1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.305
    Допаѓања:
    14.483
    Па и за исмевање е кога гледам што се пишува. Членката се фали дека шета во Струмица, а ги осудува другите што шетале, па евиденција дека биле без маски. Чоек, ако толку ти е страв, па и ако ги осудуваш оние што шетаат, дома ќе си седиш, а не да се пикаш меѓу гужви.

На tinka-mace, tina2018 и candy.cane им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Пишував веќе, само на глава да не ти се задеси ова во маркетите.
    Во лидл, моето дете седеше на количка, една баба со маската под нос за до него се залепи се со цел да и дадам предност .
    Се испокарав со нејзе, и културно најпрво и кажав стави ја маската и тргни се, она не ме перципираше ме гледа и молчи и не се тргна.
    Касиерот ништо не рече.
    Значи крајно безобразно е. Поготово на детето бе.

На Ygritte, senjorita-v, poppie и 2 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    265.958
    Имаше Уредба со која баш ова беше регулирано. Имам пишувано маж и син ми имаа изјави дека ќе седаат дома до резултати, иако беа во изолација со мене.
    Јас ете не потпишав изјава, ама од моментот на дознавање на дека на мојот контакт, контактот му е позитивен, седев дома.
    Треба да се има совест.

На senjorita-v, tina2018, BoaVista и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.216
    Допаѓања:
    145.484
    Многу зборува за луѓето какви се, кога им е најтешко што немаат никој леб барем да им купи. Коронава нека ви помогне да сфатите дека ви треба барем еден пријател у животот. Премногу сте осамени.

Иде бетер со бројки, а и сиромаштија. Најдете пријатели.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Потсети ги ти еве дека ако се заразат, кај за болеста да мислат ами и на тоа дека сигурно лоши луѓе се штом нема кој леб да им купи. Плус осамени, ама тоа со лошотилокот си иде. Ете така, болни и сами, осамени, нека цркнат. Ха. Свашта.

На Purplelilac, Estranged, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  6. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.626
    Бетер реално шоу сте, читате тоа што ве интересира, човечкиот фактор го скокате.
    Ајт поздрав, и користете слободно време за продуктивни работи малце.
    Бај

7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    42.139
    Ахам, ок..
    Пошо само она крши мерки, ај важи. :D
    Јас кажав кои ги осудувам и уште си стојам на своето а ти ако немаш работа можеш да се вратиш наназад и да видиш што всушност сум пишала и кои ги осудувам.
    И кажав, не ја правдам, ама за многу работи имате двојни аршини.
    И да, стока сме, нешто друго?

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Обично се препорачува тестот да се направи 5- 7 дена после контат, но тоа е највеќе заради екстра коректност на тестот.

Би требало резултатите да се тие, мислам дека се точни.

Точно, вирусот нема правила, има многу фамилии каде еден член бил позитивен а сите други негативни, на пример...

За дополнителна претпазливост, практикувај ги мерките за претпазливост барем уште 5- 6 дена, секако тоа е твој избор.

Се надевам резултатите ќе останат такви- негативни :)

На Monna.Monna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    265.958
    Многу зборува за луѓето, да, што како лепра да имаш бегаат од тебе. А вусшност шета со маска под нос.
    Во тие моменти се гледа кои се луѓе и кои ти се навистина блиски.

На Harper, Cka и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    42.139
    Од девојчето сосема нефер и некоректно е, исто ко што е нефер и некоректно што локалите се фул, нема каде игла да фрлиш ама ги бодрите за протести и слично пошто од тоа леб носат дома, исто ко шо е нефер и некоректно шо ги подржувате тие што одат на работа болни зошто ако се тестираат и останат дома може да остане без работа.
    Околу границите, сосема заслужено ни се затворени и нема тука коментар ама сакав да бидат отворени исто ко шо и многу тука што сакаа и одеа по одмори ама бројките беа помали.
    И ќе те замолам @Asparagus не ги спомнувај моите. Многу чекаа да се вратат најблиските од туѓина, не само јас.
    Уште стојам на истото дека има многу несовесни луѓе кои шетаат додека чекаат резултати, кои не носат маски, кои не веруваат во вируси, кои прават собиранки и слично.

И да, ќе продолжам да фрлам оган, пошто многу несовесни луѓе и поради нив е голема бројката.
    За постапката на девојката ќе се воздржам од коментирање, ама ако почнам да зборувам за несовесно однесување и други постапки нема да има крај.

Толку од мене на темава.

Последна измена: 7 октомври 2020
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Да ви помине побрзо. Ама еве памет за сите дека у сред пандемија не се пие од туѓи шишиња и чаши.
    И од банка нема заразени колку и да зборат гужви ова она. Кога носат двете страни маски шансата за пренос е 1.5%. По банките има заразени вработени, ама се заразени вон работно време и во најголем дел од филијалите не пренесуваат на другите вработени зошто се цело време со маски. Кој шо сака нека збори, маските се единствена заштита ако правилно се користат.

На Nausicaa, butterflysk, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.942
    Допаѓања:
    139.560
    Најлошо сценарио за заразување е : гужва, без маски, затворен простор, пеење, викање, зборување, гушкање, пиење/јадење од ист прибор. Никој не може да ми каже Се пазев не знам каде се заразив. Сити е полн.. јас сум на 10 мин од Сити, па да влезам нема шанси. Онлајн нарачувам. Така да, кој фатил нека е со помин и памет за друг пат.

На Purplelilac, Nausicaa, referentka и 12 други им се допаѓа ова.
  13. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Само оние кои се скептици и не веруваат дека вирусот постои, тешко ќе ги убедиш да стават маска кога треба, освен ако не ги казниш со некоја убава сума. Нека биде казната 100 еуричи, па сите со маските и од дома ќе искачаат :D

Во Нов Зеланд за неносење маска се плаќа казна од 300$.

На P.S.love, FancyCinderellla, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  15. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    21.696
    Ајде распнете ја оти шетала викендов, одма досие и отворивте. Тогаш очигледно немала симптоми.
    Луѓе без работа сте, најсериозно.:whew:

На dayla, eli25, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    2.280
    Јас уште пролетта кога реков дека Полицискиот има ефект и имаше помалце заболени тоа е факт.
    Самото неизлегување навечер не доаѓа до мешање на поголеми групи.
    Сега овој период посебно што се покажа кога на јако беа почнати со забавите.
    Спорем мене мислам дека ке има потреба од мерки бидејќу бројките веќе се големи.
    Не да се затворат локалите, но ако е потребно и скратување до 22-23ч.
    СКОПЈЕ и други градови каде што има повеќе заболени треба да забранат да се движиме во град каде има помала заранесост.Пропуст беше направен кога дозволија да се оди од еден во друг град и дојде до помасовно заразување.
    Мора да имазабрана за движење понатака од град до град.
    Забави навечер не смееме да дозволуваме колку некои и да се бунат.
    Нека си ги пренаменат локалите во кафе бар.Иима решение.
    Вака како што тргнала работава има потреба од мерки, и Владата не треба да попушта.

На tinka-mace, FancyCinderellla, noteforself и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Алелуја.
    Да, избегнувам трговски центри, огромни простори со турбо вентилација (тие и во нормални услови се легло на вируси и бактерии). Да, избегнувам јавен превоз, можам да си дозволам таков луксуз. Во секаков затворен простор се носи маска, е сега кој под нос, кој под уши, нивно си е. Не ми е пријатно, стрес ми е пазарење, не толку од луѓе блиску колку од вентилација. Во кафани јадеме на отворено, после ќе си порачуваме за дома. Ок, нема игротеки, базен. Ок, нема групни слободни активности, јога, хор, тренинг по ракомет. Ама надвор, на воздух, на улица да ми речат да носам маска- што би рекол Кили, ма немој да ме ј***ш.
    Разбирам дека не сите можат да работат од дома, дека има луѓе што мора да користат јавен превоз. Разбирам дека и тие продавачки/келнерки/колеги, имаат пауза за цигара и за ручек, шанса да си пренесат нешто. Сфаќам дека бројките на инфицирани долго ќе бидат околу нас. Ама мое е да стегнам заби и да си ја зачувам психата здрава, придржувајќи се до живот со рестрикции во границите на разумот. Не да се стресирам од продавачката и бабата на разминѕвање. Не да врескам на дете, маска се става вака, се фаќа онака ( а врескам понекогаш).
    Па ми текнува на истражувањата кои потврдуваат, маските ни се единствена псеудо вакцина. Можеби ќе дојдеме во контакт до вирусот ама со недоволни количини од истиот, ќе имаме мирен тек на инфекција, можеби и без симптоми. И се помалку врескам на дете.
    Ќе бидат две години што нема да ги видам родителите. Во следната прилика на добри временски услови, дај боже ќе ги видам, па макар и 10 дена ги гледала на 2метри растојание. Само нека не ви паѓа на памет да ги правите логораши, со полициски часови и туркање во гужви, оти било за нивно добро, да смеат да излезат 2 саати во денот. Доволно е психозата што ја живеат со никакво здравство и тензија- ако заболите ќе умрете.
    Ете, си кажав и јас.

На Ygritte, KateKane, dayla и 13 други им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.360
    Допаѓања:
    125.912
    На LejlaD, redhead и Ahoy им се допаѓа ова.
  19. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.626
    Ме контактира епидемиолог, прашав за сумамедот.
    Жената ми рече вака: Јас не сакам за тоа да зборам, си имам свое мислење не дај боже нешто да ти се случи да кажеш јас сум те така советувала

Кажа дека антибиотик според неа не треба да пијам, се дури не осетам дека ме гребе грло и ми се спушта на горните бронхии. Да си пијам витамини и имуномодулатори, витаминска и квалитетна храна, при температура кесичка со парацетамол

На Biljarkata, CameliaMiller и WildMk им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    @Biljarkata замисли од утре кај нас маска на отворено мора. Те читам и не прифаќаш а да донесат ист закон каде што си што ќе правиш?
    Ќе носиш, иако огорчена како мене, друго решение не гледам.
    :|
    Огорчена сум. Многу.

На Ygritte, 1209, senjorita-v и 4 други им се допаѓа ова.