Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    127.625
    А бе, @WildMk никој не го жрвува животот за газда, туку мора да однесе дома да јадат деца, да ги облече, да ги школува. Ајде еве да речеме сценарио не одат на работа сите вработени, две недели, 3 недели, месец.. а фабрика е. Процес мора да тече. И? Како газдата ќе му објасни на клиентите, сори ама ние чекаме да помине пандемијава, па ќе ви испорачаме. ама вие плаќајте на жими мајка за да им дадам пари на луѓево. Многу зборуваш работи кои во реалноста нема никакви шанси да бидат. Баш затоа што не си газда!! Баш затоа што не раниш фамилии.. зашто ако една пратка не испорачаш, губиш клинети, клуч на врата и тогаш ?? Од идеали ќе живееме?? Кога детето ќе ти рече Мамо ми се јаде, ќе му речеш Оди мајкино да ти кажи мама идеалите какви се и ќе се најадеш со тоа!! Ајде те молам.

На Harper, jagoda777, Discovery и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    7.739
    Најверојатно мислеше на мене за барањето врски за тестирање од досада. Прво, ниту барам врски за тестирање, ниту ми е досадно, ниту имам симптоми. За жал, дојде време во ова смрдено државиче да бараш врски за да спасиш жива глава. Знаеме сите зошто умираат толку луѓе од "премногу доцна" јавување во болница. Затоа што матичните ги заболе, па полумртви кога ќе отидат на инфективна, нормално дека е премногу доцна. Нема кој да ги упати луѓето како да се лечат. Ироничен ми беше цел муабет за врските конкретно за мене. Јас најверојатно ќе спасам жива глава и да го фатам вирусот, ама имам во семејството луѓе за кои повеќе се секирам со политикава народот е крив за се. Рибата смрди од главата.
    Газдата, прво, не дал плата и луѓето болни ( и без установена корона, и грип да е ) лекови мораат да земаат без рецепт затоа што немаат осигурување. Со самото тоа што не можат ни да се тестираат, немаат официјални решенија за изолација, па се шетаат си пазарат зошто сите дома им се болни. А газдата ако сака курназ да се прави, нека повели да плати тестирање. Во право си дека можно е да злоупотребуваат вработените, негово е да пресече. Нека им плати тестирање и готово. А вака, им остава простор да си играат таквото, затоа што ем нема осигурање, ем нема пари тестирање да плати. Затоа пола фирма дома ни седи. Нека си најде начин да го регулира тоа.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    39.290
    Е да ми извините, велите шетаат пазарат оти сите дома болни.... Абе затоа до ова дереџе стигнавме. Луѓево не знаат што е карантин, па макар и да немаш решение. Што ако сите се болни дома? Имаш сигурно близок, роднина, пријател а и да немаш, сега барем е многу лесно, си порачуваш од нет или тел и фино ти вршат достава до дома.
    Еве сите бевме болни, па ни на крај не ми падна на памет да излегувам и да пазарам. Основни намирници ми носи брат ми или некој близок, се друго спротивно може да почека неколку дена.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    И јас сметам дека не е се толку црно-бело. Едно е газда да ти рече ќути дека си позитивен, друго е да ти рече тестирај се за ако си негативен да се вратиш на работа.
    Идеално би било да има термини за сите со симптоми, па тестирањето за сите да е бесплатно. Ама не е газдата крив што нема термини на државно, а некој вработен дома има човек што кашла. Може е корона, може не е. Ама во цела таа неизвесност, јас и други невработени ќе седиме дома дур да видиме дали контактот ни е позитивен. Друг нема да може.

На Mantub, Cutiepie1, BloodElf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    @Cherry333 Сигурна си за ова со осигурувањето?
    Мислам дека моментално апсолутно секој има осигурување, без разлика дали е вработен или не.
    Пролетта се донесе ова, кога почна да се шири короната, не сум сигурна дали вратија по старо сега.
    Нека си проверат на сајтот дали имаат.

6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    7.739
    И тоа овој муабет е од човек високо образован, врвен во својата професија. Па маркетот му бил на 2 чекори, кој ќе му пазарел? Страшно е ова што се случува. Надвор од контрола е ситуацијата тотално. Сите што се со симптоми недела ипол веќе, не знаеме дали имаат корона или не. А дома како што кажав, пола фирма седи. Кој од реални, кој од фиктивни причини.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    39.290
    Нема секој осигирување. Мм правеше промена пред некој месец и од претходното осигурување имаше неплатено неколку месеци, јас кога отидов на лекар ми направија проблем.

На tina2018 и BloodElf им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Точно.
    Затоа постојат институции и медиуми каде можеш да пријавиш.

Како пољакињите што поротестираат.
    Како цел свет што протестира кога не се согласува со работата на надлежните.

Граѓански активизам - шо беше то?

9. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.747
    Допаѓања:
    6.749
    Не знам каде да прашам ова, после новиве мерки да не работат угостителски објекти после 9, ме интересира кината дали нема да работат исто или?

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Нели кој им е крив Курц што го гласале?

И каква врска има абортусот со пандемијата? Не протестираат во Полска за пандемијата, протестираат против еродирање на женските права.

На Celltica и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.668
    Допаѓања:
    192.483
    Има држави кајшто се протестира, тоа е дел од традиција и домашно воспитување. Не дека секогаш помага ама протестираат Пољаците од 56 против русите, до денес против укинување на правата. Кога последен пат се протестирало во Мк , а да не е тоа политичка прошетка?
    Друго, протестот треба да има цел. Јасна, дефинирана, насочена. Протестираме оти сакаме ова, нејќеме она. Никако да разберам која е целта што се брка.

На темјанушка, CameliaMiller, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    "Сакаме функционално здравство, социјала, работнички права, чист воздух и поголеми плати. Сега ни текна на сред пандемија да излеземе за се' наеднаш пошто баш сега се ептен очигледни сите фалинки што се влечат со децении и сакаме да се реши што е можно побрзо!!!"

Појасно од ова, здравје. Еве Вајлд ќе го напише првиот транспарент и сите по неа.

На Giovanna, Biljarkata, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Ne e tochno. Dokolku si vraboten i ti docni plata za prethoden mesec nema da imas zdravstveno osiguruvanje nareden. Primer, dokolku nemas zemeno plata za septemvri, vo noemvri nemas zdravstveno

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Точно.
    Македонија нема никаков, ама никаков граѓански активизам. Нема капацитет за протести, нема беспрофитни невладини организации (невладините што ги има се тесно врзани со САД и со моменталната влада). Активизмот е професија кај нас, не е ни борба за правда ни хоби, ни револуционерство. Се протестира само ако се има корист од тоа и толку.

Повик за протест? Видеото на Филипче повеќе од доволно. Оти не ги наполни улиците? Оти освен на социјалните мрежи не најде исмевање на друго место?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Кај нас само партии организираат 'граѓански протести'.
    Оксиморон.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Граѓански протести не се организираат Вајлд. Граѓански протести се случуваат.
    Затоа вика "им се случи народ". Онака, спонтано, без покана.
    Денес излегла Вајлд, утре ја видел некој и се придружил, после уште некој.
    Кога има револт одеднаш се створои маса, се случува народ.
    Не седи на форум да чекаш некој да ти организира граѓански протест.
    Ти си граѓанинот, земи транспарентот и нацртај се каде сакаш. Протест од едно лице не се ни смета за собир, не мораш ни да го пријавиш. Сама ќе си се организираш, нема да чекаш да те организираат.
    Граѓански активизам, ама слабо желба.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Имам организирано сама, и освен исмевање не добив ништо.

Сам ако стои чоек, само будала ќе го напрајте... ништо друго не може да постигни...

Од искуство.

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ако сакам нешто искрено, секој ден би се правела будала. Посебно ако сум толку гласна за тоа нешто.
    Значи ти само чекаш некој друг да ти организира за да излезе тој будала, а не ти?
    А од друга страна си во стил "не ми е гајле што мислите", а и она "будала ќе го напрајте"
    Напрајте...
    ОК, кај те најдовме најосвестената, т.е. единствената освестена во цела држава изгледа.

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Па оти не си се правела?

Јас се правев.
    Стоевме јас маж и дете со транспаренти.. и ништо..

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.888
    Допаѓања:
    41.385
    Искрено многу глупа препорака, не знам зошто би се почитувала.
    Не работат кафани после 9 и не се собираме повеќе од 4 после 9(што пак не сфаќам зошто не важи за цел ден) - океј, ама ова третово го лупнале онака.