Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    63.586
    Оф мори мајко мила кај ме роди кај ме запусти. Нормална микрофлора што сите ја имаме и не штити од лоши бактерии ја токмат со вирус, мултипотентни клетки кои реагираат различно на канцерогени стимули ги токмат со канцерогени клетки, короната со обично вируфче и после се чудиме оти вака сме.

На @KuklickaSk и викав да не се објаснува и да не се нервира, ја бетер од неа сум. Дај нека ме рокне некој, нема бар да треба глупости да читам и да се нервирам од цела експертиза собрана на олку малечка земја.

На CameliaMiller, marlonbrando69, KuklickaSk и 20 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    127.926
    Гледам едно две Филипче без маска бил .. не дека го бранам нит ми е род нити роднина, туку сериозно мислите дека он не се тестира неделно еднаш во ситуацијава? Дајте ве молам. Си имаат они протоколи по кои работата сигурно. Затоа не скокајте одма леле овај вака онај така. Полека. Наместо да гледате кој носи кој не носи , стави маска, држи растојание, миј раце, не се групирај и сведи контакти на минимум. Јеби га, ново нормлано ама мора така .

@KateKane а бре сите експерти за секоја област.. од Ковид, до Сида, До ХИв до све...

На 1209, tinka-mace, bicycle и 6 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.532
    Допаѓања:
    260.968
    Дафи, за кои зборуваме оние поефтините или оние со филтер?

Син ми наредна недела полни 7 години, сега излезе и му ставив маска. Деца сами на улица дали мораат маски. Валјда да.
    И да ви кажам ич не се буни, си ја стави и излезе. Со деца ќе се разбереш подобро значи.

На 1209, Annath, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.532
    Допаѓања:
    38.783
    Фала ви, планирам сега такви да купам и за мажот ми за на работа, и за мене за пазарење и слично.

Друго сакав да прашам, дали уште е вирулентен вирусот кај него или е ослабен после 9 дена од први симптоми, а 11 од контакт. Уште седи со медицинска маска дома, веќе почна да му смета.

@Ahoy мислам ми пиша тогаш 2-3 дена пред симптоми и до кај 6-7 ден максимум од симптоми, така?
    Јас немам уште ништо, ама не можам да се опуштам никако, само се преиспитувам за симптоми.. (facepalm)

На Annath, JuLleE, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.798
    Допаѓања:
    41.933
    Има сè уште симптоми или не?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Ме чуди како наместо ова не му ја постираше таа сликата со бабичката.

Абе да зборуваш за нешто во област во која си стручен, ок. Ама да немаш основно знаење од биологија, микробиологија штотизнамјас и да се правиш тука паметен ...

Иначе мене не ми е тешко да носам маска на отворено, и така планирам излегувањето на минимум да си го сведам зимава. Ама мерката е тешка глупост, од истите причини што ги наведовте сите. Ама мора чаре да најдат друго, вака не верувам дека нешто многу ќе се смени бројката.

Последна измена: 30 октомври 2020
    На Bezimenka90 и KateKane им се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.532
    Допаѓања:
    38.783
    @Ahoy освен изгубен мирис и вкус, други симптоми нема. Температура имаше првите два дена најмногу, после наредниот ден повремено до кај 37.5. Веќе 4-5 дена нема кренато.

8. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.468
    Допаѓања:
    144.052
    KN95 може да се перат или само се прскаат со алкохол? Не сфаќам баш од каков материјал се направени, а упатството е на кинески (facepalm)

Сите мерки ги разбирам, освен таа да се носи маска на отворено кога си сам. Значи ако сакаш да ја тргнеш маската, треба да седнеш во кафич, таму си побезбеден отколку сам надвор на отворено |(

На CameliaMiller, Mimmi39, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  9. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Во кафичите што имаат маси извадено надвор, на трева и сл, ризикот стварно е премал затоа што нема разлика дали ќе си на клупа во парк или на маса на отворено, која е оддалечена барем 1 метар од другите. Ама кафичите што имаат тераса затворена со стакло или пак скроз внатре... Зимава по тие места ќе е покољ.

На noteforself и Ariel им се допаѓа ова.
  10. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.468
    Допаѓања:
    144.052
    Да, за внатре мислев. Веќе е ладно, надвор се седи само преку ден, кога е потопло. Полни се кафичите внатре.
    Не викам да не работат, ама да носиш сам на отворено маска од една страна, а отворени кафичи од друга, се контрадикторни мерки.

На CameliaMiller, Purplelilac, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.798
    Допаѓања:
    41.933
    Мислам дека сè уште има некој степен на заразност, но многу намален од почетокот. Додека му се вратат сетилата нека носи ако не е проблем, ама супер би било да носи и 2- 3 дена после губењето на сите симптоми.

Со помин :hug:

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.237
    Допаѓања:
    125.122
    Па и тие шо примаат гости?
    Никој нема стапнато кај мене и немам грижа да им кажам да не доаѓаат. Освен мајка ми и чат пат сестра ми зошто ми го чуваат детето.
    Роднини,друштво никој

На Waverly Raven, 1209, Hellobeautiful и 10 други им се допаѓа ова.
  13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Дека не е заразен се смета ако се поминати 10 дена од појавата на првиот симптом и повеќе од 3 дена да нема тт (ова од cdc), мислам дека за домашните може по ова правило да се водите.
    За н95 јас купувам повеќе и ги ротирам ( значи 1 маска после употреба ја оставам 3 дена да стои) а ги дезинфицирам со прскање хидроген 3% и ги поминувам со пареа (доволно е и само пареа). Алкохолот ја оштетува маската а со тоа се намалува и заштитата.

На CameliaMiller, Annath, Ariel и 2 други им се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.304
    Допаѓања:
    35.581
    Знаеш по што е посебен вирусов. По тоа што умираат луѓе од него прилично. И не само стари и болни.

Вчера ми почина пријател на околу 45 години. Се заразил од асипмтоматски носител (според тебе овој не е опасен нек се шета по улици). Овој што почина имал добал регтне наод на бели дробови после некоклу дена температура. Покриен со антибиотици јаки. Три дена по ртг наод гуви свест. Сатурација со кислород 40%. Оди на одделение во матичниот град и одма му ставаат маска, ама викаат не бива работава вака. Му треаб појак третман. Оди во Жан Митрев, го интубираат зашто маска не помага. Добива ремдесивир и крва плазма и починува. Лекарите направиле се што можеле.
    Остави зад себе малолетни деца (основци).

Кога ќе ви велзе на сите во глава дека не е играчка вирусов. Аман веќе со глупости.

@galapce не те разбирам како се сите на куп заедно? Јас кога се тесирав си има посебни центри за тестирање од КОВИД, не е на одделение тестирањето барем не во Скопје. Знам и за друг град дека КОВИД пациентите се примаат на псоебни влезови во болницата, си има за потврдени случаи се посебни (посебен влез во лабораторија, посебен влез на рентген, се одвоено).

На noteforself, Bezimenka90, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Дали за србија или за косово треба пср?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.798
    Допаѓања:
    41.933
    За Србија да, за Косово не.

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.532
    Допаѓања:
    260.968
    Сетилата може и со месеци да не му се вратат. Ова не го ни зимат во предвид епидемилозите кога пуштаат од изолација.

Последна измена: 30 октомври 2020
    На DAngel и Ahoy им се допаѓа ова.
  18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    Неќев да издавам многу информации да не чита дотичната.
    Ама ај ќе ти одговорам ми е гајле и онака треба да ѝ е срам.
    Отишла мајката кај ќерка си дома на гости на кафицу, претходно со симптоми неколку дена, се испогушкала испобацувала со сите итн
    И после оп позитивна.
    Не била туѓ човек

На eli25, tinka-mace, Ambrosia и 3 други им се допаѓа ова.
  19. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    N95 е поефтина, околу 70 ден. Во Зегин, ама мислм дека KN95 повеќе штити, јас ја купувам од аптека околу 180 ден мислам. Упатството на кинески и е:^) да не знае човек веќе што е добро, што не. Којзнае какви маски ни набавуваат кај нас.:|
    Седи си мирен дечко, какво школо со 800 нови секој ден, се зафркаваш ли? Наместо да бидете среќни што не ве тераат да одите, вие се буните.(facepalm) Ако си учиш ќе си учиш и од дома. Сигурен си дека сакаш 5 пати неделно по 7 саати да се гушиш со маска? :?:

На poppie, LejlaD, butterflysk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Какво оправдување леле.
    Може лажно негативен да е или ако не е да се зарази од некој така седнат без маска.
    Воведува задолжително носење на отворено а видете го него во затворено без маска па и критикува.
    Е тоа ни е Министерот за здравство потоа чудете се вие зошто народот не го сфаќал озбилно.
    Спасовски си бил 3 дена пред да испадне позитивен на слава или така му текнале да се соберат има слика повеќе луге соберани без маски.
    И знам ќе пишете треба да носеме за наша заштита ама не секој размислува така за жал и затоа сме сега каде што сме.