Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. referentka

referentka Moderator Staff Member

21% не е малку.

tinka-mace and Ahoy like this.
  2. blackhorse20

blackhorse20 Истакнат член

Ако пред 10тина, 20 дена сме имале 200+ заболени, зошто деновиве немаме толкава бројка на оздравени?

bicycle and Fifi84 like this.
  3. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Скопје корона + квалитет на воздух = смртна пресуда
    Допрва ќе слушаме за големи бројки на починати. Нека почиваат во мир. Завери/политики/профитери/префрлување на одговорност на крајот од денот нечие семејство изгубиле свој близок. Жалосно и невкусно требаше ли овие бројки да ги достигнеме за да се воведат мерки?

azelea, Cka and Ahoy like this.
  4. Fifi84

Fifi84 Популарен член

И јас тоа се прашував

5. P.S.love

P.S.love Популарен член

Најверојатно поради тоа што во последните дена имаме многу поголем број на позитивни од претходно и треба време да помини додека да оздрават.:?:

Се сеќавам, пред некоја недела, бројот на активни беше под 2000, а сега... (facepalm)

Ambrosia, Ahoy and Fifi84 like this.
  6. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Хмм.. Како за држава којашто беше прва погодена од вирусов и , да речам ги фати неспремни, останаа на многу помала бројка на заболени ( земајќи предвид бр. на население) и починати во однос на другите држави , а сега кога економијата на сите држави е во колапс , овие ја зајакнуваат нивната.
    Чудно :?:

Ahoy likes this.
  7. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

ne ne nesto seriozno ne e vo red so lecenjena bolnite, stom ima tolku mn mrtvi sekoj den

8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

vo kina medicinki personal, vojska i pola od naselenito e veke vakcinirano iako vakcinite seuste se vo klinicki ispituvanja cekaat redici da primat vakcina , ne se plasat ko tuka deka ke im nasteti vakcinata
    a kaj nas sto? uste vakcini za sezonski grip ne nabavile (a vo dr zemji veke zavrsi vakciniranjeto)
    katastrofa e kaj nas

9. Kala22

Kala22 Популарен член

Истото и јас го мислам, не се нормални ние во приватниве што да кажеме. Скроз сум разочарана од државава и начинот на справување со ситуацијава. Две недели се чека едни препораки да се изгласаат и тие од глупи поглупи не можат да бидат.

Туку сега на вести слушам арачиново, петровец и слично под 10 активни а не верувам дека ептен се одговорни со маски и слично, очигледно не се ни тестираат а којзнае колку ги има такви и си се шеткаат.

Исто слушам за блиски луѓе имале контакт со позитивно, добиле некои симптоми и тестот негативен, како не ми е јасно

LejlaD and JuLleE like this.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Прерано се тестирале. Треба време да помине за вирусот да се покаже

Ahoy, Kala22 and LejlaD like this.
  11. fana

fana Форумски идол

Ич не е чудно.
    Маските се нивно производство, ракавиците исто, скафандерите исто, а замисли и тестовите (пцр и оние преку крв) се исто нивно производство.
    Си калапат парички тие, а ние дома дремиме затворени за да се заштитиме од ковидот и чекаме да умреме од глад :sun:
    |(

12. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Еве јас како позитивна да ви кажам како се заразив. Кај мајка ми на работа во друга државна институција (три се во една зграда) имало неколку заболени кои криеле дека се позитивни и побарале да користат ОДМОР, а биле со позитивен тест. Имале контакти со цела зграда затоа што работите помеѓу трите институции им се поврзани и досега имаат заразено 30+ други вработени несметајќи не нас кои сме членови на фамилија а не вработени. Податокот дека се заразени тие се разбра дури откако едниот почина од вирусов. Човекот беше на јака функција ама за жал толкава му била свеста.
    Јас сум од тие што немаат ама буквално никакви симптоми и среќа што сама се изолирав кога дознав, 10 дена пред да правам тест, затоа што ми беше страв дека е можно мајка ми да е позитивна и да сум и јас и така испадна.
    Муабетот ми е кога ќе престанат луѓево да кријат дека се заразени и ќе сфатат дрка не е срамота тоа што се болни, тогаш ќе се намали бројот.

LadyC, Peperutce1115, 1209 and 15 others like this.
  13. fana

fana Форумски идол

Веројатно пошто и врапчињата на гранка знаат дека рата од кредит не прашува дали имаш корона па затоа одат на работа и болни :(

Kitten, thelittle17, azelea and 3 others like this.
  14. Ева33

Ева33 Популарен член

100% земаш плата ако си позитивен и си во изолација.

candy.cane likes this.
  15. fana

fana Форумски идол

Да да, знам, во државно така е.

azelea, vitamina and Ева33 like this.
  16. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Не се работи за тоа, цела плата ќе земат тие во секој случај, барем така е кај администрацијава за тие во приватниот сектор не знам. Проблем е прво што тој што беше болен за да не се разбери одбивал да оди на лекар и на крај почина, второ има опасност да се заразат вознасните членови во семејствата, еве конкретно дома, многу ми е страв за баба ми и дедо ми. Да знаевме дека има еден заразен кај мајка ми на работа веднаш ќе ги делевме да не седат со нас. Трето јас осеќам грижа на совест што постоеше опасност да имам заразено некој друг.

Last edited: Oct 19, 2020
    WaitTillTheEnd likes this.
  17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Јас мислам дека мајка и работи во државна администрација заедно со другите болни, така да кредитите немаше да им трпат ама “срамот е голем”... Луѓево се лутат ако ги одбегаваш ради корона небитно дали превентивно или од што знееш дека се позитивни. На мајка ми братучеда ладно ја викна на кафе пошо и било досадно и немала симптоми, шо ќе праела цел ден итн.
    Значи не се работи секогаш дека работодавецот е крив, барем не во ЈА туку се кријат ко вагини под кошула за да не ги зборувале дека се болни, а тоа шо пола град ќе го заразат нема врска.

18. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Точно така, за да се скријат дека имаат симптоми и да не треба да кажат дека се болни побарале да користат одмор. По 9 дена едниот почнина и тогаш семејството кажаа дека бил заразен ама ги натерал сите да молчат и со 40тт одбил да оди на лекар.
    По оваа случка мислам дека за сите што се позитивни од ЦЈЗ или ИЈЗ траба да ги известуваат работодавците или директорите и слични надлежни лица.
    Со малку повеќе совест кај луѓево многу работи ќе беа поинакви или спречени.

BoaVista, NPN, eli25 and 3 others like this.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

И ние сме во иста ситуација.
    Колега на мм денес со симптоми, а на работа. Кашлал, после кренал и тт.
    Близок контакт имаат со мажот ми, иако носат маски мислам дека е ризично.
    Е сега тој нема да се тестира, ќе се лечи со парацетамол и антибиотик, а јас ќе се тресам дома дали е или не е корона. Не знам дали да се изолираме ние со малиот сега, или да почекам да видам што ќе биди. ;(
    Од март сум дома, пазам максимално, маска постојано и сегде и на крај пак ќе се заразиме. Само да поминува кај сите, стрес огромен е ова. :(

20. eli25

eli25 Форумски идол

Нека пријави маж ти