Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Јас сум информирана дека имаат симптоми 2-3... Информирани се институциите, тестирани се луѓево?

@An-na во покраината каде што сум, и малите продавници ќе бидат затворени, веројатно и спортските сали. За Берлин, знам дека понеделнички ќе затвори се, ресторани, барови, молови итн.

На An-na и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. Hunger

Hunger Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    483
    Ме интересира какви мерки се превземаат за меѓуградски превоз? Воз/автобус? Тоа би бил мал простор (пре)полн со луѓе и мало растојание меѓу нив, со доволно време да си разменат вирус.

3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    173.018
    Исто и вискито од погоре што го спомнав, шпиритус..не ми фати окце:D
    Мене пишаното ми беше во контекст дека во МК немам најдено ништо над 52%:D па џабе ќе бришат со тоа:lol:

А по Бугарија ќе најдеш свашта.. какви глупости за пиење имам земено некогаш си се чудам и на паметов:D
    Најголема глупост познатото Моетче.. никогаш повеќе:D

Ако некогаш ти паднат во рака Бакарди 151 или Сансет пробај ги:lol:

Впрочем на темава - ако ви паднат во рака двата видови рум наведени од погоре, слободно бришете се што ви душа сака, ако остане една бактерија еве јас ќе си ја земам нека живее во мојов организам:rofl:

На SandStorm, emiliana, Petar80 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    За Германија не сум прочитала дали и какви мерки се преземени ама луѓето дефинитивно не се свесни. Имам пријатели таму и по цел ден гледам сториња на инста по плоштади, кафичи преполно со луѓе, во групи, туристи се сликаат... Не е ни чудо што толку нагло скокна бројката.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    1.002
    Морам да го пофалам министерот за здравство навистина со сите сили се бори за наше добро
    Иако поединци не го сваќаат ова сериозно а мислам дека е и тоа многу
    Имено имам другарка која живее и работи во Шведска и баш вчера се слушнавме и многу е разочарана од тамошните власти бидејќи не превземале никакви мерки за заштита на луѓето а вчера беа таму 600 заболени а можеби денес се и повеќе . Ми кажува дека се функционира нормално како ништо да не се случува на телевизија и не кажувале нешто посебно . Децата со одат во школо молови работат кафичи се а згора на тоа она работи во болница во која и не се заштитени како што треба кратко речено КАТАСТРОФА

На Doozy, oblace1, Irreplaceablee и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.326
    Допаѓања:
    18.504
    Нели со автобусот што дојдоа парот од Дебар имаше и патници што се симнале во Охрид,така да најверојатно се во карантин.
    Е сега ако овие ги заразиле можно е да развиле симптоми на вирусот,еве деновиве кај нивните роднини,пријатели се појави...

На emiliana, cresa-jagoda, lovemme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Ова што некои маркет го скратија работното време до некаде мислам дека е погрешно, се повеќе ќе се зголеми фреквенцијата на народот во маркетите во период пред нивното затворање а и општо од понеделников како што се развива ситуацијава и се повеќе и повеќе го сфаќаат за озбилно но до некаде ги оправдувам сакаат да се заштитат но тој час-два ништо нема да ги заштити подобро да го остават работното време како што беше и да пуштаат по 5/10 души (зависи каде) отколку да се трупаат редици на каси

На Mr. Right, Spidy, BloodElf и 3 други им се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Купувам и јас од мерак, ама така стојат ене ги прашина собираат. Само мастика признавам инаку.

Се плашам и се прашувам какви се последици ќе остави оваа коронава? Се си мислам лош сон е и ќе се разбудам, до толку.

На gjoker4e, Cleonika, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    34.601
    Систина Објавиле дека ги ставаат на располагање тимот и 27респиратори... Недајбоже да притребаат но да го споделам и тоа инфо...

На Magic13, Purplelilac, Chantal и 20 други им се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    Не си сама и јас сум со почетна анксиозност. Минатата недела бев на психолог и ми рече да не седам дома, да шетам и ова ме дотолчи начисто.
    Мене ми отежнува дополнително што сум сама со син ми, мм е во странство и тоа во ризична земја. Пукнав од грижи за него. Се осеќам толку сама, незаштитена :( По цел ден сум во страв, напната сум, нервозна. Кај психички па и физички не сум добро, немам апетит, мачно ми е во главата, омалаксана..не е за темава ама некој совет ако имате како се справувате со се ова..вирус може нема да ме фати ама шекнување не ми бега ако уште треба дома да се седи ;( јас не сум човек што седи по кафичи и ресторани, со години немам седено, ми фали само прошетка на воздух друго ништо ;(

На Purplelilac, Cleonika, smooch и 14 други им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мислам дека добри книги можат многу да ти помогнат во моментов.

На anastasijaki и queen19 им се допаѓа ова.
  12. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.971

Да во карантин се но има повеќе не поврзани лица.

Пријатели на татко ми се вратиле цело семејство од Италија пред 7 дена и се пријавиле и се во домашен карантин.

Лице познато за сите од Охрид исто се вратил од шетање и се пријавил и исто е во домашен карантин.

И др случаи ... да се надевам дека сите се имаат пријавено.
    Само незнам што е со жената што е од Дебар.
    (неофициално била роднина на заразените)и сношти во 23 часот ја примиле на гинеколошко без никаква заштита ни од лицата во болница нит таа била заштитена...

На Doozy, emiliana, queen19 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.599
    Во Италија намерно потенцираат секој ден дека маркетите ќе работат така како што работат нормално, и дека нема никогаш да бидат затворени. Зошто? Затоа што ако почнат да прават такви слични мерки за маркетите цел народ ќе излезе и чопори ќе се направат од народ насекаде, затоа не е воопшто пожелно маркетите да работат на скратено време или да ги затворат, и што после затворањето од 2 недели барос чопоративно ќе излезе да пазари а таков луксуз во овој момент е најмалку потребен.
    Не за џабе и ме чуди дека у маркет еве 2 пати бев 2 пати по 5 души што е одлично. Плус се има дури на секој еден производ има попуст. Сапуни марамици се освен антибактерски маски е тоа нема веќе никаде пишува на сама аптека и маркет

Сакаат да спречат групи и гужви на тој начин што ги оставаат маркетите отворени ќе спречат вака полошо би било ако се оди во тотален блок, ќе настане хаос и котење на вирусот после 2 недели кога 60милиони ќе излеземе сите на еднаш на пазар

Ние имаме најскапо гориво во Еу. 1 и 50 60 беше денес е 1 и 20.
    Се оди надоле.

На senjorita-v, green.eyes, Purplelilac и 23 други им се допаѓа ова.
  14. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    18.034
    Ќе заврши ли овој вирус некогаш????
    Се плашам :worried:

На emiliana, Kimberly11, queen19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. milaaa20

milaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    37
    Во дуќан ми доаѓаат муштерии што сум сигурна дека се вратени од Германија која се смета за ризично подрачје, значи не се во карантин, секојдневно си пазарат. Дали и на кој број да ги пријавам?

16. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Да те замолам да ми пишеш порака, да не четуваме тука, ако не е проблем, фала ти

17. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    И сега од утре ќе работат ли моловите пазарите..? Роднина работи во чаршија рече абер немале од затварање, морале да работат;(

18. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    9.158
    Во моловите само аптеките и маркетите.

На queen007 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.433
    Секоја пофалба за Филипче!
    Се уште постои надеж дека ќе не биде!
    Сите министри да делуваа вака ќе заличеше на нешто оваа наша мала државичка!
    Браво Филипче!

На elenaxbbg, Purplelilac, Heavencanwait и 15 други им се допаѓа ова.
  20. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    60.894
    Ќе заврши. Црната чума завршила што убила 30-60% од Европското население, која убила 75-200 МИЛИОНИ луѓе не па коронава. Најголемите умови на планетава работат смртски за да и најдат чаре, ќе биде. Не фати неспремни, не знаевме ништо за оваа мутација на овој вирус, сега ќе почнат да тестираат крв од излечените, да видат у нивни имун систем што има. Ќе средат. Ние на месечина сме се качиле, еден вирус нема да не исчисти.

Знам дека сте уплашени, јас вријам од нервоза и страв, гледате пцујам ко кочијаш во темава. Ама не е безнадежна ситуацијава. Страшна, мачна, тешка - да. Безнадежна не.

Страв ми е за светот и мене, уште колку ќе гори дури да се најде чаре, ама луѓе ве молам - значи ве молам не го губете менталното здравје. Ако гледате дека темава ви влијае лошо - не се пуштајте. @vitamina знам дека ти е ужасно, жено дај овде ќе ти правиме муабет, нешто само за да ти ги одвлечеме малку мислите.

Држете се луѓе, мора да истуркаме некако.

На elenaxbbg, green.eyes, Amellie13 и 39 други им се допаѓа ова.