Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Ovo je poruka od moje drugarice Nine koja zivi u Milanu!
    Njen suprug je lekar i ima najdetaljnije informacije o virusu.

Procitajte!

Svim mojim prijateljima iz Srbije želim da objasnim sta se u stvari dogadja ovde kod nas u italiji i da ispričam sve informacije koje imamo tek nakon mesec dana a koje vi možda još nemate.
    To da je virus opasan samo za stare i bolesne ljude je LAZ koju su i nama servirali do pre 15 dana. Bolnice su PUNE mladih ljudi, sportista, a ne zaobilazi ni decu. Pacijent 1 (tako se naziva prvi oboleli čovek u italiji) ima 38 godina, fudbaler i maratonac, jak zdrav. Prvih 15 dana nije imao skoro nikakvih simptoma (malo bol grla i kasljucanje ma skoro ništa) i u tom periodu zarazio oko sebe stotine ljudi koji su zarazili njihove blizne i tako lancano. Posle 15 dana zdravstveno stanje se pogoršalo u roku od 24h sa prevsokom temperaturom i završio je hitno na reanimaciji, intubacija i borba za život. Tek su nakon 3 nedelje njegova pluca počela samostalno da pumpaju kiseonik (i preživeo je zahvaljujući tome sto je bio zdrav i jak pre toga), i skinuta mu je intubacija ali je još uvek na intenzivnoj nezi. NE POSTOJI LEK ni TERAPIJA još uvek, nije tačno da je “obična prehlada”. Bolnice su nam sve pred kolapsom jer nema više ni mesta u intenzivnoj nezi ni na reanimaciji. Nema više radnika (lekara i ostalog osoblja), svi rade po tri smene, padaju u nesvest od nemoći, pozvani su svi lekari iz penzije i studenti medicine da pomažu, prave se šatori ispred bolnica da bi negde smestili obolele...tržni centrovi se pretvaraju u privremene bolnice... lekari i animatori su prinudjeni da prihvataju bolesnike po godištu jer nema više mesta za sve! Ako imaš 50 godina i više, vraćaju te kući jer prihvataju samo pacijente kojima mogu da spasu više godina života. Ne radi se o panici nego o ozbiljnom virusu o kome niko još ništa nezna. Pacienti se dele na dve grupe : zaraženi i oboleli. Zaraženi su oni koji imaju Sars Cov -02 (i oni mogu da budu bez simptoma i da prenose ostalima) a oboleli su oni od Covid -19 od kojih 20% završava na intubaciji. Procenat smrtnosti se povecao sa 2% na 7%.
    Virus se zadržava na svim površinama i materijalima garderobe i prenosi se I do 2-4m distance, prema tome dovoljno je da pipnes klupu, kvaku, vrata, korpu u samoposluzi ili bilo šta sto je pipnuo neko ko je zaražen, da posle toga pipnes nos, usta il oči, i dobio si virus. Najviše se zadržava na glatkim površinama.
    Bolest je bifazna. Prva faza je ili bez simptoma ili blagi simptomi, druga faza strmoglavo pogoršanje u 24-48h gde pluca mogu potpuno da budu pokrivena virusom i nemogućnost disanja. Mi smo već u svemu tome, jer su nam davali pogrešne informacije, i jer je imalo puno ljudi koji su “pametni” i “ne panicari”. Zato vam dajem sve ove informacije jer i vi dole nemate kao sto mi nismo imali. Lekari uče i skupljaju informacije o ovom virusu SAD na trenutnim bolesnicima, isprobavaju terapije, otkrivaju kako reaguje, kako se razvija.. tek sad jer o ovom virusu niko do sad ništa ne zna, i uz pomoć kolega lekara iz kine koji su već kroz to prošli, skupljaju sve informacije koje prenose ljudima. Mi imamo svaki dan po 2000 zaraženih više, po 200 mrtvih više... od veceras je vlada donela odluku sve da zatvori osim apoteka i samoposluga. Po gradu je policija koja kažnjava zatvorom koga god nađje na ulici bez jako opravdanog i popisanog razloga sto je van kuće.po gradu smrkovima dizinfikuju ulice. Proglašena je zvanično nacionalna pandemonia.
    Čuvajte se i ne pravite se pametni i hrabri jel nije trenutak za to. Pametni ste ako se urazumte da ovaj virus ne bira godine i da volite i sebe i ljude oko sebe i da ih zaštitite time sto se vi nećete zaraziti jel se pazite.
    Volim vas sve iako sam daleko
    Vasa NINA

На Love 83, Billy Idol, Mishela и 7 други им се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.623
    Ама она не вели да не се носат, туку кажува дека не се употребуваат правилно. Така да, треба луѓето да научат да ги употребуваат како што треба :)

На emiliana и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  3. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Батали бе, ќе видиме за една недела дали ќе носат сите или не. Да не трчаме преку ред. И дали тие доктори на кои се повикуваат нема да носат у иднина. Времето ќе докаже бе. До вчера беа многу работи невозможни. Само што за жал не ни оди во корист на сите.

На Konfetka, emiliana и queen19 им се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.298
    Допаѓања:
    158.180
    Добро, ај така е. Еве едуцирајте ги сите стари луѓе и да завршиме со вашава експертиза. И сите оние што се склони на она мене нема да ми се деси мајндсет и слично и на моментот на опуштање па ќе шлапам по се живо и диво зошто сум со ракавици.

Дарвинови награди значи...

5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.016
    3497 нови случаи и 175 жртви за 24 часа.
    Моментално иде пресот од италија на јутуб и фејсбук

Напредуваат... според процентот колку може да се заразат од едно лице, утре накај 4500-5000 ќе има..

Screenshot_20200314-181020.png

На cresa-jagoda и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  6. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.167
    Не бе нема врска, си пазарат луѓето ко и секој ден, еве @Bridget ќе ти каже иако не ни живее тука.
    А и со оглед на тоа какви муабети се шират тек допрва ќе има стампеда по маркети.
    Тука прочитав ќе снемало брашно, на друго место некој самоуверено тврди дека од понеделник ќе затварале и маркети, па некој пробува да му објасни дека тоа е за молови, ама не, чичкото знае од поуздани извори, исто ко и тие шо тврдат дека имало веќе куп мртви ама се криело, па демек илјадници мигранти меѓу кои и заразени спремни за влез на Богородица...и све е тоа од поуздани извори ама недостапни за нас обичните луѓе.

На Tan4ence, cresa-jagoda, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    9.156
    Страшно;(

На Doozy, Angie1432, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.016
    А што АКО затворат се. Буквално се.

Ете хипотетички да збориме..

И доста им се смеете на тие што си купиле се што им треба за да не одат во маркет цел месец. Тие само мислат на своето кревко здравје и здравјето на тие околу нив.

Ок, 50 ролни тоалет не е ОК освен ако не збориме за стомачен вирус ама храна..за храна им се смеете на луѓето?!
    Да не дојде време како кога сум се родила јас, за прашок за перење тогашен Гонг се чекало со редици ...
    Да мислиш дали да одиш во маркет да купиш јадење за децата или да седиш дома за да ја намалиш шансата на децата и старите дома да им донесеш болести
    Јас не гледам апсолутно ништо за потсмев во самосвесноста

На eli25, chocolade, Ivan4e04 и 18 други им се допаѓа ова.
  9. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Продолжете да шетате по природа сега е времето многу здраво било ајде да ја стигнеме Италија

На Konfetka, cresa-jagoda, Tajnaotrovna и 4 други им се допаѓа ова.
  10. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Dust 3 семејства да испазарат на големо, 10 ќе треба да шетаат низ Скопје за да купат јадење.
    Ако веќе за доброто на другите седиме дома, за доброѕо на другите треба и да пазариме рационално.

@queen19 Јас шетав во природа. Со мајка ми, татко ми и сестра ми, со кои живеам. Зошто е тоа погрешно?

На eli25, christinnn, Herrera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.016
    Јас фала богу немам намера да шетам околу луѓе, на кого му се шета нека повели:D

Јас пазарам за 1 месец, обично првата недела од месецот. Одам во маркет оставам 10тина илјади и си одам дома. Меѓувремено поминувам само за овошје и зеленчук и цигари кога ќе снема мојов и за леб ако не месам..

Зошто воопшто би ми паднало на памет да си ја сменам рутината зошто некој Милојко се смее што сум купувала за 1 месец однапред?! Баш ме заболе туѓото мислење..
    Мислиш дека ако тројца купат залиха за 2 месеци, 10 ќе шетаат? Грешиш.

На Yowannty, green.eyes, mssuniquee и 2 други им се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.623
    Аман не се напнувај :) Јас ништо не кажав, она така изјавила, дека не се ефикасни пошто не се употребуваат правилно ;)

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Кенди, затоа што ако едни почнат да искачаат ќе искачаат и други. Исто како експериментот со лифт, кога ќе влезат сите се свртени кон вратата со лицето еден да влезе свртен накај огледалото сите влагаат и така застануваат. Социјални експерименти се правени низ историјата премногу и има многу примери. Кога се вели седење дома се има зошто.

На queen19, cresa-jagoda, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  14. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Јас не ти се смеам, секој си прави ко што сака. Ама сега не прават како што правеле до сега, до сега немало вакви ситуации со празни маркети. Што значи дека луѓето наеднаш почнуваат да купуваат повеќе од потребното.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    Нели намалувања имаше откако воведоа целосен карантин, ова е страшно.

На queen19, cresa-jagoda, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Не велам дека секој ден го правиме тоа, ама денес го направивме. Се озрачивме од телефони и компјутери со сестра ми, а моите се утепаа од работење (работат во бранши кои што поради ситуацијава имаат повеќр работа од претходното).
    Ми требаше сонце, чист воздух и ветренце. И буквално со никој друг немав контакт освен со истите луѓе со кои ќе имав и дома.

На Herrera, Dust, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.167
    Да, ќе ги затворат продавниците, брашно нема, Благој Ѓорев се затвора, мигранти идат, ајде поминете ги пола маркети низ градот да докупите уше по 20-30 кила брашно и зејтин.
    Ако некој се зарази со домашни кифли ќе го лечиме.

Самосвесност не е нерационално складирање залихи по дома и вештачко создавање на недостиг од прехранбени продукти а со тоа и креирање паники и хистерии.

На Konfetka, Doozy, Fifi84 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.016
    Нормално, затоа што НЕ САКААТ да се изложуваат секоја недела на ризик.
    Моите имаат по 72години, еден шеќераш и проблеми со плуќа, друг со излив и слабо срце. Не им дадов да одат до маркет. Им купив храна за 2 месеци на етинекс и пакет.мк и им реков од балкон подалеку да не излегуваат.

Значи сакам да спречам да им се случи било што. Порадо сега ќе дадам 500 евра за јадење што и онака можат да го јадат со месеци, отколку да се разболат па после да си ја чукам главата.

Смешен си:D
    Ама не ти замерувам затоа што не си искусил полошо:)
    Кога ќе искусиш ќе бидеш достоен за дискусија..
    Ако некој се зарази ќе оди во болница, нема да се лечи ни со кифли ни со зејтин, а за да спречи да се зарази нема да излегува месец два од дома и крај на приказната.

Што не ти е јасно? За ваква стока како македонецот само да одат комбиња да собираат народ по улица и во непознат правец да ги однесат. Карантин 20 дена и чао

На Yowannty, manako1, SandStorm и 6 други им се допаѓа ова.
  19. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    42.020
    Не се нервирај девојче.:)
    Немој да носиш маска и готово.
    Што ти смета тебе мојата маска, ако имам штета за мене ќе биде, не за тебе.
    Јас те прашав оти цел Вухан беше со маски на лице?
    Ти награди ќе делиш, али ок, нек ти биде ...

На queen19, cresa-jagoda, riba79 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.016
    Каков целосен карантин не зезај.. допрва ќе одат нагоре бројките. Распашана команда е во некои делови од Италија, не е секаде исто
    Денес другар ми морал да излезе, ама баш морал и ми праќа видео снимал од кола на еден паркинг од маркет како сите чекаат со колички во колона на 2 метри еден од друг со маски на лице, а тие од маркетот со обезбедување по тројца пуштаат да влезат.. додека не излезат тројца нема нови тројца.
    Тоа е што е.. и на 2 метри ќе се заразиш ако дојде до тоа. Доста е парите да ги испофаќаш ако има некој пред тебе заразен што платил со пари..

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.