Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Milan93

Milan93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.103
    Еве и во оваа вест гледаш како е селективна веста во која се кажува делумно веста односно само онаа информација која заплашува а не информира објективно.Од инфективно дали во истиот ден излегол некој оздравен нема. нема ни инфо за останатите градови ни колку нови влегле ни колку оздравени излегле од болниците. Ама инфото дека денес е направен рекорд од 643 позитивни ќе ја слушниш брзмалку 100 пати во денот

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.800
    Допаѓања:
    41.938
    О боже.
    Може и извештај да побараме со име и презиме од испишани и примени.

А има во некоја држава да споделуваат и испишани од болница на дневно ниво? Сериозно прашувам.

На Peperutce1115 и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. Milan93

Milan93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.103
    А разбираш ли дека сакаат да не пикнат во карантин и изолација со такви селектирани бројки? Ако за тебе е важна бројката на позитивните за мене е важна бројката на вистински болните кои влегуваат и излегуваат од болница. Ама за вистинско чудо таква информација нема да добиеме на дневна основа.

4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Во вонредна состојба може да се кршат човековите права ( на пр.слобода на движење) со цел да се стави некој вид состојба под контрола.
    Зошто тогаш Словенија прогласи 30 дневна вонредна ако може секакви мерки да се носат во секое време од страна на Влада?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    А ти познаваш некој во болница што работи? Или и тие не лажат дека нема место, овие што ги познаваме?

На Peperutce1115, KuklickaSk и Ahoy им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.800
    Допаѓања:
    41.938
    За вистинско чудо, еве имало и таква информација, повели:

received_2508375632794724.jpeg

Сега појасно е?

Извор: https://covid-19.treker.mk/mk/stats

На Peperutce1115, ivi1987, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.445
    Срце ти, многу нежен, ќе си бил у карантин и изолација. :(
    Не биди себичен.

На glosipgirl, Tajnaotrovna, BlackNight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.788
    Што ти е сега прашањето?

9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    19.903
    Систина какви работи крие да не излезат во јавност, ама сега тоа не е тема на разговор. Така ми кажаа така пренесувам..

10. Milan93

Milan93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.103
    Не, само не сакам некој без вистинска потреба да ме држи под контрола и казнува

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.036
    Допаѓања:
    164.941
    Вакви мислења не сфаќам.
    И ми иска и ми стиска.
    Какви?

На Anie93, oblace1, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.170
    Допаѓања:
    221.897
    Не за џабе Италија од март се наоѓа во вонредна сосптојба, сега е продолжена до не знам кога беше. Бидејки можат да носат одлуки ден за ден, како пандемијава расте/спаѓа.
    Соопштија дека ќе потрае вонредната до завршување на епидемијата.

@bicycle растеме си, почнува да е аларматно да, се осеќа.
    Чинам милано, наполи се под полициски час од утре, пиамонте трговски за викенд немале да работат. . За кај нас немам прочитано... не читам многу, чат пат што ми излегува. Знам дека и пола од децава останаа дома онлајн, полека но сигурно почнаа да затегаат и да ,затвараат.

И тука соопштија дека доколку се исполнат болничките капацитети ќе настапи локдаун.

На green.eyes, Peperutce1115, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.343
    Допаѓања:
    28.196
    смртноста на хоспитализирани на инфективна во Скопје до почеток на октомври беше околу 18%, значи на 100 лица кои лежат во болница, 18 умираат.
    И оваа информација ја кажа директорката пред некое време на топ тема.

Инфективна има капацитет од ококу 90 кревети + 70 во модуларната болница, 160 вкупно. Во моментов повеќе лица бараат да бидат сместени од што се испишуваат, затоа што лечењето на тешко болните трае многу долго, некогаш и до 6 недели. И кој да го испишат за да примат нов?
    Дневно има по 50 прегледи у смена, на лица кои доаѓаат за да примат терапија.
    Ноќе има 3 дежурни доктори на 90 пациенти и 1 во амбуланта.

Тоа е проблемот со капацитетот на болниците, долгото лечење на болните од ковид.

Ама све се праи за тебе да те затворат. И све е превара за да има најголема економска криза и за да се затвори цел свет.

На galapce, noteforself, Amellie13 и 29 други им се допаѓа ова.
  14. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    63.656
    Јас веќе не се ни трудам да се објаснувам со овие што мислат све дека е превара. Дури кај некои луѓе кои активно одбиваат да веруваат во вирусов, мислам дека им е еден coping mechanism за да можат да се носат со целата ситуација. Ако си кажеш нешто дека го нема и не постои 1000 пати, ќе почнеш да веруваш во истото.

Зимава мислам оти ќе биде најкритична во секоја смисла... И психички се спремам за секојдневно кршење рекорди и црна хроника... Се надевам дека кога ќе дојде пролет, ќе ни донесе нова надеж и нов лист за малку да се потсмири ситуацијава... А дотогаш јас се повлекувам во зимски сон и освен денски на отворено, пикање меѓу народ немам намера да правам.

На galapce, noteforself, Amellie13 и 29 други им се допаѓа ова.
  15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    19.903
    Со смртност на родилки и бебиња на пример, имало и тоа не малце ама се се заташкува со пари.

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    21 Октомври-Болниците полни, персоналот изморен, рекордни бројки на активни,хоспитализирани.
    Економијата неможе да се оправи уште од претходните затварања затоа сега не ни помислуваат на ново целосно затварање.
    Пред нас се Ноември, Декември,Јануари ако не се освести сам народот не гледам позитивни работи да се случуваат во наредните 3 месеци.

На emiliana, Ambrosia, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.036
    Допаѓања:
    164.941
    Тоа за жал е јавна тајна... Или им викаат толку ќе кошта, пациентката веќе во лоша состојба со се бебе па трчаат на клиника...
    Или мизеријата ако си за посериозен зафат, прво одиш на финансиска конструкција, па кај доктор.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Луѓе, со најдобрата другарка бев на ручек. Денес ми се јави немала мирис и вкус. Не оди да се тестира пошто вика дека џабе е. Седевме на отворено околу 1 час на метро раздалеченост. Која е веројатноста да фатам вирус? Ќе побудаламн

19. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Јас може нема да завршам во болница ако сум позитивна, ама заради мене некој ќе заврши можеби. Затоа е важно колкав е бројот на заболени. Што повеќе заболени толку поголемо ширење (логично) и повеќе ќе се пополнуваат болничките капацитети.
    И за мене не е од големо значење бројот на заболени денес ако голем дел од нив немаат никакви симптоми. Ама ако ги кажуваат само тие со потешкотии, уште повеќе ќе се однесува народот ко неизживеан.

На M&M и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    27.429
    Па, има некои си шанси.

На greenday и Ahoy им се допаѓа ова.