1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    neznam zosto ste iznenadeni koga dobro znaete deka i pred pandemijata ako ne mu dades na doktorot pari ili nemas jaki vrski ne te ni poglednuvaat (so mn mn mn retki iskljucoci)
    ama tuka na forum ispravate i delite "pravda' mala im bila platata,trebalo drzavata da im plati specijaizacii i sl no ne pravite sporedba dali i kolku i kako rabotat
    uste pred da pocnat so studii znaat kakvo ni e zdravstvoto i plata i se i ako celta im e stranstvo neka idat i tamu da studiraat a tuka samo onie na koi im e stvarno biten zivotot
    drzavata treba da im obezbedi dobri uslovi za rabota n isto i doktorite dasi rabotat ona za sto ucele a ne samo pari na um i sekoj vtor zamesam i vo politika ,de vo opsina ovetnik, de ova de ona (samo pari plus da padnat) a narodot najmalku biten ..eden kup luge taka otidoa od negriza i nisto drugo
    panemijata samo pokaza vistinkoto lice tek kslusame i citame takvi prikazni za zal
    narodot otsekogas si e ostaven sam na sebe i neznam sto ste iznenadeni
    jas ne sum iznenadena ni od onie sto ne veruvaat vo virusot , im go sfakam ko nekoja odbrambena reakcija zaradi nekoja predhodna slucka iskustvo,nivna ili na nivni bliski ili znaejki sto gi ceka nesvesno odbivaat da prifatat realnosta i izbiraat da veruvaat vo glupost

На BloodElf и TheDongerino им се допаѓа ова.
  2. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3743423059003537&id=100000076380202

Еве ви ја смртноста од Ковид на дело! Којзнае колку луѓе последните денови ги имаат поминато како Зоки, и колку допрва ќе минат, додека статистиката не се наштима !
    Да не му дадеш на човек 2 дена цела капка вода и парче леб, што луѓе ќе бевте бре ?!?! За вас ли ракоплескаше народот, вие ли се лигавите по статуси како се раскостувате од работа ?!
    Па малце е еден куршум у вас, да ве решета треба човек.

Почивај у мир комши, ќе ги стигнат сите одземани животи!

На Veta, BloodElf, oblace1 и 25 други им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Ова дека ќе биде исклучен од респиратор ако не се подобри три дена...
    Јас како што знам и на апарати кога е човек со мозочна смрт мора семејството да потпише за да го исклучат, не па вака.
    Додуша мислам дека знам зошто така рекле, ама неќам да кажам нешто што не треба.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.452
    Допаѓања:
    260.347
    Има случаи каде што умираат негативни, но од компликации од корона. А тромб е компликација. Плус со два стента.
    Но она што е нехумано е што човекот молел буквално за вода. И зошто им ги зимаат телефоните?
    Нечовечкиот однос и третман. Тоа.

На BloodElf, oblace1, ctw и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    А и ова со 8ми Септември што си подаваат пациенти....како деца бе.
    Вчера ти ми го зема чоколадото, јас сега ќе ти ја земам играчката:drunk:

Имаше пред некој ден отишол пациент на клиника да снима плуќа, рентгенот расипан...па на нозе до друг објект одел.

На 1112, thelittle17, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Да точно е.
    Пријател немаше симптоми, се тестираше од работа бидејќи имаа заразен испадна позитивен. Немал симптоми и имаше решение 10дена. Планираше да си почне нормален живот после тие 10дена,НО фирмата каде што работи му рече, "ние ќе ти го платиме, но без негативен тест не ни иди". Се тестираше. Позитивен е сеуште.
    Луда куќа.

На 30 заразени дневно не ставија во карантин, полициски часеви курци, палци.
    На 30 починати дневно, се е под контрола? Не заебавкаат или?

На thelittle17, LejlaD, poppie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.012
    Вакви ситуации коса ми креваат искрено.
    Затоа што за тие што знам и проверувам, и ртг и кт и лаб. и ддимери се проверуваат редовно, повеќе од еднаш.

Не ми е јасно како некој лежел х денови, ни еднаш ли не го боцнале?

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.012
    И ова.
    Еве не знам што е финтава со телефони.
    Ок кога е на кислород, да не вади маска за да збори, ама иначе тотално нејасно ми е. Нема што да се види, ниту се распознава доктор, сестра, болничар, ми нема логика.

А ме интересира.

Ама само вака што читам, од искуство не се десило.

Родината кога ми почина, т.е. деновите пред да почине беше на Cpap маска, но тој повеќе сакаше да ја вади и да се јавува по цел именик (сериозно), па му го земаа телефонот, и за тоа ги известија децата, дека доколку сакаат може да се договорат во одредено време да се слушаат, а не цел ден да го молат да не вади маска.

Кога почина, сите негови работи, вклучително и телефонот, им беа вратени од страна на Бутел, дезинфицирани и запечатени во кеса.

Ова ми е единствен личен близок случај, кажувам искуство. Некои работи стварно ми се нејасни. Ќе пробам да дознаам.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.452
    Допаѓања:
    260.347
    Испишан е со високи д димери. Сосема случајно матичниот после болница провера д димери и високи.
    Ова е септември, крајот. Во внатрешноста.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.012
    Верувам, само не ми е јасно, демек не проверувале додека лежел?

На JuLleE и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    читав вчера за човекот и водата, не ми се верува колку е катастрофа, буквално се тресев кога читав.. и најмногу ми е криво што ова можеше математички лесно да се предвиди и сеуште може, а уште ништо не се презема.. :( кога конечно ќе испозатворат се?? да пишуваме некои писма или петиција да се почне?
    а за бројките не се плашете само навикнете се дека тоа не чека, еве јас ќе ви ги кажам: на секои две недели бројот на заболени (и починати) се дуплира. Ако не се преземат никакви СТРОГИ мерки, тоа така и ќе продолжи, и сега имаме во просек по 20 починати на ден (пред две недели беа 10), на крајот на ноември ќе бидат по 40, и така за нова година 160...

https://ourworldindata.org/coronavi...ng=7&pickerMetric=total_cases&pickerSort=desc

Последна измена: 11 ноември 2020
  12. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    5.855

Тука нема да има никакви затворања.

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  13. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Од следната среда?
    Аман више, нос неам од тестови. :D

14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.397
    Допаѓања:
    119.679
    Мислам од денес :D

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    20201111_095653.jpg
    Еве една финта за маските да не ве стегаат кај ушите, се закачува на врвката и позади врат. Во Зур маркет има.

На kukla21, LejlaD, fina erika и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Абе може да има и карантин и полициски и све да се затвори, ама ако пак ги третираат несоодветно како човеков, пак ќе умираат.
    Не знам чија е вината, може стварно бил во тешка ситуација. Ама факт е дека ваму или таму, има пропусти.
    Јас можам да носам маска и да не се мешам со луѓе. Луѓе на клиника не можам да лечам.

На orevokrsacka, темјанушка, BlackNight и 6 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.452
    Допаѓања:
    260.347
    Не знам точно.

Туку, сестра ми баш вчера се жалеше, затворија кај нив се, баш како пролетта и летото немаше вирус, се отворено, без ниедна мерка.
    Сега имаат во просек од 1000 до 2000 заболени и околу 30 мртви.
    Најавиле дека за празниците се' ќе отворат.
    И после јануари пак ќе ги затварат.
    Ги стават на 80 %. Некои и без работа останаа.
    Значи, не е карантинска болест, може само да ги намали бројките и после пак кога ќе излезат високи бројки.

На LejlaD, fana и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. Nita

Nita Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2009
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    37

Znacii Mnogu mi e tesko koga slusam vakvi slucaevii,sami bevme svedoci ni se sluci istoto,Uste zalam zosto ja odnesovme vo bolnica..Zenava ne bese tolku bolna ni nisto ,i pocina za 3 dena...Uste odma i odnesovme voda a posle dva dena i bila kacena gore...Sto se slucuva Gospod znae..Od bliski izvori sestrk sto rabotat tamu ni imat kazeno ne gi nosete vo bolnica vise somnitelno e se..

19. Marang

Marang Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    344
    Здраво, дали некој кој бил инфициран чувствувал гадење, особено наутро? И ако да, како го лекувал тоа?

20. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    14.651
    Не можам да останам рамнодушна на некои работи и да не искоментирам. Знам дека во болка, немоќ и отсуство на информации луѓето малку си ги преувеличуваат работите, ама... Два дена вода и храна не му дале на болниот? Не верувам. Лутал по ходници?! Не смее ни да се влезе на инфективна, а не по ходници да луташ. Немал телефон? Па нормално болниот на респиратор е во состојба на кома, како ќе се јави на телефон. Немал достоинствен погреб, фрлен како во ѓубре... Абе луѓе зошто си правите само потешко? Зошто се мачите со вакви работи? И на пулмо да бил, ни таму не смее да ти дојде посета. Човекот бил со два стента сепак... Боли за родител, ама ништо нема да се постигне со пишување на вакви небулози по фб.
    И пред да ме осудите, сѐ знам, сѐ поминав. И знам колку е тешко да си без информации и немоќен. Ама треба да се сочува здрав разум.

На black-angel, JoyJoy, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.