Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    Јас ова кога го велев, тука ми рекоа која си ти да се правиш подоктор од докторите, тие знаат што прават. Јас гарантирам дека најголемата смртност кај нас е резултат на сите овие години шибање антибиотици за секој случај.

На Doozy, BloodElf, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.467
    Допаѓања:
    120.116
    Ти си знаеш :)

На JuLleE, simonka93, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Dobro ,dobro gi izmesav poimite,:D

4. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Iskreno toa za mene ne ic humano, posebno vo vakvui uslovi kade narodot trpi i ima sekojdnevno zrtvi, treba da gleda da se pomogne, a ne profit da se brka.
    Duri sam ili negoviot tim treba da se ponudi i da pomogne na Bolnicite sega e najpotrebno ako treba i preku fondot neka se mu se refundira.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    48.655
    Секаде по медиумите беше објавено за нив, не можат тука да прикријат ништо, а зашто уште ги нема чудно е :^)

6. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Кај нас мм е позитивен тестиран, а се заразивме преку децата кои не ги тестиравме зошто немаа симптоми. Јас прво немав симптоми, кога сфатив дека изгубив вкус и мирис викам што да се тестирам сега, кога и така имам решение за изолација поради сопругот. Сакам да кажам колку како нас има што не се тестираат, а ќе го прележат вирусот.
    И зошто да се тестираш ако имаш благи симптоми како јас, кога знаеш дека си короносан.

Плус мм на приватно се тестираше 3000 ден, за сите треба 12.000, што е многу пари. Јас оставив сега да се тестирам откако ке помине за да можам на работа да одам, безз тест не ме примаат.
    Среќа матичната ми најде термин, ама излезе дека тестот не е добар, пак треба да се тестирам. ЦЈЗ треба да ме контактираат, ако чекам на нив никогаш нема да се јават. Матичната ми вика немам што да правам, нема термини до наредната сабота :x:x:x:x:x:x.
    Ми вика врти утре во ЦЈЗ биди упорна знаеш како е.
    Среќа на работа имаат разбирање, не е ко некаде што здрави болни ги бараат да се вратат на работа.
    И после се само ќе кажам тешко на народот, ако не од корона од стрес ќе умреме. Многу ми е жал кога читам како луѓето се мачат за основни лекарски прегледи, а за итни ич да не зборам.:(

На Harper, Doozy, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    143.984
    Со колегите од работа, соработници, домашните ... околу 20 души.
    Само со вработените од маалскиот маркет не се видов денес - обично се гледам секој ден, ама денес ги пресконав.

Туку денес едно време кога фатив да кашлам, се распаметив, ама еве, ми помина...

На le.soleil, cresa-jagoda, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  8. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.756
    Допаѓања:
    6.747
    Od kade znaete deka e preku decata,mozebi tie ne bile pozitivni..nemale simptomi..

9. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @riba79 па тие цел ден беа заедно со личност која после два дена појави симптоми и беше позитивна. Ние немавме никаков контакт само ги однесовме и земавме децава, така да претпоставуваме дека е така, никогаш нема да се дознае :)
    Плус кога почнав да читам тука, сфатив дека децата имаа слаби симптоми како зарипнат глас и мала треска, на која не обрнавме внимание зошто тоа беше другиот ден после контактот. Отпосле враќавме филм.....:)

На cresa-jagoda, LejlaD, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    28.179
    Од дипломирање до вработување на клиника поминаа 4 години. Нема мајка ни татко доктор, не е член ни на партија.

Седеше без работа добри 2 години.
    Доби државна специјализација по инфективни болести со редовно аплицирање, не затоа што тоа го сакаше, туку затоа што тоа никој од тие со партија/мама тато доктори не сакаше да го учи.Па прифати за да работи со пациенти и ене го гине секој 2 ден по 24часа.

Тешко е, ама не е невозможно. И како и за се, така и за ова, не можете се кажете дека е се црно или бело.

На Doozy, CameliaMiller, BoaVista и 4 други им се допаѓа ова.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Луѓе до кој ден од пројавување на симптоми лицето го шири вирусот?
    Тука прочитав 2/3 дена пред пројавување на симптоми и 2/3 дена после тоа, така? Значи едно лице е заразно од прилика недела дена?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    28.179
    Многу на полошо оди. По она што знам дека се случува во моментов на инфективна, страв ми е од бројките на умрени утре. и со оглед на тоа дека минимум 2 недели се лежи на инфективна, бројот на слободни кревети ќе биде 0 уште долго.

И да, луѓе земаат кредити зс да се лечат во Жан Митрев. Онапред се уплаќа за 6 дена (као пакет за породување, филтрација на крв +6 дена во соба) 12.000 евра за да те лечат со метода која не е никаде докажана дека е 100% успешна.
    А тој воен профитер излезе на интервју дека има 55 пополнети кревети и капацитет од 70. Рачунајте кој кеш го вади. А не кажува колкав % на излечени има. Мизерија.

'Одлични мерки ама не искачајте од дома '. Мизерија.

Последна измена: 6 ноември 2020
    На Harper, manako1, Doozy и 20 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Тоа што мора-мора, се' што не мора е неодговорност.

Знаеш што значи 2-3 семејства?
    3 семејтва, по 4ца, тоа се 12 луѓе, а не сите се во ист круг.
    Ти си во еден круг, ама некој од тие 12 има други луѓе кои се во друг круг.
    А тие имаат трет трет.

Еден да се зарази, експоненционално се шири заразата.

И се разбира, влијание има и дали носите маски, дали држите дистанца, дали сте на затворено/отворено.

*не зборам за баби што чуваат деца.
    Да не се фатите пак за 'ама ова'?!?

Така-така... пошто 'ништо не можеме да смениме'

Ќе се дружат 'само со 2-3 семејства', власта ќе молчи, и ќе си викаат меѓу себе: “Ај среќа, можам да земам боловање.“

Survival пред очи ни се случува.

Ама сами си (не)знаат луѓето... која сум јас да им кажувам како треба |(

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Ако приватна клиника лечи за без пари како ќе плати материјали, машини, плати на вработени, сметки на болницата?
    Здравствово е срање и вие за жан се фативте?
    Ич не ми е гајле за жан, да не мислиш го бранам.
    Туку од што никогаш овој народ не знае кривицата да ја бара таму кај што треба.
    Зошто постои јавно здравство, зошто плаќаме даноци на државата?
    За тие да возат прескапи коли, да имаат по 5 станови, викендици, а нас жан да ни е крив што наплаќал во приватната клиника?
    Па приватна е де.
    Немало амбуланти возила, тамара била крива што не ги донирала парите од евровизија за да купи, цели 2, со зборови две, возила.
    За секоја фалинка на здравствово треба да одговараат тие што се надлежни.
    А не да се лечиме на донации и на хуманитарности.
    Секаде е лошо, не само кај нас.
    Ама можеа да се организираат подобро, да инвестираат повеќе?
    Можеа.
    Укажуваат дека можеа поголеми експерти од мене.
    Е можеа, ама не направија.
    И сега жан е крив.
    Лутината пренасочи ја на вистинско место.

На Harper, green.eyes, oblace1 и 18 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Со парите наши, што државата ги дава во 'финансиска помош заради пандемијата'.

На Annath и LejlaD им се допаѓа ова.
  16. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    Да, токму истото што го пишав не знам зошто се повторуваме, некогаш има потреба и тоа е.

Знам што значи 2-3, знам што значи експоненцијален раст. Ништо ново. Генерално сум кажала, јас работам од дома, полесно можам да се изолирам, ама овие што одат на работа, не на 2-3, на 20 фамилии минимум се изложени ако воопшто не се гледаат со други.
    Нема бегање од изложеност, ако успевате сосема да сте изолирани тогаш сте многу среќни. Повеќето луѓе не се, а и не можат да се.

Пак ќе речам не зборувам за собиранки, тоа е лудост во оваа ситуација.

Те молам да не почнуваме само со пријавување газди и слично зошто нема поента.

На candy.cane, Angie1432, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Во тој период е најзаразен, што не значи дека после 3 дена од симптоми не е заразен, туку вијабилноста на вирусот почнува да се намалува после 3. ден а ап тоа и способноста за заразување на околината.

Точен период никој не може да каже затоа што е најчесто индивидуално.

Е сега, нормално, има граница, а таа е 20 дена после прв симптом за оние со симптоми (па и помалку).

На LejlaD и christinnn им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    На кого, на приватните клиники?
    На кого дала помош, на жан митрев?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.467
    Допаѓања:
    120.116
    Да.
    И после оти се шири заразата?
    Оти јас годиништа плаќам грдни пари секој ебан месец за здравствено и сега за едно брисче да сум плаќала 50€.
    Можам ама не плаќам исто ко што ти ку*тоне министерски можеше ама не направи.
    Ќе си седам дома. Со лимон цеден и парацетамол.
    Ако ми е лошо ќе се јавам на матичната на телефон нормално ( :inlove: кјут ) да искуца едно сумамедче и така.
    Ако ми помини за една недела колку шо дава матичен боловање арно, ако не - пак арно, за жал.

На Cherry333, Ева33, zuto и 9 други им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    28.179
    Лутината на повеќе места ми е насочена, ама и кон него затоа што (еве со големи букви):

НАПЛАЌА ОГРОМНИ ПАРИ ЗА НЕПРОВЕРЕНА МЕТОДА ЗА КОЈА НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКУ Е УСПЕШНА.

Во превод, користи ситуација да заработи плус пари од луѓе кои се фаќаат за сламка кога одат кај него.
    Нека излезе со број колку луѓе излечил за 12.000 евра. Ама си ќути. И за мене таков вид на луѓе се најдолни.

На manako1, Veta, oblace1 и 8 други им се допаѓа ова.