Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Не знам каква им е процедурата за преглед, ама мислам дека не примаат воопшто пациенти со корона.
    Матичната на мм му рече во инфективна да се обрати за прегледи или ако се влоши.
    По телефон таа е терапијата Сумамед и витамини. (facepalm)
    А па матичната на малиот, зошто не знаеме дали му беше корона или стомачен, ко ја прашав кај да го носам со дијареа преку 10-15 пати во денот ми рече дома оправај го, изолирајте се и не одете нигде.

CameliaMiller and Tan4ence like this.
  2. Giovanna

Giovanna Популарен член

Мислам дека по правило пациенти со симптоми на ковид не треба да одат во ординација, туку треба да се лечат по телефон, па оттаму матичниот да го следи, да му закаже тестирање, рендген, се што треба и не дај боже ако треба да му викне брза помош за да се хоспитализира. Инаку во меѓувреме покрај епидемиологот, треба и матичниот постојано да те проверува ако имаш позитивен тест. Ама пошто ништо од ова не функционира, очигледно се тера без никаков ред.
    Инаку колку што знам матичните треба да примаат пациенти со други состојби, нормално со соодветни мерки на заштита, затоа што не е фер се друго да се запостави. Ама од ова што гледаме ретко кој матичен прима пациенти.

CameliaMiller, Doozy, zuto and 5 others like this.
  3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Инаку што се однесува до тестирањето на приватно, стварно ли не може државава да го покрие тој трошок и да овозможи никој да не плаќа приватно? Како на пример што се субвенционираат операции во систина на детска кардиологија, операција на артерии и не знам што се друго има.

Нели рекоа 5 милиони евра до сега дале македонските граѓани на тестови по приватни установи, па аман, не ли има државава пари да покрие такви суми, па и поголеми ако треба?
    Нели сите го претпоставувавме сценариово за фамозниот втор бран, нели си го знаеме и менталитетот и капацитетот, сериозно се осеќам како да тераме на џа или бу.

CameliaMiller, LejlaD and M&M like this.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Гревови!!! Се смеевме дека простата раја пие за секој случај, дека тоа не се бомбони, тоа почнаа докторите да си пишат за секој случај. И тоа на сите!!!

azelea, Angie1432, zuto and 1 other person like this.
  5. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

За да излезам на протест/револуција треба да се сложувам со твоето мислење, а не да имам муда.
    Летово имавме можност за културна револуција и не ја искористивме.
    Ако ни се пример французите кои масовно излегоа на улица, потсетувам дека дневно имаат по апп.15000 заболени.
    Сакаш да кажеш дека со непослушност на народот ќе бараме послушност на власта? Апсурд.
    Повторно, пред 3-4 месеци им покажавме дека им веруваме. Сега нема што на улица да излагаме.
    Останува секој поединечно да се бори за своето право за здраствена заштита, сигурност на работното место и достоинствено живеење.

Harper, M.B., Doozy and 9 others like this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Многу си во право. Ем ги гласаат ем се жалат.
    Ако не чинат нема да гласам и точка.
    А не ај ќе гласам па после не чине никој, епа не чине, не треба да го гласаш да дојде со твој глас на фотеља и после не ја бива ништо не фунционира.
    Епа кој ги гласаше да дпјдат до фотеља и здраство и слично?

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

А во други држави тие пунктовите биле ставени после протест или не морало протести?

DAngel, An-na and Biljarkata like this.
  8. deskarada

deskarada Форумски идол

Во Словачка бесплатно тестирале 1милион граѓани, а викенов да стигнеле до 3милиони.

А тука ќе си плаќаме тестови по 4000ден, пошто владата освен за в џеб кај нив, за друго ништо нема пари.
    Со ситуацијава сега шо се се увиде, не ми се верува кој се ни ја води државата.

Last edited: Nov 1, 2020
    Konfetka, Rozich, glosipgirl and 10 others like this.
  9. duffi

duffi Форумски идол

10. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Верувате во бројкиве на заболени?до завчера што се вели едвај по 100 заболени имаше,сеа наеднаш по 1000?Мачкање очи или?

Аргентина * likes this.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Како до завчера кога со денови имаше 400+,500+,600+?
    Дојде и до 800+,очекувано беше да дојде до вчерашната бројка 1085.

12. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Јас не верувам во бројкиве искрено,верувам во Ковид,се чувам и се,али нагло рипнаа,ако реално е толку заболено ке имавме одма карантин,како и сите други Држави,што почнаа одново да го враќаат Полицискиот час.Многу смрди работава,карантин кога имавме 50 на ден,сеа по 1000 на ден,нема карантини.И да нека не се вадат на Економијата,и така отидена у неповрат уште од старт на Пандемијава.

ines.h and Ева33 like this.
  13. Celltica

Celltica Форумски идол

Едно прашање имам само, навистина ли немаш во околина нагло раст на пријатели и познаници кои се болни? Кај мене повеќето што ги знам веќе или се самите позитивни со симптоми, или имаат дома позитивен човек, и тоа од крај септември наваму, претходно спорадично познавав по некој. Така што не можам да кажам дали до бројка се точни или не, ама по фактичката состојба можам да претпоставам дека се горе долу приближни, најверојатно поголеми од ова што гледаме.
    Мислам, една шака народ сме, горе долу се забележува по луѓето што ги знаеш дали има толку драстично манипулации.

Да не зборам колку лично знам што не можат до термин да дојдат, а се со симптоми.

14. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Точни се точни и многу повеќе се само многу не се ни тестираат.

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Многу повеќе има заразени од бројките. Пола не се ни тестирани, ни ќе се тестираат.

16. Annath

Annath Форумски идол

Има и од 100, има и од 1000, јас имам од вторите.

Ако сме ги изгласале не сме должни да ги трпиме до крајот на нивниот мандат ако не сме задоволни со она што го прават и како ја водат државата.
    Да чекам следни избори за да ги сменам? Не би рекла - ако можам сега да направам нешто, би направила. Ама сама не можам. Многу работи сакам да сменам, ама не можам. Оти сум сама.
    А вас ако ви е арно вака - ок. Терајте. Прифатете се што ви сервираат. На следните избори ќе дојдат други, ама исти како овие сега што се. Нема да се ништо поарни.
    Ако народот ја земе работата во свои раце, би било поинаку, сигурна сум. Власта да има страв од народот, нема да прави глупости. Ама си знаат со кого си имаат работа.

17. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Немам ниеден познаник,ни пријател со Корона,имам на работа,што се во изолација,нормално зашто сме 900 луѓе :D

Јас за себе зборам,и со голем дел од НАРОДОТ што зборам,и комуницирам не веруваат во бројкиве,не им се реални.За мене ова е чиста Политика и манипулација со голем дел од Народот,уште од старт не верував на лагите на Венко.

18. Celltica

Celltica Форумски идол

Аа па добро, тоа објаснува, ако не веруваат, претпоставувам дека тешко ќе се решат да се тестираат и ќе се вадат на настинка или алергија при симптоми. Therefore никого не познаваш позитивен :D

Angie1432 likes this.
  19. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Од тие што јас ги познавам и секако имам контакт (не физички),преку интернет (Вибер,Инстаграм),едноставно се чувам,не само за себе него и за мојата Фамилија,никој нема ни настинка,ни алергија.Да познавам таков,а да не оди на Лекар,верувај дека јас сум ПРВ што ке го пријави и во Полиција,и на Здравствена Установа.

deskarada likes this.
  20. Celltica

Celltica Форумски идол

Гуд лак, така и нека остане, секако сакаме да има помалце болни. Јас би сакала да не се реални бројките, само разумот и искуството ми го кажуваат спротивното.

ЕденЧлен likes this.