Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.017
    Се враќаме на моментот на пролет, кога цели болници беа ковид.
    Утре е петок, а вторникот беше краен ден за да добијам термини.
    За ноември термини.
    Не е официјално, ама мислам дека нема ни да добијам. Така ми смрди работава.

Кај и онака нема персонал, и тој што го има третина е заразен.
    Еден од докториве едвај преживеа, подобар е после 3+ недели.

За другите не се најде место, не беа доволно болни.

Кога за доктори нема место во матична болница, не знам што се чудиме што за нас обичните нема.

На Purplelilac, Waverly Raven, noteforself и 13 други им се допаѓа ова.
  2. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.422
    Допаѓања:
    279.634
    Ама некако и одговорниве со непоставување поригорозни мерки како да сакаат да ја релативизираат лошата состојба.Како да ја прикривиаат реалната хаотична сосотојба.
    Незнам ама доолку лоша состојба никој мислам не очекуваше.

Последна измена: 29 октомври 2020
    На Bozica1980, Ahoy, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  3. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Кафичите и кафаните треба да имаат само за носење кафиња и храна.
    Која е логиката сам во парк да те казнат зошто си без маска а во кафич фул крца гужва тоа ако. :^)
    Еве нека не се затвораат целосно, нека си работат пак ама без маси за седење.
    Страшна е ситуацијава секаде. Буквално пола држава ни е заразена, дали симптоматски, дали асимптоматски.
    Уште па немало потреба од полициски час? :o Во кој свет живеат.(facepalm)

На Waverly Raven, candy.cane, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.652
    Логика нема гледано од таа перспектива. Но има логика дека треба да се пишуваат казни со цел да се полни џебот мафијашки. Бонбона бизнис. Никому не му е битно народот да е здрав, посебно не на политичарите.
    Пола држава не е заразена. Се пишува како заразено и мртво и живо, и од трауми починато и од сосема трета болест. Ако погледнете колку починати има од сезонски грип минатите години ќе видите дека ова е ништо. И ме чуди како сезонскиот грип го нема годинава, тоест магично исчезна или се претвори во корона...

Тестот не е показател дали некој е заразен од корона или не. Во носот и грлото ти може да имаш вирус, што е нормално. Милиони бактерии и вируси имаме на тие места како носот и устата. Тоа не е исклучок и за корона.
    Заразен е оној кој има симптоми и боледува, а не оној кој направил тест и тестот се покажал позитивен.

На Harper и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  5. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Со самото тоа што направил тест за корона и испаднал позитивен, значи дека го носи вирусот со себе. Ако има симптоми е симптоматски болен, ако нема е асимптоматски и пренесува вирус без да знае.

6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.652
    Скоро сите носат канцерогени клетки во себе. Тоа не значи дека сме болни од рак. 100 000 бактерии има секој човек во устата, но тоа не значи дека сме болни и заразени. Организмот се бори постојано.
    Исто и со корона и секој друг вирус. Оној кој има здрав организам нема да биде заразен, оние кои имаат послаб имунитет ќе бидат заразени.
    Хронично болните и постарите лица требаше да се изолираат на секаков можен начин. Додека за младите не претставува проблем.
    Еве Кина си функционира нормално. Џабе барате карантин, не е решение.

7. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Не можеш да ги споредуваш бактериите кои ги имаме во себе со нов смртоносен вирус.
    За младите и да не претставува некој голем проблем вирусов ако се заразат, лошото е што не внимаваат и со тоа ќе им настрадаат родители или баби и дедовци(ете ти постари).
    Имаше ваков пример, 16 годишен си ги заразил баба му и дедо му и починале. Он го донел вирусот од журка. Е ај нека ги носи на душа цел живот сега.
    Јас од бронхопневмонија одвај глава спасив буквално, не сакам ни да замислам што би било со вирусов. А млада бев тогаш.

На CoverGirl10, candy.cane и FancyCinderellla им се допаѓа ова.
  8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.652
    Јас те разбирам ама овој вирус не е ништо поразличен од други вируси и биолошки не е посебен. Има луѓе кои се подложни на корона а има луѓе кои се подложни на друг вирус или на најобична бактерија која сите ја имаме во устата. Смртноста од корона е помала од смртноста на сезонски грип од минатите години.
    Карантин не е решение. Кина си функционира најнормално. Жртви за време на пандемија е норална појава.
    А најпогодени се хронично болните и старите. Максимално треба да се трудиме да ги заштитиме посебно ние младите, но карантин не е решение, видовме во пракса.

9. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Видовме во пракса дека кога бевме во карантин и со мерки, бројот на заразени беше далеку помал. Тогаш 100ка ни беше премногу, сега е повеќе од 800 секојдневно. Тоа е премногу за мала држава како нас. Да зборуваме реално, битката ја изгубивме, а во тоа допринесовме сите, и народот со глупирање, неверување и непочитување на мерки и власта со носење на некои непотребни мерки и незабранување на свадби, неказнување на кафани и кафичи кои не почитуваа мерки(95% од нив), бавно носење на одлуки и неферско спроведување на казни(за некого мајка,за некого маќеа). Револтот кај народот се јавува поради неселективноста и нееднаквоста, премногу класни поделби се направија, ама треба да сме свесни дека ако покажуваме револт на пр.со не носење маски, само на себе ќе си наштетиме(можеме да се заразиме и може да ни залепат казна).
    Вирусот немаше да биде толку страшен ако имаме здравство кое функционира, ова нашево е кочина. Ма да капацитетите се преполни, многу се овие бројки за нас па и да го имаме најдоброто здравство на светот.
    Можат милиони и милиони луѓе да пикнат во целосен локдаун, ама нас неможат. Ние не можеме без кафенце со комшиката, прослава за тргање на прваче или за одличен успех во 3то одделение или журки до 4 сабајле. Епа затоа ќе си трпиме уште којзнае колку време вака и ќе се гушиме во маски.
    Веќе и државата крена раце, баш им е гајле.

На Annora, FancyCinderellla и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  10. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.421
    Smetam deka se potrebni mn postrogi merki, pa duri i karantin so cel da se namali brojot na zarazeni dnevno za da ne krahira zdravstveniot sistem, koj i onaka e premn optovaren. Ispolneti se kapacitetite i na montazhnata bolnica, pacienti ke se primale na kozhna klinika i nevrologija.

На FancyCinderellla и tinka-mace им се допаѓа ова.
  11. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Да, и интерно одд ќе се пренаменува во ковид центар. И така беше хаос таму, не се знаеше кој е позитивен кој не, медицинскиот персонал бега и од пациенти и од нив самите помеѓу себе. Ситуацијата е премногу сериозна, далеку полоша од март/април кога седевме дома затворени.
    Потребни се построги мерки веднаш, не знам што чекаат, или гледаат веќе дека не испуштија од рака..
    Џабе ја мислиме економијата кога економијата ќе пропадне и ако сите се заразиме и да не можеме да работиме.

На WildMk и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  12. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.421
    Nema logika...koga imashe po 20 zaboleni na den, imavme policiski chas, restoranite ne rabotea, sega so po 800 dnevno osven maski i po 4ca na masa nishto drugo

На Feminka22 и tinka-mace им се допаѓа ова.
  13. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.652
    Во карантин бевме кога вирусот уште беше на почеток, поради таа причина немаше толку заразени.
    А незнам дали знаеш дека бројките се пумпаат или навистина веруваш дека толку иа заразени и толку умираат? Лично знам најмалку 5 случки каде луѓе починуваат од рак или од нешто друго а пишано е дека починале од корона или пак нудени се пари на семејството за да прифатат. Имаше случка каде човек падна од дрво и од траума почина, од корона починал вели здравството наше така и го заведоа.
    По трети пат ти кажувам дека Кина функционира најнормално, никаков локдаун никакви глупости.
    И од сзо велат маски не е добро да се носат на отворено кога сте сами а вие се крстите во министерот наш кој го вели спротивното. Мислам дека секта ќе му направат после пандемијава а он ќе биде гуру. Култ направија од човекот.
    За ситуацијава не се потребни строги мерки туку потребно е јавниот превоз да биде почест. Да им се укинат бесплатните карти на пензионерите. Хронично болните да останат дома. Другото се да си функционира нормално.

На L.i.n.a.a, lovestoneddd и marlonbrando69 им се допаѓа ова.
  14. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Па не се крстам баш во нашиот министер. И јас сметам дека мерката сам да носиш маска на отворено е глупава. Ама не можеме да го обвиниме министерот дека он ни е крив ако се заразиме. Не не тера он да одиме на слави, прослави, забави итн.
    3 најосновни правила не можеме да испочитуваме и ти не споредуваш со Кина? Јас верувам дека таму народот е далеку подисциплиниран, може грешам, не знам. За 9 нови случаи знаеш колку милиони тестирања направија?
    Строги мерки ние не ни имавме. Кај виде строги мерки кај нас од јуни па наваму? На плажите на Градиште кај што се журкаа натуткани 200 души? Или тие што беа таму ја спасуваа економијата?
    За неразбран народ како нас само строги санкции. Нека биде казната за неносење маска 1000 евра наместо смешни 10,20 евра да видиш како сите ќе носат. И мене ме гушат маските ама кога се мора, се мора.

На Annora и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    Ја стварно не можам више..
    Прееска дознав, една жена болна била неколку дека по ред и со цел мозок отишла на гости за на крај да искочи дека има корона.
    И тоа возрасна жена.
    Добро бе не им е глупо, еве и да не е пандемија, така разболени да идат по гости или било кај?
    Абе прво ради себе и побрзо да ми помине ќе седам дома и ќе одмарам место да го шетам гзот..а второ и ради совест малце према другите пошо е крајно идиотски да идеш и да сееш зараза.Независно дали е корона, настинка или нешто друго.
    Друга работа, за кој мој ( да ме извините) кафичите и кафаните уште не се затворени?Прво у општи случаеви чашите и приборот за јадење не се мие као што треба него ќе го пројдат предметот еднаш со сунѓерот и толку ( со свои очи видов летоска у Охрид)
    А за маските сам по сам иако е малце глупо, така мислев до прееска дур не видов на ТВ коа даваа прилог као анкетираат граѓани за новава мерка, и ептен рандом у кадар на проаѓање фатија двајца луѓе (па имаа 40 сигурно) од кој едниот со маска пристојно, другиот не само што ја имаше стаено на брада, него онака лабаво си кивна.
    Нит се сврте, нит рака стаи, нит со лактот се покри.Е ради таква сељачана што не знае основна култура дека се ствара рака на уста коа киваш (по ново лакт де) некој позади него одма ако пројде може да закачи било што, камоли корона.
    Дај веќе нека пуштат вакцина официјално за употреба или нека работат паралелно лек да напраат.
    Не ми се живее веќе вака,стварно.
    Преку глава ми е.Поготово шо кога имавме по 100/200 заболени седевме дома како ретардирани некои, а сеа на 800 и кусур заболени ем све живо и диво работи, ем протести дозволуваат за секакво срање и ситница, а ,,најјаката” мерка е носење маски коа сме и сами.
    Се заебаваат со нас или шо е работава?

На smooch, Bezimenka90, Роберт 7 и 11 други им се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.532
    Допаѓања:
    38.784
    Колку време се користат маските н95 и дали се за повеќе употреби (ако се дезинфицираат со алкохол или пареа пример)?
    @An-na мислам ти имаше напишано дека користиш такви, ако не се лажам.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    Се проветруват или се прскат алкохол.
    Јас знам дека можат до 100 часа, Ана рече 40.
    Ете носете ги 40.

На LadyC, mal.ecka, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Обично на спецификацијата има колку саати може да се носи. Пример 40 саати и слично.
    Јас вака знам бидејќи на работа користиме за други активности н95.
    За дезинфекција некаква не би можела да кажам.

На mal.ecka и kristina.k им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.474
    Мене секаде различно ми кажуваа. Јас ја носам еден месец, ама бидејќи работам дома ја носам само кога излегувам по маркети и сл. Саат, два дневно.
    Кога ќе почне да ми мириса или почнувам отежнато да дишам, ја менувам.
    По секоја употреба ја прскам со алкохол.

На LadyC, mal.ecka и kristina.k им се допаѓа ова.
  20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.005
    Допаѓања:
    4.244
    Od kaj gi kupuvate ovie maski i koja cena se? Pravime muabet za KN95 ili N95?