Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Ажурноста на институцииве е веќе друга тема, не е за овде.

Ако ти е за утеха јас уште немам решение ново од позитивниот туку од контактот. Со старото треба да излезам петок а со новото понеделник. Значи воопшто не ми имаат извадено. Денес се јавив во ДЗСИ и нормално "имале заборавено". Ајде си реков секако сум дома, не ми треба за друго место освен за да излезам порано, иначе толку се изнервирав што ми идеше се да му испцујам, а еве во твојата ситуација ова би било голем проблем.

Сега јас треба понеделник во 8 да се јавам, да извадел тој решение што пази Е ИСТЕЧЕНО претходниот ден, абе хаос е се. Па да сум чекала да заврши процедурата и од вторник да сум слободна. А да се бунам немам каде, тие самите се инспекторатот...

2. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.494
    Јас сум моментално без работа (поради промените и последиците од пандемијава) и во потрага по истата, моите се приватен сектор, но апсолутно сум за што поскоро ограничување на движење преку полициски.
    Таман работа да сум будала која смета дека до 21 има а после 23ч нема корона, туку доколку воведат ќе се ограничи движењето и дружењето, ко во моментов што слушам урлање пред зграда, и музика и галама од соседната зграда каде има седенка.
    Друго е да има полициски, наредниот ден си на работа и нема пикања по дома, ќе брзаш да испазариш и сл.
    Не знам дали знаете, но во регионов веќе одамна има ограничувања во движењето зошто +400 нови случаи на ден се алармантни за една Словенија на пример... Настрана што сме лидери во смрттноста...

Нашето здравство нема капацитет да се справи со овие бројки, а камоли со оние кои следат во периодот како последица на октомврискиве дружби...
    Не мора да има полициски ако бевме разумни дека пренослив вирус пакости низ цел свет, ама ова е Мкд и не боли ако не се изљубиме, заседнеме, нема корона во мојот град и сл...

И да, јас и до сега (од мај месец како пуштија мерките па наваму) не се осеќам психички подобро од претходно...
    Не можам да се дружам и движам со бус на пример слободно, скоро со никој се немам видено(2 пати со 3 другарки со маска во парк, а со друг никој), не можам ко порано да се нашминкам туку мака мачам со маски кои во комбо со диоптер наочара се хаос, немам прослави/одмори и сл, губам време на дрзинфекции по прибирање дома,следам сосѕпјба и статистика...
    Едноставно нешто кое се појавува на више од 100 години се случува и морам да се прилагодам ако сакам да си помогнам и надминам, а чим земјишта го применуваат карантинот и полицискиот, сигурно не се со послабо здравство и систем од нас па мораат ;)

Последна измена: 25 октомври 2020
    На Hellobeautiful, темјанушка, Karamela12 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Покрај воведување полициски добро би било и да се затворат кафаните и кафеата т.е да си работат ама to go или со достава. Нема потреба од такви седенки барем не со овие бројки. Следна добра идеа ќе биде да се ограничи и движењето како Италија на почетокот, само за пазарење, лекар и за гледање стари лица.

Ако се продолжи само со досегашниве мерки тешко нас ќе е.

На mal.ecka, Hellobeautiful, Ambitious и 4 други им се допаѓа ова.
  4. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    @Unicornus
    Прашај го Филипче што правеше до сега во врска со капацитетот на болниците и медицинскиот кадар.
    Го најавуваше тој втор есенски бран уште во Јуни/Јули а сега гледаме колку неспремно делуваат.
    Има ли воопшто план ако моментално снема кревети или медицински кадар? Или сериозен е за лечење во друга држава(facepalm)?
    Не е тој крив за тоа што се собираат луѓето и високите бројки ама добар пример дадоа со изборите па до ваучерите за туризам што ги даваа на сред пандемија.

На 1112, BloodElf, 1209 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    Богами и јас сум за lokdown целосен нека биде како во Мелбурн и да се стиши состојбава зашто здраватвен систем ни пропаѓа.. појаки земји од нас се гушат ние глумиме демократија. Море мрш.

На mal.ecka, Ahoy, ladyySi и 10 други им се допаѓа ова.
  6. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Да ама во Мелбурн народот почитува мерки. Кај нас во МК никој не се замара.

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    Нека засилат бе полиција, да видиш како ќе биде. Аман се се може. Кога се работи за живот или смрт, здравство колабира еј, ние овде за демократија дебатираме. Само строго треба. И само да додадам, територија од 25 мил луѓе затворија заради 200 случаи.. еј. 25 милиони зљради 200 случаи. А ние. Шака народ па ќе се молиме па ќе апелираме.

На duffi, Mishela, candy.cane и 8 други им се допаѓа ова.
  8. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    9.191
    Баш вчера го слушав др. Даниловски за ова. Рече дека и тој е за локдаун, ама не толку долго како во Мелбурн, туку за нас доволни би биле и 4 дена за да се стиши. Не пропаѓа економијата за 4 дена.
    Ние па и онака сме пропаднати. Ни пари, ни здравје. :|

На candy.cane, Ahoy, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    1.799
    Во други држави за нив ќе свршат работа со овие бројки, па уште нас да не примаат да не лечат.

10. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Знам. Јас живеам во Мелбурн.
    Еве конечно веќе полека ни ги ослободуваат мерките. Ама долго време бев ме со јаки рестрикции и скапи казни. Само имавме право да пазариме или да вежбаме 5км од дома.
    Ама пак ќе кажам се е до менталитетот на народот и до државните услови. Во МК тестови се наплаќат. А тука без пари го молат народот да одат и да се тестират иако немат јаки сипмтоми.

На ALISA0000, srekice, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    Ма колку сака дена недели нека биде ама може тој модел. Локдаун со по 1 саат да се излегува освен за на лекар и итно.. и ако се оди на работа. Движење најмногу до 1 км од дома и крај. Аман веќе.

На ALISA0000, Ahoy и P.S.love им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    260.985
    Не може Филипче за два месеци да обучи персонал. Нормално е да се мобилизира. Не знам дали читате вести, ама цела Европа гори. Словенија 2000 случаи на 2 милиони народ и 18 мртви.
    Кај нас реална бројка е околу 1000 или 800 би рекла.
    Имаат целосен локдаун, ама економски не можеле да издржат. Преплашени се работниците, второ затварање им е.
    Вака лесно е, затворете, ама последиците се бетер и од корната.
    Лошо.
    И нас не чека затварање освен ако добар дел и летово не го прележа вирусот и имаме и имунитет.

На ALISA0000, mal.ecka, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Karamela12

Karamela12 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    3.873
    [QUOTE="minneymouse82, post: 5275208, member: 111710"
    Еве конечно веќе полека ни ги ослободуваат мерките. Ама долго време бев ме со јаки рестрикции и скапи казни. Само имавме право да пазариме или да вежбаме 5км од дома.
    Ама пак ќе кажам се е до менталитетот на народот и до државните услови. Во МК тестови се наплаќат. А тука без пари го молат народот да одат и да се тестират иако немат јаки сипмтоми.[/QUOTE]
    Бар за ова да бевме пример од некоја друга држава :fubar:
    Разбирам им треба на сите пари ама у тек на ваква пандемија само да се гледа што поголем профит да се оствари епа неможам :@

На M&M, minneymouse82 и nena2010 им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    @JuLleE за една недела нема да пропаднеме де. Кај нас една 2 недели е доволно. Или ајнпа се да пуштиме релакс, па да немаме ни доктори, па да немаме ни народ за да работи после. Аман веќе. @Karamela12 баш за тестовите можеа да направат да покрива фонд од матичен и во приватни лаборатории, а кој сака за своја рака нека плаќа. Можеа да направат многу. Многу. Ама повеќе пари отидоа во ваучери, во глупости.

На Ahoy, Karamela12, BlackNight и 4 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    260.985
    Нема ништо не правиме со две недели.
    Цел месец, а тоа е пропаст. Немаат луѓето пари да преживеат. Деца, кредити... Не се одложени на сите.
    Плус тие брзите кредити.
    Ама не може да сфатете.
    Почитување на мерките. Со инка ли да се стави?

Еве, зошто ваучери глупости? Ние да не беше ваучерот немаше да идеме на викенд. А како убаво ни се најде. Искрено.
    И други држави даваа. Не само ние.

На No Makeup и LejlaD им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    Е па видиш јас оваа година ни на викенд ни на одмор ни на погреб на татко не отидов зашто беше во друг град. Заради пандемија. Ама битно вас ви се најдоа ваучерите и убаво си поминавте. На здравје нека ви е. Мислиш на сите ни е раат? Многу сакам да сме зарворени. Ептен. Знаеш кој низ што поминува?? Не. Ама ако гледам од две зла, колапс на здравство, умирачки од други болести итн.. би бирала локдаун. За народ кој верува во 5г и остала срања, само локдаун е лекот. Ако на некој право на живот му е да го тресе г'зот во клуб мене право на живот ми е да сум жива и моите околку мене да се на број.

Последна измена: 25 октомври 2020
    На kukla21, oblace1, Sofi.ja и 23 други им се допаѓа ова.
  17. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.494
    Секој ден очекувам дека ќе воведат некоја реална и итна мерка која е повеќе од нужна, а они анализираат болнички капацитети дал биле три или пет кревети.
    Со овие бројки, и Арената ќе се наполни за месец дена, а не болниците...
    Дал идат на опција колективен имунитет, не сфаќам, ама знам дека од 12 годишни деца па до 65 годишни возрасни секоја ноќ во чопори се движат и збираат

На FancyCinderellla, annii, Mishela и 6 други им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    Важно Амди ќе го погребаат со сите обичаи, со поворки, а МЗ апелира, пази апелира да биде по протокол... Еј, отиде со 200 дупи свадба да прави, се врати ни карантин ни ништо само осуда.. и од оваа држава сакаш итни мерки?? Не бе душо.. не не бива и тоа е.

На ALISA0000, oblace1, mssuniquee и 12 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    260.985
    Јас бев на викенд откако прележав корона, дали и, затворена цел месец.
    Да си поминав преубаво со маж и дете, со кого и живеам, а син ми после цел месец затворен беше пресреќен.
    Останав и јас и маж без работа во сред пандемија. Сега се тресам да не затворат пак, за да не му прекинат договор на маж,оти имам дете за гледање.
    Сред зима да останеме без плата е лудило.
    Ама така е, локдаун па локдаун. Што ти менува тебе? Пазиш. Да.
    Исто и јас. Седам дома и пазам.
    Поима немате како е да останеш и без работа и без здравство.
    Али осуди вриштат.

На Harper, Kitten, JoyJoy и 5 други им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.031
    Допаѓања:
    128.119
    @JuLleE знаеш што ми менува? Да можам да одам на лекар, да може мајка ми да направи контоли за состојби кои не се нимало наивни, за да не морам да кревам кредити за не дај боже да треба да се лечам как Жан или Систина или Ремедика.. е тоа ми менува. Сега јасно ти е? Јас пазам. Од март не сум излегла да седнам на кафе. Дома затворена, онлајн работење сега со ротации и после мислење да не сум закачила некаде. Затоа сакам да се реши. Ако е локдаун решение, аферим. Ама не се секирај. Ние овде само си пишуваме. Нема да има локдаун.. евентиално некој смешен полициски од 23 до 5.. колку да се рече.

На kukla21, oblace1, FancyCinderellla и 9 други им се допаѓа ова.