Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Еве прееска во центар униформираните батки шетаа и предупредија една жена што ја симна маската за да се напие факинг вода на отворено. Ѝ вели и никој да нема околу вас, ќе си носите цело време без исклучок. Е така да знаете, ни вода не смеете на улица да пиете

Или што спомнав, ако јадеш сам сендвич на клупа во парк оти цел ден си немал време, моли се да не поминат во тој момент, али тој сендвич смееш во кафич пошто таму е (као демек) побезбедно.

Лоџик?

На Alishan30, mal.ecka, fana и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Многу симптоматично како пред некој ден прашуваше дали смееш да извадиш маска за вода, а денес точно баш си се погодила да начекаш ваков случај и да слушнеш што разговарале.
    И јас не гледам потреба од носење на маска на отворено секаде, мерката е малтене смешна, ама чим сте биле толку блиску за да можеш да чуеш што зборат, па реално и требало да носи маска.

На neno0o, СуперДевојка и Purplelilac им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Па не шепотеа мајко му стара.
    Доволно гласно беше да чујам.
    Минимум 3 метра имаше.
    Кога сум дома слушам надвор карши на улицата некои кога зборат, не па вака.

И луѓе често пијат вода и јадат надвор, само досега никој не се замарал да ги приметува тие детали.
    Жената носеше, ама кратко ја извади.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.918
    Словенија во текот на летото немаше никакви рестрикции па дури и маските беа укинати.
    Словенија подели ваучери на сите граѓани во износ од 200 евра, минимална е околу 700 евра. Сега ги продолжи до после НГ да се искористат. Ваучер кај нас не можеше да се искористи во Албанија.
    Оние кои не работат се на 70 % или одат под Завод, а доста добија отказ.
    Школи и градини работат од мај.
    Дикотеки исто. Никакви мерки немаа освен карантин за региони во црвено.

5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.900
    Допаѓања:
    139.426
    Бил со покачена телесна тежина. Секој кој има висок БМИ има и Инсулинемија..( вклучувајки ме и мене). Некој се прегледува и знае дека има, некој не и си вели јас сум супер. Инсулинемија може ама и не мора да доведе до дијабет 2.. За жал Ковид вирусот некои го плаќаат со живот. Луѓе, носете маска ако мора да излезете, ако не мора седете дома не е за зезање работава. Не сакате да ви се деси вам или на ваш близок сериозна слика. Никој од нас не знаеме што носиме во нас, на што може да букне вирусот. Пазете се, стрпете се.. ќе има и кафани, ќе има и собиранки, аман не релавитизирајте сериозна работа. Маска, дистанца и дезинфекција. Тоа е..

Последна измена: 31 октомври 2020
    На mal.ecka, azelea, Guns N` Roses и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Јас се сложувам со тебе во однос на принципот, ама чудно ми е како баш на таков случај наиде кога сега брзо баш за истиот случај прашувашес.
    Моето искуство е дека полицајциве ама ич не се замараат. Они сами не носат маски или воопшто или неправилно ги носат.
    Ама тоа е, искуства.

7. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.643
    Како тоа само во Мк нудат пари?
    Зошто не даваат и во други земји?

А и да даваат од СЗО како што зборуваат теоретичариве, па и Бил Гејтс да ги финансираше до сега ќе банкротираше ..
    Значи нема никаква логика :fubar:
    Аман веќе:swear:

Инаку теоријава ја измислија истите оние што не веруваа во вирусот, сами се лечеа дома и несакаа да се тестираат,пошто нели на реаспиратор ќе ги стават. |(

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Епа зависи од среќата.
    Мене и дм се случоло да нѐ видат и одминат, а знам случај кај што девојка и дечко ѝ биле казнети.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.304
    Допаѓања:
    14.479
    А ти познаваш такви што не се тестирале и што се лечеле сами? Или ова исто ти е рекла-казала како и за парите? :^)

10. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Што подразбираш под обичен грип? Не постои такво нешто. Од ,,обичниот" грип, лани настрадаа 34,200 индивидуи. А над 30 милиони беа заразени на светско ниво. Секој вирус може да направи куршлус во организмот, што зависи од еден тон фактори. Тоа не значи дека ако се заразиш со ковид, треба веднаш да се спрема црно сценарио, а исто не значи дека и инфлуенцата треба да ја земеш здраво за готово. Така да, џабе ти ако внимаваш, ако друг не внимава и џабе ако се стресуваш, нема да ти помогне да не се заразиш или да развиеш тешка клиничка слика. Наместо да се инсистира на смиреност, се хиперболизира и онака хиперболизираната ситуација. Во ред, сите сме во иста ситуација, но не значи дека треба да живеам во страв со мислата ,,што ако". Мислам како тоа лично мене би ми помогнало, еве не знам. Се поминало, па и ова ќе помине и за неколку години пак ќе увезат кинезите нешто, како што им е пракса до сега.

На Herrera, BloodElf, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.918
    Ако е за утеха, и во странство ваквите муабети се вртат за парите.

Инаку, језиво кај нас во град. Мало место. Сограѓани велат, само гледаш Итна и во скафандери носат некого.
    Се повеќе болни околу мене, па и доктори. Стасуваат до хоспитализација.
    Сите се со висока температура.
    Така да, воопшто не е наивна работата. Летово не беше ништо. Сега е хорор.

На mal.ecka и Celltica им се допаѓа ова.
  12. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.468
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.304
    Допаѓања:
    14.479
    Јас знам неколку души од мојата населба што починаа лани од грип. Наеднаш тт, им се влоши состојбата и готово за жал.

14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    49.358
    Не е правило, јас со 53кг имав инсулинемија. Кај мене е поврзано со пцос.

На nena2010 и Mantub им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.900
    Допаѓања:
    139.426
    Живеам во близина на 8 ми Септември.. не можам да ти опшам како е језиво на секои 30 минути фрчи брза помош. Имаше и порано, ама сега е многу зачестено.

На Waverly Raven, LejlaD, thelittle17 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    18.402
    Многу убаво знам што е грип нема потреба да ми објаснуваш, ама од сезонска инфлуенца не е полна инфективна како што е сега, пулмо во 8ми септември е направен повторно ковид центар, апелираат од сите градови дека ковид центрите се преполни, е не се сеќавам јас секоја година да е вака од сезонски грип, и нормално дека и сезонскиот грип е опасен ако не е нема постарите лица и хорничните болни да ја примаат вакцина секоја година, може да се развие и бронхитис и пневомонија и да резултира со смртен исход. За ковид нема да се објаснувам имам пишувано во предходните коментари што мислам да не повторувам исто па исто.

На azelea, JuLleE и Celltica им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.900
    Допаѓања:
    139.426
    Е не сум знаела.. затоа викам, никој не знаеме што носиме во нас.

На anastasijaki и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    49.358
    Пиеш метформин?
    @Annath мене ме интересира каква маска носеше ти, и дали имавте дистанца, прашувам за ризичниот контакт што го имаше.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.431
    Допаѓања:
    206.596
    Обична хируршка маска. Дистанца држев, да, ама имаше моменти кога бевме поблиску. Час и пол бев таму со нив, иако не бевме цело време во иста просторија. Тројца позитивни беа, еден асимптоматски (не носеше маска).

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.900
    Допаѓања:
    139.426
    Не пијам ништо зашто е минимум кај мене..

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.