Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Не знам каква им е процедурата за преглед, ама мислам дека не примаат воопшто пациенти со корона.
    Матичната на мм му рече во инфективна да се обрати за прегледи или ако се влоши.
    По телефон таа е терапијата Сумамед и витамини. (facepalm)
    А па матичната на малиот, зошто не знаеме дали му беше корона или стомачен, ко ја прашав кај да го носам со дијареа преку 10-15 пати во денот ми рече дома оправај го, изолирајте се и не одете нигде.

На CameliaMiller и Tan4ence им се допаѓа ова.
  2. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    10.775
    Мислам дека по правило пациенти со симптоми на ковид не треба да одат во ординација, туку треба да се лечат по телефон, па оттаму матичниот да го следи, да му закаже тестирање, рендген, се што треба и не дај боже ако треба да му викне брза помош за да се хоспитализира. Инаку во меѓувреме покрај епидемиологот, треба и матичниот постојано да те проверува ако имаш позитивен тест. Ама пошто ништо од ова не функционира, очигледно се тера без никаков ред.
    Инаку колку што знам матичните треба да примаат пациенти со други состојби, нормално со соодветни мерки на заштита, затоа што не е фер се друго да се запостави. Ама од ова што гледаме ретко кој матичен прима пациенти.

На CameliaMiller, Doozy, zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    10.775
    Инаку што се однесува до тестирањето на приватно, стварно ли не може државава да го покрие тој трошок и да овозможи никој да не плаќа приватно? Како на пример што се субвенционираат операции во систина на детска кардиологија, операција на артерии и не знам што се друго има.

Нели рекоа 5 милиони евра до сега дале македонските граѓани на тестови по приватни установи, па аман, не ли има државава пари да покрие такви суми, па и поголеми ако треба?
    Нели сите го претпоставувавме сценариово за фамозниот втор бран, нели си го знаеме и менталитетот и капацитетот, сериозно се осеќам како да тераме на џа или бу.

На CameliaMiller, LejlaD и M&M им се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.587
    Гревови!!! Се смеевме дека простата раја пие за секој случај, дека тоа не се бомбони, тоа почнаа докторите да си пишат за секој случај. И тоа на сите!!!

На azelea, Angie1432, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.677
    За да излезам на протест/револуција треба да се сложувам со твоето мислење, а не да имам муда.
    Летово имавме можност за културна револуција и не ја искористивме.
    Ако ни се пример французите кои масовно излегоа на улица, потсетувам дека дневно имаат по апп.15000 заболени.
    Сакаш да кажеш дека со непослушност на народот ќе бараме послушност на власта? Апсурд.
    Повторно, пред 3-4 месеци им покажавме дека им веруваме. Сега нема што на улица да излагаме.
    Останува секој поединечно да се бори за своето право за здраствена заштита, сигурност на работното место и достоинствено живеење.

На Harper, M.B., Doozy и 9 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Многу си во право. Ем ги гласаат ем се жалат.
    Ако не чинат нема да гласам и точка.
    А не ај ќе гласам па после не чине никој, епа не чине, не треба да го гласаш да дојде со твој глас на фотеља и после не ја бива ништо не фунционира.
    Епа кој ги гласаше да дпјдат до фотеља и здраство и слично?

На La.RagazzaMisteriosa, темјанушка, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    А во други држави тие пунктовите биле ставени после протест или не морало протести?

На DAngel, An-na и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    31.562
    Во Словачка бесплатно тестирале 1милион граѓани, а викенов да стигнеле до 3милиони.

А тука ќе си плаќаме тестови по 4000ден, пошто владата освен за в џеб кај нив, за друго ништо нема пари.
    Со ситуацијава сега шо се се увиде, не ми се верува кој се ни ја води државата.

Последна измена: 1 ноември 2020
    На Konfetka, Rozich, glosipgirl и 10 други им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    На Waverly Raven, LejlaD, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Верувате во бројкиве на заболени?до завчера што се вели едвај по 100 заболени имаше,сеа наеднаш по 1000?Мачкање очи или?

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.129
    Допаѓања:
    137.041
    Како до завчера кога со денови имаше 400+,500+,600+?
    Дојде и до 800+,очекувано беше да дојде до вчерашната бројка 1085.

На Purplelilac, темјанушка, smooch и 9 други им се допаѓа ова.
  12. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Јас не верувам во бројкиве искрено,верувам во Ковид,се чувам и се,али нагло рипнаа,ако реално е толку заболено ке имавме одма карантин,како и сите други Држави,што почнаа одново да го враќаат Полицискиот час.Многу смрди работава,карантин кога имавме 50 на ден,сеа по 1000 на ден,нема карантини.И да нека не се вадат на Економијата,и така отидена у неповрат уште од старт на Пандемијава.

На ines.h и Ева33 им се допаѓа ова.
  13. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Едно прашање имам само, навистина ли немаш во околина нагло раст на пријатели и познаници кои се болни? Кај мене повеќето што ги знам веќе или се самите позитивни со симптоми, или имаат дома позитивен човек, и тоа од крај септември наваму, претходно спорадично познавав по некој. Така што не можам да кажам дали до бројка се точни или не, ама по фактичката состојба можам да претпоставам дека се горе долу приближни, најверојатно поголеми од ова што гледаме.
    Мислам, една шака народ сме, горе долу се забележува по луѓето што ги знаеш дали има толку драстично манипулации.

Да не зборам колку лично знам што не можат до термин да дојдат, а се со симптоми.

На naturally, Sejfullai, CameliaMiller и 17 други им се допаѓа ова.
  14. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    14.996
    Точни се точни и многу повеќе се само многу не се ни тестираат.

На Sejfullai, CameliaMiller, Doozy и 6 други им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Многу повеќе има заразени од бројките. Пола не се ни тестирани, ни ќе се тестираат.

На Konfetka, CameliaMiller, Doozy и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.426
    Допаѓања:
    206.570
    Има и од 100, има и од 1000, јас имам од вторите.

Ако сме ги изгласале не сме должни да ги трпиме до крајот на нивниот мандат ако не сме задоволни со она што го прават и како ја водат државата.
    Да чекам следни избори за да ги сменам? Не би рекла - ако можам сега да направам нешто, би направила. Ама сама не можам. Многу работи сакам да сменам, ама не можам. Оти сум сама.
    А вас ако ви е арно вака - ок. Терајте. Прифатете се што ви сервираат. На следните избори ќе дојдат други, ама исти како овие сега што се. Нема да се ништо поарни.
    Ако народот ја земе работата во свои раце, би било поинаку, сигурна сум. Власта да има страв од народот, нема да прави глупости. Ама си знаат со кого си имаат работа.

На Kitten, bittersweet, CameliaMiller и 10 други им се допаѓа ова.
  17. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Немам ниеден познаник,ни пријател со Корона,имам на работа,што се во изолација,нормално зашто сме 900 луѓе :D

Јас за себе зборам,и со голем дел од НАРОДОТ што зборам,и комуницирам не веруваат во бројкиве,не им се реални.За мене ова е чиста Политика и манипулација со голем дел од Народот,уште од старт не верував на лагите на Венко.

18. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Аа па добро, тоа објаснува, ако не веруваат, претпоставувам дека тешко ќе се решат да се тестираат и ќе се вадат на настинка или алергија при симптоми. Therefore никого не познаваш позитивен :D

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Од тие што јас ги познавам и секако имам контакт (не физички),преку интернет (Вибер,Инстаграм),едноставно се чувам,не само за себе него и за мојата Фамилија,никој нема ни настинка,ни алергија.Да познавам таков,а да не оди на Лекар,верувај дека јас сум ПРВ што ке го пријави и во Полиција,и на Здравствена Установа.

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Гуд лак, така и нека остане, секако сакаме да има помалце болни. Јас би сакала да не се реални бројките, само разумот и искуството ми го кажуваат спротивното.

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.