Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.215
    Допаѓања:
    124.931
    Знам ама што да ти кажам. Неможеш да им влијаеш на совеста. И во жан митрев фер би било да прашаат дали имаш симптоми.

На Chantal и referentka им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.955
    Допаѓања:
    164.223
    Замисли се разболеш од корона, а умреш од глад зошто не си мислел на време. У пм судбини....

И сите тие апели да затворат та да затворат. Купете тоа шо треба и седете дома, ќе има помал проток на народ у маркети, ќе работат за крајна нужност ако треба, се случува.
    Толку несвесен народ да сме...
    Кој ќе не прехранува? Ќе направиш залиха за 2 недели, и после? Заразата раширена уште повеќе, војската суви бисквити ќе ни носи до дома и кој ќе умре од прозор ќе го џиткаат.

На JuLleE, H.VAGA, Stephen Amell и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    прашуваат кога ке се јавиш за закажување

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.215
    Допаѓања:
    124.931
    И јас само со маска бев во маркет. И ракавици носев и одма фрлив. Растојание ? Ма никакво !

На NarCis@ и Fifi84 им се допаѓа ова.
  5. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Ама ти не сфаќаш дека пак се оди по пет пати во маркет, во меѓувреме ќе им текне дека нешто не купиле, или па ќе прочитаат апокалиптични прогнози и ги фаќа паника па докупуваат, па други ќе видат испразнети полици па и нив ги фаќа паника, па ајде одат по други маркети и завршуваат со три колички на каса.
    Повеќето луѓе и претходно си пазареа за минимум една недела, па никогаш не било вака.

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    И јас тоа се прашувам.. Ај не мора некој подалечен, овие дома што и се, маж, деца....??? :x

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.430
    Допаѓања:
    183.915
    И јас знам. Не подолго од 2 саати носење, не смее допирање на маската и лицето со раце, пред ставање и вадење се мијат рацете или се поминуваат со антибактериско, се фаќа маската за ластикот позади увото. Едноставно, само треба да се прочита. За кантите за ѓубре, што да кажам. Секако можат да бидат контаминирани, дури и од некој кој не носи маска, а фрлил палома пошто секнел нос, а заразен со вирусов. Башка, не е дека фрлаат искористени игли и шприцеви, ама ај, некогаш колку да кажеме.

Се бутаат без осет. Мислам, и да нема вирус, култура треба да се има. На каса на таа позади мене уште да ѝ речев пинот да ми го искуца (facepalm)

На Dust, Doozy, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    @Asparagus
    Јас мислам дека малку се претерува со 20 литри зејтин и 10 пакети тоалетна, мислам дека народот малку повеќе од обично купува што е нормална работа, секако мораш во маркет по храна, наместо еден литар 3 ќе земеш и ќе те снема од маркет недела, две или три.

На candy.cane, dunika, Dust и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    ама голем дел од населението не знае.

10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.955
    Допаѓања:
    164.223
    За докторкава јас па си викам у пм имунитет, шо чоек ќе беше со корона да издржи да работи. Кај мене на работа ќе прднат чудно, тап одма боледување, она со корона пожртвувана на работа одела кутрата.
    ТоВа не е човек, тоВа е мајмун.

Ти си прочитала и си се едуцирала, ама оно со кој си се карала у аптека што се моча више сам у гаќи, ќе прочита дека треба да носи, ама мислиш ќе прочита како треба да ги отстрани.

Не сме експерти по јавно здравје, ние едноставните работи не ги правиме, маски да сме носеле.

На JuLleE, 1209, faye и 7 други им се допаѓа ова.
  11. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.180
    У време на прогласена пандемија во светот, цела фамилија се собрале со своето 2-3 годишно бебе во раце на пазарење у маркет преполн со луѓе и гужви. Сите без ракавици и маски, ниту пак вработениот персонал. Па го бацуваат, па го префрлаат од човек у човек. Добро бре, мене коса ми се крена кога го видов. Одговорност на родители со здрав памет и разум, имате ли две чисти во главата?

На Ivan4e04, KateKane, Peperutce1115 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.275
    Допаѓања:
    50.886
    Некои и се чудат зошто ракавици носат.
    Пред некој ден кога бев во маркет една жена кога виде дека носе продавачката ракавици и вика и ракавици ти носиш нас ништо не не фаќа.

На VoodooGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Ако не веруваш прошетај и сама до некој Кам и ќе се увериш.
    Еве сега поназад некој пиша да се купувало брашно зашто е сопрен увозот...што мислиш колку од тие што ќе прочитаат ќе одат пак панично да докупат иако веќе имаат дома 20 кила?
    (а да биде посмешно не ни знаат да месат)

На cresa-jagoda и VoodooGirl им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    А ти знаеш кој колку купил и кој знае да меси а кој не или гужвата те потсетува на овци а ти сакаш да се издигнеш над овците?

На Dust, Mrs. Lovett и Tekki им се допаѓа ова.
  15. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    2.110
    Да ви кажам право , свекрва ми ни свекорот мува не ги лази. Си тераат по старо, се бањаат на три четири дена,не мијат раце посебно свекорот,јас ко будала одам по нив и чистам,бришам кваки. Ние што опсесивно чистиме повеќе ќе настрада е, одколку таквите како нив што само ептен што мораат се бањаат. Баш прееска се враќа свекор од продавница,кивна во рака,и си ја стави во џеб. Го пратев дали ќе измие раце,не си влезе вообичаено ... Ех тврда главо со какви си имаш работа

На kikin, eli25, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Не, издигнувањето над овците е твоја животна желба, затоа мора да контрираш во секоја ебена тема.

А мене само ми е смешно како шетање во природа ве тригернува пошо треба да се седи дома, а пикање у маркет со 20 души шо ти дишат у врат е нормално пошо ќе испоцркаме за јадење без 20 зејтина.

На candy.cane, lovestoneddd, SuperGirl24 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.164
    А чекај, треба зомбиња да шетаат за да ви биде доволно апокалиптична ситуацијата, јавачите на апокалипсата да се појават? Не е довочно што толку луѓе умреа низ светот, а тек почнува? Ваљда си го знаеме капацитетот.

А што се однесува до маските, имам доволно студирано и практицирано (работено) и јас велам дека маските не носат зло. Тоа што не се знае правилно да се користи треба да се информира како да се користат. Не се знае кој е носител додека не се јават симптоми, не знаеме кој со кој бил во контакт. Не се само докторските маски има и други.

На Peperutce1115, emiliana, smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Ова за месењето и јас го прочитав на неколку места и еве не знам навистина од каде сите знаат кој колку знае да меси? Небаре за нешто ултра тешко и невидено се работи па ќе се исмејуваме сега.

На Purplelilac, Nevenche26, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Ради нив и другиве ќе купуваат многу. Зашто знаеш дека ради првите, на крај ќе нема скрос производи зашто некој дома трупа храна, па и да не паничиш толку, мора да купиш на време ради нив. И така на крај сите ќе треба да се потепаме кој повеќе да земе.
    Кај мене еднаш ќе испазарам јас, еднаш некој од моите, ама нормално пазарење, не ко да се спремам за Армагедон. И не само брашно. И тестенини и туни и сосови немаше воопшто.

На Sejfullai, honest girl и Asparagus им се допаѓа ова.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.430
    Допаѓања:
    183.915
    Тој нит прочитал, нит ќе прочита, а и да прочитал, нема да носи. Затоа трубиме овде дека само полициски час треба, баш за таквите ко него.

На Mishela, dunika, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.