Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Calm ur tits.
    Имаш полно право да хибернираш без скршен денар у 4 зида, остави друг да продолжи барем да се избавува од финансиската криза од март, каде у секое семејство имаше минимум по еден отпуштен, и илјадници семејства без денар приход со месеци.
    Гревови.

На Harper, christinnn, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    8.182
    Системот е крахиран уште од кога имаше по 20 случаи на ден, сите останати болести беа ставени на чекање, така да немој да ми објаснуваш мене за системот.

И ако сте изгубиле работа ондак нема што да се секирате пошо немате потреба за излегување а со тоа ни опасност од корона, ниту пак од твоите репетитивни лелекања на темава.

И немој со закани, делуваш смешно.

На orevokrsacka и Tan4ence им се допаѓа ова.
  3. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.445
    @orevokrsacka Да, владата ги тера да се туркаат и дишат у врат.

@Angie1432 те сфаќам, многу убаво те сфаќам, и јас не сакам полициски час или карантин ама народот премногу се опушти, во малите градови ептен е веќе раширено види ги Берово, Делчево, Пехчево, грст народ.
    Погледни ги само бројките, ни се заканува италјанско сценарио.

@Purplelilac фала богу, некој да ме сфати, ама шшшш, не зборувај Австралија или Италија ќе те распнат.

@lovestoneddd моите родители беа 4 месеци во Италија без работа со сметки до плафон. Јас бев без работа, исто и луѓе кои ги познавам. Само кажи ми ти како ќе постапиш за да се намалат бројките? просветли ме.

Само ќе ве прашам нешто, кој ќе ве лекува ако однемува кадар, место во болниците и слично?

Се повлекувам од темата, не дискутирам со луѓе кои мислат дека само нивното мислење е релевантно и не прифаќаат туѓо.

На Peperutce1115, WildMk, La.RagazzaMisteriosa и 3 други им се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    Не разбирам зошто сакате пак да чекате пред маркети со уште 100 души? Мазохисти сте? Што ќар имаше од тоа кај што беше тепачки по маркетите? За мене беше трауматично одењето во маркет, и не би сакала да го искусам пак. Тогаш се осеќав позагрозено отколку сега. Јас локдаун или полициски нејќам!!!

На Harper, Kitten, manako1 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.934
  6. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Се согласувам со @Angie1432 Би забранила групирање мерките за гости до 4 најмногу да се изгласат, да не се дозволат било какви групирања поголеми од 4 луѓе.
    И за промена тие мерки народот да почне да ги почитува а ако не полицијата да почне да делува секаде каде што треба!

На tina2018, Angie1432 и bicycle им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Ако системот крахира од многу заболени, зошто не можеше човек да појде на лекар уште во март месец?
    Зошто луѓе молеа да дојде брза помош кај нив дома кога немаше толку полни капацитети?

На orevokrsacka и WaitTillTheEnd им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Затоа што не знаеа ништо за вирусот.
    Или заборавивте на сликите од Италија?

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.026
    Допаѓања:
    128.081
  10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    27.427
    На candy.cane и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Како тоа што една стара жена со скршен колк ја влечеа 5 дена од клиника на клиника им помогна во лекувањето на пациенти од ковид?
    Тогаш беше мора вака.
    Епа можеше да се жртвуваат и тие со корона за да нема случаи какви што имаше и пак да речевме мора вака...ама чекај.

12. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    На tina2018, Angie1432 и nena2010 им се допаѓа ова.
  13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    10.585
    Една од најчестите компликации на ковид е зголемени д-димери, а со тоа и појава на тромбови. Мозочен удар е предизвикан од тромб или од аневризам. За самоубиство не можам да ја најдам логиката ни јас, освен ако не го поврзуваат со одредени невролошки промени...
    Како и да е, сигурно има логика штом медицински лица стојат позади таа одлука, не знам зошто секоја информација мора да се разнебити и да се бара скриена завера.

Последна измена: 26 октомври 2020
    На Peperutce1115, M.B., green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  14. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Само пренесувам што изјавил Филипче денес не тврдам јас дека 85% од починатите имале други хронични болести туку нашиот министер за здравство Филипче.
    Еве и од Караџовски нешто што изјавил денес
    Претседателот на Комисијата за заразни болести д-р Жарко Караџовски на денешната прес конференција посочи дека просечно околу 80 отсто од потврдените случаи се асимптоматски.
    Тој истакна дека 12-14 отсто од потврдените случаи на коронавирус се со лесна клиничка слика, односно температура, омалаксаност и слабост.
    "2-4 отсто завршуваат на клиника со воспалителен процес на белите дробови, додека пак 1-4 отсто завршуваат на респираторна машина“, посочува Караџовски

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.343
    Допаѓања:
    28.195
    Еве официјална СЗО статистика за Мкд до минатата недела.

Most affected age group is 30-39 (n=559; 20.9%); followed by 40-49 (n=522; 19.5%); 20-29 (n=470; 17.6%); 60+ (n=469, 17.5%); and 50-59 (n=443; 16.6%). Lowest numbers were registered in children, in the age groups 0-9 (n=79; 3.0%) and 10-19 (n=134; 5.0%).

Regarding gender distribution, 1282 (47.9%) female and 1394 (52.1%) male patients were reported. 96 (7.3%) were hospitalized among the cases that were epidemiologically investigated (n=1313; 49.1%); co-morbidity was registered in 305 (23.3%) individuals.

Out of the total number of new cases, 470 (35.9%) have had a contact with a confirmed case. 26 registered individuals (2,0%) had a travel history in the last 14 days.

§Past two weeks epidemic progress indicators

- % Change of 14-day Cumulative Case Incidence: ▲ 121%

- % Change of 14-day Cumulative Death Incidence: ▲ 57%

- Effective Reproduction Number: 1.14 (0.99 - 1.35)

- Country Reported Transmission Status: widespread community outbreak

§North Macedonia has reported to date a cumulative of 25,991 cases, and currently 6,861 are active cases. Total Number of deaths is 883.

§As of 18 October 2020: The incidence rate was calculated at 1.149,7/100.000 population. The case fatality rate is at 3.55%.

§The Institute of Public Health data shows that until 18 October, a total of 1,164 healthcare professionals in North Macedonia got infected. Eight healthcare workers have died from COVID-19 so far.

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.934
    А тоа за тешење служи?
    Па ајде конкретно во Македонија, колку лица има без хронични болести? Посебно во возрасната група над 40, па и помлади, јас тешко дека познавам некој што не е под некаква терапија за одредена хронична болест, една или повеќе. И нормални си живеат со тоа, со помош на лекарствата секако.

На candy.cane, Peperutce1115, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  17. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Тоа служи за информација ептен чудно од моја страна што во тема за Коронавирус состојбата во Македонија и светот јас постирав што изјавил Министерот за здравство и тоа од денес. Како сакате сфатете ја ама незнам зошто на мене ја вадите нервозата од неговата изјава. Земете во коментари или во порака на неговиот профил па пишувајте, псуете му се по список не дека не заслужува, ваша работа.

18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    nekade citav deka covid-19 kaj nekoi luge predizvikuva delirium i halucinacii , dezorientiranost i sl sostojbi ..poretko e no se slucuva ..ak onekoj e vo takva sostojba moze da se sluci i samoubitvo
    pisuvase i deka i ne im e jasno kako viruot navleguva i vo nervniot sisitem ..ovoj virus napaga celo telo

19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Стара жена со скршен колк ниту е итна, ниту била некогаш итна, освен ако не станува збор за некакво внатрешно крварење.

Стара жена со скршен колк + вирус за кој ништо не се знаеше, шансите за умрена стара жена се огромни.

Две баби со скршен колк имам, ни една за еден ден не ја оперирале, всушност најчесто не се ни оперираат освен ако стварно, стварно не мора.

Сега зависи и колку е стара жената. Во мојот случај едната беше 70+, а другата 90+. Помладата ја оперираа после неколку дена, постарата никогаш не ја оперираа, па еве ја жива е и оди.

Муабетот ми е, сега колку-толку имаме сознанија за вирусов, во март никаде во светот никој не знаеше.
    А не познавам мед.лице што ќе фати да третира состојба што нема да те убие, притоа изложувајќи те на можна болест и смрт.

На Peperutce1115, Annath, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.702
    Допаѓања:
    192.712
    На ова му е местото тука
    https://plusinfo.mk/koga-pacientite...ob-asnuva-direktorkata-na-infektivna-klinika/
    ...Средна тешка клиничка слика се пациенти со верификувана пневмонија или клинички наод на пневмонија, без глад за воздух, покачена температура.
    Тешка клиничка слика на пациент е со висока температура, глад за воздух, вознемиреност. Во определувањето на тежината на клиничката слика улога имаат многу параметри како клинички, така лабораториски, ренгенграфски и коморбидитетите и тежината на хроничната болест.
    Поради ова е многу значајно редовното комуницирање со матичниот лекар и нивното следење на пациентите како телефонско, така и со прегледи.

Телефонско верификување пневмонија, хм:?:

На 1209 и DAngel им се допаѓа ова.