Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Ок до толку не можат ланските украси да ги стават? Стај една елка на плоштад, украси по булеварите и чао пријатно.

И после економијата ќе страдала. Ќе страда, затоа што власта така сака. Очигледно имаме и вишок пари, за се само за тоа што треба не.

На Harper, CameliaMiller, GirlRose и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.652
    Допаѓања:
    192.337
    Ама фирмата за китенки нема да преживее. Башка пола пије, пола шарцу даје :|

На thelittle17, CameliaMiller, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Не мирисаат самите маски. Туку мирисаат од загадениот воздух. Лани на секоја недела менував, смрдеа, корнеа. Пример, летово немав проблем со нив, ама со загадувањето, како да сум ставила манџа со чад на мене.

На cresa-jagoda, LejlaD и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.405
    Нее, од дома уште ја ставам, не бев надвор, во лифт пред да влезам, па кога ме удри на нос една миризба на кинеско, како да сум влегла во некоја таква продавница...
    После се навикнав на мирисот носејќи ја ама некако не ми се допадна тоа.

На cresa-jagoda, LejlaD, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.652
    Допаѓања:
    192.337
    Не бе, ич не мирисаат:D. Смрдат, и ме дразнат до кашлање, на крај на лето купив еднаш пошто сум си ја заборавила мојата, ни загаден воздух ни бутур. 95 ките се друго.

На cresa-jagoda, LejlaD, GrimTheReaper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Не знам, моиве не ми мирисаат. Ама излезам надвор и после пак ги ставам, тоа е Чернобил.

На cresa-jagoda, LejlaD и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    48.653
    Го имам видено ова и затоа и се зачудив.
    Имам јас од јак материјал двослојна, ама сепак престамав да ги носам одамна, посигурни ми се другите, имаат и желевце да се притисне кај носот, со памучните се осеќам ко да не ми е заштитен тој дел убаво.

На cresa-jagoda, LejlaD и papillonP им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.652
    Допаѓања:
    192.337
    Ако не ти мирисаат може веќе имаш ковид...цело време:worried:

На Harper, CameliaMiller, cresa-jagoda и 15 други им се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.405
    :lol::lol::lol::lol: Ме насмеа.
    Може намерно мирисаат така лошо, да провериме дали имаме ковид или не. :D

На BlackMistery, CameliaMiller, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  10. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Може, ама отрпнав, се тресев на почетокот, сега сум catch me if you can. Немам нерви едноставно, на резерви сум. System overload.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Кај PCR тестовите повеќе внимание се обраќа на тоа да не е лажно негативен затоа што се за рана детекција и изолација. Лажно позитивни PCR постојат и никој не го интересира ако тестот е лажно позитивен оти не е проблем некого превентивно да го изолираш. Т.Е. нема штета за јавното здравје од лажно позитивен PCR тест. Лажно негативен е проблем, оти враќаш заразена личност со уверение дека не шири вирус.
    PCR тестовите во рани фази на епидемија се корисни за пратење на контактите и изолирање.
    Во напредни фази на епидемија се корисни за пратење на состојбата и симптомите на пациентите, т.е. за следење на однесувањето на вирусот што би овозможило да се направат подобри предвидувања за клиничката слика и подобро да се лечат пациентите.
    Со оглед дека кај нас не се прави ни едното ни другото, PCR тестовите немаат корист.
    Кај серолошките повеќе се обраќа внимание на тоа тестот да не е лажно позитивен, оти поопасно е да кажеш некому дека има имунитет, а тој нема отколку да му кажеш дека нема - а тој има.
    Дали едносеквенцните тестови разликуваат помеѓу новиот коронавирус и останатите коронавируси?
    Колку секвенцни тестови се прават во останатите приватни болници или на државно?

Барав на нет, точно објаснување за секвенци и PCR, не најдов. Ако има некој нека каже.
    Јас памтам дека првата секвенца која се детектира ја делат неколку коронавируси, другата е специфична за новиот, па се прават тестови со најмалку две секвенци и дека мора и двете да се позитивни за да си сигурен дека е новиот коронавирус. Ако е неконклузивен се прави со 3 секвенци.
    Има шанса да излегуваат позитивни и оние што се со други коронавируси заразени?

А, единечен викало, не едносеквенцен. Што им значи единечен?

На CameliaMiller, DraganFem, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.494
    Cccccc во кој пакет мерки спаѓа оваа идеја и инвестиција????

Можеа 50:50 да субвенционираат тестирање, да купат тестови од брзите и бесплатни да се... нешто корисно, има опции!
    Повеќе ќе ни значеа 200к евричи ако завршеа во рамки на ситуацијава во која живееме 9 месеци, отколку во украсување а до тогаш со мерки и рестрикции ќе бидеме сигурно....
    Ама паричката во џеб мора да шушка!
    Следно да видиме кој ќе ги забавува скопјани на најлудата ноќ...

Секоја чест!

На CameliaMiller, cresa-jagoda, deskarada и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Од лично искуство знам дека прават со три секвенци, ама да напоменам дека мојот тест беше во Авицена.

На самиот резултат уредно се наведени трите секвенци кои се испитуваат и за секоја посебно дали е детектирана или не.

Првата е E gene и таа е групна секвенца за сите коронавируси, а другите две се RdRP gene и N gene што се специфични таргети само за SARS- CoV- 2.

Значи, ако тестот детектира само E gene и биде позитивен не мора да значи дека е Ковид- 19, затоа веројатно, или барем би требало сите тестови да испитуваат барем еден од таргетиве што се специфични само за Ковид- 19, ако не обата.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Баш чекав тендерот, кога видов дека и Белград го украсиле.
    Срање, срање големо. За било што побитно може тие пари да се искористат.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, azelea и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.998
    Допаѓања:
    164.547
    https://360stepeni.mk/pratenichkata-monika-zajkova-hospitalizirana-na-infektivna-poradi-kovid/

А колку посериозни случаи не можеа да се хоспитализираат...
    Извинете ама со вакви симптоми дома се лечеа.
    Ми се гади...
    Почетна фаза на пневмонија?
    Со напредна пневмонија не можеа брза помош да повикаат зошто немаше кај да се носат.
    Па после ќе бидат оптеретени болниците зошто тријажата се скока и секакви фаќаат кревет, па за посериозните случаи нема.
    Одете лечете се бе. Ме заболе за Моника Зајкова што повраќала. Ме боли за девојчето чии што крици уште ми ечат во уши по мајка и со сатурација 28 зошто два дена кревет не можеле да и најдат.
    Или за мајката и ќерката што го чекаа потресени таткото, па девојката се здаде да влезе во амбуланта во бунило од неспиење зошто мислеше она ќе го спаси.
    Мрш у пизду материну!
    Е ова е тоа што сабајле го пишав, трепка ќе им падне одма драма.

Последна измена: 8 ноември 2020
    На Harper, anggell, thelittle17 и 45 други им се допаѓа ова.
  16. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Имат кривица и тие што на изборите повторно си гласаа за истите две партии.
    Може ќе пишете како е поврзана со темата ама е и тоа многу.
    Тие политичари не доаѓаат сами на власт некој ги гласа.
    Кога ни сменија име толку лесно се прифати тоа како да е најнормално, видоа никој не се побуни така да сега што и да сервираат знаат народот ќе си прифати.
    Не 200000 евра за украсување 400000 да дадоа ќе се пишуваше 2-3 дена за тоа и толку караванот си врви.
    Ќе дојде ден на избори се ќе заборават како до сега и повторно за истите две партии гласање како само они да постојат.

На bibiiii, cresa-jagoda, 1112 и 12 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Никој нема да одговара, ако ние, како зесегнати не се заангажираме.
    Емпириски е докажано до сега, дека кај нас, никој надлежен не презел одговорност за ништо.

А не да треба да одговараат... треба да скапат в затвор.
    Знам.
    Ама кој ме прашва мене или тебе?
    Услови нема, доктори нема, народот е заразен во се поголема бројка...
    Власта не презеде ништо за да се подготви за есенскиот/зимскиот бран...

Ви викав дека не им е гајле нив, дека од нас зависи се'... вие ме нападнавте мене...

Последна измена: 8 ноември 2020
    На Ambrosia, M&M, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Од кај наоѓаат сили да се објаснуваат по социјални мрежи?
    Не е само ова, има и други случаи со статуси “кој е крив”...
    Ако се сомневаш со нечија грешка и имаш сила ова да го скоцкаш на твитер, земи адвокат и скоцкај го во пријава. Вака што постигнува? Сожалување? Тоа е најмизерното чувство што може некој да го предизвика кај други. Како имаат желба тоа да сакаат да го чувствуваме? Као “види загреота, умрел чоекот”...
    Земи адвокати, парите што не си му ги дал на Жан дај ги на адвокати и бори се со системот. За жал, тоа не го враќа мртвиот. А со статуси ништо не се постигнува. Освен сожалување.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    На thelittle17, LejlaD, Ambrosia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    @СуперДевојка а тебе што ти е гајле на кој начин таа ќе одбере да жали. Наместо да се фокусираш на тоа дека брза помош повеќе не иде на повик кај болен човек, ти зашто пишале...
    Пишале за да знаеме сите ние во каква состојба е моментално здравството, да бидеме спремни, и доколку можеме да направиме нешто поинаку од нејзе. А не знам ни што, за жал. Очигледно сме оставени сами на себе..

@Lilit исто изреагирав. Барем нека се носат во приватниве, нека ни остават на нас место. Сите до еден мислам се изредија на инфективна

На Harper, CameliaMiller, темјанушка и 9 други им се допаѓа ова.