Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    Поцрни се него што се прикажуваат во јавност.
    А што се однесува до моето мислење за раскажување нечија историја на болест, стојам на првото мое мислење кога почина првата млада личност - ниту смеат да зборуваат, ниту е наша работа.

На Peperutce1115, galapce, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  2. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    Како го поминавте вирусов? Како поминуваа деновите? Што пиевте?

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.007
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.333
    Абе, тебе и да ти нацрта човек пак истото ќе го повториш човече |(
    Не знам како човек да ти објасни дека ако пример човек има висок притисок и прима терапија редовна за притисокот, фати корона и умре, нормално дека ќе го стават во бројот на починати од корона. Зашто ако не била короната, човекот ќе си продолжел да си прима редовна терапија за висок крвен притисок и мирно ќе си живеел уште долги години.
    Ете толку е лесно и едноставно за сфаќање.
    Очигледно е дека повеќето што умираат од корона се со претходни хронични болести, и дека ќе си продолжеле со животот најнормално да не бил вирусот.
    Ама, АМА, има и здрави и млади луѓе кои за жал умираат од вирусот.

Ама, ако ти е полесно да не веруваш во ова, теши се дека пумпаат бројка со умрени што ги згазила кола или извршиле самоубиство.

На dunika, UnordinaryOne, smooch и 17 други им се допаѓа ова.
  5. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    10.552
    А тие со хронични болести не заслужуваат да живеат? Демек имале хронични па ок е, сигурни сме ние.
    Ама 70% од повозрасните имаат некоја хронична болест не заборавајте

На UnordinaryOne, smooch, 1112 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Дали навистина Филипче им одговорил на Миленко и тој другиот будала?

7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.767
    Допаѓања:
    9.424
    Хронични болести имаат и младите, и тоа под 40 години (Хашимото, лупус, барем јас не познавам жени што не кубурат со ова, артритис исто е веќе болест на младите, инсулинска резистенција, обезитет, висок крвен притисок), а да не зборуваме за фактот дека сме нација која љока и пуши ко да е секој ден последен (воздухот и белодробните заболувања ич нема ни да ги спомнувам). Тешко дека сме здрави затоа што сме млади, не се тешете така.

На Cherry333, Annath, Ahoy и 4 други им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Филипче не одговара никому, има патетичен пи ар одговорен за одговарањето, твитањето, глупирањето.

На Biljarkata, fana и Celltica им се допаѓа ова.
  9. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Како тоа тебе те тангира како јас се справувам со стрес. Ти имаш свој начин, јас свој. Каде напишав дека некој ако има хронична болест, оправдано е да почине. Мислам ај, веќе се меле празна слама и глупости се тресат на сензитивна тема. Ме радува што барем мојата околина успешно се справи со вирусот и таа слика сакам да ја запаметам. Да седам во страв, да гледам вести 24-7, немам намера, само ќе се поштедам од стрес. Не треба да ми објасниш како некој со хронично заболување може да почине од компликација од вирус. Јас на друго алудирам, ти ми објаснуваш нешто што врска нема со мојот пост. Прашав ли која е корелацијата помеѓу ковид и лице со хронични заболувања?Не! Не негирам дека можеби одредено лице би живеело квалитетен живот, доколку не настанеле компликации од самиот вирус. Туку мојот пост беше конкретно за тоа зошто одредена причина за смрт која нема врска со ковид е вметната во билансот и јасно ми е сега, затоа што се влегува доколку има позитивен тест. Ете што прашував, ете што ме интересираше. Да ми се додаваат работи за кои не говорев, не сакам да дискутирам и не е во ред. Сите сме на иста страна, ние против, моментално најголемата ,,чума" во последните неколку години. И јас не сакам оваа ситуација понатаму да ескалира, ни јас не сакам секој ден од сите страни да слушам за смрт, борба за живот, но тоа е, за жал стана дел од нашето секојдневие. Читај буквално, не меѓу редови, затоа што не испраќам сублиминални пораки, туку јасно и концизно прашање, врз база на својот сомнеж. Јас длабоко се извинувам што прашав нешто, ама очигледно одговор нормален да добијам е еднакво на појавување на халеева комета, два пати во 70 години.

На WildMk, tina2018 и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    279.015
    @GrimTheReaper нешто што не ни тајно, ни чудно, ни не знам, задкулисно, алудираш дека е.
    Затоа е таква реакцијата.

Ама релативизирањето Е проблем, (тој се убил го пишале корона) затоа што таквите случаеви се капка во океанот на една друга слика, многу побитна од исклучоците.

Исто како што умреа од (компликации од) корона луѓе и не ги пишува нигде дека од тоа умреле, затоа што не ни биле тестирани пример, има и ситуации кај што можеби короната не играла никаква улога, но ПРЕРАНО е тоа да го знаеме.

На крајот, што менува во целата слика, тоа не разбирам?

На Peperutce1115, fana, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  11. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Мене ми менува. Тебе не. И немам ништо против, очекувам да немаш ни ти.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.848
    Допаѓања:
    17.777
    Можеби е, можеби не е.
    Ама болниците се полнат и здравството (кое и онака беше општа катастрофа) сега е бетер и е пред колапс.

Се тоа на страна, доволно е да знаеме 3 факти за вирусот:

- Факт 1: Постои и е околу нас
    - Факт 2: Се пренесува од човек на човек
    - Факт 3: Може да биде смртоносен

Дури и да не верувам дека толку лесно се пренесува или дека е напумпана ситуацијата, пак ќе се придржувам до мерките. Заради тој третиот факт. Колку и да е мала шансата, кога се работи за нечиј живот не би сакала да превземам воопшто ризик и да го загрозам.
    Мојот нарушен комодитет за некое време е цена која ми е во ред да ја платам, ако тоа значи ќе заштитам нечиј живот.

Секое "Ама самоубиства ставаат во корона" или "Многу е напумпана работата" или моето омилено "Ама умрел со или од корона?" има само една цел - да се намали сериозноста.

Ај да најдам некоја смисла да сме во карантини, па да се намалува сериозноста колку да не пуштат. Ама ние сме пуштени сами на себе без никакви мерки. Па стварно ме интересира и мене што е тоа што конкретно ќе ти смени?

На green.eyes, CameliaMiller, La.RagazzaMisteriosa и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.522
    Допаѓања:
    18.881
    Каде се пријавува за не носење на маска?
    Вработени во Пролече, државна институција,работат со пациенти а маската фрлена на компјутер.
    Да не зборам уште и дека со колешките немаат ни соодветно растојание во просторијата.

На WildMk и Milkiway им се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    49.358
    Ццц зарем уште не носат, и јас кога бев пред неполн месец едната не носеше, а внатре пациенти влагаат цело време :doh:.
    И јас неколку пати прашував на темава кај се пријавува никој не ми пиша:?:

15. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Би ти сменило, тоа што мене ми менува? Всушност, ништо не би ти сменило, доколку мене ми менува, а и мене не би ми сменило, доколку тебе не ти менува. И нормално ќе се пишуваат сега уште десет страни, ќе се фати некој за запирката што сум ја ставила на погрешно место, таму некој прочитал, не дочитал и од тоа ќе се направи драма, филмови, хиперболи, чуда, врагови. После жени биле комплицирани, море да си немаш работа со жена, ќе си го е**ш пиперот за век и векова.
    Извини што лично на тебе ти го пишувам ова, иако даде најконструктивна реплика и најцивилизиран одговор.
    I'm out.

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.522
    Допаѓања:
    18.881
    Конкретно дечко млад беше вработениот, албанец, тој не носеше.
    До него на пола метро колешка млада албанка, носеше од оние налик палома,потенка и од хируршка, си муабетеа лабаво си се смешкаа.
    Понастрана имаше биро на кое седеше повозрасна вработена со исто таква тенка маска.
    Многу неодговорно за здравствена институција.

17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Целта на овие тестови ќе биде да покаже кои лица се најзаразни, ако добро сфатив.

А и ова ми се допадна :!:

d41586-020-02661-2_18385362.png

На green.eyes и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    19.854
    И јас трудна 9ти месец носев брисеви таму 100 пати се покајав што на приватно не си ги платив.
    Иста ситуација беше барав и ја тогаш за пријавување и нигде ништо не најдпв пратов мејл до мин за здравство ама јок...

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    49.358
    Тој кога бев јас носеше, а таа до него со долгата црна коса не носеше, абе шубе ми беше цела недела после :worried:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Ние до недоглед ќе си пишуваме, Филипче до недоглед ќе апелира место да донесат мерки.
    Дел од народот до недоглед ќе верува дека вирусот е уствари бактерија и дека се е лага, а другиот дел ќе живее со постојано пазење додека некој од првиве не им се искашла во близина.

Реалноста е дека и матичните доктори МОРА сите да се вклучат активно во прегледи и следење вистинско (не по телефон) на состојбата на болните.

Зошто заради тоа лечење по телефон со прашање "Дали дишеш добро?" и паничен одговор "не дишам" се праќаат на инфективна лица со 99% сатурација и лесни симптоми и тие земаат ред на некој на кој мора да му биде дадена терапија и да му се направат испитувања.

Матичните НЕ СМЕЕ само по телефон да оценуваат симптоми и само да препраќаат. Треба да мерат сатурација, да направат преглед да слушнат дали има нешто на плуќа, да видат како изгледа пациентот и според тоа да донесат одлука за праќање на клиника.

Вака е општа калакурница и сите си префрлаат вина на другиот . Секаде.

Последна измена: 27 октомври 2020
    На fina erika, galapce, azelea и 32 други им се допаѓа ова.