1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.715
    Шо тролаш?
    Кај има у Скопје свадби?

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    Леле леле кажи каде нема.
    Свадби, крштевки, родендени. Се по ред има.

На WildMk, tinka-mace, Frosty! и 22 други им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Се напуни градот.

На LejlaD и tina2018 им се допаѓа ова.
  4. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Леле шо ти е бе, на секој чекор. Другар ќе праи свадба нареден викенд со 50 гости...

На tinka-mace, LejlaD, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.333
    Подобро прашај каде нема свадби. Мој близок човек беше на класична свадба во ресторан сега скоро, не знам што те чуди.

Пак тој не претерал со гостите, има што прават и со многу повеќе :D

На tinka-mace, LejlaD, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.133
    Допаѓања:
    14.716
    Секаде има свадби, секој викенд коли одат по невестата :|. Некни во комшии правеа свадба во голем двор.
    Ајде тие што прават, ама и тие што одат (facepalm).
    Не е ни чудо што бројката не се намалува, на секој месец нов град е жариште, додека пола град не се зарази :doh:

На tinka-mace, LejlaD, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.201
    Визити прават со 50 души, не па свадби... Луѓево си живеат нормално, само на форумов се живее по протокол.

На mal.ecka, redhead и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Кој протокол? И компании кои имаат услови за работа од дома се вратија на работа од канцеларии од кога владата кажа дека и хронично болните можат назад на работа :|
    Тоа не ми е јасно бре луѓе... Компании кои можат, кои стварно можат да работта о дома и од прв ден вонредна од дома работеа :|

На Celltica и 1209 им се допаѓа ова.
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    6.662
    Баш прашував зашто, одговорот беше имало луѓе што злоупотребувале, односно не работеле...што знам, според мене тој што забушава од дома ништо поарен нема да е ни од канцеларија. Настрана што има луѓе што од дома се поефикасни.

На LejlaD и nena2010 им се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.938
    Допаѓања:
    139.527
    Зашто народот фаќа кривини. Е затоа. Не се работи. Мислеа одмор им е!!

На BlackNight, LejlaD и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Не се вратија сите.

12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Виде некаде дека пишав "сите"?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Јас имам снимки од колега како спие на биро, во полна канцеларија. Ние сме "океанов модел" во превод сите во отворена канцеларија.
    Вирус не покоси зимава, 5 луѓе не останаа на работа.
    Да ме тера да се вратам во канцеларија и да морам после во изолација, да не ќе му работам случајно...

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Не им текнува дека можат да заштедат и на режии, и на кирии, и на персонал за чистење и одржување

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    6.662
    Јас разбирам дека има луѓе што дома немаат услови за работење, мали деца, голема фамилија, галама и на некој му одговара да биде во канцеларија. Ама тотално не ми е сфатливо зашто не е направено доброволно. Ако сакаш да идеш со маска цел ден, иди у канцеларија. Ако имаш услови дома, да можеш од дома.
    И задолжително го направија враќањето и големи фирми што се пуваат по социјални мрежи колку се грижат за вработените. Ај од такви фирмички со македонски газди не ни очекувам поише, ама А1, банкиве?! Стварно не ми е јасно.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    За мене лично, очигледно беше дека за работата која ја извршувам јас немам услови во канцеларијата моментално, па ме оставија дома, а коолегите скоро сите ми се назад во канцелариите.
    Ама еве, за месец дена ми завршува прокетот и иако може да продолжм да работам од дома, башка и во друга држава сум, шефот ми се избаци со „владата нареди да се вратат на работа“.
    Значи буквално кога владата укина хроничните да не одат на работа, дома сите се вратија.
    Демек владата наредила. Кај може владата да ти каже каде ќе ти работат вработените?
    Башка, овие кај кои ми е прокетот по 350 евра месечно додаток на секој вработен за работа од дома дадоа (не се во МК). Оти дома си пиеш кафе, дома трошиш интернет и струја за компјутерот, дома си додатни најмалку 8 часа кои би требало да бидеш на работа.

На le.soleil, green.eyes, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.547
    Допаѓања:
    38.810
    Ние сме до март дома.. :worried: Цела година работа од дома. Мене ми одговара моментално поради малиот, очигледно и на компанијата, ама има колеги што побараа да се вратат в канцеларија ако има можност.

На LejlaD, mal.ecka и green.eyes им се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.343
    Допаѓања:
    15.615
    Кај маж ми е доброволно, повеќето се дома, ама има 3-4 од 100 луѓе кои одат во канцеларија. Им дале прашалник да се изјаснат, до декември не ги бараат да доаѓаат физички, после ќе видат. Реално, не секој има услови да работи од дома, и океј е да се заде избор ако може. Пола да седат дома, одма подобри услови ќе има за другите што мора да се таму, поголема дистанца, помалку луѓе. Подобро е за сите да се даде избор, ако може од дома да работат.

На JuLleE, LejlaD, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.525
    Кај сопругот има опција да се оди во канцеларија, ама со пријавување неколку дена однапред. Ограничен е бројот на луѓе што можат да се таму во исто време, па моментално вака им е решено. Отиде еднаш на неколку саати колку да се потсети како е во канцеларија и следен пат којзнае кога пак :) Се шалат со колеги интерно дека додека примат вакцина така ќе биде, ама ништо чудно да има нешто во тоа. Нив и така апсолутно не им менува ништо во работата, се’ им се одвива без никакви пречки, верувам уште долго ќе биде дома. Овде во повеќето фирми е така, познаници и пријатели кај што работат, за оние работни позиции што може да работат од дома, минимум до пролет така ќе работат.

На WildMk, JuLleE, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.333
    Ретко која фирма после укинувањето на мерките ги остави вработените од дома да работат. Јас од март до укинување на мерка за дете работев од дома, на 23ти ми рекоа дека мора да се вратам физички на работа.
    А реално од дома имам далеку подобри услови и попродуктивна сум за разлика од канцеларија со уште 5 луѓе во мала канцеларија со многу слаб интернет и преспор програм. Дома нетот и програмот ми летаат, работам во мир и ја завршувам работата многу побрзо.

Ама тоа е, кој не прашува нас работниците.

На LejlaD, Waverly Raven, Cka и 6 други им се допаѓа ова.