Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.493
    Допаѓања:
    120.235
    До илјадарка од понеделник? :(

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.062
    Допаѓања:
    10.588
    А бе мене ми е јасно дека се далеку од цвечки, ама еве за ова конкретно не ми е верно. Верувам дека за сите дубари што се прават имаат "елегантен" начин на решавање, додека ова со тестовите ми е муабет на селска чешма.
    Вистината во целава работа е веројатно негде помеѓу она што ни го сервираат официјално и муабети што ќе се дознаат случајно, ама воедно и страшно е колку дезинформации се шират за се нешто. Буквално машта ради свашта, само овој пат ова е некое ново језиво ниво, пошто фокусот веќе со месеци е тоа па тоа.

На VDT2906 и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Тоа го зборам и јас, дека од тоа "нема кој" одат заболени на работа. Оти биле и кога им било полошо.
    И додека "народот е крив", а никако не се работодавците или државата што никако не го штити работникот, со тогаш ќе имаме проблеми.
    Нека, со лажно негативни ќе се враќаат на работа.
    Ќе се кријат контакти и ќе се лаже дека изолирани биле оти "нема кој".
    И тоа е.
    Вирус ко вирус, како секој друг и овој ќе го фатиме. Ко преживи причаче

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.398
    Како бе не е твоја работа, ахххх како не се најде некој да ми рече така, колку не си ги знаеме правата тоа е страшно

На galapce, LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.539
    Допаѓања:
    91.607
    Можеби и порано , задутре.

На fana и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.852
    Допаѓања:
    275.288
    Како што и објаснував на Вајлд, мене никој не ме спречува да отворам боледување.
    Ама, тоа што за мене нема замена, не го "казнува" работодавецот, него пациентите.
    Тие ќе чекаат 150 саати некоја од колешките да заврши со своето, па моето да го пофати.

Да работам нешто друго, ич к не ми чуе, хартија трпи, ама моето (и нашето, не само моето) секогаш е највеќе по грб на пациенти.

Докториве мои што се болни, и тоа болни еден лежи, двајца доаѓаат во дневна пошто нема место за нив, имаа еден куп закажани, кои сега ги откажавме за до не знаеме кога, затоа што нема замена.

Да не беше ковид, да беше грип, ќе доаѓаа и ќе си работеа. Примаат на одд. инфузија со лендацин, некое витаминче да ги живне, и ајт на работа.

Да, знам дека не треба така.
    Ама другото "чаре" нема да го казни МЗ.

На fana, LejlaD, duffi и 6 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Погрешно ме разбравте, сестрите прашувале што ги боцкале и као демек од Инфективна кријат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.799
    Допаѓања:
    14.721
    Искрено, не би рекла дека е баш така. Точно кажуваат која терапија ја примаат, односно потпишуваш дека се согласуваш да примиш одредена терапија. Има (или барем така беше пред неколку месеци) два протоколи на лечење. Со плазмата- три.
    Ама, навистина никаква информација не добиваш од лекарите за состојбата на болниот. Само дали е стабилен пациентот или е во критична состојба и дали е на кислородна поддршка или респиратор. Едноставно чистачки, болничари, сестри имаат строга забрана да даваат информации за пациенти. Пред се, поради тоа што здравствената состојба е многу променлива и непредвидлива од час во час.
    Многу ме нервира кога некој ми раскажува такви неверојатни причи, поготово кога поминавме (за жал и повторно поминуваме) низ сито и решето. Па уште и медицински лица...

На galapce, Doozy, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.398
    Не те разбрав пак, кој на кого го прашувал? Пациентите на сестрите? Или сестрите прашувале некој трет? Пошо сестрите нема шанси да не знаат што боцкаат, тоа не е можно

10. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.799
    Допаѓања:
    14.721
    Ко што сфатив сестрите ги прашувале докторите... Што тотално ми е нереално...

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Сестри дојдени на помош во Инфективна прашувале што ги боцкаат пациентите и од Инфективна им велеле тоа вас да не ве интересира.

На LejlaD и Mantub им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.398
    Не е можно.
    Прво ја спрема терапијата сестрата.
    Не може да спрема без да знае што спрема.
    Второ мора да знае сестрата што му дава на пациент, замисли дојде до алергија на пациентот и ја прашува што примаше тој и тој и таа да не знае да каже.
    И седи во историјата на секој пациент што терапија прима, а досиеата се достапни на сестрите.
    Никоја сестра не би прифатила да дава терапија без да знае што дава.

На le.soleil, annii, noteforself и 11 други им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не зборам за тебе Каме. Збориме и за фирми, конфекции, фабрики, жаришта што се покажаа најголеми во пандемијата.
    Цело време за тоа зборам и стварно не ми е јасно зошто сметате дека преувеличувам.
    Пред нос ви е, толку ли не гледате?
    Ќе и тече носот и ќе има температура ама ќе оди на работа оти првобитно е работата да ме трпи. Ако и дозволи работодавачот ќе се тестира, ако дозволи да каже контактите ќе ги каже - ако не ќе крие за да продолжи фирмата со работа.
    И тоа е реалност и сега се случува баш затоа што цел живот болни одиме на работа. Нема тоа сега со еден вирус да го промениш...
    Ни министерството не ти го менува. Викаат ако си позитивен не оди, дури ни ако си тестиран не добиваш решение.
    Медицинска сестра знам што била на работа кога добила резултат од тестот. Позитивен.
    Има држави и компании што веднаш се осврнаа на симптомите првично, оти јасно е дека секој нема да биде тестиран на време:
    Ако имате симптоми седете дома, тестирајте се и известете ги претпоставените, број еден правило.
    А не ако имате симптоми одете на работа, ако случајно излезете позитивни седете дома.
    Ама тоа не се менува за еден ден.
    И не, не зборувам за тебе и твојата позиција.

На Harper, fana, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.021
    Па не е, ама сестрите ко на селска чешма, со теории на заговор.

На LejlaD, Ahoy, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.852
    Допаѓања:
    275.288
    Никој тоа не го оспорува.
    И јас сметам дека така ТРЕБА и се согласувам со тебе.
    Ама меѓу ТРЕБА и колку е изводливо, е тоа е веќе друга работа.
    Не кратат малку ни од плата, некому до денар му е пресметана платата - посебно на тие што работат во конфекции и слично, па меѓу да шмрка на работа и да купи патики пример на дете, го бира второто.

Преретко е неодговорност, пречесто безизлезност.

Како и многу друго... не треба да е така.

Ни јас не треба да шмркам на пред 1 недела оперирани нели. Ама шмркам, оти тоа е што е.

На fana, senjorita-v, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.852
    Допаѓања:
    275.288
    Сестра дава терапија според писание на доктор.
    АМА сестрата ТОЧНО знае што дава, затоа што сама ја спрема терапијата.

Да речеме дека е таа сестра одговорна за терапија делење во соби 1-5. Сама ја спрема количката, сама ја носи количката, сама аплицира терапија.
    И сама е одговорна за тоа што дала или не дала.

Не се сеќавам дали сносеше одговорност сестрата што даде доместос, што чистачката го акнала во количка.
    Прво е крива таму сестрата, додека ја полни и дели количката, не смее да ја испушта од вид.

Невозможно е сестра да не знае што боцка.
    Освен ако баш до толку не и' е гајле дали ќе ја стрпаат во затвор.

Чистачки, сестри, болничарки за ни една состојба не смеат да коментираат, посебно не по телефон.
    Јас сама да се јавам на одд за "мој" пак со доктор, ако има слободен, ќе ме поврзат.
    Ако претходно лафеле по телефон за состојба на пациент, буквално оделе спротивно од пемпеле што потпишале при вработување.

Никој, буквално НИКОЈ, освен доктор, не смее да

На fana, Avery, fina erika и 6 други им се допаѓа ова.
  17. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.643
    Инаку мерките што ги најавија минатата недела ќе бидат во собрание најрано во вторник наредната недела.
    Не знам каков ефект очекуваат кога во меѓувреме ќе има продолжен викенд.

Ама најважно си нарачаа лаптопови од 1000евра..

На fina erika, Spidy и honey.11 им се допаѓа ова.
  18. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Фала за девојче уствари сум госпожа во областа на медицинита немам високо школо ама во областа на криминалистиката го достигнав врвот.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.055
    Допаѓања:
    128.309
    За сите оние што се палат дека им е одземено право на движење и дека се контролирани едно само ќе кажам, твоето право на движење е минорно во однос на правото на живот. Толку.

На Doozy, Ambrosia, noteforself и 14 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    И да додадам за не верувачите, нека не веруваат колку сакаат, ама има да почитуваат мерки.

На Doozy, Ano, noteforself и 12 други им се допаѓа ова.