1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    tin-foil-hat.png
    :lol:

2. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    492
    Да ве чита некој на форумов што прв пат слуша за вирусов, ќе помисли дека зомби апокалипса се дешава и дека луѓе паѓаат на сред улица и умираат. Претерувате.

На Veta, Kitten, mssuniquee и 9 други им се допаѓа ова.
  3. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    978
    Questions about distancing and fines
    No distinction is made between Dutch residents and foreign tourists when it comes to enforcing the COVID-19 rules.

Fines
    A fine is possible for being outside with 3 or more persons without keeping a distance from each other.
    For 13-17 year-olds, who are in the company of adults / older friends, the fine is 95 euro.
    The fine is 390 euro for persons aged 18 and over.
    The fine for not wearing a face mask in a designated area is 95 euro. We will warn you first and ask for your cooperation.

Нема држава каде нема казни за ова. Ако владата ги донесува правилата (така се викаат а не препораки), полицијата е таа кој ги спроведува. Од таму е впрочем и извадокот погоре.

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    Не е зомби апокалипса, ама доволно е тажно што луѓе умираат од нешто, од кое можеме да се заштитиме.
    Едноставно е. Многу.

На tinka-mace и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Клучното зборче.
    Никоја нема да те казни ако сте дома 5 иако е "против правилата"

6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    How's that going for you?
    Oh, wait...

Луѓето се социјални битија Вајлд, не е психички подносливо да бидеш изолиран со месеци веќе. Еве годината одминува. Секој гледа да си сочува колку што може од психата. Барем оние што имаат што да чуваат.

На Veta, Kitten, orevokrsacka и 12 други им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Не знам зошто бунењево. Многу нормално е кога се стави ред со кафаните, дискотеките и рестораните...сега на ред да дојдат домовите. Пошто, нели видовме сите како дискотеката од Струмца која беше казнета еднаш, како никад повеќе не организираше журкичка без маски пошто инстутициите ги спречија уште во старт. Затоа, сега во ред ќе се стават и тие со домашните слави. Иде Митровден, Св. Никола...еден куп слави, родендени, веридби, бдеења над мртви...па Нова Година, па Божиќ, па здравје и друга Нова Година ќе дојде..и за тогаш ќе важи мерката.
    Одма бројките ќе паднат и луѓе ќе престанат да умираат. Плус, еве, секаде по светот се спроведуваат мерките, значи мора да се добри и мора да функционираат.

На Antolinaa, tinka-mace, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.339
    И мене ми е тешко што има забрани.
    Да не мислиш дека уживам да ми биде одземена некоја слобода?
    Ти личам на чоек што сака да му биде наметнато што и како да прави?

Ама короната не ме прашува мене. Вирус е, си тера.

На Ahoy, noteforself и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.157
    Допаѓања:
    137.135
    Никој не ве прашува дали ќе можете да издржите.Ќе морате,пандемија е.
    Не сте само вие битни,туку сите се битни.

На WildMk, tinka-mace и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Ама ви кажа жената погоре како е под контрола во Кина (фала @rainbowmama). Мислите може така и во Европа и сакате ли така? Ај пробајте да замислите локдаун по населби за да нема рашетување, пошто јас контрола на гости по дома не можам да замислам.

На rainbowmama и DAngel им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.973
    Пошто секоја мерка се дочекува на нож, се ви е нелогично, па место да се почитуваат, се бара начин како да се заобиколи и да не се почитува, па се вадат членови, сите станаа експерти, Устави, закони.
    А од друга страна, имаме преполни капацитети на болниците, преморен персонал, дефицит е плус, лошо здравство кое сега не може да го средуваме, висока смртност, ама тоа е сосема небитно, битно е зошто некој ќе ви забрани гости дома да примате.
    Во светот мерката е препорака, кај нас мора да е казна. Зошто?
    Еве ви го и Шкариќ, он ако нема две чисти во главата и ако нема поим од Уставот, ние секако имаме.
    https://www.slobodenpecat.mk/prof-s...os-na-pandemija-pravoto-sega-treba-da-molchi/

На tinka-mace, Peperutce1115, referentka и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Ама @JuLleE дали Шкариќ ќе убеди некого да не прави слава? Па и свети експерт нека е. Никој не прочитав на форумов дека итно му треба слава да прави или гости да збира. Јас барем зборам дека мерката нема ефект, се нема слух и разбирање за истата, неспроведлива е, и како таква е бескорисна.
    Локдаун по општини е спроведлива мерка. Ама негде:doh:.

На DAngel и fana им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.973
    Остај ти на форумот што пишуваат, реалноста е сосема друга.
    Некни имаше мекици во ресторан и тоа доктори правеа. Се слават родендени со 50 луѓе, па сега слави ко ќе почнат. Ај овие во двор беа, ама сега ќе се дома.
    Не ме зезај, гледам што праваат.
    Каков локдаун, па ќе испоцркаме, подобро гости да ни забранат отколку локдаун и затварање.
    Коски ми се тресат ако пак остане и маж без работа. Без гости можам.
    И јас имам и слава и роденден на дете. Еве се мислам како да му објаснам дека роденден ќе нема. Ама тоа е, ќе почитуваме мерки.

На azelea, tinka-mace, referentka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    124.146
    Абе види... Еве мене ме убеди пример.
    Работата е да ги убеди и Шптим, Љутфи и Мерсиха за да не прават свадба и сунет. Е сеа пошто нема да ги убеди ... Проблем. Јбг

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Правото сега треба да молчи
    Види, мајке ти. Буквално бесправна држава промовира :D
    А си кажува дека е противуставна, ама апелира правото да молчи :D
    Оти Јулијано такви мислења пушташ кај што сама себе се негираш?
    Ако се сеќавам добро, вонредната состојба е укината. Нели им требаше вонредна оти не можеа да ограничуваат права и слободи ако нема вонредна. Значи и без вонредна можело, а вонредната беше за да си играат шерифи во полициски час? За полицајците да си прават журки во дворот на трета смена додека обичните граѓани не смеат да излезат? Да, од мои комшии тоа сум го видела.

Спасовски за новите мерки: Полицијата нема да влегува во домови, ќе реагира само на пријави

Селска стража. Буквално комшиски шпиуни.

Немам јас ништо против новите мерки, имам против начините на кои планираат да ги спроведат. Оти пак планираат тие ништо да не прават и само да го вртат народот еден против друг. Лов на вештерки во буквална смисла на зборот. Додека не посочиш кривец ти не си слободен. Штом се зголемува бројот на заразени сигурно некој од луѓето греши. Ајде сите во лов, да ги најдеме оние што грешат, тие се виновни а тоа што ние праведните страдаме. Се слушаме, пратиме, пазиме, не сме погрешиле ни еднаш а на нас е злото. Сите од пазење се испоразболевме. Од нив е, тие се криви. Да ги немаше нив - немаше да има корона и ќе можевме да си шетаме.

Курац ќе можевте, оти само што ќе мрднеш пак ќе има некој заразен. Ама онака, таман на исто ниво со тие вештерки што ловеле сте. Оти и иста мотивација била. За секоја откриена вештерка по паричка во џебот на инквизиторот. Така и кај вас, нека се полни буџет. Нема врска што луѓе и без здравје и без работа останаа. Битно да се види дека "ние сме арните, ние се почитуваме".

На Antolinaa, azelea, jacqueline.s и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
    Не се разбираме што значи локдаун:).
    Не полициски час, ограничено движење во рамки на општините.
    Гости може да забранат ама ќе се почитува на куково лето.

И ќерка ми немаше роденденска прослава. И на планина отидовме, оти таму не моравме да носиме маски. Деца разбираат, возрасни не разбираат. И тоа такви, горенаведени, членови на истакнати семејства. Ради такви не може општините да се затворат, не ради тебе и Фана.

На azelea, tinka-mace, Celltica и 6 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.973
    Ставив мислење од Професор по Уставно право, кој секако е по релевантен од мене и од тебе.
    Не се негирам, стојам на тоа дека е противуставно, еве Шкариќ толкува како ограничување на правото на слобода и движење, ваљда он знае повеќе.
    Дава и компарација со други држави каде што во нормални услови ова е во споротивност со основните права и слободи. Ама се работи за пандемија каде што е загрозено јавното здравје.
    Сто пати е ова пишано.
    Инаку, Вонредна имавме оти немаше Собрание, имавме Техничка Влада. И ова е сто пати објаснето.
    Полициски може и без Вонредна да се донесе. И ова сме го зборувале.

И едно сто пати напишав, сакам да знам на кој начин ќе ги спроведуваат. По пријава, да, ама по чија? Налог?
    Тоа мора правно да го регулираат.
    Е сега комшии ќе шпионирале. Нема зошто ова да го доживуваме како кодошење, туку може е време малку да се освестиме.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Мислам... може да ти се новиве мерки глупи или смешни, а сепак да ги почитуваш оние трите основните.

На WildMk, tinka-mace, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.973
    Точно разбираат, верувам дека и моето ќе разбере. Муабетот ми е дека нема да ми биде сеедно, нему радост му е да му дојдат другарчињата на роденден, оти ете летово во двор одеше кај другарчиња. Ама сега ситуацијата се влоши, мерки има и мора да се почитуваат.
    Децата сфаќаат и прифаќаат, и со маски седат на училиште.
    Возрасните се проблем, ни маски носат ко што треба, ниту пак можеш од собиранки и прослави да ги собереш.
    До толку ли е проблем, кажи ми?
    Нели е подобро да се стрпеме од гости за да избегнеме локдаун, затварање?

На azelea, Peperutce1115 и LejlaD им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.369
    Допаѓања:
    279.065
    Мене лично ме заболе Тасе да ви кажам, гости секако не ми доаѓаат освен најблиско семејство, е сега кој планира слава да си слави... негов проблем искрено.

Мада е идиотски, јас не знам друг начин веќе. Еве ако знае некој нека каже и нека ме поправи.
    Зошто би се "простило" било каква слава, било каков собир?
    Друго е дали Мерсиха или Трајана ќе биде казнета и тоа стои, ама ако Мерсиха е глупа ко кур и прави сунет за дете со 200 луѓе, не гледам зашто и Трајана треба да е глупа ко кур и да прави крштевка со 200 луѓе.

И едната и другата, скраја било, исто ќе умрат и во иста земја ќе одат.

На azelea, tinka-mace, Peperutce1115 и 14 други им се допаѓа ова.