Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Каме ти работиш на такво место што задолжително би било за секоја настинка да се тестираш.
    Може тебе ти е исто, ама што ако е Ковид и некој префати од тебе?

Кај нас не пратат контакти воопшто веќе изгледа. Близок човек позитивен, ни пола изолација не му е помината, на домашните им рекле од денес на работа да си одат.

candy.cane and Celltica like this.
  2. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Ако немала контакт со заболен зашто да се тестира ?

3. DAngel

DAngel Форумски идол

Оти вирусот е толку расширен што поголем дел од позитивните веќе немаат потврден контакт со позитивен.
    Контакт со позитивен е битен кога се контролира вирусот, сега кажувам дека ни контакти не се пратат, а не да се контролира.

4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

јас не би дала превентивно, ниту би пиела.

5. Celltica

Celltica Форумски идол

Не пратат веќе поодамна контакти. Истово што го кажуваш и јас го знам лично од блиски.
    Истите не се прашани за контакти, сами се јавуваа кај што имале контакт да им кажат.

CameliaMiller likes this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

На своја рака не. Ако препорача доктор, и во исклучителни случаи, кога има чести разболувања.
    Не претерувајте со имуностимулатори, ќе направите контраефект. За здрави лица доволно е 500мг витамин Ц на ден и Д3 1000 - 2000ИЕ освен ако не ви е наложено поинаку од доктор.

7. duffi

duffi Форумски идол

Ти си дома. Доволно ти е ц и д.
    Јас сум изложена па не ги пијам. А се мислев. Иначе антивиротик е. А ги дават и за имунитет.

8. fana

fana Форумски идол

Jaс и да имам симптоми ако не ме закажат од матичен за ден до два нема ни да се тестирам воопшто. Да плаќам приватно на памет не ми паѓа. Се што ќе направам е да извадам боледување и да седам дома. Тоа е.

Harper, Tajnaotrovna, LejlaD and 5 others like this.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Куп луѓе знам со симптоми што не се тестирале.
    И матични што тоа го препорачуваат. Термин нема/не можам да добијам за тебе - изолирај се, јас ќе те лекувам, ќе пратиме ситуација и не се тестирај - не давај пари на приватно.
    И тоа е во ред, баш нема потреба да се идентификува дека е ковид, и она симптоматски се лекува. Ако претпостават за секој настинат дека има ковид и го следат појачано, следат крвна слика, ртг на градии реагираат по потреба, штом примаат и без тест, стварно нема потреба од приватните тестирања.
    Тестирање има смисла само за следење на контакти. Штом не се следат контакти, лек нема - симптоматски се лекува, тестирање не ни има смисла.

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Немам директен контакт со пациенти, а сега веќе не' разместија (конечно) па сама со себе сум цел ден.
    Заебано беше до август кога 5 души не' натрпаа во прдеж место.

fana, LejlaD, mal.ecka and 1 other person like this.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Епа кулирај тогаш :D

fana and CameliaMiller like this.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Исто.
    Ако добијам тт или некој плус симптом, ќе си седам на боледување 7 дена и ај со здравје.
    Она летоска што го преживеав, доста беше.

30 дена... од кои барем 20 бев сосема здрава.

Kitten, Tajnaotrovna, fana and 4 others like this.
  13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Не мислев за мене, за мајка ми мислев:?:

14. KateKane

KateKane Форумски идол

Ај мене некој нека ми објасни ко на глупа, оти навистина, навистина не се разбирам во економија. Дали е подобро да се воведе краток локдаун колку да се сузбијаат енормно голем број на случаи или да се тера вака каде речиси секој сектор има по некој позитивен човек, па најчесто цели групи одат во изолација или на лекување? Нели и вака се губат многу пари затоа што секоја група или е целосно во изолација или преполовена? Не зборам за тие што имаат можност од дома да работат, зборам за луѓе на кои физичкото присуство им е задолжително.

Пошто еве кај наш куќен пријател кој има фабрика константно има пратено луѓе дома и не може да работи фабриката со полна пареа затоа што работната сила му е константно во мањак.

Нели ова е полошо него кратко затворање колку малку да се стабилизираат бројкиве? Иначе не сум за локдаун, само ме интересира од економска гледна точка како е поисплатливо?

Doozy, candy.cane, mareane and 7 others like this.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Мене лично да ме прашуваш, јас би вовела локдаун, со тоа што би обезбедила средства за живот на оние сектори кои би биле засегнати, ама со тоа што не би им плаќала на газдите па они на вработените туку директ на сметка на вработените. Вака навистина не се знае каде се води и каде се тера. За месец дена на пример многу би се намалило, ама да има големи контроли, драконски казни итн.. Ситуацијава не е воопшто наивна.

Last edited: Nov 2, 2020
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Која цена се тие во дм?

17. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Не е ништо полошо отколку повторно затварање се.
    Се работи за 10000-15000 моментално заразени или во изолација што не одат на работа.
    А при локдаун и тие што немат ниту еден заразен или во изолација ќе им страда многу бизнисот.
    Јас навистина повеќе се плашам ако повторно затворат се дали ќе има пари во буџетот за пензионерите.
    На нив и така пола пензија им оди за лекови, сметки па недостасува и недај боже да снема пари за нив.
    А реално секој од нас има баба/дедо/мајка/татко пензионер.

1112 and Biljarkata like this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

19. WildMk

WildMk Форумски идол

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Овие 2 што ги набројав се по 150 денари, 40 или 60 таблети. Една дневно пише. Витаминот ц е по 330 мг и во двете мислам. За редовна сумплеметација се.
    Не е 1000, ама дали е навистина потребно 1000? и 300 mg е повеќе од потребната дневна доза
    upload_2020-11-2_14-15-9.png
    Јас 1000 до сега само за јаки воспаленија и регенерација на ткива имам пиено.
    Сега земав од 300 заради зголемено крварење при менструација. Не од ДМ, од друга локална фирма се, ама мислам доволно е.

Sofi.ja likes this.