еве сега и јас. Носот не функционира!
    Кога немам испиено течности, грлово ме греби и едвај ја управам работата.
    Капки за нос му капам и на ќерками 4год, антибиотик и препишаа бидејќи црвено и беше грлото....

15. pokahontas83

pokahontas83 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    85
    Brojce aj malku olabavi so plasenje na narodot ,cela familija od krevet ne stanavme uste pred da se pojavi virusot

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.744
    Не плашам јас никој, само кажувам дека ништи пострашно не доживеале моите до сега, жал ми е за вас ама не сметам дека ова е плашење туку предупредување да не се опушта народот толку. А и на крај никој не те повика тебе да ми кажеш дали треба да олабавам!

На LivingGlam, GirlRose, BlackNight и 14 други им се допаѓа ова.
  18. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.126
    @pokahontas83 не е плашење туку реална слика.
    И ние дома го прележавме и ај што мава на психа па и се е лотарија за тоа кој како ќе помине.
    Не се правете фраери, не дај боже да ти тропне на врата па друга песна ќе пееш.

На Nisse, JuLleE, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.923
    Допаѓања:
    139.494
    Оф на кој му пишува човеков.. немаме бре ние култура на однесување. Шака народ не можеме да се стрпиме 1 месец.. 1 месец можеше да трае гологотава ама неее, мекици, свадби, ифтари, собиранки, 5Г, чипирање..

На shz, BlackNight, Nisse и 11 други им се допаѓа ова.
  20. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.806
    Требаше 15 дена сите во карантин и чао !
    Ова е мачење , познавам луѓе земјоделци каде што ретко имаат контакт со луѓе ,се заразиле со корона :^)
    Нз што е работава

На candy.cane и LejlaD им се допаѓа ова.