Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Прашањето ми е, дали умираме од ковид, или умираме со ковид? Во прашањето лежи зајакот. Самиот вирус може да егзистира, но да не предизвика симптоматологија. Нешто како латентноста на херпесвирусите. И доколку некој почине, затоа што му дошло времето, X причини, а пост мортем се покаже дека имал ковид, кој пак немал никакво влијание во организмот, дали ќе ја препишеме вината на вирусот или пак на друга примарна причина. Едноставно не видов некој да објасни, туку напади за своите сомнежи, иако логични.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Не верификуваат телефонски пневмонија, туку се јавуваат да прашаат како се чувствуваш, дали имаш нов симптом, се влошил ли некој, се подобрил ли некој... на тие кои кашлаат (или постои сомнение за пнев.) одма се закажува ртг на плуќа и одма се чита...

На Peperutce1115, WildMk, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @CameliaMiller јас знам 18 годишен дечко што умре оти скршената нога не му беше итна па 3 дена лежеше во ходник во болница за на крај кога му ја отворија за операција да му се дигне тромб од "неитната скршена нога".
    Буквално умре од скршена нога. Тогаш немаше ковид, ама сеедно не беше итна.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Ова е толку долго дискутирано, што веќе нема ни смисла искрено.
    Никој не умира ОД ковид, туку од КОМПЛИКАЦИИ од ковид.
    Не ти се јасни основни работи, а саде научник изиграваш.
    Затоа и ти пишав дека во ни една аутопсија не пишува умрен од ковид.
    Умрел од пневмонија, паднала сатурација прениско, не реагирал на реанимација, кардиак арест настапил и умрел.

Значи ДА, умрел од ИНФАРКТ, ама без ковидот веројатно немало да има инфаркт.

На Peperutce1115, Smilly, mkdvesna и 11 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Вака на муабет не можам да зборам, пошто не е едноставно, не знам дали го снимале и зошто сметале дека не е итен. А ако постои немарност, се надевам семејството тужело.

Бабите најчесто кршат колкови лесно, од буквално паѓање низ дома, а анестезија не можат да поднесат и затоа се гледа секогаш кога може, да не се оперира.

На Peperutce1115, fana, ivi1987 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Мислиш или тврдиш? Имаш доказ, или немаш. Беше присутна на обдукциите или не? Дали инфарктот настанал поради ковид или настанал покрај ковид. Ако ме разбираш. Значи едно зборуваш, друго прашувам. Дали смрта настапува поради компликации од ковид (опширно, како што милуваш) или смртта настапила поради инфаркт од друга етиологија, но се покажало присуство на ковид.
    Јасни ми се механизмите на самиот вирус, јас цела симптоматологија ја сумирам под едно име за полесна комуникација. Темата е за коронавирус, не пневмонија предизвикана од инфлуенца. Така да нема потреба да специфицирам.

Последна измена: 26 октомври 2020
  7. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    od covid
    za luge do 50 god najcesto umiraat zs dobivaatt mozocen udar(ko posledica od viruot )
    luge so hronicni bolesti zaradi virusot moze da im se komplicira uste poveke sostojbata zaradi virusot a inaku bi si ziveele uste dolgo vreme
    inz sto ne e jasno i tolku ti e tesko da sfatis

8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Тоа знам, и баба ми рака скрши па ја местеле, па кога не зараснала добро се договрија да не ја кршат пак. Не може да дигне повеќе од половина, ама тој стрес за кршење пак не и треба.

Ама има и друга ситуација, баба крши нога, 80 и нешто години. Жената никаде не оди, по дома си е и нема сила да излезе подалеку од дворот. Ја тестираат за ковид оти не сакаат да ја примат без негативен тест во болница. Жената 5 дена чека резултат од тестот за дури од кога добие позитивен да ја дигнат за ногата. Епа не се ни лековите против болка наивни, и ич не е наивно жена 5 дена да седи со скршена нога додека не добие резултат од тест кој и е "влезница" за лечење.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.934
    Воопшто не е чудно, супер што сподели. И јас се изјаснив на таа тема, дека тој податок не би требало да служи за да се тешиме или да велиме дека вирусот не е страшен, затоа што кај нас секој втор човек има една или повеќе хронични болести, затоа што под нив спаѓаат многу состојби.

10. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    60
    Би сакала да прашам дали некој денес го имаше истиот проблем како и јас. Бидејќи ми е 10 ден последен од самоизолација матичната поради тоа што системот не работел не била во можност истиот да го затвори. За таа цел итре ќе проба повторно. Оваа информација им ја дадов да полицијата која доаѓа во контрола каде ми кажаа дека се чекало многу време како би се затворило решението и како ијз би доставило информација до нив и затоа е можно уште 10 дена да останам дома. Останав во шок... ве молам за мислење...

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Муабетот ми беше дека и пред ковид вакви случаеви има, баби нон стоп кршат карлици и ептен треба да е поголема опасноста од скршеницата, него од анестезија, па физикална, обично подобро се опораваат без зафати. Ама секако ги снимаат претходно, не е тоа на лепе очи.

За др. скршеници, пример од сообраќајка, или работници повредени, контузии на глава, во ни еден момент не верувам некој да бил вратен, позитивен или не. Затоа што знам дека нон стоп носеа и нон стоп траума салата работеше.
    Знам се нечкаа со едно дете летово, ама секаде има неписмени, се знае каде може да се оперира дете, со или без корона.

Некогаш, уствари скоро секогаш, се вагаат работите, сега веќе има протоколи за работа, но во март беше друга ситуација.
    Јас оставам на доктори да проценат, па и за себе и моите, ако ми "смрди" одам кај др. доктор или во др. болница.

На Peperutce1115 и fana им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    Не, ти генерално немаш поима што зборуваш, и генерално сакаш да си поголем експерт од експертите, и не знам како да ти објаснам, ама тоа не е работа на еден човек, еден доктор, ковид дава специфична ковид пневмонија, некогаш има време да се снима, некогаш нема ако брзо почине пациентот при прием, ама мозгањево просто не ти е на место.

Да, знаат кога умрел поради компликации од ковид, кога поради нешто трето, и постојат умрени од друго, што нема врска со ковид.
    Ако бил позитивен секако ќе го бројат во официјалната бројка, но нема јавно да објавуваат истории, отпусни писма и наоди од аутопсии.

Значи - ако умрел од аневризма што ја имал 10 години, тоа и ќе стои во наодот од аутопсија, а дали се искомплицирало или не поради ковид, е друга работа, која пак ти кажувам, можеме догодина во Лансет да очекуваме студии, сега во моментов сите позитивни одат во една бројка, која не е индикатор дека умрел од ковид, само дека бил позитивен во моментот на смртта.

И сепак, 99% од тие што умираат, имаат класична ковид слика, не умираат случајно од инфаркти, самоубиства и сообраќајки, туку имаат кт наод на плуќа, и ред. др работи кои укажуваат на ковид пневмонија и смрт настапена поради компликации од истата.

На Peperutce1115, ivi1987, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  13. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Благодарам, тоа го барав.

На Ambrosia му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    247 нови
    16 починати

15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.840
    Допаѓања:
    275.105
    И ова до сега сериозно не го знаеше?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.934
    Во последните 24 часа се направени 737 тестирања, а регистрирани се 247 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 116
    -Куманово 4
    -Штип 12
    -Прилеп 23
    -Тетово 10
    -Струга 12
    -Велес 7
    -Битола 8
    -Охрид 14
    -Кавадарци 2
    -Гостивар 10
    -Струмица 6
    -Крива Паланка 3
    -Радовиш 2
    -Кочани 3
    -Пробиштип 5
    -Демир Хисар 1
    -Македонски Брод 1
    -Кичево 6
    -Ресен 2

Починати се 15 лица, двајца пациенти од Скопје (73 и 78г), еден од Куманово (68г), тројца пациенти од Тетово (60, 70 и 77г), двајца од Струга (73 и 75г), еден од Велес (58г), еден од Охрид (69г), еден од Кавадарци (71г), еден од Гостивар (71г), еден пациент од Гевгелија (76г) и двајца пациенти од Кочани (49 и 68г). Сите пациенти се починати во болнички услови.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 321 оздравени пациенти од:
    -Скопје 189
    -Куманово 12
    -Дебар 1
    -Штип 9
    -Прилеп 15
    -Тетово 8
    -Струга 5
    -Велес 1
    -Битола 3
    -Охрид 7
    -Кавадарци 5
    -Гостивар 3
    -Гевгелија 7
    -Струмица 16
    -Крива Паланка 6
    -Кочани 11
    -Пробиштип 2
    -Берово 3
    -Валандово 5
    -Свети Николе 4
    -Кичево 6
    -Ресен 2
    -Неготино 1

Досега во земјата се направени вкупно 235.775 тестирања на Ковид -19.
    Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 27199, бројката на оздравени пациенти е 18948, на починати е 934, а бројот на активни случаи изнесува 7317.

17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    sto se slucuva niz svetot? ..vo mediumite nisto nema
    nie tuka e vregame sebesi stoka narod dr dobri bile ..videte gi berlin rim vo cile tajland nasekade ?
    slucajno naletav na ovoj profil nz kako da spodelam videata ..pa zirnete gi ima mn i kolku sto razbrav za virusot i merkite e https://twitter.com/ohboywhatashot?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1320418603666186243|twgr^share_3,containerclick_1&ref_url=https://nasaborba.com/planeta-gori-a-mediji-cute-ratovi-na-ulicama-zbog-korona-okova-video/

Последна измена: 26 октомври 2020
  18. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Јасно ми е одамна, но сакав да посочам на статистиката која не е релевантен извор. Дека не е се така како што медиумски е прикажано. На нас ни се сервира дека по дифолт луѓето умираат како последица на корона. Но, реалната бројка можеби е далеку помала. Лично ако се прашувам, бројката на заразени е сигурно минимум три пати поголема. Но, животот не престанува да тече, ниту пак во услови на пандемија. Ќе има болести, ќе има смрт и вака и така. Што значи, можеби е некој носител, но буквално никако не е афектиран. Како хив, може да си преносител само, а да не развиеш клиничка форма.

На tina2018 и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  19. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    Да на некаков начин мора да продолжи работата и економијата, тоа е повеќе од јасно, ама не значи дека треба сега да замижиме пред бројкиве и да си ги рационалзираме на некој наш начин за да немаме стрес. Тоа потиснување и тешење не е ни здраво справување со стресот. И продолжување на живот не значи баталете се и продолжете скрос по старо. На крајот на краиштата, смрт ќе има секако, не значи дека не треба лево десно да гледаш на улица, така? Така може до бескрај да релативизираме.

На Peperutce1115, ivi1987, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Јас пак прв пат слушам за 10 дена. Претежно по 20 даваат, или 15 за асимтоматските.