Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Јас кога фатив корона одма се изолирав.
    Лани кога имав грип сакав дома да седам, не ми дадоа.
    И да бидам искрена пред короната, ниту бев читала за статистики за болни од грип, за смртноста и слично.
    Не сум доктор.
    Еве кажи ми каде се седи дома за настинка? Има некој работодавач што заради течење на нос ќе ти каже седи дома?
    Во услови кога нема корона.

На Kitten, LejlaD, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    И во услови кога има корона ти е истата приказна. Со еден растечен нос ли ќе седиш дома?
    Затоа шетаат без решенија, или кога имаат симптоми а немаат позитивен тест. Оти е само еден растечен нос. Оти е способен да оди на работа. Оти бил и кога му било полошо.
    Тоа е иницијатива која мора газдите да ја преземат. Ако имаш симптоми на заразна инфекција седи дома. И тоа е тоа. Корона или обична настинка, грип или некој друг вирус.
    Мислам, посебно во периодов кога се полни капацитетите. Негативен тест не смее да е дозвола за слободен излез ако имаш симптоми. Сфаќаш што значи 3ца хоспитализирани на 25 луѓе вкупно (вкупно вработени, и здрави и заболени)? Далеку повеќе е тоа од било која хоспитализација од коронава. Кај ќе ги ставаме заболените од останатите вируси ако само од корона се пазиме? Ако негативен тест е дозвола заслободно шетање, тек ќе видиме скок на бројот на смртни случаи, оти вируси барем има. Тоа што коронава има добар ПР е друго, има и други кои фино можат иста штета да направат.

На orevokrsacka, tina2018, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  3. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    27.429
    Оти мизерии?

На Celltica, WildMk и redhead им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.791
    Настинка медицински не постои:o
    Можеби и зимата сте имале ковид ама не сте знаеле. Во што е разликата? Во тоа дека сега Ковид постои, со име и пропратен турбо маркетинг. И тука доаѓа до израз дека имало и има граѓани од прв, втор и тринаести ред, па пошто е Ковид, ќе го хоспитализираат според ,,угледност,, на личноста, прво политичари, па директори и останати видни дејци, а не според симптоми. И така ќе нема место во болници и се што поради тоа следи.

Медиуми и наслови- насловите речиси без исклучок со погрешно наведувачки наслови. Денес читам ,,само,, 80% од позитивните во Израел развиле антитела. Не би требало да биде поинаку, дека само 20% не развиле антитела.
    upload_2020-10-21_11-34-46.png
    https://www.jpost.com/health-scienc...op-covid-19-antibodies-lose-them-sheba-646228
    Кој и колку флексибилен мозок има, за да процесира информации и погрешно пренесени информации? :x

На green.eyes, Kitten, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    За короната се согласувам особено сега, и за растечен нос да се седи дома. Јас со дијареа се изолирав оти корона, ама еве после лошо искуство со рота кај син, јас кога некој има дијареа го одбегнувам. Или јас си седам дома.
    За останатите вируси, еве признавам не ги знаев последиците од грипот се до појавата на корона.
    Кога бев болна ретко сум се мешала со луѓе оти болна кај ќе шеташ, ама на работа сум морала да одам.
    Голем број од населението нема познавања од медицината па за обична настинка да очекуваш да седи дома и да не оди на работа. И не знам колку ова е изводливо.
    Сега, ради превенција треба секој кој не се осеќа добро да седи дома. Ама толкава совесност нема.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Вирусот корона било всушност бактерија,бидејќи само бактерија можело да се изолира со брис.
    Ова го кажува снаата која што работи во ковид центар.

7. Sanci92

Sanci92 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    71
    Во право си, сепак мислам дека членот пиша одговорна алудирајќи на фактот дека 4000ден сепак можела да ги потроши на нешто друго, а не на работа која државата треба да ја плаќа. Инаку со матичните е хаос, луѓе со симптоми не може да им се закаже тестирање зошто не го исполнуваат алгоритмот за дозволено тестирање т.е контакт со позитивен (денес тешко да немаш контакт на тие бројки), температура повисока од 38, итн. За термините да не дискутирам. Лошо, изгледа ќе билдаме колективен имунитет, па ко преживи причаче

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Ова не е мала бројка.
    Има ли податок за кај нас?
    Многу од асимптоматски имаат антитела.
    Некни ми викаат и да имаш антитела ќе ти траат 3 месеци. Се губеле. Не значеле ништо антителата.

На LejlaD, mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  9. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    31.299
    Пред два месеци, ни толку може нема позитивен беше и се излекува. При контактот со маски и двајцата биле. А друг пример пак, во иста канцеларија со позитивен, колегите кои никогаш не биле позитивни не се у изолација. И за да е трагедијата најголема има 7 дена од контактот, сега дури му кажале.:^)

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Антитела има ли?

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    128.309
    @DAngel не можам секој пост да ти го цитирам ама 100% си во право. 2010 беше, доаѓа колешка на работа грипосана, зашто немала денови одмор, не сакала да зема боловање. Она го поминува на нога, јас го префаќам 5 дена темепратура до 40, инфузии домашна посета, матичната спремна да ме прати на клиника. После тоа уште месец дена не можев да се соземам. Имунитет нула, крв слаба.. ужас. Ама ете обичен грип де. Затоа кој е болен, треба да седи дома и да се свесни работодавачите дека полесно се заменува 1 болен отколку да се рашири на сите па да завршат во болници или дома во постела.

На tina2018, LejlaD, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не сакам да сум теоретичар на завери, ама многу пати е истото спомнато.
    Патем, што стана со двајцата од велес што не можае да се договорат кога умреле и неподвижната жена безше позитивна на ковид? Се заборави брзо и се заташка случајот, групна амнезија.
    Нормално, по "корист за општеството". Поголем скандал ќе биде да умре политичар отколку да умрам јас или ти. Ние сме политички небитни.
    Настинка е назив за група симтоми кои обично се последица на риновируси, инфлуенца вируси и човечки коронавирус, оној познат уште од 60-тите. :D
    Вирусна инфекција е настинката, само што не е тестирано кој е вирусот. Додека не добиеш позитивен тест на корона - настинка е. Посла станува корона.

На orevokrsacka, tina2018, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.791
    Ова многу кажува за експертизата на персоналот (facepalm).

Псст, не сум ви кажала јас за тие 80%:x. 3 месеци траеле, светските умови во МК собрани:D
    Ништо не значеле антителата, т-клетките памтеле. Така викаат:?:
    https://www.newscientist.com/articl...nd-why-have-they-become-a-political-football/

На green.eyes, LejlaD, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.963
    Допаѓања:
    203.362
    А што работи снаата во ковид центарот?
    Толку се способни или толку научиле што според нив само бактерија се изолира со брис (facepalm)

На ivi1987, CameliaMiller, Doozy и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    31.299
    Вели дека имал. Што по некоја логика ја исклучува можноста за грешен резултат првиот пат.

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Некни вака кога ме тестираа на Трансфузиологија ми рекоа. Џабе ми е:D

На LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    А сега позитивен ли е или само во изолација? Ако има антитела мислам дека ако имаш контакт со заболен пак мораш во изолација. Зошто и јас не знам, ама така е.

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.791
    @DAngel со дете имаме поминато 100 вируси. Не настинки, вируси. Ако кажува температура до 3 дена е вирус. За никој не постоел тест, пошто било безпредметно, и вистина е безпредметно, штом поминува за 3 дена.

Џабе ти е @JuLleE , пак по контакт дома ќе си седиме. Секако дома ќе си седиме де:headbang: И сега, даде ли плазма?

На LejlaD, mal.ecka и JuLleE им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Чекам резултати од антитела се уште. И од другите испитувања.
    Знаеш дека кај нас се чека.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.712
    Шала на страна.
    Уште еден полициски и нова година.