Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Мене стварно не ми е јасно зашто луѓево одбиваат да се тестират и се лечат сами дома. А не дај Боже да му се влоши состојбата, ќе чека ли да го тестираат за да го примат?

На smooch, 1209, Antolinaa и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    1.467
    Во случајов за кој јас знам немало децата кој да ги чува и така сопружникот си оди на работа, децата на школо и што дека тој/таа седи дома кога останатите членови се движат и може да заразат некого. Ич не ми е јасно!!!

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  3. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Дали како прв симптом може да се појави отржнато дишење, како да не можеш да земеш воздух? Многу се плашам, за мајка ми се работи која има асма, и алергии. Ме фаќа страв, не знам дали е корона не дај боже, или од асмата.:sweat:

4. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И да сака да се тестира ќе му закажат после една недела.
    Вие тестирајте се.

На mal.ecka и Ahoy им се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    7.771
    И јас веќе некое време го имам овој "симптом", но само кога ќе помислам на корона и страв ме фаќа за бебево. Мислам дека ми стана зачеток на некои панични напади и кај и да е ќе се пореметиме сите од прв до последен. Корона да ме фати може и ќе преживеам, ама ова со психата што ни го направија на сите не знам до кај ќе тера..

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    @galapce денес имаше контакт, не знам на која основа нас би ни закажале тест. Тој не е ни пријавен за тестирање.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    7.771
    Чекај.. И мој колега жена му имала симптоми, лабаво си одеше на работа сега и он развил, па ќе се тестирале. Ако излезе позитивен ќе си ја чукам главата и јас.. Готово веќе секаде е, прашање е кога ќе дојдеме сите во контакт со вирусов, само дали ќе го закачиме

На redhead, LejlaD, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.796
    Многу, многу се согласувам.
    Значи вака. Деца поминуваат најчесто, значи најчесто асимптоматски. Позитивен тест не значи дека си заболен. Ако развиеш симптоми, веројатноста да го поминете лесно е голема. И стари луѓе го имаат поминато, веројатно потешко ама го имаат поминато. Тоа сето не значи дека треба утре да одите во кафана, меѓу сто луѓе и да си ја тестирате среќата.Почитувајте мерки. Ама сепак, не се оптоварувајте со бројки и црни статистики, пошто искрено мислам целава криза ќе има поголем импакт врз психичкото здравје повеќе отколку врз физичкото. И да, анксиозност дава симптом на неможност да се надишеш.
    Сеуште актуелните информации даваат статистички податок дека шансите за комплициран тек на ковид се 5 посто. Сконцентрирајте се на тие 95 посто.

На mkdvesna, 1209, LejlaD и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.039
    Допаѓања:
    164.969
    Зошто нема свест и не веруваат.
    Уствари заразата ја шират неверувачите.
    А страдаат успат сите...
    Жена му се тестира, суспектна, он се шета...
    Сериозно мислам дека неоправдани кредитс си даваме дека сме свесни, нормални и при себе, изградени и зрели за да ги третираме така граѓаните на ист начин, он не почитива, ти едуцирај го културно. Обид за убиство е, "насилство", онда со насилство те со пендрек по грб па ај да видиме.

Како да кажам, јас сум џаст уау.
    Не верувале во корона... Бате не е ова религија то да веруваш или да не веруваш, не е нешто на кое што може да примениш "секој си има право на свое мислење". Сфаќаш дека нема што ти да мислиш и дека има наука зад се тоа?! Смислено е се, освен вакцина.
    И стварно продемократија сум, ама како минува времето, се запрашувам дали сум...

На smooch, mkdvesna, noteforself и 14 други им се допаѓа ова.
  10. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Не споредувај Кина со Македонија. Јас сум за вакцинирање, ама моментално како што можеш да видиш, нема со што да се вакцинираш. Секоја земја си има свои регулативи. Како да ти увезе вакцина која што не е сеуште одобрена. Има посебни протоколи. Не ти држи вода муабетот. Не е тоа плукни, направи, готово. Да беше така лесно, уште летоска ќе седевме на краците со коктели во раце.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Не се водат никакви прецизни евиденции.
    Неможат да постигнат.
    Ако немате симптоми, за вие да сте мирни, самоизолирајте се и чекајте.

Јас сум позитивна, со симптоми, тестирана, мајка ми со симтоми исти, ни ме прашаа со кој живеам ни каде работам.
    Не се тестираше од причина што таму условите се СТРАШНИ.
    Терапијата е за сите иста што не примаат инфузии.
    Ги одбив и инфузиите само да не одам таму.
    Болни здрави сите на едно место во никакви услови.
    Битно е човекот да седи дома да не шири зараза.

На Lilit, LejlaD, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    @galapce со помин да ви е. :hug: Ќе чекаме, нема друго што да се прави. :|

Многу сум разочарана и од народ и од се, со мајка ми денес од автобус слегле жена со температура, па и кажала дека парацетамол се напила. :x
    Што народ ќе бевме..:@

На galapce, mal.ecka, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.118
    Малта денес...
    Прва смена на работа,сите со маски цело време (facepalm)
    Нит сѐ диши,нит се разбира.
    Најтешко ми е на мене и на таквите ко мене со слушно апаратче ој разбери се.
    Јас сум read lips човек :(
    На ништо не мислат жими се.

На green.eyes, LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  14. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    @kristina.k нека пријави маж ти кај претпоставен или кај работодавецот.
    Вие пробајте со малиот барем овие први неколку дена да немате контакти со други.
    Ако веќе тој одбие да се тестира, кажете на матичен дека имате контакт со суспектен и нека ви закаже тест.

Вечерта кога стигна резултатот дека сум позитивна ми се јави епидемиологот и ме праша само дали имам симптоми, дали примам некоја терапија, дали имам шеќер и каков ми е притисокот. Очекував дека ќе ме праша со кого имав контакт во претходните 10 дена како што пишува на изјавата.
    @galapce домашните не ги ставија во карантин? Нас одма штом се тестираше мајка ми ни рекоја да не шетаме никаде освен за потреба, а кога стигнаја резултатите дека се позитивни не ставија сите 14 дена во изолација.

На LejlaD, mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    @ladyySi знаат сите на работа, ама еве и денес се сите таму, како ништо да не било. :@ Ние сме дома со малиот секако не одиме нигде, ама тие што треба да се изолираат си функционираат нормално.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.963
    Допаѓања:
    203.362
    Не се единствени, сите истото го прават, еве и јас последниот пат кога бев во контакт со болни, значи беа со симптоми прв или втор ден, и наводно не можеа да ми одложат да се видиме, иако не беше итна средбата. Кога ми се јавија после неколку дена дека добиле позитивни тестови, мака ми падна, ама после си реков што сака нека биде.
    Само да не паничиш, ќе биде во ред. Ако сопругот се штити, носи маска, мие раце и одржува дистанца колку толку, не би требало да има никакви проблеми. Стравот е полош, тој може да направи поголема белја отколку самиот вирус. Затоа не мисли на лошо, се ќе биде во ред.

На azelea, JuLleE, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    @Annath носи маска тој цело време, ќе видиме што ќе биде.
    Фала, ќе пробам да се смирам. :hug:

Последна измена: 20 октомври 2020
    На tinka-mace, LejlaD, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.494
    Допаѓања:
    120.240
    Овие ко намерно да сакале да те заразат бе мме (facepalm)

На tina2018, Annath, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ние секако уште пред резултатот се изолиравме.
    Нема ни по потреби одење никаде. Се може да почека.

На WildMk, tina2018, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.445
    Гледам коментари на фб на страната на Министерство за Здравство и на Венко Филипче, се згрозив од тоа колку неук и невоспитан народ постои.
    Мислам, нема потреба да оставам тука дел од коментарите, доволно е да се фрли еден поглед и се ќе биде јасно. После овде пола скокаат зошто сме го нарекувале народот стока.
    Не бе, со секоја чест на исклучоци ама повеќето се - зини земјо, голтни ме, туѓ срам ме изеде и сл.

@kristina.k не биди изненадена, матичната баш пред некој период спомна цел мој град да тестираат пола ќе бидат позитивни ама кријат симптоми, клукаат парацетамоли, кријат контакти, не се почитуваат мерки.
    Премногу се опуштивме и си дозволивме.
    Многу сме кревки како народ кога се работи за карантини, полициски часови, и слично.
    Мадрид, Берлин, делови во Франција и Словенија се донесоа строги рестрикции само ние сметаме дека тоа не чини и дека не можело Скопје да се затвори.
    Полицискиот час ќе вроди со плод но заедно во пакет со високи казни да кажеме од неколку евриќа 2000 плус минус, немаш да платиш, затвор, сакаш да се правиш паметен? Изволте. Арно ама знаеме дека казните се мали па затоа народов премногу си зеде за право.
    Дека некои мерки се смешни, смешни се, како на пример мерката за возниот ред за останатите не би да коментирам затоа што многу и по 8 месеци не знаат да држат дистанца, не сакаат да носат маски (па секој ден над 500 луѓе казнуваат за неносење) и ги мрзи да мијат раце.
    Не можеле да издржат со маска, а докторите по 12 па и повеќе часа можат.
    Сметам дека со отварањето на градинките и училиштата исто така е лоша мерка.
    Вчера ми спомна другарка ми дека соученик на нејзиниот син е позитивен, а е 6 годинки.
    Мајката го има заразено, а за неа не би да коментирам дека не се прибрала дома од шетање и мешање со народ и не верува во корона, целото одделение е во изолација а да не спомнам дека го клукала детето со парацетамоли и го праќала на школо секогаш кога имало температура. Секој ден читам дека по цели одделенија и групи се во изолации поради суспектни на ковид или позитивни.

Потфрливме како народ.

На tinka-mace, WildMk, Fifi84 и 6 други им се допаѓа ова.