1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.305
    Допаѓања:
    14.483
    Се чудиме дека келнерите, продавачите не носат маски, а оно и медицинскиот персонал не носи. :tmi:

На LejlaD, Veta и СуперДевојка им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Знам. Исто како овде во март, кога ситуацијата излегува од контрола има 10 пута заразени, едно сумњаат имаат симптоми и се кријат молчат, друго не им направиле тест на државно а за приватно не можат оти немаат, трето оти има и многу асимптоматски ама сметам дека се кријат иако сумњаат од страв и паника најмногу, плус не можат сите да ги истестираат.
    Кога аитуацијата излегува од контрола е ова што е.
    Среќа во несреќа што вториот бран засега е помалку смртоносен, замислете дека лани на по 5000/6000 заразени имаше 600/700 и повеќе мртви, сега се до 100. Но, со зимата, со бројот на новозаразени може пак се многу лесно да излезе од контрола.
    Еве во шпанија има 250 мртви, немало до сега толку.
    Франција 20000 и кусур заразени.
    Ние 5500 а најголем број беше 6500.

Преска слушав на вести имаше и снимки, се прават драјв тестови, од кола. Луѓето сведочеа дека чекаат по 7 часа за тест.
    Имаше видео видов.

Сега и филипче го слушав.

Искрено се надевав дека нема ова да се случи, бев оптимиста, иако пак и сметав дека е прерано за вакво лудило.

Ќе не биде ли зимава што ли ќе се случува којзнае сите сме уплашени и напнати.
    Се прогнозира еве во мк до 1000 случаи официјално.

Замислете колку го прошле вирусов свесно или несвесно.
    А тек е 10 октомври бе.

На LejlaD, buba4e89, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    На LejlaD, Tajnaotrovna, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    @1209 што се случува во кочани и во струмица @duffi
    Ме загрижува истокот :u:

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.985
    Ќе ти текне на изјавата на Караџовски кога кажа дека се заразени од кафе пиење и паузи за цигари и собиранки, а не дека се незаштитени.
    Да, медицинскиот персонал излезе толку недисциплиниран. Прават мекици, свадби, родендени оти нели внуче им се роди.
    Секоја чест на исклучоци. Имам видено и заштитени.

На LejlaD, eli25, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Што да очекуваме од другите кога и самите гледаме дека баш најкомпетентните лица "даваат пример на народот" за секоја им чест.
    Појди од доктор, заврши до мвр.
    Значи сите заедно ги прекршуваме мерките како народ, појди од доктори заврши до полиција.
    Од кого народов пример да земе?!

Разбирам дека на сите ни здосади ама па... и после 7 месеци и после се пак и пак?!
    Една граница, кочница не знаат да стават.
    Големо чудо ако некој период не се собирам.
    Синки не знам од тоа зависи животот, се издржува се ако се сака со добра воља, се навикнува човек на се, се е менливо бе.
    Разбирам и револт и преку глава од ова ама кога требаме требаме сите да придонесиме, не е ова туку така најпроста работа.

Се работи за пандемија, пандемијата влече смрт, безпарица итн. Време е да си ја чукнат главата сите до еден и да седнат да разберат.

На LejlaD, senjorita-v, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.547
    Допаѓања:
    38.809
    И во Битола имало многу од медицинскиот персонал заразени.
    Тројца анестезиолози само на хирургија. :( Најбитните..

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.643
    https://kanal5.com.mk/izlekuvani-od...eshkite-i-trajni-posledici-od-virusot/a442604
    Значи стварно не ми е јасно што народ ќе бевме.
    Коса ми се крева веќе зарем не им здосади да пишуваат лаже, го платиле така да збори, на него ли ќе му веруваш го знаеш каков е.
    Па добро бе мајку му што шупелки ќе беа па до толку неможе да им влезе во тоа тиквата дека вирусот постои.
    Беда и срам.
    Незнам до кај ќе тераме со вакво граџанство. :@

На tinka-mace, Ahoy и 1209 им се допаѓа ова.
  9. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    За критикување е народот ама владата полошо неможеше да се справи со пандемијата дури и да сакаше.
    Кога ќе се почне од изборите митинзите, ваучерите за одмор па до сега најновата генијална идеја Викенд без ддв од 10-12 и тоа баш кога се рушат рекорди со новозаразени. Сите продавници ќе бидат скоро полни кој колку ќе носи маска тоа е дискутабилно.

На ..barbie.. и Ева33 им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.744
    Не се од Кочани баш болните,највеќе се од селата ама ги бројат тука, кај нас што има се најчесто од некои конфекции по повеќе жени до фамилиите.Ама селата вријат, не се пазат, кај баба ми на улица пример има 7 фамилии болни, може и баба ми ги заразила оти не не слушаше и си одеше по комшии додека моите беа у изолација и пред да добие симптоми(брат ми работи таму и ја зарази неа) и така се и другите, село знаеш како е сите си сите се дружат.
    У градот луѓето се пазат колку толку, се носат маски секаде и нема толку народ по кафичите како пред некое време летово, јас пример од август немам излезено, исто и сите што ги знам, по дома си седиме или евентуално на кафе у парк. И така.

На happygirl, mal.ecka, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.360
    Допаѓања:
    125.912
    Матичнава моја нејќеше да го прегледа синко (прво ковид тест) инаку не прати во козле, за да следнта недела видам слики на фб свадба на син/ќерка со гости со све! Маж ми рече одма отпишувај ја оваа.
    А нонстоп постира на фб, сите ние несовесни сме :envy:
    Одваквите да си пукнеш (n)

На Harper, mal.ecka, ivi1987 и 13 други им се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    124.152
    Маж ти е апсолутно во право :nod:
    |(

На mal.ecka, LejlaD, noteforself и 6 други им се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.505
    не дека не си во право ама по толку донации што добивме (и уште добиваме) од март до сега... Мислам можеа некој долг да закрпат
    не вадам пари од никаде во моментов и пак сите сме живи и здрави

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    40.593
    Па жената да не се разболи пред свадба(facepalm)

На mal.ecka, LejlaD, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Не знам вие што сте биле на клиника кај сте виделе медицински персонал без маски (сигурно има и такви, не негирам). Јас секој ден сум на клиника и до сега немам видено ниту лекар, ниту сестра, ниту болничар без заштита (хурушка маска + кн95 + визир). И без маски не нè пуштаат никако да влеземе внатре (Да не испадне дека ги бранам, ви кажувам тоа што секој ден го гледам со свои очи).

Инаку заразен медицински персонал има и на нефрологија (клинички центар). Има многу што се во изолација. Престанаа веќе да кажуваат колку од заболените се медицински лица. А во целиот овој хаос, најголема потреба секако има од нив. Вчера баш слушав, наместо потребните 14 000 сестри, моментално државата располага со околу 7000. Тоа е стварно малку.

На CameliaMiller, Spidy, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    Подобро да не знаете што се случува во нашата болница. Ама Филипче само нека продолжи да зборува дека се е под контрола. Оти ништо не е. Толку ќе кажам само.
    А народот што продолжува по своето , друга песна е тоа.
    Викендов за една купа настани знам кои треба да се одржат.

На Ambitious, ada21, CameliaMiller и 14 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Бројкиве баш за настани и манифестации се.
    Нели ги е страв да одат по гужви не ми е јасно, шубе е на ова време. Не знам стварно како размислуваат.

На Amellie13, LejlaD, Celltica и 5 други им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.360
    Допаѓања:
    125.912
    Фана , и таа Којич незнам дали читаше ја постираа тука. Чудо се педијатриве! Срамота
    Во Козле ептен позитивно изненадена. Надвор на клупа го прегледаа бидејќи без да знаат претходно им било дете позитивно кое отпосле кажале дека е позитивно (не знаеле)

На ivi1987, CameliaMiller, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    124.152
    Да да ја читав. Срамота тоа што прават. Без око да ми трепне би ја сменила.
    Па таа уште протоколи.... Капени со врзана коса навезила таму чиниш којзнае кај носиш дете, а одиш од мака.
    Страшно.
    Не би било лошо Венко и со матичниве да се позанимава да види што прават.

Уште пред короната имам неколку пати отидено во Козле (ноќе, без упат) со малата заради опструкција. На секој еден ги фалам од чистачка до доктор, крајно професионално и чисто. Секоја чест. Баш бев многу револтирана дека ЕДИНСТВЕНАТА убава детска болница ја направија ковид центар.

На CameliaMiller, mal.ecka, eli25 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.828
    Допаѓања:
    17.276
    Сабајлево ми излезе слика од Аватар,не знам дали е од синоќа,ама страшно,како бе им се иде бе по тие гужви(facepalm).
    Баш имаше слика и од оној Беќаровски членот на Комисијата за заразни болести без маска на журката:(

На mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.