Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.804
    Допаѓања:
    41.956
  2. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    @bicycle Абе ок е, нека носат какви мерки сакаат. Јас секако ќе ги почитувам, иако ќе ги ругам дека се дебилни.

Ако мислите дека ќе помогне, супер. Терајте.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  3. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.876
    Допаѓања:
    44.250
    Дали за овие месеци ти виде самосвест кај македончето?
    Работава од сите страни Ѓорѓи сардисан.
    Политичарите си гледаат џепчето да им биде полно, народот уво не го боли за корона, ама битно караванот си врви.
    Не знам, овој пат ич не сум оптимист. Многу лошо ми изгледа ситуацијава. А тек октомври, пред нас е пола есен и цела зима..

На Purplelilac, smooch, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.310
    На Ahoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Ајде размисли сама дали е нормално/глупаво да носиш маска на отворено сам/а до сега не сум сретнала дека вирусот лета на отворено во воздухот.
    За политичарите се сетија сега бидејки моментално е најлоша ситуацијата економски. Кога недајбоже би дојдело да нема пари во буџетот за пензии и администрација е тогаш ќе снема и за нив.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.310
    Не носи де.

На Ahoy и bicycle им се допаѓа ова.
  7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.521
    Допаѓања:
    22.996
    А со кои пари ќе се лечат заболените? Кога нема персонал, кога нема места по болниците?
    Се повеќе тестови се повеќе позитивни и поголеми потреби од се.. лекарства, опрема итн...
    Што мислите од чиви пари ќе е тоа?
    Еве јас размислувам како ли мајка ми со стент да отиде на контрола без страв да се зарази, а и не и закажуваат бе...
    Сите знаеме дека е финансиски тешко, ама ајде како да дојдеме до решение?
    Освен да слушаме препораки колку и да биле глупи макар било и маска сам на отворено..
    Нели е боље тоа него локдаун, ради економијата де...
    Е сега веќе касно е за се...

На smooch, LejlaD, emiliana и 4 други им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    tramp pokraj so remdesiver go lecea so nekoj lek so kletki od abortirani fetusi ito na R bese no nz kako se vikase ..samo sto tramp izjavi deka toj lek ke bide besplaten i dostapen za site,od kompanijata koja proizveduva toj lek izjavile deka go stopiraat proizvodstvoto i tolku,bez nikakvo objasnuvanje sto i kako

9. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.445
    Не знам зошто сметате дека се дебилни ама во ред, еве лично јас секогаш кога ќе излезам од дома, ја ставам од дома затоа што често се случува некој да се искива пред мене или да пљука на земја.
    Претпазливост плус никогаш не е на одмет.
    @WaitTillTheEnd

@emiliana истото го верглам цело време, малку се тие што почитуваат мерки.
    Не сум и јас оптимист сега.
    Порано мислев ајде ќе се намалат бројките, баш напротив, скокаат од ден на ден.

Мора да се стабилизира ситуацијата, не знам како, ама мора.

На azelea и emiliana им се допаѓа ова.
  10. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Зошто јас не сретнувам такви луѓе да ми киват во мене незнам различни населби сигурно до тоа ќе е.

На christinnn и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.310
    'Лесно'.
    Ќе се лечат само тие што имаат пари.
    Другите нека умираат слободно.

На Цвет88 и magnolija09 им се допаѓа ова.
  12. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    А дали воопшто прочита било што од тоа што го пишав? Ама вака искрено?

Јас зборев за редуциран возен ред. Пошто ко ќе речат да се смали капацитетот за 50% во ЈСП, не се мисли да не се дозволуваат патници да се качат повеќе од дозволен број, туку се мисли да го скратат уште толку и тој веќе редуциран возен ред.

Барам логика во тоа, не можам да ја најдам.

13. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.445
    Не дај боже да сретнеш.
    Не сум од Скопје, не знам кај вас како е ама кажувам кај нас како е, има луѓе без осет.

@Bezimenka90 ти одговорив за возниот ред, решението сметам дека е да пуштат нови линии, исто кажав дека се согласувам дека оваа мерка за за патниците не е ок, исто така ти кажав и дека зборувам за општо мерките кога веќе зборуваме и за маски на отворено.

На emiliana и WaitTillTheEnd им се допаѓа ова.
  14. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Нови мерки во Србија, маските стануваат задолжителни и на отворено.

Во Хрватска рекордни 1.131 новозаболен од коронавирус.

Во Германија денеска, втор ден по ред, имаше рекордно дневно зголемување на бројот на новозаразени – 7.334, а починаа 24 лица.

На CameliaMiller и emiliana им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.940
    Порано абортираните фетуси во парфеми и креми за лице се користеа, сега во лек за ковид.
    До кога бе со вакви глупости :D

На candy.cane, 1112, Spidy и 4 други им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    261.120
    Ова веќе е загрижувачко, нели имаше студии каде битни биле т лимфоцитите. И дека повторувањето е ретко. Вака како што одат бројките, повеќето по втор пат ќе го фатеме и ќе умреме.

17. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во новиот модуларен амбулантско-поликлинички оддел на Клиниката за пулмологија за еден месец се извршени повеќе од 1.820 прегледи и контроли, соопшти Министерството за здравство.

Во просек дневно доаѓаат меѓу 70-80 пациенти за преглед или за контрола, закажани преку системот „Мој термин“, како и за време на дежурство во вечерните часови.

„Во изминатиот период зголемен е бројот на пациенти за преглед“, информира директорот на Универзитетската клиника за пулмологија, д-р Дејан Докиќ.

Во новиот објект се наоѓаат четири ординации, две амбуланти за пациенти преку „Мој термин“, една за прием на интервентни пациенти и приоритетни упати и една за контролни прегледи. Две простории – дневни болници се наменети за сместување амбулантски пациенти, како и кабинетите за спирометрија, за дифузија и бодиплетизмографија, за бронхијална провокација, за гасни анализи во крвта, за алерголошки тестирања, за ЕКГ, две посебни чекалници и други помошни простории.

„На овој начин пациентите што имаат проблеми со белите дробови ги одделуваме од сите други пациенти во другите амбуланти, кои претходно сите беа на едно место, и со тоа го намалуваме ризикот од трансфер на коронавирусот на пациентите што доаѓаат овде во Клиничкиот центар и за друга симптоматологија“, посочува д-р Докиќ.

Од Министерството за здравство наведуваат дека во новиот објект во целост се почитуваат сите мерки за заштита на пациентите, на влез се мери температура, секој добива електронско бројче во чекалницата, а посебно назначени лица ги насочуваат пациентите внатре во амбулантите. Во посебни простории се изведуваат разни дијагностички и амбулантски процедури, што создава можност за помала концентрација на пациенти на едно место и запазување на мерките и протоколите, кои го спречуваат ширењето на коронавирусот.

©Makfax.com.mk

На CameliaMiller и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Bezimenka90

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    @bicycle Епа тоа е решението, ама ете не го превземаат тоа.

Еве имаме мерка да се носат маски на затворено така? Веќе ја имаме. Не носат. И што сега? Не мислиш некој треба да го казни тоа, наместо да воведе и плус надвор?

Нека донесат и плус надвор да носиме маски. Одговорните ќе носат, неодговорните пак нема да носат. И плус тие внатре што не носеле, пак нема да носат. И што сега? Ќе се молиме до 2025 народот да се свести?

Никој не санкционира ништо и тоа е проблемот кај нас.

На CameliaMiller, nena2010, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.728
    Допаѓања:
    192.956
    А да се префрлиме на ЛП?:D Кому чуе за ремдесивир|(
    Пред 3 дена прочитав во повеќе ЕУ земји го очекуваат, па и Филипче видов негде се пријавил за препродавани залихи од/преку ЕУ. Абе траги-комедии.(facepalm)
    Ја мислам СЗО лаже стално ко ќе бидеме блиску до решение на проблемот, замисли што ли ќе прават ако на некој мистериозен начин снема пандемија:?:. Не е ова некоја завера, логика на интерес е. #ич не верувам во хумани побуди

На Kitten, DAngel, azelea и 2 други им се допаѓа ова.