Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Добро е, сме имале и шептачи со тишината.

Опасуљете се аман.

LejlaD and CameliaMiller like this.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

А кај тоа го пишаа дека е починат од корона? Колку што јас знам никаде нема истакнато име и презиме на пациенти заразени/починати од ковид. :?:
    А, и како знаеш ти со сигурност дека не е бил заразен?

3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Затоа што на наодот од обдукција пишувало причина корона. А човекот немаше корона, беше негативен кога го донесоа во болница. Буквално се бореше за живот. Ете од каде ми е сомнежот.

4. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Сторија од денес.

Имам/в комшија, 55 годишен, здрав, прав, карпа човек. По цел ден беше излезен, насмеан, ников здравствен проблем немаше. Пред една недела правеше тест, позитивен. Од симптоми само кашлање, малаксаност и малку покачена тт. Последната вечер одбивал да јаде, му се гадело и децата решиле да го однесат на болница од страв да не дехидрира. Во локалната болница ниту едрн кревет за сместување слободен. Ги пратиле во Ск.

Кога стигнале во болница, ги оставиле 3 часа да чекаат да дојде некој да ги прими и да го видат. По прегледот решиле да го задржат заради малку намален кислород и дехидратација. За секој случај.

Кога разбрал комшијава дека ќе го задржат таму се бунел дека сака да си оди дома со зборовите "не ме оставајте овде, ќе ме умрат". Ајде некако се убедиле, му кажале дека не е во ризична група и се согласил.

На пола пат за дома на синот му се јавуваат "татко ви почина". Ниту му е дозволено да го види телото па макар и со скафандер, ниту добил објаснување зошто умрел. Компликација му рекле.

Пола пат е половина час. Никој не може да ме убеди дека за 30 минути човекот почина сам по себе. Кога само успеаја да дадат кислород, да вклучат инфузија, да пробаат да реанимираат, да констатираат смрт и да се јават. Нема логика.

Last edited: Oct 25, 2020
    Аргентина * likes this.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

На наод од обдукција се пишува причина за смрт. Причина за смрт може да биде мозок, срце и бели дробови. Не корона.
    Грешна информација имаш, ова се само рекла-казала муабети.
    Не ми е целта да се карам, најдобронамерно.

6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Не се рекла казала муабети, од осмо колено, туку многу блиски извори. Сигурно не им барав да видам што пишувало на наодот. Мислам апсурдно е. Но, тоа ми го кажаа. Со кои зборови, како, што, не знам.

7. mareane

mareane Форумски идол

Како бре после овие бројки уште можете да верувате во теории на заговори,па умрел од ова од она.Да е само кај наа ама гледајте бре цела Европа гори.
    22 починати за 24 часа е скоро по еден згаснат живот на секој час.Тој некој е нечиј татко мајка или дете.
    И се носеле маски да како ради реда,стај извај турни претурни под нос ,над нос.Само мал процент носи правилно затоа е вака.
    И под хитно некакви рестриктивни мерки за ограничување на движење па макар и целосен локдаун на неколку недели.Од глад не умираме сигурно ,сиромашни сме и онака...

smooch, mkdvesna, LejlaD and 14 others like this.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Што подразбирате кога велите карантин, целосен локдаун итн итн?

9. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Во одредени маркети вработените се цело време со маски под муцка, јас лично се жалев на нивните претпоставени ама џабе пак си тераат :(

candy.cane likes this.
  10. Barbica

Barbica Популарен член

Не е народот крив само. Доста стока па стока народ. Кој не доведе во ваква ситуација треба да ве потсетам?
    Тие што затвараа за Велигден а отвараа за Бајрам, тие што казнуваа сиромаси без маски а дозволија летово журки кафани церемонии и најново погреб со цела Шутка без маски, тие што еднаш кажаа Не теба маска штетна е , за потоа да се предомислат. Тие што кажаа Вирусот ослабнел за пред два дена да кажат А не, вирусот лебди секаде.

Народот е револтиран од немање никаква ама никаква стратегија и виновни се тие што го водат сето ова. Не сме виновни ние, верувајте. Нема стратегија, нема никаква реализација на ниедно ниво. Сето што се прави е аматерско.

glosipgirl, 1112, redhead and 6 others like this.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Мислам дека време ни е за поддршка и искусни луѓе.
    Искусни луѓе кои знаат да живеат во состојба на криза.
    Треба да се направат кризни тимови, да си побараат поддршка од армијата.
    Да се отворат повеќе кол центри за побрзо да оди прибирањето на податоците за да се реагира.
    Да не се паничи, ама и настинка да се сфаќа сериозно.

И мислам дека локдаун не ни бега. Зошто и економијата секако ќе крахира ако голем процент од населението е болно.
    Време е и да побараме поддршка од надвор.

И мислам дека степенот на смртност е голема зошто медицинскиот персонал не е обучен како да ракува со опремата соодветно.

Искрено, многу, многу ми е жал...
    Не ви се седеше, психа ве убивала, децата не доседувале, си барале друштво, не сте верувале, ѓубрето како ќе сте си го фрлеле, свадби морало, дете да се крстело, па роденден морало... Без памет...Детето ќе биде најсреќно со сите членови на семејната слика кога ќе порасне.
    Ако болест не не опаметува, ништо нема.

Last edited: Oct 25, 2020
    candy.cane, Ariel, Nausicaa and 26 others like this.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Дефинитивно ни треба помош, и тоа човечки ресурси. Најважното е тоа. Не се сомневам во обученоста на лекарите, верувам дека премореноста си го зема данокот.

candy.cane, smooch, mal.ecka and 11 others like this.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се надевам во скоро ќе побараме помош од некаде.
    Се осеќам ко да сме село без кучиња. Филипче оставен сам на себе, ни премиер ко да имаме да искочи да каже нешто, ни да се направи тим.
    Опозиција прави свој тим - се делат на ваши и наши. Па во услови на пандемија сите капацитети треба безпоштедно да се дадат, а не да се мерат курчеве.

smooch, mal.ecka, LejlaD and 12 others like this.
  14. Barbica

Barbica Популарен член

Филипче лапа тендери, не го жалете вие.

Harper, lovestoneddd, fana and 7 others like this.
  15. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Моментално има 7000+ активни и уште 8000 да има во изолација тоа се вкупно 15000 што не работат, а скоро сите други работат.
    Како сте сигурни дека нема да се умирало за глад повторно ако се затвори се целосно не знам.
    Ако крахира економијата целосно комбинирано со моменталното крахирање на здравството е многу лоша комбинација. Знаете/ме при снемување на пари во буџетот би настрадале најмногу државна администрација и пензионерите.

Angie1432 likes this.
  16. DomD

DomD Истакнат член

Др во која област ???Човеков кажува дека е правник.Можда Др на правни науки??Хахаха јакиот Др све знае околу корона.Класичен fake news.

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Ај добро утро.
    Кој поддржува локдаун?
    Со нашето однесување не ни бега, тоа е.

LejlaD likes this.
  18. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

@Lilit

19. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

mal.ecka, LejlaD, Cka and 1 other person like this.
  20. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Мене ме интересира некој поупатен ако знае да каже, дали во ковид центрите болните од ковид ги лечат само инфектолози?
    Дали ако се прими пациент кој е позитивен на ковид, а плус има некоја срцева болест, дали тој пациент е третиран само од инфектолог или има и кардиолог?
    Дали пациент што е позитивен на ковид и сместен во болница, а оди на дијализа е лекуван и третиран само од инфектолог или има и нефролог?

Се мислам дека требаше на секој оддел да си има посебно ковид центар за пациенти со ковид. Пример на пулмологија, на кардиологија, на нефрологија, на онкологија да има оддел за позитивни и негативни пациенти и на секој од тие оддели покрај пулмолози, кардиолози и др, да има инфектолози. Вака ако се оставени само во рацете на инфектолози хронично болните :(