Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.596
    Ги видовте бројките?

Да не се повторувам ви ставила Даст.

Ајде една позитивна вест, денес најмногу оздравени, 500 и нешто. Рекорд.

Меѓу починатите е една персона од 47 год вработен во кол центарот за емерџенца, без претходни заболувања.
    :(
    Којзнае колку вакви ги има а нема податоци.

Кај нас од денес ќе прават тестови на случајни минувачи и пред маркет.

На Purplelilac, Bezimenka90, Yowannty и 26 други им се допаѓа ова.
  2. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.167
    СмешНА сум да.

А што сум искусила јас во животот ти не можеш да знаеш.
    Достојна за дискусија ќе бидеш кога ќе имаш вистински аргументи не некои си ад хоминем глупости.

А кога сме кај родители, мајка ми е почината, а татко ми спаѓа во ризична категорија и што сега?
    Треба да купам 40 кила брашно и зејтин иако немам потреба од тоа?
    Па ради мене некој да не може ни три кила да купи и да мора 10 маркети да помине.

Последна измена: 14 март 2020
    На Alisa22, ivanchos, Tan4ence и 2 други им се допаѓа ова.
  3. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    42.020
    Еве бе прочитав.
    И сега треба сите да ги фрлиме маските затоа што рекла докторкава која што прва би ставила на неа ако се најде изложена на ризик.
    Никој не збори за ширење на зараза туку да се заштити од истата. Преувеличуваш ептен.

На queen19 и Dust им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.402
    Допаѓања:
    76.534
    Ваљда е ударно зашто нели треба 7-14 дена за да се појават симптоми... И јас се зачудив, некако се смири, а денес бум 3500 заболени. Страшно е, на 20.000 случаи 1500+ мртви, а во Кина на 80.000 случаи 3000 мртви. Кај нас да се рашири не ми се ни размислува што ке биде со нашето златно здравство и 8те респираторни машини...

И многу ми е чудно што се смеете на луѓето што си прават залиха. Оставете ги, божем ке го фрлат тоа јадење ако се смири ситуација. И ние си направивме залиха, што е сигурно е сигурно.. Подобро сега него утре кога недај боже ке се рашири бетер. Ке се потроши тоа како и да е.

На Ivan4e04, Lolipop23, SandStorm и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.298
    Допаѓања:
    158.187
    Па да де, погубно е за тој што носи, Дарвинови затоа...
    Па читај наназад, неефикасни се зошто не се употребуваат правилно, токму тоа го пишувам од претходно. Повеќе ќе едуцираш да мијат раце, него маска како да употребуваат, па затоа поефикасно е воопшто да не се употребуваат. Од почеток тоа го пишувам.
    Па да де, рекла некоја си таму докторка, шо ќе и веруваме, кога се си знаеме.
    Тоа вас што ви создава чувство на сигурност ради психа, не значи дека сте безбедни. Ако се борите против, ќе ја сфатите логиката.
    Но... гоу фор ит, ако ви се носи - носете.
    Најпаметно - не излегувајте од дома.

6. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.017
    Добро де женско си била, голема работа..
    Извини што погрешив, Аспарагус на машко ме асоцира:tmi:

Жал ми е за мајка ти, чувај си го татко ти. И да, ако не знае да меси не му купувај 40 кила брашно. Купи му 40 кила месо, да видиш како ќе му го најде крајот на месото:hai:

Ете пошо го спомна брашното и сите како слеп за стап се фаќате со тоа брашно, ќе те прашам - добро бе само леб ли јадете па за брашно сте се фатиле?

Ете оди купи замрзнат или конзервиран грашок, купи ориз, купи грав, леќа, риба, месо, супи, купи си овошје и замрни, купи си зелка и моркови за салата затоа што стојат повеќе. Купи си некоја тегла цвекло убаво е за крвта. Купи си мал милион други работи што стојат или можат да се замрзнат.

Јас од леб и кифли не живеам ама аргумент против "трупање" храна за 2 месеци секогаш ви е - де бе од кифли и леб ли ќе живеете?!
    Јас па се чудам луѓево по дома изгледа немаат замрзнувачи ниту некогаш замрзнале нешто по дома|(

Немој не спомнувај расипничке:D цел маркет си го однела срам да ти е:rofl:
    Не дај боже па брашно да кажеш дека си купила..одма ќе те распнат:whew:
    Еве да кажам дека секогаш купуваме по една вреќа од 25кг а не кило по кило... попрактично ми е..па и да ме распнете гајле ми е:rofl:

На green.eyes, Yowannty, manako1 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.596
    Италија ќе има огромна процент на смртност, дупло па може и повеќе од Кина. Огромни штети народе огромни!
    Јас веќе имам заборавено како е да се излезе надвор ;( веќе не памтам од кога немам излезено од дома;(

На green.eyes, Bezimenka90, Waverly Raven и 18 други им се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Последна измена: 14 март 2020
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.596
    До сега се прават по 2000 брисеви на ден од утре по 15 000 на ден ќе се прават, кога најдат сретнат поготово на работниците што се најмногу изложени на ризик. Донаторот сака да остане анонимен.

Сакаат да ги пронајдат сите заразени а без симптоми, тоа е поентата на вирусот и неговото немилосрдно ширење.

Screenshot_20200314-184843_Samsung Internet.jpg

На M.B., green.eyes, темјанушка и 14 други им се допаѓа ова.
  10. kalinkaa

kalinkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    18
    За да не излези ситуацијава надвор од контрола, зошто не се организира задолжителен карантин за секој наш државјанин кој доаѓа од земја со висок ризик и да биде дирекно спроведен во 14 дневен карантин, имаме детски одморалишта што не се користат, државни објекти кои можат да се пренаменат незнам нешто како камп за изолација, а сега вака ќе се појават и други места како Долнени, Пласница... и ете нови потецијални жаришта за шитерње на вирусов.Бидејќи ако се нема надзор врз тие луѓе а неможе да се има целосен надзор работава ќе ни избега од контрола.

На Purplelilac, темјанушка, eli25 и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Прес ќе има за некаде половина час.

На emiliana, queen19, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    5.747
    Vitamina, odat li nekoi od lugjeto na rabota i kako se zastiteni tie? Na primer maz ti, dali raboti ili nisto vo momentov ne funkcionira?
    Na prijatelka brat i e vo Trevizo. Niv hrana im dostavuvaat voopsto ne izleguvaat..

На emiliana и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    28.058
    Само што прочитав дека сите градови во Италија што беа во карантин немаат пријавено нови заболени. Не знам колку е точно,ама ако е така тоа се добри вести.

На vitamina, mariz и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.017
    Италија е цела црвена зона. Нови има ама баш секаде па сигурна сум дека и во тие селцата бидејќи витаминка поставуваше линкови како се заебаваат и не им е гајле за ништо
    Денес скоро 3500 нови случаи, најмногу на дневна основа во историјата на корона
    http://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/dae18c330e8e4093bb090ab0aa2b4892

На emiliana, k.frosina, mariz и 3 други им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.402
    Допаѓања:
    76.534
    Па им нема крај :@ Зашто луѓето биле во маркети?! Зашто луѓето прават залиха?! Па ако не направат залиха сега, треба пак на секое да одат во маркети и да се прави гужва :?: Ние и вака и така на 5,6 дена сме во маркет, залихава не ја направив за 1год, ја направив за 2,3 недели да ми трае. Само кој не месел леб... мисли од 10кг брашно цел месец ке тера цело семејство и затоа му изгледа 10кг брашно многу. Тоа ни 25кг брашно цело семејство неможе да нарани (ако правиме и доручеци проја, мафини, пити и сл). Иначе и јас си трошам доста брашно па си имам во секое време :) Не е паника луѓето што се грижат.

@vitamina нека помине веќе ова лудило :( Докажи им на многу тука дека не е така едноставно...И недај боже да не снајде.

Иначе да кажам дека и робата на маж ми не му стигна... :(

На green.eyes, Bezimenka90, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.623
    Јас за мене си кажав како ја употребувам, според инструкции. А тие што не миеле раце досега, не верувам ни дека сега ќе почнат. Али да, се согласувам дека треба постојано да се нагласува дека миењето раце е важно.

На smile:), emiliana, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    26.516
    Има уште една позитивна дојдена вчера со авион од Шпанија... Цел авион треба да е во изолација.. Излезе од контрола ова.

На Doozy, queen19 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.779
    Кога поставија целосен карантин низ цела Италија?
    Нели би требало да се смири со карантинот, ама размислувам колку време е поминато...

На emiliana и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.585
    Допаѓања:
    13.034
    Од каде оваа информација?

На Mr. Right и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Џабе се занимаваат со ова, кога децана и средношколцине имаат попаметна работа да шетаат, зарем ќе учат нешто дома
    https://javnaadministracija.mk/archives/27419

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.