Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Да, а и темава е за вирусот и за целата светска епидемија.
    За што друго да се коментира не ми се јасни.
    Позитивни вести кои може да ги очекуваме тука, се само некоја вест ако нашле некој лек или вакцина или пак некоја членка да напише дека оздравела од вирусов или некој нејзин близок.
    Мешате паника и претпазливост.
    @Celltica не ти се обраќам тебе лично, да не ме сфатиш погрешно, само се надоврзувам. :)

На Celltica, nextredstyle, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.532
    Допаѓања:
    38.782
    И психата е многу битна мислам.
    Маж ми го помина баш полесно од грип. Ама немаше воопшто страв првите денови. Јадеше нормално, пиеше нормално, ми рече ќе помини и готово без паники.
    Е јас од друга страна, секоја вечер паничен напад, без Хелекс не функционирам, воздух во гради немам од паника и си правам стрес огромен. И тоа влијае, и баш ме плаши ако развијам симптоми дека тоа ќе е пресудно за да не поминам толку лесно.

На Bezimenka90, Purplelilac, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.310
    Не влијае паниката на клиничката слика.

На mal.ecka, LivingGlam и kristina.k им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.173
    Допаѓања:
    132.166
    Тоа било тогаш.
    Во темава се говори за состојбата во државава и во светот.Состојбата во една држава не ја дава целата слика.
    @butterflysk Па,не ја отварај темава неколку дена.
    Ситуацијата е таква.Не може да зборуваме за еднорог.
    Реалноста боли,ама народот мора да се информира.

На noteforself и bicycle им се допаѓа ова.
  5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    48.661
    Извини, ама последниве постови врска немаат со претпазливост само влевање страв во коски што се вели. Тие што пазиме од сам почеток ќе пазиме и понатака, оние што се флегма и не веруваат и на 900+ ги полнат кафичите и кафаните. Знаеме дека има вирус и дека мора пазење, ама ни живеење во невиден страв не е добро, има денови кога анксиозноста ми е на највисок левел па ни јадење не сум способна на син ми да му направам а искрена да бидам во 90% од случаевите ми се јавува после читање на апокалиптични сценарија на темава. Врв ми е ко преживи причаче.
    @nextredstyle мислиш народов се информира од темава? Народон поготово мажине се исмејуваат на постовине на Филипче, ставаат коли за продавање, магариња, трпези со храна, тие таквите не отвараат фемина и не се информираат ништо.:drunk:

На Purplelilac, No Makeup, Frosty! и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.173
    Допаѓања:
    132.166
    Поентата ми е дека не можеме да пишуваме бајки.Правилно е да се држиме до реалноста.Овдешните членови секако се дел од народот.

На candy.cane, bicycle и tinka-mace им се допаѓа ова.
  7. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Зборував општо за темава, не само за последните страни. Под претпазливост не подразбирам седење во 4 ѕида сам со себе до крајот на животот, некои членки тоа така си го сфаќаат и се исмејуваат. :|
    За анксиозноста, штом си почитуваш мерки немој да се грижиш толку. :hug:

На anastasijaki, nextredstyle и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.013
    Допаѓања:
    164.722
    А панка ти е а?
    Ти ќе ми кажеш па баш кај да го објавам зошто ти пречи во твоето релативизирање и политизирање.

На LejlaD, CameliaMiller, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  9. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    И мене истото ме интересира дали KN95 маските се перат или само со алкохол ? Ќе ја тагнам @duffi @emiliana

Мене во аптека кога купив ми рекоа дека може да се перат, другарка истата ја купи од друга аптека нејзе и рекле само со алкохол и сега што е точно?! :drunk:

На Ariel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.687
    Допаѓања:
    192.633
    Не постои маска што се пере освен платнена.

На Bezimenka90, LejlaD, Nithya и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.209
    Допаѓања:
    17.664
    Со маската имаше упатство пишување дека може да се пребрише со медицински алкохол или да се стерилизира со УВ ламба.

Не се препорачува перење на КN95 маските бидејќи се уништува филтерот.

На Bezimenka90 и papillonP им се допаѓа ова.
  12. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    Ви благодарам на одговорот само уште ова да прашам, имам и ваква како на сликата (платнена со вентил) ставам и филтер и кога ја перам ја перам со се филтерот не го вадам-така ми кажаа во аптека дека може да се пере со филтер. Грешка правам?
    п.с. јас навистина не можам да разберам како тоа различни одговори даваат аптекарките? Нели знаат они како треба?!
    121530965_3398800876871130_4640139599797291755_o.jpg

123068515_359830128586909_8124455278624223793_n.png

13. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.652
    Пишими во приватна порака, ќе пиеме и кафе со човек кој чиј родител почина од канцер и беа нудени пари само за да прифатат дека починал од корона. Лага било жими Ратко од Сарамзалино.. Не се затрескувај само со цел да собираш поени и не се прави најпаметна. И јас и другите знаеме нешто. Не само ти и министерот. Никој не рече дека не постои. Туку бројките не се реални тоа е факт. Вирусот не е тежок кај млади лица без хронични заболувања. Имам неколку пријатели кои беа заразени и кои освен изгубено чувство за мирис и вкус и покачена температура други симптоми немаа.

На Herrera му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Rozich

Rozich Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.092
    Која е логичката основа да се даваат пари за да пишат дека си починал од корона? Можат да пишат од било што дека починал нема ни да те прашаат, а не па уште пари да ти даваат. Треба уклучување мозок малце, давање 2000 евра во Македонија на обични граѓани од онака може само шала да биде. Која е крајната цел на тоа, да им кажат на комшиите дкеа од корона или?

На noteforself, Purplelilac, СуперДевојка и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.013
    Допаѓања:
    164.722
    Спремен си да го тврдиш ова и да одговараш кривично за секој изгубен живот или компликација?!
    Поени собирам?
    Кај кого?
    Знаете нешто?
    Не знаете ништо. Ама НИШТО.

Последна измена: 30 октомври 2020
    На noteforself, Annath, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.173
    Допаѓања:
    132.166
    Ова да беше вистина до сега ќе излезеа докази на виделина.Рекла-кажала муабет не е доказ.
    Веќе е демантирано.Беа објавени и мислења на членки кои го пишуваа ова.
    Само ќе направиш проблем.
    Твоите пријатели можеби имале среќа,ама во државава и во остатокот од светот има/ше и заболени млади без хронични заболувања кои имаат/имаа тешка форма на вирусот,а има и починати.

Последна измена: 31 октомври 2020
    На noteforself, ForeverYoung, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  17. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Е баш така, моите дома до дега преку 15.000 денари имаат дадено, само за 8 дена, тестови секако приватно си правеа, страшно.

18. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.652
    Зошто јас да одговарам кривично? Не сум убил никого. Тоа што имам таков став не мора да значи дека треба кривично да одговарам. Не трескај работи кои немаат никаква логика и не се реални ниту возможни.. Поени собираш мислев лајков, се и сешто пишувате за да се допаднете некому.
    Пари се нудеа, имам случка од блиски роднини о други случаи. Ти реков, повели, ќе се договориме ќе седнеме со човек чиј родител почина и им нудеа пари. Лаги су кажувал... Ниту имам корист лаги да ви кажувам ниту имам корист да ве натерам да верувате ниту пробувам да ве натерам со сила да верувате. Ако си за дискусија, повели, информација од прва рака же чуеш од човек чиј родител починува од канцер и им нудат пари.
    Можеби оние кои ги даваат тие пари уште повеќе земаат? Или не. На вести имавте случка каде човек почина од траума бидејќи паднал, па посмртно му направиле тест и го заведоа демек од корона починал. А кутриот слезината му пукнала... Мајка и син скаапаа во дом во Велес, починале уште месеци пред пандемијата да стигне тука. Ги пронајдоа па исто ги заведоа како жртви на корона. Ова не су го измислил јас. Вакви случки имате уште десетици, барем на интернет, јавно. Да не зборуваме колку луѓе се плашат да излезат пред камера или да кажат на други луѓе бидејќи ќе ги направат будали, токму како што мене е правите во дискусијава.

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.534
    Допаѓања:
    91.572
    Мислам дека е време на темава да се санкционираат вакви будалштини од типот давање пари за пишување смрт од корона.
    Доста е веќе.

На ivi1987, duffi, H.VAGA и 25 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.687
    Допаѓања:
    192.633
    Искрено, за вакво нешто не знам. Штом има активен јаглен ваљда функцијата не му продолжува после перење. Филтрите по правило би требало да се менуваат, не се перат, што и да е тоа филтер.

На papillonP му/ѝ се допаѓа ова.