1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Не треба да се крева фама, ако држат дистанца. Ем не носат маски, ем нема дистанца.

Поентата на маските е да ги задржат респираторните капки, а на вакво растојание без маски има идеални услови за пренос на истите. Без разлика што се на отворено, многу се блиску.

На zhap4e, Ева33 и candy.cane им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Луѓето кои што се заразуваат се обично (најмногу процентуално) луѓе што имаат активен социјален живот, односно нон стоп се излезени меѓу многу народ.
    Ова важи за секаде.

На LejlaD, Tajnaotrovna, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Ама не мора да значи. Заради тие најактивните често страдаат и другите. Тоа е поентата, да се дигне свеста на народот. Сите треба да сме свесни дека зависиме едни од други.

На WildMk, fana, GirlRose и 4 други им се допаѓа ова.
  4. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    И тие што имаат активен социјален живот, ама само на социјалните мрежи?:rofl:

Филипче ја утнал со сликава. Да, на отворено е, може му се роднини или блиски пријатели и само со нив се олабавува. Ама веќе кога препорачуваш носење маска, поготово на отворено, барем не си дозволувај ти да го направиш спротивното или да се објави слика.
    Ниеднаш не објавив нешто во стил: Останете дома и слични слогани, затоа што знаев дека и јас сама еден ден ќе излезам од дома и ќе се видам со другарки. Па крај краева, секој втор ден одев во продавница или да шетам куче. И пак бев дисциплинарана максимално до средина на лето. После тоа попуштив, ама со усул секако.
    Додека тие што седеа дома ко параноични, бришеа се што купуваат и допираат, после 2 месеци "им пукнало" и решија да отидат во друга крајност.

Така да, или ќути си или биди барем достоен на тоа што го зборуваш.

На jacqueline.s, Peperutce1115, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Така е.
    Пошо го донасаат дома на домашните, можеби тие луѓе скоро и не излегуваат никаде ама ете... внукот/внуката излегува ниту криви ниту должни .

Има и многу возрасни што не веруваат. На пример баба ми, сеедно и е, се мачи дека некој седел издаден у изолација колку да и објаснуваш нема шанси да разбере не дека оди некаде де дома е има скоро 90 год.

На Tajnaotrovna и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    45.542
    Е добро, може се сликале па се тргнале, од кај да знам. :D
    Мислам, никој од тука не држиме 100% дистанца со цел свет затоа океј е сега да не се правиме полиција.

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.360
    Допаѓања:
    125.912
    Во принцип така е
    Ама , ако ограничиш социјален живот тогаш и заштитата ти е на максимум.
    Јас ни со моите не се гледав 2 месеца.
    И сега кога доаѓа сестра ми гледам да е на тераса или надвор шетаме. Моментално не иде никаде она, од дома работи ама јас одам на работа и сакам да ја заштитам и неа
    Со дедо ми се немам видено од март,ни со маска
    Ниту една другарка немам видено, нити детево другарче:( Така и планирам да остане.

На ada21, azelea, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Па сега колиг, обично не сакам да се замарам со хипотетики, шта би било кад би било...ама ова на сликата не е во ред.

Еден од нив да е инфициран и толку. :D

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Brinetka

Brinetka Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2018
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    8.067
    Ве молам некој што има некој познаник што може да помогне, нека го исконтактира бројчето.
    Фала ви однапред. 20201010_141936.jpg

10. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.838
    Допаѓања:
    14.865
    Деновиве не сум баш во тек со новостите, па ми треба одговор дали сега ако го шетам кучето во парк треба да носам маска? Дали е стапена на сила мерката носење маска на отворено?

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.985
    Не е, во вторник има Владата седница, ама знам барем кај нас дека многу се казнува. На секој чекор има полиција.

На candy.cane, LejlaD, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.152
    Допаѓања:
    33.904
    Ваквите секаде ги има не е само кај нас. Пред некое време ми излезе видео во Австрија снимено пред некоја дискотека и младиве сите со став дека не постои корона и оставете не да живееме.

На хрватски портал пред некој ден објавуваат дека има рекордни 542 новозаразени случаи и коментарите одоздоле вриштат.

„ 542 koje su se malo prehladili.“

“ Pa ja ću umrit!!! Al' od smija... Vi niste normalni! Pa ljudi se ne smiju više ni prehladit odma BUUM! “

„Masoni.“

Само мал дел од коментарите.

Последна измена: 10 октомври 2020
    На azelea, Ева33, emiliana и 3 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Ако е за утеха коментарите и кај нас се тие :)

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.152
    Допаѓања:
    33.904
    Исто и кај нас врие полиција.
    А нешто слушнав дека и казните ќе ги покачат, така да останува да следиме наредниов период што ќе се донесе.

На Ahoy, JuLleE и LejlaD им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.305
    Допаѓања:
    14.483
    А што е финтата со маската на лакт не ми е јасно? Денес видов келнерка со маска на лакт обесена. Значи продавачи, келнери, никој од нив не ја носи маската како што треба, барем што сум видела јас.

На candy.cane и Ahoy им се допаѓа ова.
  16. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    83
    Кога ќе почнат тие брзи тестови за половина час што ќе биле готови и колку ќе чинат?

17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.954
    Допаѓања:
    139.613
    И мене тоа ме интересира.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.588
    Ајде де? Си одат докториве и сестрите од инфективна и 8 Септември зошто луѓето не носеле маски, па на овие им се згадило од непослушни "ученици" и си дале отказ? И затоа сега ќе одат во Систина да лечат исто така "непослушни" пациенти со секакви инфекции, ама па тие пациенти не се исти изгледа со "стоката" што се лечи на државно, па не можат да им замерат.
    Во приватна клиника ќе имаат дупло повеќе работа и многу повеќе пациенти, значи не е ни до премореноста па да ги жалиме. Има да ринтаат како коњи, и тоа со насмевка на лице.
    Ама знаеш што - ќе бидат платени и третирани како луѓе и како професионалци. Онака како што треба и доликува!
    Ете тоа е причината, а не вашето вечно алиби - народецот е крив што е жив!
    https://kurir.mk/makedonija/vesti/o...fektolog-otkaz-dala-i-doktorka-od-infektivna/

На jacqueline.s, Harper, zhap4e и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Veta

Veta Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    2.929
    Мене едно не ми е јасно, а во врска со ограничувањето гости по дома. Па чекајте малце,има луѓе коишто работат во фирма со 100 и повеќе вработени при што контакт ако не со сите 100 , со 15 од нив има. Втора работа пак ќе го земам ЈСП. По дома максимум 4ца а до работа и назад јас се среќавам со 140 души во рок од 5 мин.
    Зошто тогаш летоска се делеа ваучери за по туристичките места,а исто и тогаш имаше заразени?
    Ќе речеме на есен секаде има нов бран,ова се очекуваше. Не е точно, Нов Зеланд немаше цело лето журчиња,ваучери и ене ги сега раат.
    Нема логика ова со групирањето.

20. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.218
    Да се нашалиме..

"Успешно разбиено злосторничко здружение од 7 луѓе во стан 10 кое се собрало на вечера, при што дедото Стојче, по испиени 4 чашки непозната супстанца, започнал да крева врева од 67 децибели пеејќи иредентистички песни( Бисер Балкански) кои ги нарушуваат добрососедските односи со соседите"

Не знаат кај тераат..

На zuto, Veta и Cka им се допаѓа ова.