Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Ни мене не ми е јасно како ги лечат, без инфектолози. Интернисти - ок, ама не може бре без инфектолог?

Како воопшто им дозволиле да лечат нешто за што немаат специјалисти?

И сосема беше друго кога беше вонредна, кога ќе се користеа болниците, но ќе дојдеа инфектолози и немаше да се плаќа приватно.

На eli25, ivi1987, Lilit и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Kаламарис сега е у систина нели.За малата ми требаше изонијазид за bsg несакана реакција од вакцината, и ми кажаа дека сепак е лек за заразно заболување не знаеа дали можат да го препишат, ама ми кажаа дека сега со инфективен одел ке можат.Среќа па не ми требаше.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    На ivi1987, WildMk, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  4. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Инспекција во Штип одамна требаше, не сега.
    Имам претходно пишано по форумов дека ситуацијата во болницата е толку катастрофална што не се чудам што и некои дома се лекуваат.
    Чистота нула, персоналот исто, ако имаш среќа ќе налеташ на хирурзи, доктори и медицински сестри кои си ја гледаат работата, а ако немаш среќа Господ нека ти биде на помош.
    Братучед ми мораше да фаќа врски за да го оперисаат дедо ми, и тоа со денови се молеше.

Кога се оперисаше дедо ми, беше заедно со уште 5 6 луѓе во соба, луѓе.. тоа не се трпи каква смрдеа беше, не можеш ниту во ходник да чекаш не пак во соба да лежиш.
    Гадни кревети, уште погадни постелнини и перници, се отпиша уште по 3 4 дена затоа што не издржа.

Не сакам да личи дека ги хејтам медицинските лица ама ретки се тие што си ја гледаат работата, ги има некои исфрустрирани претерано, налетав пред 10 години на таква, не би сакала да кажам за што стануваше збор ама имав прилично лошо искуство.

Жал ми е за пациентката од Штип.
    Да молиш за помош.:x

На ctw и WildMk им се допаѓа ова.
  5. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Сакав и вчера да пишам за ова, ама се излезе од контрола па баталив.

Во однос на релацијата пациент-доктор/медицинско лице.
    Не успевам да сфатам како може да се гледа толку еднострано, толку еднонасочно кога сите сме во иста каша. Доктори, сестри, болничари, шалтерски работници во здравство, сите тие се дел од народот.
    Како што постојат нестручни во други професии, така постојат такви и во оваа, меѓутоа во која за жал последиците се однесуваат на општата добросостојба на човекот и воопшто на човечкиот живот.

Сум била сведок на лекарски грешки во најблиска околина, на погрешни дијагнози, незаинтересираност, припишување на секој проблем на стрес без направени испитувања, несослушување на она што има да каже човекот, исто како што сум била сведок на пациенти кои се пикаат преку ред, се расправаат ако не им ја препишат терапијата која самите си ја определиле, арогантни и без основна култура, па ѕвонат и доаѓаат до дома без претходна најава, иако не се итни, иако има друг дежурен доктор, сепак си земаат за дозвола сето ова да го прават без пардон.

Така што никогаш нема да си дозволам да ја оправдам едната страна, без да ја слушнам и другата.

Достапноста на медиум каде може да се пласира личното искуство со здравствените работници би било супер за подобрување на системот во иднина, но едноставно не е во ред тоа да се сведе на приказна со точка. Не смее да се дозволи на другата страна да ѝ биде одземено правото да го раскаже својот дел, а ако ме прашувате мене сето ова треба да биде објавено после правната разрешница, а НЕ пред неа.
    Не можеме да знаеме дали пациент навистина земал антибиотик на своја рака а не бидејќи му препорачал некој фармацевт или матичниот, исто како што не можеме да знаеме дали доктор не давал вода бидејќи си пиел кафенце во канцеларија, а не бидејќи реанимирал 10 други пациент во текот на денот.

Она за кое сум сигурна е дека сега не е време за да се зголемува недовербата со генерализација.
    Затоа што не сме народ доволно освестен кој умее да врши селекција, анализа и расудување на информациите споделени на сајтови, социјални мрежи, медиуми и од братучетката стрината муабети.
    Следиме и се смееме на наградни игри кои се погрешно сфатени од истиот тој народ, па пишуваат Го сакам Кам во моето сандаче или како и да беше во коментар, измислуваат и веруваат на вести од типот дека ќе не' чипираат, раскажуваат дека пиење на сода бикарбона е заштита од вирусот, мислат дека од одење во црква/џамија човек не може да се зарази, за денес истите тие луѓе да ги сметате за доволно свесни да прочитаат искуство, да размислат трезвено, да организираат протест или и самите да се свртат кон правна разрешница.
    Доверба во луѓе кои наоѓаат разрешница со урлање и физичка пресметка.

Запрашајте се уште еднаш каде води сето тоа СЕГА.
    Од мое скромно мислење, кон параноја и лудост кои го доведуваат до работ целото општество.

Последна измена: 16 ноември 2020
    На noteforself, Angie1432, bela.m и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Само да се потсетиме дека на ортопедија во Штип од хеп.Ц се заразија повеќе од 10 пациенти!

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.405
    Допаѓања:
    260.117
    Титаник!!!
    Некни го гледав. Ужасно ме потсети на ситуацијата.
    Чекај мама да се качат прво они од прва класа:puke:.

Вие што не сте биле во Штип и што не сте лежеле, не знаете кој хорор е. Кланица.
    Со исклучок на педијатрите кои се фантастични и во мизерни услови.
    Но за Инфективна сега слушнав дека се и добро организирани, а и лично бев таму на тестирање и испитувања. Додека Струмица е хаос.
    Сега ме изненади ова со жената, јас сфатив дека во Скопје ја препратиле.

На ctw, senjorita-v, bicycle и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.953
    Допаѓања:
    164.223
    Би требало да им го сменат законот за во услови во пандемија, дека сите здравствени капацитети се под државата и сите граѓани да имаат еднакви шанси за лечење и живот.
    Бладам, може не е можно, зошто е приватна сосптвеност, ама пустата желба за праведно општество ме тера да истресам и некоја глупост.

На темјанушка, fana, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Ама нели така и беше додека беше вонредна?
    Дека ако имаше потреба ќе се користеа и нивните капацитети?
    Што е сега различно, нема вонредна ли?

На fana, LejlaD и Lilit им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.953
    Допаѓања:
    164.223
    Така ли беше?
    Сеа ми отвара друга перспектива зошто не сакаат вонредна, зошто Косовска граница ја отворија.
    За Орце и Жан се збогатат уште повеќе. Ете затоа!!!
    А не многу криви дрини, уставот, законот, купус салата од зборови. Ништо од тоа.

На fana, christinnn, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.517
    Допаѓања:
    191.414
    Не тресеш глупости, приватната сопственост не е и не треба да биде над јавниот интерес. Споделив некој линк до некој друг линк...
    https://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2012/12/pravilnik-zu-pok-91.2013.pdf
    Кој знае да го најде исчезнатиот правилник за ПОК?

Мислам дека во вонредна не ќе можат да тераат бизнис ес јужуал, да приватизираат ова-она, ваму-таму...Башка како што разбрав, сакаат да пикнат одредби во закон, кој останува за сва времена, а вонредната еднаш мора да заврши.

На Annath, 1209, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.405
    Допаѓања:
    260.117
    Чекај, па нели го сменија Законот, ако во државно нема капацитет, да се лњчат во приватно?
    Или треба се што е од Клиника да стане Ковид центар?

На Annath, CameliaMiller, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Треба и некој од битните вака да го влечат низ клиники со денови, да нема кој вода да му подаде или кислород, па тек тогаш да го мрднат газот малце.
    Ако некој од нив се разболи, магично има и персонал и кислород и све.

И не ми кажувајте сега дека за нив мора.
    Како што сите периодов сме се откажале од некои работи, можат и они да се стават во ист ред со обичниот народ.

На Harper, VDT2906, ctw и 14 други им се допаѓа ова.
  14. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    6.670
    Ova so trite boci ako e vistina,treba toj sto go napisal da izleze so snimka javno na tv da kaze,a ne vaka.Ne daj boze da bese negova sestra ili rodnina sto pocina dali nemase javno da kaze deka nema kislorod,da pise na zidot kaj Filipce.Site sme vaka jaki anonimno..

15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.797
    Допаѓања:
    214.378
    Не може тоа така,деми изјава имаше дека за водење државата биле потребни-оти не заманливи да ти биле(facepalm):@

На fana, tinka-mace, GirlRose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Па ако се за тоа нека ја водат.

Зарем нема никој невработен да ги викнат да помагаат?
    Нека не даваат лекови, ама ете храна, вода, да информира фамилија, или да приклучи на кислород. Или платите се мали па затоа никој не се нафаќа?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Ако работат за плата не е помагање.
    Зошто некој би одел да работи на сред ковид центар волонтерски?
    Поштедете ме од муабети дека нема државата пари.
    Има невработени, зошто не ги вработат?

На Harper, темјанушка, deskarada и 7 други им се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    28.595
    Јас да се надоврзам за кослородните боци...
    Пред 4 месеци почина татко ми, не од Ковид, од друго белодробно заболување.
    Дома беше приклучен на кислородна боца, во болница исто така... За жал, се помалку можеше без кислород, на крајот веќе беше 24 часа приклучен на кислород.
    Докторка и медицинска сестра му влегуваат ноќта во 22 часот и му се закануваат - нека ти донесат твоите кислордна боца, не може ти да си приклучен цел ден на кислород! МНОГУ ТРОШИШ КИСЛОРОД!
    На човек пред смрт му го кажуваат тоа, очигледно беше дека нема да им троши уште долго ...
    Па носевме кислородна боца од дома, за да не остане татко ми без кислород.
    Полни боци кислород имаше на интерно одделение, ама ги чуваа за некој што помалку ќе им троши.
    Катастрофа! Сеуште не ми се верува дека имаа храброст да му го исклучат кислородот и да го остават да умре.
    Сега има ковид, многу пациенти се зависни од кислород и им недосатигаат боци... ама тогаш во мојот град немаше ни еден хоспитализиран ковид заболен.
    Што беше тогаш причината заради која не натераа од дома да донесеме боца!?!?
    Сега им фалат боци, тогаш што им фалеше? Човечност?

Ептен ме потресе случајот објавен со немањето кислород и сакав да споделам дека и кога имаа доволно кислород знаеа да ,, си го штедат "

Здравството наше мочано!

На Harper, mssuniquee, 2036 и 31 други им се допаѓа ова.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Можат дафи, и да вработат, и да направат болници ама паричките се помили.
    Куп невработен медицински кадар, ми се гади кога слушам дека им фалел персонал.
    Не им фали персонал. Им фалат волонтери. Тоа го сакаат, ако можат да се најдат будали што ќе работат бесплатно

На Harper, ivi1987, Pelargonium и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Искрено, ич не верувам дека не му дале затоа што немале човечност.
    И да не му дале заради друга непростлива фалинка на здравството, не било немање човечност.
    Има работи кои што семејствата не ги гледаат, па од дома коментираат све и свашта и после народот прекинува да верува заради еден куп фантастични приказни.
    Свесна дали си за што ги обвинуваш? Дали си свесна која е тежината на ова што си го пишуваш?
    Тужи ги ако тврдиш дека било така.
    Ајде де, тужи ги, дека имале боца ама биле нечовечни и го оставиле да умре.
    Па за да имаш основа за вакви претешки обвиненија.

На LejlaD, Guns N` Roses и CameliaMiller им се допаѓа ова.