Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Јас пијам на Плива, и пијам по две таблетки одеднаш тоа е 1000мг.
    Го нема последно време и на Плива па зедов на Алкалоид и Реплек .
    @JuLleE 28 ден е лента на Плива, на Реплек поевтина, на Алкалоид 30.

2. WildMk

WildMk Форумски идол

А мене не ми е јасно, како можи државата, која себе си се нарекува 'социјална' и по Устав е прогласена за таква, да нема закон за регулирање на цените на тестовите/третманите, за време на пандемија, кои всушност, тие како т.н. 'социјална држава', треба да ги набават ин д факинг фрст плејс со нашите пари во буџетот !???

Срамота!

И уште не можам да разберам, зошто не преминеме во граѓанска непослушност?!?
    Некој печали пари, додека ние умираме на државно, а тие со парите украдени од нас се лекуваат на приватно!??

Па нека си ебат матер!
    Не можам да седам мирна, кога толкава неправда се случува околу мене!

Ја мразам Македонија искрено, најискрено!

Last edited: Nov 1, 2020
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

ЈАС!

Ама ако не ми се придружи никој, кур ќе скршам сама.

======================================
    Абе, сакате да живеете нормално, или сакате доживотно да сте товарени магариња, и покрај вас и децата да ги научите така, за и тие да го продолжат системот кој ве товари?

Ви е гајле или не?

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ќе пиеш 2 дневно од по 500. Исто е и истиот ефект е. Јас со години ги пијам овие витамини, не ширите вакви информации дека мора витамин ц од 1000 ден. Не знам колку фармацевти прашав, на Плива е најефтин и добар. Исто и со капките, невролог ги дава истите. По 10 од нив. И јас и син ги пиеме цел месец.
    Се друго е реклама.
    А ова врши работа.

azelea, mal.ecka, mareane and 4 others like this.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Не, не е (мене фарамацевт ми има кажано) Тие од 1000мг имаат продолжено ослободување, тие од 500 не.
    Еве нека каже некој фарамацевт дали е вистина, или во заблуда сум.
    А и цената ќе ти каже дека има разлика.

6. Cka

Cka Форумски идол

Ај еден заболен, освен вит Ц, магнезиум, цинк, што уште ви дадоа од витамини?

Плус парацетамол, антибиотици кои на државно се тешко да ги најдеш, тест и што друго плативте?

Нормално, дека болен нема да шеташ по аптеки, купуеш од првата.

Еве Вајлд бидејќи смета дека треба да се направи нешто, да се ангажира: отвори сметка за донации и на болните кои не смеат да излезат, а немаат кој да им донесе, да им се носи храна и лекови.

mareane likes this.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас знам нема. И доктори кои не даваат рекламни листови, ми ги препишуваат овие. На Плива бил добар, и јас тоа пиев летово кога се заразив. Исто и капките се добри. Не мора ако се немаш доволно пари да купуваш толку скапи.
    За други суплименти има врска, конкретно за овие не.

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Чка ти пазаруваат. На мене ми докупуваа витамини. Јас пиев само Ц и Д, пробиотик, и магнезиум. Ама јас тоа пијам редовно. Јас цинк не пијам оти имам проблем со него.
    Има навистина поефтини кои вршат работа.
    Јас друго не платив ништо. Ниту пак тест.

CameliaMiller and NarCis@ like this.
  9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Д витамин, селен, јас и пробиотик пиев, Б комплекс.

CameliaMiller, LejlaD and JuLleE like this.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Нема да собирам донации!

Ебаната држава потпиша со мене договор дека е социјална и дека ќе се грижи да ги обезбеди моите права и да ми обезбеди поефтино лекување кога сум болна, доколку јас се обврзам да плаќам данок за здавствено осигурување.

Јас договорот го почитувам, тие го прекршуваат!

Нема да се лечам со донации, туку со она што по закон и Устав ми следува.

И ако оваа, или било која наша влада не беше и не е способна да го исполнува договорот кој го потпшува со секој од вас, треба да одговара!

И ако правните институции не си ја рботат работата, и не можам да добијам правда законски.. заради нивните ебани политички игри, тогаш ќе престанам да го плаќам тоа здравствено осигурување, и тоа во огромни бројки, па после да видиме дали ќе се смени нешто, или не.

Ако и тогаш не, следен чекор е вистинска Револуција!

Страшно звучи, знам..
    Ризично е, знам...
    Посебно ако зависиш од државата.
    Ама и државата зависи од нас.
    И гласот на еден може ќе се изгуби во ветрот, но гласот на неколку десетици илјади граѓани, дефинитивно ќе биде слушнат!

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мажот ми пие Ц витамин 2000мг, Д витамин 2000ие, магнезиум плус Б6 и цинк од витамини и минерали. Ко имаше тт епидемиологот му рече ефридол наместо парацетамол. Сумамед на рецепта ако има потреба и пробиотик.

Кај нас бабите носат на врата , оставаат па ние земаме ко ќе заминат.

12. An-na

An-na Форумски идол

Има. Мене никој доктор не ми рекламирал Ц витамин, туку фармацевт близок ми има кажано. Затоа и пијам 1000мг, а по потреба и два пати во денот. И не ги пијам од сега, туку со години наназад.
    И најевтините витамини да ги пиеш, пак по лице минимум 500 денари месечно доаѓа. Особено ако пиеш и пробиотици што се изгор скапи. Едно семејство минимум 2000 за витамини само. Кај се другите работи?

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Пф!
    Не ни искоментиравте за опцијата за граѓанска непослушност.

Празни души сте.
    Полни гради его, празни со душа.

Џабе ви е жалењето.
    Апсолутно џабе.
    Не заслужуваме повеќе од она за што ќе се избориме.

Ај рест мај факинг кејс!

ladymici likes this.
  14. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

@An-na витамин Ц од 1000, фирмата ја плаќаш, нема никаков продолжен ефект, освен можеби додатен суплемент, кој дебелее.
    2 од 500 од плива, вршат работа повеќе него тоа.
    Во цената од 1000ката плаќаш фирма и суплемент плус.
    Последните 4 години од животот пијам само Ц витамин по 2 од 500, најефтиниот. Не се сеќавам дека сум настинала, освен што кивам од синусите, дека без капа на точак, мокра глава итн. :)

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ана, за витамин Ц нема, верувај.
    Јас и пред короната прашував, плус јас не можам секаков даа пијам, кога испаднав позитивна баш барав демек поквалитетен и ставот беше истиот, витамин ц е тој.
    Јас сум со испитани недостатоци на витамини и минерали, и затоа пијам долго време. Инаку здрав човек нема потреба од суплименти. И сега, земете витамин ц само и толку. Витамин Д се проверува, а потоа се пие. Јас имам дефицит и плус автоимуна.

16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Затоа што нивното оздравување не е потврдено со тест.
    Вака "функционира" системот: позитивен на корона со слаби симптоми после 3 дена од добиен тест добива решение за 14 дена самоизолација. По тој период се јавува кај матичната со прашање што понатаму? Таа го прашува како се чуствува и човекот добива одговор дека може да продолжи да функционира нормално. Тест? Нема! Зошто? Затоа што ако е задолжителен треба да го обезбеди државата на терет на фондот! И сега соте тие "излечени" без доказ, се дел од излеченоте, а дали се или не еден Господ знае.
    Во првиот бран, излечен беше оној кој имаше 2 последователни негативни теста. Сега секој асимптоматски и оној кој полесно го поминал вирусот е здрав.
    Друга работа, не постои веќе - со кого си бил во контакт? Зошто? Повторно сите тие кои биле во контакт добиваа налог за самоизолација и тест (државен!).
    Сега само оние кои се одговорни на своја рака се тестираат.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Џабе се буните, ако не преземате ништо во врска со проблемот.

Се извинувам на сите, ама немате право да се жалите, за нешто што не сте спремни да смените.

Или пак можеби, немате проблем со тоа како функционира системот, ама сте навикнати да кукате, оти е ептен ИН во Македонија таквото однесување?

Друго објаснување, не гледам.

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Сања и порано контактите не ги тестираа. Нас не советуваа да не тестираме ако немаат симптоми. Јас закажав преку матични за моите. Налог за тестирање не постоеше.

19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Јас сум за граѓанска непослушност. Загаден воздух, поскапа струја, ужасно здравство, селективно казнување, стресови на сите страни. После најголема смртност, епа тоа е.

20. Cka

Cka Форумски идол

Па смени бе Вајлд! Другар ми веќе 6 месеци храни луѓе сам, направи здружение, секој ден топол оброк се дава! Почни ја промената ти!

Шо си мислиш ти, треба по улици да шетаме сега? Сега помош треба, државата не дава, треба секој кој може. Јас немам време, ти си слободна, почни, другите ќе донираме. Ти води,па ќе види друг ќе почне и така ќе се спасиме. Од шетање по улици ништо.

И вакви општи термини, институциите, народот, надлежните.... Ништо не значат. А договор немаш со никој тука.