Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.018
    Допаѓања:
    164.780
    Така интрахоспитално ќе почне да се шири.
    Централизирано мора, но да има тимови секој со своја специјалност.

На LejlaD, IRBBB и BoaVista им се допаѓа ова.
  2. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Баба ми уште на почетокот кога не беа оптоварени болниците беше хоспитализирана заради корона, секојдневно и вршеа испитувања на срце, крв, желудник, дури и ја носеа до други болници бидејќи сите испитувања не можеа на инфективна да ги направат.Буквално и беа постојано следени сите параметри. Ова зборувам за во мај, а сега не знам како е.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.533
    Допаѓања:
    260.973
    Боа од лично искуство кога баравме да се консултираме за терапија дали да прима хроничен со сериозно заболувања, не поврзаа со инфектолог, он се огради и кажа не знае и не прати кај оној кој го води, во случај невролог. Он не прати на инфектолог. Примај вели, ама не сум сигурен, прашај инфектолог. И така во круг.
    Среќа беше негативен, па немаше компликации.
    Зборувам за комплицирана терапија.
    Не знам како е за хоспитализирани, зборувам за оние кои се дома во изолација. Скроз неорганизирани.

На mal.ecka, LejlaD и BoaVista им се допаѓа ова.
  4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Да, во право си за ова. Најверојатно така побрзо ќе се шири.
    А знае ли некој дали има ли тим од специјалисти во Ковид центрите?

5. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    zaPCR testovite se slozuvam , tie testovi ne se ni tocni no gi "nametnaa' od kojznae koi pricini (da iscedat narodot do kraj) no za drugoto ne se slozuvam , virusot e tuka
    nooddr strana i idiot da si k sfatis deka koristat pandemijata (zs neznam) tokmu protiv covecstvoto , nezlostorstvo , ova e genocid kon site bolni luge so hronicni bolesti koi ne mozat da idat redovno na kontroli (a toa definitivno ke im vlosi ponatamu sostojbata) a voopsto da ne spomnuvam za luge bolni od rak i dr teski bolesti
    decata i toa kako ke imaat psihicki posldici od ova ponatamu a bogami i nie vozrasnite
    dr rabota spieja celo vreme i filipce i tie do nego i uste spijat a mozea mn da napravat

no nsito ne napravijai ne ne e narodot stoka, STOKA SE onie na vlastta ,go doveda narodot do stepen ni lekovi da ne moze da si kupi a tie tender do ender i skandal do skandal ama bitno k izlezat i ke kazat "zivot za site"..kako ne !
    a po ona sto denes dozvolija na toj amdi pogreb so tolku mn luge si pokazaa liceto valkano ..kade bese policjata da reagira? i posle narodot e kriv i stoka?
    na takvi da im veruva nesto? neposobni se a toj filipce da imase i gram sovest odamna ke si dadese ostavka ..ama nema bitni im se parite od tnderi zs sirotite tie za leb nemat
    i kakva e taa glupost morale ustav da smenat da mozele merki da vovedat? NE vonredna otojba da proglasat i ke vovedat merki a ne utav ke menuvale za i otkako ke zavrsi pandemijata narodot ko ovci da im bide ?
    odamna sme ovci ama aj .. no deka ne koristat pandemijata nikoj ne moze da me ubedi
    drzavna pomo za sistina i slicnite..vo zaguba bea? a narodot pak plaka tie bednii nevlidni pcr testovi
    ma ne me pravi luda be ?

6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Прочитајте си на тајм мк, зошто починал Амди. Мозочен удар постоел и пред корона кризава. Инфаркт исто.
    Значи сите ги ставаат на иста листа, ако пост мортем брисот е позитивен. Тоа ми беше муабетот. Имаше дури и самоубиство во листата, мислам хелоу. Околу 20,000 луѓе умираат на годишно ниво во МК. Од март до сега се 800-900, за кои знаеме. Баш ме интересира следната година, дали статистиката ќе биде иста, со помали или поголеми вредности. Некој има ќар од тие бројки, дали испумпуваат помош од надвор во вид на пари, тоа веќе не знам.
    Што има врска наука со сето ова... Коронавирусот не е самиот по себе смртоносен, туку симптомите кои можат да бидат предизвикани. И од инфлуенца, ако добиеш пневмонија, можеш да умреш. Всушност, во некои случаи, сопственото тело те убива, не самиот вирус. Разликата е што е премногу заразен и затоа е моментално актуелен. Околу мене знам 10 фамилии, што беа позитивни, меѓу кој и лице со канцер. Сите се живи, здрави, кој помина полесно, кој потешко, но најбитно се одлични. Ама и од инфлуенца, некој поминува полесно, некој потешко. Само што имаме вакцина, иначе отидоа старите. Нека бидат барем реални бројките. Ако некој починал од мозочен удар, да не го водат во истата статистика. Затоа што се создава непотребна ПАНИКА.

На mssuniquee и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.107
    Добиваат.
    Затоа мн. интернисти воопшто немаат термини, цело време се ангажирани во Ковид.
    Плус и хирурзи има кои се на располагање за ковид позитивни. Се чува и слободна сала за истите цело време.

На glosipgirl, LejlaD, Ambrosia и 3 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.107
    Сигурно не пишува корона, тоа ти гарантирам.

На LejlaD, ivi1987 и IRBBB им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.107
    Веќе ти одговорив, ама мислам и порано пишував.
    Од таа причина 8ми Септ. ја направија Ковид Центар (и уште е) и еден куп доктори од цела држава ги разместија по ковид центрите.
    Конкретно луѓето што се на хемодијализа, а се ковид позитивни, сите, од цела држава, лежат во 8ми, каде што се врши хемодијализата.
    Пациентите кои претходно оделе нормално на хд во 8ми, сега одат на клиника на Нефрологија.

Има доктори кои се цело време дежурни во ковид центрите (пулмолози и кардиолози скоро секогаш) а по потреба се викаат ковид-дежурните хирурзи, нефролози, офталмолози, дерматовенеролози итн.

Никогаш, ни на почетокот, ни сега, не се само инфектолози задолжени.

На Peperutce1115, ivi1987, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  10. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Фала ти за одговорот Камелија.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.343
    Допаѓања:
    28.195
    Нема побарано помош од никаде, а со оглед на политичката поделеност и притисоци по болниците и тие што ги има доктори ќе си отидат.

На LejlaD, eli25 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    1.467
    Мислам дека видов погоре некоја членка прашуваше во однос на смртноста споредбено со лани, не можам да го најдам мислењето.

Прикачени фајлови:

13. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Дали тие 22 влегуваат во просекот?! Или се надодаваат. Наредна година ќе видиме. Не можеме да тврдиме за нешто ако не е завршено и искалкулирано. Лицето не го знае моменталниот општ биланс на починати. Ако така гледаме, имаме денови кога нема починати лица од Ковид. Проверував и на светско ниво, не можев поново да најдам, но во 2017 имало 56 милиони смртни случаеви. Ќе видиме за 2020, каква е кривата. Дали отстапува од нормалната крива, дали е иста или зголемена. Сега засега е рано, да се прави пресек, за нешто што флуктуира секој ден.

На Kitten и NovusOrdoSeclorum им се допаѓа ова.
  14. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @GrimTheReaper ама, не ти немаш појма од научните истражувања.
    Ако се фрлиш од 8-ми спрат и завршиш на место, ти биде постмортем брис земен и испаднеш позитивен, уствари да си ја немал короната, можеби би преживеал уште некој ден, вака ти ја убрзува смртта.
    Арни ли сте, вака.

На honey.11, Kitten, christinnn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    63.648
    EirLzRFWsAYMMXl (1).jpeg

На Peperutce1115, ivi1987, Smilly и 11 други им се допаѓа ова.
  16. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    На honey.11, Kitten, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.876
    Допаѓања:
    44.250
    По кого виде плукање?
    По народот или власта?
    Пишува Мерки, не маски девојче.
    Башка секаде има почитувачи, и од оние што не веруваат.
    Сега да не се праиме слепи пред очи. Од почитувачи сме таму до кај што сме.

На candy.cane, tinka-mace, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.107
    Денес средно панично.
    До сега само еден од термините се појави, гледам другиве откажале од сабајле матичниве.

И докториве се во блага паника.

Многу безнадежно се чувствувам.

На Peperutce1115, ivi1987, poppie и 6 други им се допаѓа ова.
  19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    И во европските држави сите се ставаат во починати од Ковид. Конкретно во Шведска, сите починати кај кои бил регистриран позитивен тест во последните 30 дена од животот се влезени во статистика како починати од корона, без разлика од што точно починале. Неколку пати новинари го спомнуваа баш тој случај, починал на пример во сообраќајка или слично, одговорот беше да, ако бил позитивен во последните 30 дена наназад од денот кога настапила смрт е починат од корона. Според она што го читам овде и во другите европски држави така ги бројат, сепак за посигурно нека кажат членки што живеат таму и сигурно имаат повеќе информации од мене :)

На tina2018, Waverly Raven, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  20. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    И така после се создава масовна хистерија...Ама изгледа на некој му одговара да паничи, еве не знам. Морам да верувам во се што е медиумски сервирано?!Не!
    Јас не го негирам вирусот, туку се сомневам во смртноста која ни ја сервираат.

На Harper, Kitten и lovestoneddd им се допаѓа ова.