Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    9.523
    Истово го читам и си се чудам :D
    Демек може да не сум инфицирана ама на тест да сум позитивна?
    Како? Ми го контаминирале тестот у лабораторија?

2. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    9.523
    MOSCOW, August 25. /TASS/.Repeat coronavirus infection is possible if the antibody titer is at the low level, that is, the presence of antibodies does not guarantee a 100% protection from the infection, Director of the Scientific Information Center for Prevention and Treatment of Viral Infections Georgy Vikulov told the Govorit Moskva radio station.
    "Repeat infections are possible. Antibodies do not guarantee a hundred-percent protection from the infection because not all people have high antibody titers. The titer decreases rapidly in some people, some of them do not develop it at all, or else it isn’t and wasn’t there, it hadn’t been developed," he said.
    The expert noted that an additional detailed analysis of a quantitative antibody detection may help study the virus and its features. However, according to the virologist, this method is still being implemented.
    Извор- https://tass.com/society/1193437
    Дали мислите на различни тестови? Ако зборуваме за тест за антитела ми има логика - може да не се заразен, ама и тогаш мора да си бил во некој момент во минатото инфициран и да ти се створиле антителата.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.398
    Да, ама тогаш не е позитивен, има антитела, ама вирус нема.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.728
    Допаѓања:
    192.956
    Зборував за титарот на Пцр.

5. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.217
    Кај нас никого не тестираат.
    Дури и бараат родителите да се тестираат тие што се во изолација, но џабе, без симптоми нема шанси на тест

6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.398
    Ама пак, позитивниот бил инфициран.
    Не гледам како може позитивен, а да не е инфициран.
    Или да не се мисли на позитивен и контагиозен, да е позитивен, а да не може да зарази друг, тоа да.

На LejlaD, KateKane, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    120.329
    Преку матичен заради контакт нема шанса да се тестираш :)

На LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    9.523
    Терминологија е измешана, и јас мислам.
    Јас пре би рекла дека може да си инфициран, а да не си позитивен на тестот. А не обратно.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    261.120
    Какви Каме, со реинфекција или долго време позитивен?
    Тогаш ова е случај за истражување. Он е чудо, досега трет пат некој да го фатил вирусот не сум прочитала.

Јас сум преплашена. Грло пак ме гребе. Ама ме тестираа денес.
    Пазам многу, ама син ми си носи дома другарчиња од училиштето. Јас од дома не излегувам без потреба. Ај упм.

На mal.ecka, LejlaD, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.804
    Допаѓања:
    41.956
    Титарот е да, само според мене подобро би дефинирале ако кажеме: ,,Не секој позитивен е заболен" или ,,Не секој инфициран е заболен" отколку "Не секој позитивен е инфициран".

Затоа што штом е позитивен, има одредена количина, т.е. титар на вирусот во организмот, што значи дека е инфициран, но не и болен.

И асимптоматските се инфицирани, затоа што може да инфицираат други, но не и болни...

На mal.ecka, Purplelilac, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.217
    Ај уште едно прашање? :P

Зошто позитивни на Ковид 19, но асимптоматски, имаат решение за изолација од 10 дена(од денот на тест) , а други кои биле само во контакт со позитивно лице на Ковид 19 лице, имаат 14 дена изолација?

Притоа ова лице не го тестираат ако нема симптоми.

Некако безвезе ми е.

На candy.cane, fana и Rubiii им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.804
    Допаѓања:
    41.956
    Затоа што за асимптоматските веќе знаеме дека се позитивни, па 10 дена се доволни за да ја изгубат можноста за ширење (секако ако до самиот ден на излез не појават симптоми, во тој случај изолацијата им се продолжува до минимум 20 дена), додека тие што се во изолација поради контакт не знаеме дека се позитивни, а може да појават симптоми и на 10. ден, со што би се тестирале и во случај да се позитивни ќе добијат дополнителен период за изолирање. :D

На fana, LejlaD, Ева33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Во мојот град имаше човек што на почетокот на епидемијата, во април или мај, беше тестиран позитивен, ама без симптоми. Си прелега така асимптоматски дома.
    Сега во септември, пак температура, кашлица, сите убедени дека не е ковид пошто, нели прелегал. И човекот разви пнеумонија, го пратија за Ск, таму го тестираа, пак позитивен. Едвај го опоравија, касно пратен. Сега е ок.
    Јас се сомневам дека во вакви случаи може и првиот тест да бил лажно позитивен, нели се викаат дека се пресензитибилни тестовите.

На CameliaMiller, Feminka22, danichap и 8 други им се допаѓа ова.
  14. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.620
    Допаѓања:
    63.686
    Смири се, не секое гребење на грло е корона. Претходниот пат свесна беше од кај фати (ако не сум те помешала со друга членка некоја, извини), сега ако внимаваш максимално не би требало. Крај краева млада си и твојот организам е силен, не се оптеретувај ако нема навистина потреба.

Луѓе, чувајте ги и нервите. Секоја болест ако како додаток има стрес ја прави многу пати поагресивна и полетална. Ова ми е кажано од човек кој цел живот работи со болести. Најголема беља можеш да си направиш ако го преоптовариш организмот со стрес и умор, партал на цел имун систем, столбот кој треба да ве носи цела зима.

Знам дека ви делува овде ко да млатам празна слама, ама од тоа да се заштитите максимално повеќе не можете. Ниту сте министри за здравство, ниту сте комисија на Инфективна, ниту пак некој друг битен фактор во заразава.

Ми се случувало низ тек на зима неколку пати да настинам, сега ќе биде измешано и со коронава. Плус реинфекцијата е толку малку испитана, што ништо за неа не се знае. Не се плашете одма.

Смири се, ок?

На CameliaMiller, christinnn, senjorita-v и 9 други им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.075
    Допаѓања:
    128.410
    @Mantub еве да пробам да ти објаснам. Ова е вирус. Вирусот дали ќе предизвика инфекција и симптоми зависи од :
    1.Количината на вирусот кое телото ја примил ( во случајов, дали носел маска, дали бил на отворено, дали контактот бил подолг од пола саат, дали било гужва, без дистанца, без маски во затворено. )
    2. Вирсот се пренесува преку капки, како грипот. Бидејки е нов се тестираме повеќе. И нормално имаме итакви асимптоматски позитивни. Никогаш не сме с етестирале за Инфлуенца ако не сме болни така? Е ама сега е пандемија па ако слушнеш некој што си бил во контакт е позитивен идеш се тестираш, или чекаш 2 недели да развиеш симптоми.
    Е тоа е тоа. Болен од Корона вирус се смета човек кој има температура, и други попратни симптоми. И убаво кажа Беќаровски, без рентген, без детална крна слика не може само со тест да се каже да болен е .
    Лице кое нема симптоми а дали брис, и излегло позитивно значи дека го има вирусот во носната шуплина и истиот може да умре за 3 дена, или после 3 ти до 5 ти ден да пробие до организмот на човекот и да развие симптоми.
    Имаше истражување дека се размилува да се наоѓа лек за убивање на вирусот преку капки во нос, кои ќе бидат антибиотици, бидејки преку носот влегува вируост во телото. Исто се пренесува како Инфлуенза, и секој совесен и болен од грип треба да носи маска да нешири ама бидејки имаме некој имунитет на грип народот не се однесува и сега ова им е нова и непозната ситуација.

На 1209, senjorita-v, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.398
    Ама не зборувам за болен и инфициран.
    Јас велам што е разлика меѓу позитивен и инфициран, а не позитивен и болен.
    За второво знам дека не е исто.

17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.075
    Допаѓања:
    128.410
    Нема. Позитивен = инфициран. Е сега ако нема симптоми може ама и не мора да е заразен, а ако има симптоми и не носи маска, не се изолира е 100% заразен за околина.

На senjorita-v, LejlaD, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    од каде шпелулацијава дека денес има скоро 650 новозаразени!? не гледам никаде ваква информација.

На The Saturdays му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    FB_IMG_1602848954148.jpg

На glosipgirl, Annath, black-angel и 15 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    261.120
    Може и паника е само, а и денеска ме тестираа пак заради антитела, па ми бркаа длабоко, баш ко повредено ми е сега.
    Внимавам, последните 2 недели, откако растат бројките многу. После изолацијата имав многу контакти, шетав, излегував, а сега сум дома. Кај баба ми во двор седам, а само со една братучетка се дружам, но и они пазат. Ама и со нив намалив, маж работи од дома, ретко излегува, има ограничени контакти, ама детево оди на училиште и знае да донесе другарче. Не сме скроз изолирани. Иаме неколку контакти.
    Ќе се пазам колку можам, наредната недела ќе имам резултати за антитела и од тестот.

На noteforself, senjorita-v, BoaVista и 4 други им се допаѓа ова.