Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. pokahontas83

pokahontas83 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    79
    Ние се секираме за државата колку е задолжена , колку е народот задолжен знаете ??? И да народот нема леб да јаде , а вие сите што барате карантин , тешко вас на мозокот што го немате , знаете што е карантин??? Деца млади и неедуцирани , нема да работи , полиција ,брза помош ,матични ,такси ,бензински ,ТВ водители ,пекари нема леб нема да јадеш ,нема да висиш на нет ,оти нема кој да работи ,и нема селаните по селата да работат оти нема да има жито ,нема да има брашно , ама знаете да кажете само маркетите и аптеките да работат , маркетите како ке работат?????? Млеко сакаш да пиеш,од кадее??? Леб ке јадела кутрата ,незнај брашното од каде се произведува , и млеко видела на тв ,нека затворат све ,и крави и млеко и јогурт ке види

На jacqueline.s, stefanija70, Samer и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Луѓе, не знаев каде да пишам (извинете ако сум офтопик), ама гледам дека вчера тука сте пишувале за овој докторот Трајче.
    Имав прилика да се сретнам со него на вежби, толку фин и мил човек немам сретнатно. Амбициозен! Се што не ни беше јасно, зема и ни објасни, иако не ни беше претпоставен за вежбата. Од разговор и однос со пациент, до аускултација на бели дробови и читање рентген снимки. Трпеливо и несебично го споделуваше своето знаење со нас. А уште понесебично помагаше во лекувањето на болните од Ковид - 19. Не заслужи никако да заврши волку трагично. Многу ми е жал. Нека почива во мир.

На Rirri, Doozy, Purplelilac и 16 други им се допаѓа ова.
  3. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    И јас многу се вознемирив, го познавав приватно.. Многу тажно, премлад, татко на 2 годишно девојче...
    Како доктор сум немала комуникација со него ама читав многу коментари дека бил многу внимателен и професионалец..

Тажно.

На Doozy, Purplelilac, GirlRose и 5 други им се допаѓа ова.
  4. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.778
    Допаѓања:
    6.821
    Vo karantin ako bideme site mlekari i proizvoditeli t.efirmi na leb, meso ke rabotat kako sto i prethodno rabotea.. Ke imame hrana, marketi, apteki ke rabotata, policija, brza pomos, pozarna i site distruberski firmi na hrana, lekovi, benz.pumpi...

5. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    Луѓе , незнам колку знаете ама на заразените после 14 дена им се јавуваат и ги викаат во најблиската амбуланта сами да одат да прават тест иако се уште позитивни. Значи кога прашавме која е логиката да седиш во карантин 14 дена и после уште позитивен да шеташ до болница да шириш зараза по влезови , згради , такси итн. Ни рекоа дека више ништо нема логика и дека сите ке си прележиме полека ! А веќе не ни тестираат луѓе кои биле во контакт со заболен ако е без симптоми ! А јас и маж ми бевме без симптоми , и ако не не тестираа поради контакт со заболен ке си шетавме и ке ширевме зараза ! Е сега е сменето и мои пријатели ми кажаа дека не ги тестирале после контакт со заболен ! Значи ова е више е**ње у здрав мозок ! Носи маски , карантини и глупости ,ама пушти ги тие без симптоми слободни ! И пола народ го прележа вирусот без симптоми !

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    За асимптоматски 10 дена е само изолацијата сега, после се слободни без тест.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    1.467
    Точно, еве сега деновиве слушам. Блиски луѓе сопругата позитивна, мажот на своја желба се тестирал приватно негативен е и си оди на работа. Зарем не му се дава и нему решение за самоизолација, заедно живеат??

Друг пример исто блиски познаници мажот се тестира поради одење на пат, дознава дека е позитивен а нема никакви симптоми.. Да не било тоа немало ни да знае. Воедно не тестираат веќе ни блиски контакти, на државно термини има за после една недела и после касно доаѓале во болница. Луда работа, државава нема капацитет да се справи со ништо. Не знам што им е поентата и планот веќе. Едни мерки предложија 10 дена се чека за да стапат на сила.

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    261.120
    Па после 10 дена асимптоматски не можешм
    да заразуваш, затоа контактите ги стават во изолација, нема симптоми и реално сега зошто да трошат ресурси и термини кога и онака седе дома, а нема симптоми.
    Мажот не е во изолација оти не е кажан како контакт.
    И моите имаа негативен тест, ама си седеа дома 14 дена. Он си се тестирал, ама жена му го сокрила како контакт.
    Затоа.

Ако сте близок контакт, седете дома ако немате симптоми. Ако се појават ќе ви закажат тест. Ако ви прават проблеми од работа, нека ве кажат кај санитарен и ќе имате решение. Ама повеќето бараат да не ги кажувате.
    Знам, го минав тоа, бараа да не ги кажувам. Среќа па сама се изолирав и на 10 ден добив решение и резултатите. Луѓето се безобразни.

На Peperutce1115, LejlaD, mkdvesna и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.804
    Допаѓања:
    41.956
    Немаат способност да шират после 10ти ден најчесто.

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.940
    Па јасно е дека самоизолација не се спроведуваше утше од почеток како што треба. Не можеш да имаш исти број заболени и под самоизлација, нема логика секој со само по еден да бил во контакт.

Е сега, со оглед на тоа што не кажуваат колку луѓе се во самоизолација, не ни можеш да знаеш дали се спроведува или не.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    261.120
    Мислам кога имаше пресови кажуваа, ако прашат новинари.
    Инаку вака нема податок. Кај нас знам биле околу 300 луѓе, а околу 60 се позитивни, активни.
    Не се тајни тие податоци, ама не се споделуваат јавно. Зошто, не знам, а и што ни менува.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.314
    Допаѓања:
    35.660
    Направија апликација Стоп Корона, каде што требаше да се следи дали некој бил во контакт со заболен во изминатите 14 дена врз основа на движење во простор. Така поавтоматизиран ќе беше процесот на следење на контакти, изолации и слично.
    Мислам дека е добра идеја да знаеш каде треба повеќе да внимаваш. Само ние со нашите теории на заговор и слично не ја прифативме.

Јас ја имам на телефон и секогаш ми покажува дека нема други корисници во близина.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.067
    Допаѓања:
    10.613
    Сите се жалат дека на работно место не се почитува правилото за носење маски, да не правиме муабети па за редовна дезинфекција и слично. Веќе никој никаде не носи маски, ама после истите се чудат како не затвориле, па како ќе живееме.

Едноставно мнозинството не ја сфаќа сериозно ситуацијата и ќе се научиме на потешкиот пат.
    До тука кај што сме, не сме стигнати случајно. И секој што одлучува да не ги почитува основните 3 мерки за заштита, истиот и придонесува за секој бизнис што страда.
    Деновиве неколку пати тргнав да земам храна за носење и се попишманив зошто без преувеличување ама сите луѓе што работеа таму не носеа маски. И не само на едно место, туку на најголем дел од нив. Ако дојде време да се затворат кој ќе биде крив?

Државата си има свои одговорности и за тие што ја водат може да плукаме до милион и назад ако некаде кикснале, ама не може секој поединец да се крие позади тој параван и да се оградува од секаква одговорност за се што се случува.
    Не е фер да се затвораат бизниси ама не е фер и луѓе да умираат.

На Peperutce1115, M&M, Purplelilac и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    81.932
    Луѓе, дали го изгласаа она за носење маски на отворено?
    Не можам да најдам информација.

16. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    494
    Не.

На Ahoy и Mishela им се допаѓа ова.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas zamaskite ke zboruvam
    neznaev kakvi se tie sto tolku gi falite KN95 , vcera kupiv od zegin i po moe laicko misllenje i znaenje toa e bukvalno igracka , bar ovaa e..mne mi izgleda ko od nekoja, ili nesto ko hartija pravena (poveke sloja) ova e samo za edna upotreba (koga se koristi za virusot, za dr neznam, mi rekoa vo aptekata 120 h i e trajnost ) i ovie maski N/KN95 nemaat nikakva vrska so M3 maskite
    imam M3 maska taa aktiven jaglen e , debela e i edvaj se dise so nea ,ne se custvuva nikakov miris preku nea , koga ke ja stavis na lice stom prvpat vdises celata se zalepuva za lice i ne mrda ni dise od nikade i vnatre na nosot kaj sto e zelezoto ima sunger nesto pa ne ostavani tragi od nosenje , staviv i naocari za sonce ne gi zamagluva voopsto (sto ne e slucaj so drugite ,probav i so hirurska,i platnena i ovaa 95)
    ko sto rekov tesko se dise so ovaa M3 okolu 1000 den e (za zagaden vozduh) za viruot za ja nosam za edna upotreba ne se isplati so ogled deka ne smee da se dezinficira,pere nisto si ja trgnav na strana,pt[aga za viruot-
    ovaa 95 isto otpaga da im pari za edna upotreba a se dise isto ko preku platnena ne bi
    mene ova pocna da mi lici ko reklama da se kupuva nesto bez vrska ,
    ja si ostanuvam na povekslojna platnena maska
    mi otanada probam uste edni za industrija, boi ,lakovi i sl mi rekoa 300 den se trajnost im e 1 godina otkako ja otvoris no nz dali moze da se dezinficira
    eve i slika osven oblikot se drug e razlicno i KN95 spored mene e totalno neupotrebliva , t. e za virusot i dvete se neypotreblivi ako se koristat povekekratno 12.jpg

18. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.277
    Допаѓања:
    50.913
    Еве кај нас на работа за чудо се почитува.
    Откако кажаа дека има камери на работното место и во превозот сите маските ги носат правилно.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    inaku vcera izvrtev skorocela istocna mk vinica delcevo, pehcevo, berov,strumica stip , kocani i osven vo kocani kade sto nosat maski no samo starite luge vo drugite mesta e "sto e toa maska"? ni policija nikade ne vidov vo naseleni mesta
    vo vinica od kade kupiv obicna hirusrska maska aptekarkata ne nosese maska ,mislam deka i taa bese zegin no ne sum bas sigurna

На M&M и Fifi84 им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.804
    Допаѓања:
    41.956