Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. fana

fana Форумски идол

Колективен ќе праиме а?
    Барем да им кажеме на луѓено да не се мачат со пронаоѓање вакцина :?:

2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ама еве замисли имаш надвор работа цел ден и сакаш да каснеш нешто надвор и фактички не смееш пошто ќе треба да јадеш без маска:drunk: Ќе треба да седнеш во кафич пошто само така нема да те казнат:drunk:

Мислам Пановски кажуваше дека нема смисла таква мерка, плус и дека не се фаќа од супа или макарони како што уште некои (за жал) мислат. А во коментари под објавата читаш пишуваат дека тресел зелени човеков.

Last edited: Oct 2, 2020
    tinka-mace, Ahoy, Biljarkata and 2 others like this.
  3. Justicija

Justicija Форумски идол

Фана и јас се чудам :worried:
    Доктор Даниловски рече за имунитет кај стадото кај нас е потребно 200000 жители да имаат антитела
    На пример : 1заразен се множи со 10 луѓе кои имал контакт , е сега ближиме ние , 1×20000(заболени)=200000, ова го кажуваше Даниловски , е сега прашањето е ние се ближиме кон таа бројка но еве денес рекордот е срушен ;(
    Во мојот град дури и во маркети не носат маски

LejlaD and fana like this.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Мене малку ми изгледа 200000 :?: Од каде таа бројка?
    Проценки на научници за ковид викаат 70% е потребен за имунитед на стадо... :?:

5. Justicija

Justicija Форумски идол

Ова Даниловски докторот го кажа на ТВ , и дека биле доволни само 200000 вакцини , можеш и да провериш , јас не сум експерт ,од медицина сум тапа ,пренесувам тоа што го слушнав од негова страна

6. DAngel

DAngel Форумски идол

Ни јас не сум експерт за медицина, ама сум за математика :D
    200000 за имунитет на стадо би било вистина ако R0 на вирусот без никакви рестрикции е 1.6, а R0 на коронавирусот без рестрикции е околу 3-3.5
    потребен процент за имунитет на стадо се смета по многу едноставна формула: 1-1/R0

LejlaD, Biljarkata and Justicija like this.
  7. Justicija

Justicija Форумски идол

Можеби , јас не знам само пренесувам тоа што слушнав и сум во паника кога ќе ги слушнам бројкиве не знам ни што да мислам повеќе

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не слушај бројки и немој да мислиш:wasntme:. Почитуваш мерки кои имаат смисла за сопствена безбедност и толку. За другото исто ни се фаќа, ќе не возат како им одговара:|

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Процентуално, најлошиот процент на позитивни од тестирани ни беше нешто над 20%, во јули мислам. Пред тоа варираше околу 13% и 15%, после почна да опаѓа, 11%, 9% и нешто под 7%, па еве сега некое време повторно е над/ околу 10%, конкретно денес е 13%.

Вкупно гледано, досега има 18 363 ковид позитивни случаи од 191 821 тестирања, што е 9.57%.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Ќе си помисли човек седи како дете и типка на социјални мрежи за време на средба/состанок/час

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Процент е една работа, бројот на тестирање и кого тестираат е друга работа;)
    Да земат утре да тестираат 10.000 луѓе, колку ќе извадат позитивни? А колку од нив со симптоми? А колку сериозни симптоми?

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

А очекува некој да се намали? Сега дури почнува сезона на респираторни заболувања, ладно време, рај за ширење респираторни вируси. Плус сите ќе бидат повеќе затворени, па место до сега да се гледаат луѓево по паркови ќе се гледаат по дома.

Ќе биде дооолга и неизвесна есен и зима.

Konfetka, Melodie, tinka-mace and 7 others like this.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не се развиваат антитела кај сите заразени. И кај тие што имаат антитела не се знае колку ќе траат. Така да, колективен имунитет нема да се направи. Бар у скоро време.

15. bicycle

bicycle Форумски идол

Имав некоја надеж дека бројката ќе спласне, ќе се држиме до мерките, дека нема да има толку собиранки, прослави или слично.
    Ама се излажав.
    Секој ден свадби, крштевки, и шо ти знам таму посрани собиранки и утре кукаме за бројката.
    Гужби пред банки и маркети без маски нон стоп.
    Господ да се симне нема да ни помогне.

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Кукличка мислам ти го стави линкот од гераманскиот доктор кој баш кажа дека реинфекција е кај изолирани случаи.
    Читав и кај други научници, дека и да нема антитела, т лимфоцитите ја памтеле инфекцијата.

Јас уште чекам да ме викнат да видат дали може да дадам плазма.

17. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ма какво паѓање бројка !

Очекувајте некаде околу 11 октомври да букне.
    Школи, градинки, хронични, мајки, породилно....се живо се врати назад во нормала.

Протоколи има секаде, живот мора да тече, еве и јас шетам низ град службено (морално е), гледам дека сите се трудат, ама има дружби без маски.

Овие официјалните службени работи се по протоколи, ама дружбите без маски не се.
    Еве на пример концертот на Аца Пејовиќ, ми покажаа слики, ама ради заштита на приватност неможам да ги постирам.НИТУ ЕДЕН НЕМА СО МАСКА....А Ц'цка е !!!

Во Интермецо пред два дена....видовте на клиповите еден со маска ??

Dust, tinka-mace, noteforself and 8 others like this.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Секако дека ја памти телото инфекцијата, ама нема сеуште докази дека создава имунитет како по прележани морбили на пример. И затоа има многу малку дарители на плазма. Зошто на тестирање се покажува дека немаат доволно антитела.

LejlaD, Justicija, Ahoy and 2 others like this.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

И мене ме плаши зимата...
    Не ме плаши ладното, ме плаши што од загаденоста нема да може да мрднеме од дома.
    И до сега средбите ми беа ретки, ама мислам дека зимава пак ќе ја поминеме само домашни.
    Планина на воздух ќе биде посетена секако, ама тоа се само неколку дена.
    Жално за децава, жално...
    Психата им отиде...
    Едно ме мачи, ако нема антитела, ако не знаеме и доколку има колку траат, како ќе помогне вакцина? Или колективен имунитет? И како тогаш ќе го снема вирусов?
    Дали цел живот ќе бидеме под режим на изолации при сомнителен контакт?

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас со ова се тешам, дека сепак еднаш минав.
    Не знам зошто и не ме бараат се уште, а пријавена сум веќе втор месец за плазма. Ако имам антитела и ако сум компатибилна нели, да дадам пред напливот со пациенти.
    Се мислам пак да им се јавам.

Ме интересира ако знае некој, дали и ако нема антитела постои начин да се докаже дали едно лице веќе било заразено?

LejlaD and mal.ecka like this.