Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.489
    Допаѓања:
    184.745
    Без симптоми 10 дена, ама од денот на тестирање. Зависи кога се тестирала. Јас кога се тестирав веќе немав симптоми, и извештаите што ги води матичната ми внесува така. Затоа се водам како позитивна без симптоми, иако претходно имав и температура, и малаксаност и останато. Голема утка им е тоа, ама па кога се чека најмалку недела дена за тестирање, не ни може да внесуваат поинаку.

На mal.ecka, duffi, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Мајка и дс имаш нешто, знај дека децата се издржливи. Биди си со детето и немој да паничиш. Ќе пројде.

На LejlaD и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.489
    Допаѓања:
    184.745
    Стави маска дома, често миј ги рацете, твојот прибор за јадење чувај го настрана и тоа е тоа. Јас не знам кој има услови да изолира дете од родител, особено што постои можност и детето да е заразено иако нема симптоми, па да пренесе и на некој друг.

На mal.ecka, tinka-mace, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.055
    Допаѓања:
    128.307
    А знаеш што е тоа пандемија? Не ме занима нит кој е на власт дари курто или мурто, побитно ми е да не се наполнат болниците, да може здравството да се врати во нормала, зашто ни прегледи ни интервенции се прават како порано. И да, луѓе умираат и од друго ама заради пандемија сега секој капацитет се става во служба на лечење на болни од ковид. Така да, ако затварање и ограничување на движење, кое за твое инфо го спроведоа во областа Викторија, Австралија со 25 милиони жители, (со тоа што 6 недели имаа само еден чаа да излезат од дома и до одредена далечина, а сега дури им ослободија да можат во радиус од 25 км да се движат), можат и во овај мињон од држава од 2.000.000 народ ако сме и толку.

И не ме чепкај со политика зашто и од едните и од други ми се згади додека имавме техничка влада и како лешинари во ек на пандемија со вирус кој има смртоносни последици се тепаа за гласови. Место да се тргне се на страна се виде со кои си имаме работа. Та македонски, та албански та било која партија.

Последна измена: 22 октомври 2020
    На JoyJoy, Doozy, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    39.514
    И мене само таа веројатност ми се врти во глава ама не сакам никого да ставам во оган. Има заболени во училиштето на синко плус неколку дена кажува дека деца и од класот не одат во школо, но не мора да значи.
    Најмногу се плашев и плашам за него, за луѓе околу мене, ама голема среќа и се тешам што еве скоро цела недела со никој се немам видено, ниту пак сум имала близок контакт.
    Кутриот цело време прашува кога ќе можеме да се гушнеме :(

На mal.ecka, NarCis@ и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Зборот ми е дека прво вонредна состојба треба прво да прогласат тек потоа да воведат полициски час а овие сакаат да прошверцуваат полициски исто како што планираат со небулозата со полиција да ти влегува дома без налог што е спротивно на устав.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.535
    Допаѓања:
    261.019
    Па подобро е вака, отколку да седеш дома цел месец. Јас бев така нели и не знам зошто седец дома, ама тогаш процедурата беше таква.
    Ова сега може да се злоупотреби на пример, ама еве ваљда не сме до толку покварени.

На LejlaD, Ahoy и NarCis@ им се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.055
    Допаѓања:
    128.307
    Знам јас убаво што е спротивно на устав, ама јас ти кажувам дека се наоѓаме во посебна состојба на светска пандемија, за која до сега не било познато како да се уредува. Така да може се да се смени па и устав.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  9. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Може ама со 2/3 мнозинство така да на власта нема да и биде лесно да тера самоволие.

10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.489
    Допаѓања:
    184.745
    Јуле, не знам што да кажам. Мене за децава ми е најмногу жал, полудеа дома, а им продолжуваат изолација заедно со мене. Му реков на епидемиологот да направиме тест на наша сметка, за ако се негативни да ги пуштат, ама не можело ни така.

На mal.ecka, JuLleE и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.055
    Допаѓања:
    128.307
    Разбираш ти што ти пишувам дека ме заболе како ќе средат и кој како ќе гласа?? Еве ги ВМРО колку им е до народот, да го доразгледале извештајот од комисијата.. Ајде молим те не ме заебавај..

Едит: И додека ти тука се препуцаваш со мене која влада како ќе гласа, ако утре не дај боже има еден кревет на инфективна, а некој од твоите или ти треба да лежиш, а во исто време и еден од тие во фотеља крене темп 37.2 и малку се закашла, ај погоди од три пати кој ќе има предност, и чив живот ќе биде подрагоцен. Додека народ чека 10 дена да го тестираат , кој има експресно достапни тестови и резултати??

Последна измена: 22 октомври 2020
    На tinka-mace, LejlaD, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Па нормално дека ќе го разгледаат бидејќи тоа не е одлука на стручни лица него одлука на партиски војничина на СДСМ.

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.055
    Допаѓања:
    128.307
    Е запамти си го ова. за утре ако некој од твоите има удар, да не го бара др. Филипче ( како доктор го зборувам не како министер) да го оперира и да го спасува. Зашто сега е тој партиски војник. Земи си некој од партиските вијничиња на Вмро.

На JoyJoy, LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.782
    Колку е 20% од 6000 и колку се болничките капацитети?
    Според ова од вчера испаѓа 10% се во болница.
    Се е каша попара- термин за тестирање за следната недела, не знам кому користи.:?:

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Ти не си свесна што зборуваш дефинитивно, јас не сум партиски определена па да ми кажуваш на мене да барам од ВМРО, ако е ДР ФИЛИПЧЕ немам ништо против него но имам против партиски војници.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Никому. По недела дена касно е и за следење на контакти, и за било каква заштита. Позитивен тест по недела дена ти е само бојка да си, ништо друго.
    За недела дена од симптоми и твоите контакти веќе развиваат, а не ти до прва да се тестираш.

На темјанушка, 1209, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.174
    Допаѓања:
    1.765
    Една моја пријателка имаше симптоми(температура, изгубено и мирис и вкус, кашлица, замор) и и закажаја од среда тестирање за недела ипол,понеделник, и до тогаш и пројде...

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.709
    Допаѓања:
    192.782
    Дали тоа значи дека ништо не е под контрола:?:
    Стварно, која е целта на тестирањата ако е така како што кажувате?

19. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    Целта на тестирањата иницијално е да се изолираат лицата што се позитивни и нивните контакти и за да ти ја следат состојбата воедно и лекарствата во зависност од што си болен. Сега веќе кога ескалира, џабе е зошто нема шанса да се прати кој со кого имал контакт. Затоа во право е @DAngel што збореше вчера дека сега ако самите суспектни не се изолираат натака е џабе.
    Ама ние си правиме смешки од типот на абе секое кивнување ви е корона. Не велам дека е ама ако имаш бактерија не е исто сега да ја шириш и во време кога нема пандемија.
    И настинка има причинител.

На Ahoy, LejlaD, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.170
    Допаѓања:
    221.897
    Тука пред 10 тина дена кажаа дека биле 97 посто асимптоматски, после тоа почнаа уште повртоглави бројки и пополнување на болнички капацитети, не како во март но сепак, почнаа рестрикции, значи од една страна почнаа строги рестрикции од друга страна велеа пред некој ден 97 посто без симптоми и сега не можам да ги сфатам што е работава и како е.
    Се е некако конфузно.
    Ако се 97 без симптоми зошто сево ова?
    Од друга страна вадат други бројки од болница, од трета строги рестрикции.
    И веќе ништо не ми е јасно.

На green.eyes, 1209, senjorita-v и 4 други им се допаѓа ова.