Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

За каде ми е бензин?:D

emiliana, Mr. Right and Feminka22 like this.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Нека не ги затвараат нив бар :D
    Се-се ама без бурек не. ;(

3. azelea

azelea Популарен член

Па маливе деца мислам повеќе разбраа, јас на моево петгодишно дете сто пати му ја објаснив цела ситуација и дека ќе мора да седи дома,дури ми рече "добро мамо знам нема излегување" , а не толкави магариња,збеснати ,ги гледам се собрале по 5-6 души во коли и вријат цел ден низ град, па и родителите се жалат дека не разбирале, ништо не ги слушале

4. John Snow

John Snow Форумски идол

Тие што купија по 200 кила брашно ќе месат и ќе раздаваат, не се секирај:D

5. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Јас не сфатив, ќе работст само маркети и аптеки во моловите, а обични маалски бутици, фризерници итн ќе работст или не?

Mr. Right likes this.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не

7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

За на работа, некои сè уште одат.
    Ќе чекаме инфо дали сите ќе работиме од дома.

Dust likes this.
  8. lovemme

lovemme Форумски идол

Абе нека затворат се освен маркетите и аптеките.
    Еве со мајка ми се убедувам 2 дена да не се занесува и да не работи бидејќи е во контакт со многу луѓе и со пари .. таа решила да оди и утре...
    Се надевам татко ми ќе е разумен.

9. makedon81

makedon81 Истакнат член

Се што е неопходно за граѓаните се ќе работи: Супер маркети, продавници , аптеки, бензински пумпи.Значи храната , лекови , гориво тоа е најнеопходно

10. нина122

нина122 Популарен член

Реално многу е тешко на тинејџер што да му објасниш дека не треба од дома да искача.
    Значи во таква средина растат што да им рече некој ова е црно тој ќе каже бело е.
    И ќе најде 10 другари кој само затоа што е он ќе речат да бело е иако е црно.
    Значи нашиот менталитет иде до таму што цело време собрани во групи се сликаат по 10 луѓе со маски и антибактериски гел во раце.
    И пишуваат во време на Корона распуст.До таму идат.
    Да се мајтапат.
    Сигурно тие маски само за да се сликаат ги носат.
    Јас не знам што воопшто очекувате од младина која седи на потпирачот на клупа а каде што треба да седи нозе става.

11. Cosmic Girl

И јас и мм одиме на работа не сме дома, ама не одиме со кола еве веќе 2 години. Не ни се исплати ни финансиски ни никако.

queen19, emiliana and senza.parole like this.
  12. mama*rose

mama*rose Популарен член

Затворени се кафитериите на лук оил тие работеа исто како кафичите до 18:00 часот а сега со новите мерки мислам дека нема да работат воопшто ова од сигурни извори

13. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Зависи колку си локациски далеку од работата. Мене на пр. не ми се исплаќа, ама на дм му се исплаќа со кола.

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Не можев сите да ве прочитам дојдов само да ви кажам дека бев во маркет НАДВОР НЕМА НИКОЈ, КАКО НЕКОЈА СЕРИЈА Е, ВО МАРКЕТОТ Е СЕ ЗАТВОРЕНО И ИМАШЕ САМО 5 ДУШИ ШТО ПАЗАРАВМЕ, СИТЕ СЕ СО МАСКИ РАКАВИЦИ, КАСИЕРКИТЕ НОСАТ ЗАШТИТИНИ МАСКИ ОД КОВИД 19, ПОКОС НЕВИДЕН ЈЕЗИВО, ЈАС СЕ РАСПЛАКАВ буквално, ко да сме у чернобил ете таква е ситуацијата, нема ниту една кола надвор камо луге!
    Језиво многу језиво луѓе.

Сега зборам со мм, на вести велат дека морало сите работници да носат маски за ковид а не хируршки ко маж ми а у пракса е друго верувајте ми, сега ќе му пишам на шефот да си набават маски овоа веќе претеризам е, ќе му се развикам на човекот пошо немаат осет.

Единствено маркетите и камионџиите за храна работат а работат без маски . Катастрофа
    Само се збори дека ќе имало 100 посто заштита за работниците а ЛАЖАТ.

тоа дојдов да кажам дојдов пак да апелирам навистина да не излегувате навистина да не се довеведете до нашава ситуација, верувајте не знаете како е да живеете тука, не не знаете уствари можете да си пуштете филм, па да видитр како е.
    Бев видов што да кажам друго освен дека навистина од блази бога филипче не друби на секој 2 часа, дека има ако не голема огромна причина.

Само кај нас изгледа се има по маркетите и не се туркаат туку има само по 5 луге внатре и све е на попуст буквално се.
    Сапуните од 3 евра на 1 евро.

15. riba79

riba79 Популарен член

I benzin li ke nema da uvezat?

mssuniquee likes this.
  16. John Snow

John Snow Форумски идол

Ова покажува колку ние македонците сме заостанати и проклети. Кај вас на попуст се сите производи што се неопходни за пандемијата, тука начукани по 100% ... Па уште продаваат брендирани маски по 600 денари

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Искрено, не знам како децата ги контролираат родителите, а не обратно. Немаше ваква непослушност и отсуство на авторитет порано ама ајде да не судам, ќе бидам и јас родител.
    Нели можете родителите меѓу себе да исконтактирате и да се договорите никој да не го пушта детето од дома? Крај краева бре, не ме интересира дали Петко, Ратко и Трајко ги пуштиле, јас моето не го пуштам. Колку и да звучи 'турско' - мој кров, мои правила, до 18 години детето е одговорност на родителот.

18. Cosmic Girl

Да јасно. Некому може му е неопходна. Нас ни е на 50_60мин пешки од дома, 35-40 мин со бус а 20 мин со точак. Со кола е на пола саат ради гужва. Па удри му есапот, башка немаме паркинг на работа..затоа одбрав точак ако времето дозволи

emiliana and senza.parole like this.
  19. P.S.love

P.S.love Популарен член

Не сакам да паничам, ама стравот е голем. Јас 2 дена дома, само денес до Кам шо бев со маска и ракавици(немаше гужви), но друго ме загрижува.
    Јас со алергиска астма, со терапија сум, а мајка ми е баш прва борбена линија, мед. сестра во Брза помош.
    Цело време мислам и за неа (само ѝ трубам да се заштитува) , а и да не пренесе нешто.
    Во посебна соба сум од денес, ама не знам до кој степен ќе се заштитам.
    Имам можност да одам на село за поголема изолација, ама од друга страна, жал ми е да ја оставам сама:( Никако не е. ;(
    Засега нема пријавен случај од Битола, ама недај Боже да дојде до мене, како шо сум со кревки бели дробови, ни апарати не ме спасуваат. :sweat:
    Инаку да, браво за Филипче :l:(fingers)

Кога сме кај Филипче... Соработничка на брат ми(во Ск), типката се вратила од Италија пред околу 10 дена и бидејќи е директорка на некоја установа, се познавала со Филипче и тој ѝ препорачал да оди во изолација. Толку свесна беше и не го послуша. Си шета слободно. Добро е што нема симптоми, засега. На брат ми му зборував цело време, не сфаќаше сериозно. Сега кога се зголеми бројот, исплашен е, сакал да се тестира.
    Време беше за мерката за самоизолација(y)

Да останеме здрави и живи, каде и да сме:sun::l:

20. John Snow

John Snow Форумски идол

Туку сакав нешто да кажам и апелирам.
    Сите вие што живеете у заедница со баби и дедовци убедете ги да одат на село додека е ваква состојбата, на крај краева они се најризичната група.
    Моите денес самоиницијативно си отидоа у село, не се враќаат док не се среди ситуацијава.