Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.110
    Допаѓања:
    46.378
    Е многу е ажурна, ако си недај боже позитивна и поткашлуваш состојбата може да ти се влоши, не сакам да те плашам ама и баба ми поткашлуваше само па ете месец дена уште се лечи, сепак е стара ама пневмонијата не бира.
    Мора да ти закаже за тест превентивно за недај боже оти без тест никаде нема да те примаат. Секако мислам дека 90 посто ќе ти помине брзо ама превентивно мора да се тестираш. Инсистирај и да ти најде термин. Другарка ми само без мирис оти е ја тестираа дека е со бебе, за мајка ми исто викаа дека нема термини па најдоа на крај. Не знам што и е филмот на матичните 90 посто критични пациенти се ради нивна неодговорност.

На deskarada, Ambrosia, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    @JuLleE ти имаат одговорено веќе. Кај сите е различна кр.слика. Од идеална до изместени параметри. Преку неа не се утврдува корона.
    @LaDyDoLl барај термин. Обично денес пуштат за следната недела и треба да има.

На LejlaD, JuLleE и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  3. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    279.676
    Значи треба да се лаже дека имаш тешки симптоми за да ти закажат за тест.А ако си со тешки симтоми како ќе чекаш после недела дена за тест.И после голема смртност... јас се чудам и олку што е ...:(
    Тотален колапс на здравството а имаа време нешто од пролетта да сторат ама избори беа поважни...:@

Последна измена: 24 октомври 2020
    На Peperutce1115, Ambrosia, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.431
    Допаѓања:
    8.641
    Женски како е сега процедурата за позитивена личност? Нели менуваа нешто. 20 дена изолација и после си слободен и без тест или?

5. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    Сведоштво: Ако ја знаете голготата на болните од корона ќе знаете зошто има толку многу починати

Ако воопшто сте се запрашале зошто имаме толку голем број на заболени, како и огромна смртност, доволно е само да прашате некој од пациентите кои се лечат во домашни услови низ каква се голгота поминуваат.

Од сведоштво на пациент од Куманово околу начинот на третирање дознаваме шокантни информации околу несериозноста и комплетната неорганизираност на здравствените власти.

-Кај пациентот после 9 дена домашно лекување, само со комбинација на витамини и парацетамол по препорака на матичен лекар, доаѓа до нагло влошување на состојбата, иако во тие 9 дена уредно се консултиташе со матичен лекар и пријавуваше дека температурата воопшто не се симнува, истиот матичен лекар после 9 дена препорачува пациентот да се јави во болница на инфективното одделение во Куманово. И тука почнува голготата која трае цели 12 часа, раскажува лице од семејството на болниот од корона.

Фамилијата која е негативна на вирусот и тукушто излезена од изолација заради контакт со заболениот успева некако да повика возило на Брза помош за пренос на пациентот до инфективното одделение, но откако доаѓаат, веднаш го известуваат членот на фамилијата да појде заедно со нив со сопствено возило, за да после прегледот го врати пациентот дома, бидејќи тие не возеле втора смена. Значи , членот на фамилијата сакал несакал ќе мора повторно да стапи во контакт со заболениот.

-Доаѓаме некако до инфективното одделение во Кумановската болница, пациентот е видно истоштен и со температура, за преглед заедно со огромен број други заболени го чекаме докторот цели 3 часа за преглед, бидејќи истиот бил на состанок. Откако инфектологот се појави по прегледот препорачува да се направи крвна слика и рентгенска снимка. Бидејќи лабораторијата и рентгенот се во различни објекти, а нема болничар кој би го спровел пациентот до двете места, морав јас да го носам пациентот низ лавиринтите во болницата. И повторно шок, рентгенот не работи, не препраќат во ургентниот центар каде работи. Па самото чекање за снимка и крвна слика ви одзема 3 часа, раскажува нашиот соговорник.

Повторно се враќаме со резултатите за преглед кај инфектологот после поминати 6 часа, и секако повторно шок, докторот заборавил да напише да се испита параметарот ЦРП во крвната слика, важен параметер кај сите инфекции вклучително и корона.

-Ме праќаат повторно со пациентот во лабораторија за нова крвна слика, при што поминуваат уште 2 часа додека да се добие новиот резултат. И конечно со пациентот доаѓам на ред за преглед со сите резултати, докторот препорачува примање на инфузија со антибиотици во дневната болница и истата терапија да ја прима во домашни услови во наредните 5 дена. Некако денот со тешки маки завршува, пациентот повеќе измалтретиран отколку стабилизиран, а јас во уште еднаш ризик да заболам поради интензивиниот контакт во текот на денот, раскажува лице од семејството на болниот.

Следното утро, вели соговорникот, уредно го пријавувам пациентот за домашна нега во рамките на Здравствениот дом Куманово, и таму не еден туку два шока истовремено.

-Прво сите лекови, системи за инфузија ми велат да ги купам оти они немаат, а во тековнит ден нема да можат да дојдат да го третираат пациентот, бидејќи требало да се пријави за домашна нега до 9 часот, значи без око да им трепне пациентот ќе мора да прескокне еден ден од потребниот третман поради тоа што не било пријавено до 9 часот, зачудено раскажува соговорникот.

На пациентот и на фамилијата само им останува надежта дека следните денови ќе ја имаат таа привилегија да добијат домашна нега, а во меѓувреме да се молат на Господ да не дојде до поголеми компликации на заболениот пациент, а останатите членови на фамилијата да не заболат од корона поради интензивниот контакт со заболениот.
    https://pogled.mk/makedonijavesti-s...a-ke-znaete-zoshto-ima-tolku-mnogu-pochinati/

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  6. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    spieja celo letosega ke "naogaat" resenija ..
    bitn izbori si imae pa si isteraa odmri ionaka za niv sekogas ke ima i mesto i nega 24h, gi boli niv za obicniot covek

7. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.704
    Допаѓања:
    192.741
    Крвна слика како прогноза за тек на ковид инфекција
    Alterations in cytokine balance predict clinical progression, and can be used to guide decision making...
    Circulating levels of the master pro-inflammatory cytokine IL-6 are elevated in patients with COVID-19, and IL-6 has subsequently been suggested as a potential biomarker to help identify patients who may benefit from proposed anti-inflammatory therapies, such as steroids or monoclonal antibodies

9. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Без симптоми 14 дена,со симптоми 21 ден.Тест е секако задолжителен по истек на изолацијата барем така знам може да грешам.

10. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Без симптоми 10 дена, со 20 дена. Контролен тест не се прави.

А ако е решението за контакт со заразен тогаш е 14 дена.

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.305
    Допаѓања:
    35.594
    Ај те молам просветли ме која мерка е противуставна. Таа со маски на отворено, затворање на кафиќи после 23 или негрупирање на повеќе од 4 луѓе. Која од овие мерки со себе повлекѕва менување на Устав? Знаеш ти што уредува Устав,а што Закон? Или само слушап партиски прокламации. Дај те молам не треси зелени.
    Мерките што се предлагаат веќе нагоелмо важат во многу држави каде што живеат нормални луѓе што сфаќаат дека мерките се носат за нивно добро. Ама кај нас не е битно колку луѓе ќе се заразат и починат. Битно е од тоа некој да извлече корист политичка. Да каже како луѓе умираат. Е па да умираат заради тоа што некому нее битно за туѓи живот. Умираат заради политичари и партиски ботови кои се ситат на секој умрен што не бил од нивна партија. За жал.
    Политизирани сме премногу, ама меркиве за заштита од КОВИД барем до сега не се спротивни со Устав. Тоа некој што ти го пере мозокот сака ти така да веруваш.
    Во Собрание ќе менуваат закон не Устав. Прочитај ја разликата меѓу едното и другото па крекај по форуми.

@LaDyDoLl со лесно нека врви. Инаку детето може два три дена да има затнат нос и толку да му се симптомите.
    @anastasijaki инсулинската резистенција нема врска во овој вирус. Само дијабет е проблем. Инаку јас си пиев АЦЕ селен, Цинк, витамин Д и бетаглукан по препорака од матичната. Имам хронични проблеми со синуси и мнгоу ми се затна носот па за да не добијам бактериска инфекција како компликација ми даде Сумамед и кортикостероиден спреј за нос. Јас во бременост се боцкав и со Клексан заради високи Д-димери ама ми рекоа само ако имаш тромбоза веќе развиена е проблем. Инаку не е.

Последна измена: 24 октомври 2020
    На anastasijaki и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.045
    Допаѓања:
    128.205
  13. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.385
    Допаѓања:
    5.875
    Читам и се чудам: ако се преполнеле болничките капацитети болните ќе ги праќале на лекување во други земји. Ај па ако не на Марс да не пратат, а штета граници затворени, со време сите да си се пренесеме од овде ( да беше така едноставно). Ме интересира:1. Каде кога цел свет кубури со капацитети , па и ние им фалиме? 2. Со што ќе не транспортираат до таму, треба хеликоптери, а ние сироти ни амбулантни возила немаме. Или очекуваме дека од другата земја ќе организираат превоз. Страшна е оваа неорганизираност. Вчера клиниките ќе станат ковид центри, сега и ова. Ако не ,па ајде ќе одиме и да се тестираме надвор зошто за тестирање термини нема.

На Harper, gjoker4e, tinka-mace и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.908
    Допаѓања:
    41.556
    И што одма македончето?
    Тие не можат да се договорат мерки да донесат од меѓусебни препукувања, короната ќе заврши додека изгласаат, ама нежни се луѓето што некако мораат да функционираат во животот.
    Плус, насловот е скроз изваден од контекст на тоа што кажал Филипче.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.045
    Допаѓања:
    128.205
    Ќе пукнеа ако не одеа на журки.. јазк.

На kukla21, tinka-mace, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.908
    Допаѓања:
    41.556
    Нема врска журките сега, вирусот е раширен и не е потребно да се оди на журки за зараза.
    Само нема никаква ажурност од страна на тие што треба да спроведат мерки.

17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    19.903
    Од вчера ноќеска немам осет за мирис, вкус осеќам, нос не ми е затнат... читам тука дека и само тоа може да е симптом?? Дали да се јавувам кај докторката? Другиве дома се добри.

18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    27.427
    Си имала сомнителен контакт?
    Ако не, мислам нема простор за паника. Сепак сезоната не грипови и настинки е во тек.

На JuLleE и VDT2906 им се допаѓа ова.
  19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    19.903
    Освен за колешка на маж ми која имала контакт, ама таа нема симптоми за друг не знам. Јас и онака сум скоро по цел ден дома другиве работат ама другиве сите се добри. Баш вчера приметив кога вадев алишта од машина дека не осеќам како мирисаат па го прашував маж дали мирисаат... после парфем шприцнав и тој не го осетив...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    60
    Здраво, би сакала да прашам бидејќи сум асомптоматски случај и решението ми истекува на 26 Понеделник, која е процедурата за излегување од изолација? Дали ДСЗИ издава решение за завршена изолација и слободно напуштање на домот или како? Дали можеби од МВР ја добиваме таа информација?

Благодарам ♥️