Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.828
    Биди, јас сум запрепасрена од многу полоши работи. Видеото го видов вчера и коментирав.
    Али ете не го дрвам тоа два дена оти сега апсолутно нема да промени ништо.

На ForeverYoung му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Два дена? Ова заслужува на вести да го има, да се дебатира дали е фејк или не, да се размислува за оставка...не да го прочиташ, да речеш -е добро де, згрешил и да заборавиш.

На Harper, Rozich, Ева33 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Неделен извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 26 октомври до 1 ноември 2020 - тестирани вкупно 17.299 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, што претставува зголемување од 23,6 отсто, во однос на претходната недела.

Регистрирани сe 5.800 нови позитивни случаи од 35 градови во државата со зголемување од 70,1%, споредено со неделата претходно. Најголем дел од регистрираните случаи и натаму се од Скопје (n=2.690; 46,4%), каде е забележана и највисока неделна инциденца – 435,5/100.000.

Во наведениот период, процентот на позитивни од тестирани лица изнесува 33,5 отсто.
    Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст од 30 до 39 години (n=1283, 22,1%). Голем број заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од над 60 години (n=1169; 20.2%), 40-49 (n=1089; 18,8%), 50-59 (n=1056; 18,2%) и 20-29 (n=866; 14.9%). Најмал број е регистриран кај децата од 0 до 9 години (n=94; 1,6%) и од 10 до 19 години (n=243; 4,2%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 2.793 (48,2%) лица од женски и 3.007 (51,8%) од машки пол. Од случаите, епидемиолошки се истражени 839 или 14,5%.
    По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 2.262 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 696 повеќе во однос на претходната недела.

Пријавени се 88 смртни случаи од 21 град, зголемување од 4,8% во однос на минатата недела. Oд нив, 70 лица биле над 60 години, 12 лица на возраст од 50 до 59 години, четири смртни случаи се пријавени од возрасната група од 40 до 49 години и по еден во возрасните групи од 30 до 39 години и од 20 до 29 години. Од смртните случаи, епидемиолошки се истражени 81 или 92%.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 26.10-1.11.2020г. како и кумулативната состојба со Ковид-19 во Република Северна Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/

4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Пејач за заборавен стих од химна се изруга до максимум, ова со видеово бидна и се заборави за еден ден.
    Ко да вели - не давам оставка бе, фатете ми се :*

На BloodElf и WaitTillTheEnd им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.828
    Не ми е приоритет. Баш еве сега за папагалот ќе му ја мислам.
    Министер е, нека си даде одговор зошто вака се избламира сред пандемија.

На LejlaD и Ambrosia им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ова заслужува грила акција, да се испечатат скриншотови и по улица да се делат, да се споделува секаде и да се зборува за тоа.
    Ама не, се ќе му опростиме.
    Ми се повраќа.

На WaitTillTheEnd му/ѝ се допаѓа ова.
  7. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Знам, затоа и реков дека вие си се средивте, не е реално да се споредува со состојбата кај нас што иако не беше ко што треба, плажите беа исто вака фул.

Не сум запознаена освен од тебе за Австралија, ама за Нов Зеланд имам информации повеќе.
    Од старт како се соочуваа со состојбата, кај нас такво нешто е незамисливо.

На bittersweet и Purplelilac им се допаѓа ова.
  8. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.241
    Допаѓања:
    70.735
    Ми иде на секоја нова објава за папагалите да му пишам.
    А замисли, на почеток ми беше симпатичен

На WaitTillTheEnd му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас мислев бот да поставам што автоматски под секоја објава ќе му го постира видеото, ама џабе ми е. Одма за псам ќе ме пријавам и твитер ќе ми го избрипе ботот. Така функционираат тие работи на тие мрежи.

Папагалот ми се чувствува увреѓено од Филипче, исто така.

На Biljarkata, WaitTillTheEnd, spacegirl92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    И на вести денес кажаа за видеото.

Башка видеото не е нешто снимано во еден кадар туку споени снимки и слики за кои треба да изгубиш дел од време да ги едитираш и споиш.

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.527
    Допаѓања:
    38.738
    Стигнаа резултатите денес, мм уште е позитивен. Ќе седиме во изолација уште.
    13 ден денес од симптоми, не знам дали уште можам да префатам штом е позитивен или не е заразен сега? Немам ништо до сега.
    За малово ми е жал 15 дена е дома веќе, ама ќе издржиме некако.. :(

На CameliaMiller, buba4e89 и LejlaD им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.828
    Не би требало веќе да е заразен. Штом досега не прифативте.
    Уште колку време ќе седе дома?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.527
    Допаѓања:
    38.738
    Матичната рече уште 10, ама ќе видиме да се јават чекаме официјално. (facepalm)

На CameliaMiller, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Овој младиот (26) пд Кавадарци...
    Прво го кажуваат како пример за млади кои починуваат без претходни заболувања, а после викаат имал апластична анемија...

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    upload_2020-11-3_15-21-59.png

Гледате, го избришал видеото за да заборавите, инаку радо би стоело.
    Неговиот став останува, политика ќе се тера.
    Да ви угоди само го избришал, не дека се засрами што се смееше на починатите.
    Ваљда што повеќе починати - поголем простор за славење, доказ ќе му биде дека биле во право и вирусот не е наивен.
    Утре пак нека го стави, штом се му простувате.
    https://streamable.com/hlmxff

На Harper, Rozich, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Шо е битно што и како се искомплицирало?
    Дали пластична анемија, дали дебелина, дали притисок, дали срце, дали дијабетис, дали ништо немал... ич не е битно... умре чоекот...

Бог да го прости...

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    @JuLleE не сум мешала никаква политика, знаеш и сама.
    Уствари можеби си се надоврзала само.
    Најдобрата другарка на мајка ми зема брисеви, докторот работи на итна, целото негово пошироко и потесно семејство се доктори. Можеби не се 150 на ден, ама 53 биле, ваљда ќе ги ставаат у тек на неделата, бројките знаеме дека не се од еден ден само. Ама па подобро да им поткренат мала паника и да им кажат денес имавме толку и толку отколку да молчат да ги делат ден за ден, оти па кај нас никој не верува во вирусот, никој. Не сум сретнала персона што не е лабава, може и мене ми е преку глава од се ама трпам што да правам?!
    Ова сакав да го кажам.
    Паника?
    Со оглед на тоа колку млади мртви имаме и те како ми е , не паника ама тага, епокалипса пак е за сите оние што имаат близок починат верувам :(
    Пишував тука дека еден татко остави 3 мали дечиња и жена :(
    И ти знаеш се, си видела си чула.
    Не е добро, и треба да излезат сите со подетални инфо оти гледаме сите што се дешава а не да расправаат за Бугарија у моментот кога уствари би се случува ужасно сценарио.

На Cka, azelea, senjorita-v и 2 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.828
    Се надоврзав.
    Лошо е и никој не спори.
    И не знам веќе дали паника е подобро или смирено оти има од страв да не одат на Инфективна, не се јавуваат на време.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Владата на денешната седница донесе одлука за нови мерки за спречување на ширењето на коронавирусот:

Се скратува работното време на угостителските објекти ️ до 21:00 часот, освен за достава и шалтерска продажба на храна.

Оваа одлука важи и за угостителските објекти на бензинските станици ⛽, а исклучени се угостителските објекти на ТАВ аеродромите во Скопје и Охрид.

❌ На седницата донесовме и одлука за забрана за групирање на повеќе од 4 лица на јавен простор после 21:00 часот.

⚠️ Владата денеска усвои препорака за сите домашни и странски граѓани на територијата на Северна Македонија, после 21:00 часот да не се движат на јавен простор доколку немаат важни и неопходни потреби.

На buba4e89, senjorita-v и WildMk им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    aпластична анемија, а не пластична, ни стаклена |(

Многу сериозна состојба која ако не се лечи има 70% смртност во првата година.

На *Amethyst*, tina2018, noteforself и 1 друга личност им се допаѓа ова.