Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. fana

fana Форумски идол

Даааа истите реченици се веќе 8 месеци :rofl:
    Не е смешно, знам :|

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Зависи. Има доктори што сакаат да работат со пациенти. Познавам таков случај, од претставник во јака фармацевтската компанија отиде да работи како доктор на клиника. Се запиша на специјализација.

Одговор зошто кога е помала платата?
    - не учев за да продавам лекови.

JuLleE, Bubce38, glosipgirl and 9 others like this.
  3. MMiaaa

MMiaaa Активен член

И татко ми беше позитивен на корона му поминаа сите симптоми, но сеуште кашла..

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Кашлицата ќе трае, само да е без болки во гради, грло. Мене матичната ми кажа дека и после 14 дена можно е да кашлам, т.е да искашлувам. Јас пиев и сируп и само два три дена кашлав со шлајм, сега кашлицата е многу ретка и безболна.

LejlaD and Cutiepie1 like this.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Знаете што не ми е јасно, цела европа излезе да каже дека не е ништо под контрола, дека е драматично, дека се исполнува капацитетот на болниците, се најлошо кажа, негативно, еве од март, сите излегоа на прес да кажат дека е прелошо, само во Мк Филипче кажува дека е се под контрола? Зарем? Патат од комлекс некој или? Сакаат да се претстават како европа не ја бива а мк ја бива? Или? Што е работа?

6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Твојот пријател/ка не влегол на клиника поради предзнаење. На клиника да влезеш или ти треба книшка или мама, тато да ти се доктори, па да те ушалтаат. Дури и за специјализација не е лесно, не се доволни само финансии, туку и врски. Од оние што ги познавам, се вработија на клиника поради партиското досие. А после се жалат немаат доктори. Епа, како да стигнат до клиника кога условот е да лепиш плакати. Впрочем, како и секоја државна институција. Во моментот кога ќе почнат да даваат тестови за вработување и ќе се селектира кадар според знаење и умеење, тогаш сите институции ќе работат со полна пареа.

BloodElf, deskarada, LejlaD and 7 others like this.
  7. candy.cane

candy.cane Популарен член

Зошто ваква генерализација? Јас знам неколку доктори и општо медицински лица што не се влезени преку партија, а знам и неколку што се влезени преку некој, ама што се врвни и квалитетни.

Системот е трул, ама тоа не значи дека и персоналот е за нигде.

8. Annath

Annath Форумски идол

Оти по дифолт ако работиш во државно, не те бива, ете затоа. Ама дека врски требаат да се вработиш, требаат, за жал. Ако немаш кој да те поттурне, и најврвен професионалец да си, нема да те примат. Тоа е лошото кај нас.

Многу сум изреволтирана со ситуацијава, оди на полошо. Сакам да имам моќ да сменам нешто. А не можам ништо да направам :x
    Демек се е под контрола, а приватниве се богатат на маката... секаде во свет тестовите се бесплатни, кај нас ѓавол и пол се наплаќаат. На прием за болен од ковид во Жан Митрев и Систина, треба однапред да искешираш 12000 евра, на државно нема место, треба да молиш. Нема гаранција дали ќе преживееш. Скапана држава!

9. GrimTheReaper

Затоа што искуството, не ми го покажало спротивното. Јас не ги ставам сите во ист кош. Ама за вработување ако се бира доктор со знаење без книшка и доктор без знаење со книшка, веројатноста да го изберат вториот е енормна.

BloodElf, deskarada, LejlaD and 3 others like this.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

За да влезеш на клиника како специјализант точно е дека ти требаат врски и сите што се примени специјализанти се деца на доктори кои работат на клиника (клиниката е преполна со такви), има и исклучоци кои со свој труд успеале да влезат затоа што нема кадар а имаат висок просек, за квалитетот во државна множам да гарантирам дека докторите навистина имаат знаење и тоа многу повеќе од приватните, здравствениот систем нечини и докторите не можат да направат ништо во врска со тоа и во тие услови што работат е премија.

11. GrimTheReaper

Епа треба ли така да биде? Се знае како се врши селекција на кандидати, не според презиме, туку според просек.
    На клиника има врвни доктори ама има и нечиви синови кои да молиш бога да не ти се падне термин кај нив.
    Секоја година завршуваат куп студенти, полни надеж и кога ќе се заглават во лавиринтот на нефункционалноста на селекциите, ги гледаме со насмевка како чекорат кон белиот свет на Немачка.

12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Проблемот е што на тие уште од прва година им редат 10ки и автоматски одма се на листата први за примање како за специјализанти, така и за асистенти и не не е во ред, додека обичните смртници ќе си работат по приватни ординации и ќе чекаат со години за државна специјализација бидејќи секој нема да плати приватна.

13. Lima24

Lima24 Популарен член

Шо кажа Венко на пресот?

cresa-jagoda and mal.ecka like this.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Апсолутно не значи, иако јас сум без врски, заневјеровати знам, ама имам колеги/колешки кои се предобри работници, иако најчесто мама/тато/чичо ги пикнале.

Ама не е фер, треба сите да имаат еднаква шанса, затоа што вака, и тотални амеби работат, од кои една со мене :D

15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Бев сведок од блиску на ваква ситуација.
    Докторот беше предобар, исто и неговиот колега.
    Сите веќе вработени доктори специјалисти, од конкретното одд, бараа да се вработат и двајцата, затоа што навистина ги бива. За жал, само вториот го вработи болницата, секако, не заради докториве, него зашто -некој- му помогна.

Докторот не е забушант, одличен доктор е, ама не е фер према колегата што немаше таков некој.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Вака вика
    „Во последните недели имаме експлозија на вирусот, како кај нас, така и во регионот и Европа. Состојбата е крајно сериозна, но здравствениот систем е максимално мобилизиран за одговор на предизвикот. Сакам да им се заблагодарам на здравствените работници за надчовечките напори“, изјави Филипче и ги повика граѓаните да се однесуваат одговорно, а ако немаат потреба, да не излегуваат од дома.
    „Најмало невнимание може да значи инфекција. Ние имаме одлични мерки, а дополнителни рестрикции не се потребни во моментов. Апелирам на почитување на мерките, да не се излегува од дома ако нема потреба, само до маркет, работа или училиште
    .
    Значи мерките се супер, не се шлајте без потреба, кафани не затвораме, оти може и потреба од кафана да имате:?:...на пример...

Kitten, mal.ecka, srekice and 18 others like this.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Јас имам итна потреба од кафана секој ден :beer:

18. candy.cane

Кои небулози. Зборува политичарот во него, а не докторот. Срамота.
    Нема да му се смали петлето ако рече јавно дека ситуацијата е алармантна.

Потреба ми е да се гледам со луѓе секој ден, па еве не го правам тоа. Ама чим вика дека смее по потреба да се излегува, ајде.

19. John Snow

John Snow Форумски идол

Нормално дека нема да затвораат, од што ќе живеат луѓето Биљарке? Не мора да значи ако сите затвориле па ајде и ние. Каде сите турци таму и мали Мујо работава. Ако СЕКАДЕ се почитуваат мерките ќе нема потреба од локдауни и крахирање на економијата.

20. candy.cane

Ама оправдано е само ако имаш потреба до 9 часот.
    Греота за луѓето што имаат потреба да се жукаат во ноќните часови.:sweat: