Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 12 до 18 октомври пријавени се 49 смртни случаи од коронавирус од 16 градови, што е зголемување од 58,1% во однос на минатата недела.

Во однос на возраста, 38 лица биле над 60 години, девет лица на возраст од 50-59 години и два смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години. Коморбидитети се регистрирани кај 35 починати лица.

В извештајниот период тестирани се вкупно 13.213 лица, а регистрирани сe 2.676 нови позитивни случаи од 34 градови во државата со зголемување од 19,3% во однос на минатата недела.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје, а најзастапена е возрасната група на лица на возраст 30-39 години (20,9%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 40-49 години – 19,5%, 20-29 – 17,6%, над 60 години – 17,5% и 50-59 години – 16,6%. Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 години – 3 %) и од 10-19 години – 5 отсто.

Во наведениот период, процентот на позитивни од тестирани лица изнесува 20,3%.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени, регистрирани се 96 (7,3%) хоспитализирани, а кај 305 (23,3%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети. Од вкупниот број на нови случаи, 470 (35,9%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 26 (2,0%) лица со историја на патување во последни 14 дена.

По добиени два негативни теста или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 1.089 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 25% повеќе во однос на минатата недела.

©Makfax.com.mk

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.451
    Допаѓања:
    206.728
    Мислеле дека не е корона. Ама нема врска, секако маски носеа, и јас исто.

На fana и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    53.533
    Сите сме се опуштиле многу затоа до таа бројка стигнуваме. Само што ми пиша најблиската другарка 39 нед бремена фатила корона и сега неможе и така од кревет да стане. Се живо ја боли.. Не знае од кого се заразила..
    Ме фати голема паника Господ на помош на сите ама мора многу да се чуваме..

На azelea, mal.ecka и thelittle17 им се допаѓа ова.
  4. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Луѓе кажете што да се прави, значи мајка ми доби асматичен напад вчера вечерта, хронично е болна од асма, си прима лекови редовно. Малце кашлаше, и вика дрка има болки во градите како печење, плус притисокот и се качи 200 со 100, многу висок, ајде некако го спушти, прими инекција кај матичен, и даде матичниот упат за н Пумологија, чекаше 2 саати за преглед, за на крај докторот да и каже без корона тест не можеме да те примиме, и да ти пуштиме инфузија, па ајде нека и го направар корона тестот, не разбирам што чекаат, не сакаа да и го напраат, ја прати ја кај матичната да си ја прими инфузијата, ова е се ненормална работа, и приватно треба да чекаме 24часа секако, јаа не можам да одам со неа по лекари, бидејќи сум бремена, седам од дома, и ѕвонам по телефон, не знам како да се постапи, страшно се нервирам.

5. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.174
    Допаѓања:
    42.156
    @thelittle17 брат ми приватно истиот ден ги доби резултатите, се тестираше во Жан Митрев клиника.

На LejlaD и thelittle17 им се допаѓа ова.
  6. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Колку чини тестот таму?

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    @thelittle17 Авицена мислам дека се најповолни, 3000ден. е тестот, резултати за макс. 24 часа.

На LejlaD и thelittle17 им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    idete vo IJZ 1800 den bilo ne se zakzuva i rezultati uste istiot den
    bar taka tuka na forumot piuvaa ponazad nekolku strani

9. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Без упат од матичен, без ништо?

10. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.174
    Допаѓања:
    42.156
    Околу 4000 денари. Ама ете и опцијата на @Ahoy е добра само не знам колку ви се чека за резултати.

На LejlaD, Ahoy и thelittle17 им се допаѓа ова.
  11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Муабетот е козата на комшијата. Никој не гледа како да се мимизира ризик затоа сме на вакво дереџе. Пред да рипнеш не сум во администрација, бевме некни службено во едно министерство 15 души во еден океан дали пола носеа маски у канцеларија сакав у момент да избегам.
    Ако ги ротираат, да направат сменско работење ќе се намали бројот на заразени без да има економски последици. Оти напиканава администрација само ќе шири зараза.
    Има и фирми што работат одговорно еве другарка ми од март работи онлајн и ќе продолжат минимум до нова година, ако може нешто да се заврши онлајн нема зошто фирмата да преставува извор на зараза и да затвора, ама повеќето фирми не сакаат да се прилагодат и да помогнат да се намали бројот.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas komentirav (ne sakav da tagnam clenkata) kogase komentirase za kina kako se spravila a ne pravev sporedba so makedonija
    ako veke zboruvame za vakcini ruskata vakcina e odobrena sega masovno ke pocnat da vakciniraat ama ama nasite neee mora da e onaa od "zapadot"
    a za sezonskite vakcini protiv grip tie odobreni se so godini naazad vakcinirat no nasite seustene ja ni nabavile ..ke ja nabavat koga? koga ke e prekasno ili da ima turkanici i guzvi po bolnici ?
    mi drzi mnogu muabetot tuku aj ..slavete i filipce i ne ni primetuvate deka e totalen haos a ke bide i beter

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.979
    Допаѓања:
    139.672
    Јас имам пример во мое блиско окружување која одвај чекаше да оди на работа зашто не можела од дома да се работи. Едноставно не се навикнати ниту пак технички писмени да се прилагодат. Тоа е. Ние прво бевме поголем број од дома сега сме со ротации. Ама со Океан систем и тоа не знам колку е изводливо зашто нема вентилација природна. Ајде ќе видиме.

Последна измена: 20 октомври 2020
    На LejlaD и mimiiiii им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Две руски вакцини се одобрени поточно, ама одобрени само од Русија.

Ниту една од тие две вакцини ја нема започнато третата, воедно и најбитна фаза од тестирањето за нејзината безбедност и ефикасност.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  15. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    da, bez upat bez nisto .bez zakazuvanje ides i pravo testiraat ..taka tuka pisuvaa na ovaa tema

16. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    prvata e (za vtorata znam deka e vo 3 faza)
    da idioti se rusite sto ke pocnat maovna vakcinacija vo moskva
    a taa prvata vakcina golem br zemji veke ja kupile

17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Не знам од каде ги добиваш тие податоци, ама еве еден добар извор, тракер на вакцини: https://www.google.com/amp/s/www.ny.../science/coronavirus-vaccine-tracker.amp.html

И, кога сме веќе кај Руските вакцини, еве подетално за нив.

Втората одобрена вакцина од Русија за рана употреба- EpiVacCorona:

received_630793944251847.jpeg

И првата одобрена Руска вакцина, исто така за рана употреба- Sputnik V:

received_1058225631288317.jpeg
    received_831284467607890.jpeg

18. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.499
    Викендов имаше свадба и крштевка во еден ресторант во Прилеп. Гледав на фб слики. Со шминки, фризури, балони... И после ќе се шири вирусот.

И знаете ли како прават?
    Еве вака. До 40 гости седнати по две фамилии на маса. Без жива музика и без широк невестински фустан. За ако дојди полиција демек си седат луѓето си ручаат.
    Ама нема ни да појди полиција пошто сето тоа е со врски. Инфо од ресторант е ова.

На green.eyes, azelea, galapce и 9 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.990
    Мене ми е јасно дека они се извор на ширење на вирусот, напикани по 10 лица во канцеларија, па уште 10 ќе дојдат на кафе муабет, ама законското решение треба да го вклучи и приватниот сектор, на кој не му е дозволено ни да се тестира. Одат болни на работа оти во спротивно ќе летаат од работа.
    Ете така се шири заразата, некои кријат оти е срамота да имаш корона, други мораат оти ќе останат без работа.
    Додека оние на државно ги уживаат сите права и мерки, и притоа денар не и фали на платата

На Harper, green.eyes, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.253
    Допаѓања:
    27.010
    Мм работи во голема фирма овде, и денес ги тестираат сите од неговата канцеларија оти имаат позитивна колешка. Фирмата им организира и плаќа тестирања на сите.
    Моиве директори сабајле ми викаат, ако случајно мм излезе позитивен асимптоматски, да кажувам дека последните две недели сум работела од дома, за да не ги затворат во изолација нив.
    Нормално, во приватен сектор работам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.